Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam
Rozważam zakup simraila na nadchodzącej wiosennej promocji steam. Mam parę pytań dla osób co grają już jakiś czas.
-Jak wygląda sytuacja z błędami czy innymi problemami? Widziałem dużo negatywnych opinii po wyjściu gry z early access.
-Jeśli są dalej jakieś błędy to czy bardzo one psują rozgrywkę? Chodzi mi tu bardziej o grywalność, że np nie załączają się jakieś skrypty przez co nie da się ukończyć jakiegoś scenariusza.
-Czy na przestrzeni ostatniego czasu poprawiło się coś przez co teraz bardziej opłaca się kupić niż to było wcześniej?
-Jak wygląda sprawa z optymalizacją gry? Wiele razy słyszałem, że na Warszawie centralnej za każdym razem przycinało. Mam rtx 3060.
-Czy gra chodzi stabilnie i dobrym frameratem bez dlss? A jeśli nie to czy dlss jest porządnie zrobiony? Nie jak w innych grach gdzie ilość artefaktów po prostu kłuje w oczy.

Posted

Nie ma sensu czytać, skoro możesz za darmo wypróbować.
Kupujesz, grasz mniej niż 120 minut, podejmujesz decyzję i albo grasz dalej, albo zwracasz.

• Like 1
Posted
20 godzin temu, marcin kowalski napisał(a):

Widziałem dużo negatywnych opinii po wyjściu gry z early access.

Mineło już kilkanaście miesięcy od tego. 

Rozważam zakup simraila na nadchodzącej wiosennej promocji steam. Mam parę pytań dla osób co grają już jakiś czas

Są setki filmów z przejazdów na żywo na youtube w simrail. Odpal jakiś i zobacz jak gra wygląda.  

Mam rtx 3060.

To zależy jak masz ustawione opcje gry. Ja gram na gorszej niż Ty masz. 

Posted
2 godziny temu, Masterczulki napisał(a):

Nie ma sensu czytać, skoro możesz za darmo wypróbować.
Kupujesz, grasz mniej niż 120 minut, podejmujesz decyzję i albo grasz dalej, albo zwracasz.

Ten sposób nie do końca działa, ponieważ jeżeli steam wykryje, że zbyt dużo gier zwracasz to zawsze mogą Ci odmówić zwrotu pomimo, że nie przegrałeś 2 godzin.

Posted
1 godzinę temu, Marcion napisał(a):

Ten sposób nie do końca działa, ponieważ jeżeli steam wykryje, że zbyt dużo gier zwracasz to zawsze mogą Ci odmówić zwrotu pomimo, że nie przegrałeś 2 godzin.

Albo może wyjść tak, że zanim się obejrzysz to image.png.d2c4fcbaf5a16b60dc72b653f8148114.png . I wtedy zostaje marudzenie, jaka to słaba produkcja... 😎

Posted
23 godziny temu, marcin kowalski napisał(a):
Witam
Rozważam zakup simraila na nadchodzącej wiosennej promocji steam. Mam parę pytań dla osób co grają już jakiś czas.
-Jak wygląda sytuacja z błędami czy innymi problemami? Widziałem dużo negatywnych opinii po wyjściu gry z early access.
-Jeśli są dalej jakieś błędy to czy bardzo one psują rozgrywkę? Chodzi mi tu bardziej o grywalność, że np nie załączają się jakieś skrypty przez co nie da się ukończyć jakiegoś scenariusza.
-Czy na przestrzeni ostatniego czasu poprawiło się coś przez co teraz bardziej opłaca się kupić niż to było wcześniej?
-Jak wygląda sprawa z optymalizacją gry? Wiele razy słyszałem, że na Warszawie centralnej za każdym razem przycinało. Mam rtx 3060.
-Czy gra chodzi stabilnie i dobrym frameratem bez dlss? A jeśli nie to czy dlss jest porządnie zrobiony? Nie jak w innych grach gdzie ilość artefaktów po prostu kłuje w oczy.

Błędy są nieodzownym elementem każdej wykonywanej pracy, mniejsze lub większe, ale zawsze się pojawiają -> wiesz, jest takie stare powiedzenie, nie myli się ten co nie robi. Tutaj także są błędy, czasem mniej, czasem bardziej uporczywe. Natomiast tym, czym "żyje" ten projekt, to multiplayer. Nie masz obecnie symulatora kolejowego (z taborem poruszającym się po naszych szlakach) z taką grafiką, dającego także MP.
Optymalizacja... Zdajesz sobie sprawę jak głęboki jest to temat? Owszem, można to spłycić do przycinania na centralnej, i tak, nadal się to pojawia. Natomiast można grać z słabszymi kartami, choć na niższych ustawieniach. Pamiętaj, że efekt końcowy składa się nie tylko z kodu gry, ale składają się nań pozostałe podzespoły czy sterowniki. Czy jest idealnie, na pewno nie. Czy jest dramatycznie źle, też nie. 
Ten projekt rozwija się od kilku lat, z mniejszą lub większą intensywnością (dla jednych zbyt wolno, dla innych... wolno) - oczekiwania są duże, bo jak to z reguły bywa, każdy chciałby lotu w kosmos, płacąc za dostęp do publicznego ustępu (może i przerysowane, ale co mi tam).
I tutaj zwyczajnie zadaj sobie pytanie, chcesz mieć bardzo dobre odwzorowanie, grafikę godną trzeciej dekady XXI wieku oraz tryb multi, to kupujesz SimRail. Ale są darmowe alternatywy, także dostępne na steam, jak MaSzyna czy TD2. Każdy wybiera to co mu pasuje.

Natomiast najprościej, jak już Szanowny Kolega wspomniał, kup, zagraj i zdecyduj - dodam tylko, że jest dostępne darmowe https://store.steampowered.com/app/1803190/SimRail__The_Railway_Simulator_Prologue/  choć to nie jest aktualna wersja pełnego wydania i trochę odbiega od aktualnych możliwości gry.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy