Zgredd Posted February 1 Posted February 1 (edited) 20 godzin temu, bart_dem napisał(a): Jest od dawna Sprawiłeś, że mój dzień stał się lepszy. Ile razy klikałem w te drzwi i było zajęte 😄 Edited February 1 by Zgredd
Gosposia Hela Posted February 1 Posted February 1 No można przesunąć albo głowę , kręgosłup czy inną część ciała i potem włączać wycieraczki albo mieć poprawione pole wyboru i od razu je włączyć .
Zgredd Posted February 1 Posted February 1 Taki mały smaczek, który pewnie nie jest trudny do zaimplementowania, - możnaby dodać rozgrzewającą się kuchenkę - czerwoną teksturę 😉 1
broniewskijarek Posted February 1 Posted February 1 A czemu zlikwidowano możliwość przechodzenia na jazdę bezoporową od razu na pozycję przy pomocy kombinacji 'shift ' i '+" na klawiaturze numerycznej i odwrotnie - schodzenie do 0 przy pomocy klawiszy 'shift' i '-' na klawiaturze numerycznej?
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted February 1 SIMRAIL Team Posted February 1 Nie zlikwidowano - u mnie działa.
broniewskijarek Posted February 1 Posted February 1 30 minut temu, Królik Uszasty napisał(a): Nie zlikwidowano - u mnie działa. U mnie nie działa. Działało na elfie, traxxie, eu07, ep08, et22, ed250, dragonie - nie działa na żadnej. No i?
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted February 1 SIMRAIL Team Posted February 1 Godzinę temu, broniewskijarek napisał(a): U mnie nie działa. Działało na elfie, traxxie, eu07, ep08, et22, ed250, dragonie - nie działa na żadnej. No i? No i jedyne co w tym momencie mogę jeszcze zapytać, to czy używasz lewego Shifta? 2
broniewskijarek Posted February 1 Posted February 1 1 godzinę temu, Królik Uszasty napisał(a): No i jedyne co w tym momencie mogę jeszcze zapytać, to czy używasz lewego Shifta? Ani prawy, ani lewy nie działają.
patryk.starzynski93 Posted February 1 Posted February 1 5 godzin temu, Królik Uszasty napisał(a): Aktualnie mamy symulację klasycznych styczników z 4E, gdzie na przejście 28 pozycji nastawnika od 0 do S potrzeba ok. 7 sekund (wychodzi 0,25 sekundy na sekwencyjne zamykanie się styczników po kolei, bo tak są uzależnione). Pojazdy z szarą kabiną i reflektorami halogenowymi mają zasymulowany układ sterowania stycznikami oporowymi z 303E, gdzie wejście na pozycję S jest niemal natychmiastowe. Chyba że chodzi Ci o samą symulację ruchu nastawnika jazdy? O widzisz, to akurat nie wiedziałem, że w 4E tak wolno przesterowują się styczniki. O samą symulację ruchu nastawnika też chodzi, bo IMO lekko nienaturalnie wygląda taki nagły przeskok z pozycji zero na S i potem na R. Apropo szarych kabin to też zauważyłem, ze od zera do pozycji szeregowej przechodzi natychmiastowo, natomiast od S do R już dość wolno.
Tobiasz99 Posted February 15 Posted February 15 (edited) W dniu 2.02.2026 o 00:35, patryk.starzynski93 napisał(a): O widzisz, to akurat nie wiedziałem, że w 4E tak wolno przesterowują się styczniki. O samą symulację ruchu nastawnika też chodzi, bo IMO lekko nienaturalnie wygląda taki nagły przeskok z pozycji zero na S i potem na R. Apropo szarych kabin to też zauważyłem, ze od zera do pozycji szeregowej przechodzi natychmiastowo, natomiast od S do R już dość wolno. No tak jest i w rzeczywistości, zależy też czy masz starą (styczniki elektropneumatyczne) czy nową (styczniki elektromagnetyczne) szafę WN. Jako ciekawostkę dodam że przy zmianie kierunku jazdy w sytuacji gdy mamy nową szafę WN, trzeba za pierwszym razem odczekać 3 sekundy na pierwszej pozycji nastawnika a potem już to nie występuje jeśli kolejnym razem wdrażamy rozruch. Edited February 15 by Tobiasz99
broniewskijarek Posted February 15 Posted February 15 W dniu 2.02.2026 o 00:24, Gosposia Hela napisał(a): działa na lewym A mnie nie. Ktoś ma pomysł, jak to naprawić?
skylake Posted February 22 Posted February 22 (edited) @broniewskijarek - Mapowałem sobie dzisiaj klawisze pod siebie i zauważyłem, że pod klawiszem Shift w opcjach sterowania w sekcji "Maszynista" widnieje zółty wykrzyknik. Dokładnie chodzi o "Modyfikator szybkiego poruszania". Nie jest to bieganie, jak można sobie np. skojarzyć, ja tak na początku pomyślałem. Zmień przy opcji "Modyfikator szybkiego poruszania" z Shift na np. lewy Alt i powinno działać. Coś może po łatce zostało namieszane w sterowaniu, bo zauważyłem więcej konfliktów, których wcześniej chyba nie było. 😉 Edited February 22 by skylake 1
Piotr ET22 Posted February 23 Posted February 23 W dniu 2.02.2026 o 00:35, patryk.starzynski93 napisał(a): O widzisz, to akurat nie wiedziałem, że w 4E tak wolno przesterowują się styczniki. O samą symulację ruchu nastawnika też chodzi, bo IMO lekko nienaturalnie wygląda taki nagły przeskok z pozycji zero na S i potem na R. Apropo szarych kabin to też zauważyłem, ze od zera do pozycji szeregowej przechodzi natychmiastowo, natomiast od S do R już dość wolno. Nie mam już możliwości nagrać ale trafiłem na filmik na YT....zwróć uwagę od 24 do 25 minuty.
broniewskijarek Posted February 23 Posted February 23 (edited) 22 godziny temu, skylake napisał(a): @broniewskijarek - Mapowałem sobie dzisiaj klawisze pod siebie i zauważyłem, że pod klawiszem Shift w opcjach sterowania w sekcji "Maszynista" widnieje zółty wykrzyknik. Dokładnie chodzi o "Modyfikator szybkiego poruszania". Nie jest to bieganie, jak można sobie np. skojarzyć, ja tak na początku pomyślałem. Zmień przy opcji "Modyfikator szybkiego poruszania" z Shift na np. lewy Alt i powinno działać. Coś może po łatce zostało namieszane w sterowaniu, bo zauważyłem więcej konfliktów, których wcześniej chyba nie było. 😉 @skylake Dzięki za sugestię, ale niestety ta opcja też nie działa. Edited February 23 by broniewskijarek
patryk.starzynski93 Posted February 23 Posted February 23 (edited) 11 godzin temu, Piotr ET22 napisał(a): Nie mam już możliwości nagrać ale trafiłem na filmik na YT....zwróć uwagę od 24 do 25 minuty. Widziałem kiedyś ten filmik i widzę, że mimo wszystko w realu styczniki przesterowują się dużo szybciej niż na siódemkach w Simrailu. Edited February 23 by patryk.starzynski93
skylake Posted February 24 Posted February 24 (edited) 19 godzin temu, broniewskijarek napisał(a): W dniu 22.02.2026 o 21:33, skylake napisał(a): @broniewskijarek - Mapowałem sobie dzisiaj klawisze pod siebie i zauważyłem, że pod klawiszem Shift w opcjach sterowania w sekcji "Maszynista" widnieje zółty wykrzyknik. Dokładnie chodzi o "Modyfikator szybkiego poruszania". Nie jest to bieganie, jak można sobie np. skojarzyć, ja tak na początku pomyślałem. Zmień przy opcji "Modyfikator szybkiego poruszania" z Shift na np. lewy Alt i powinno działać. Coś może po łatce zostało namieszane w sterowaniu, bo zauważyłem więcej konfliktów, których wcześniej chyba nie było. 😉 @skylake Dzięki za sugestię, ale niestety ta opcja też nie działa. Sprawdziłem na torze doświadczalnym kombinację z Alt w całym dostępnym taborze i u mnie działa. Jeśli nie masz jakichś konfliktów w SimRail akurat pod Alt, powinno działać. Jeżeli wszystko jest w porządku w symulatorze, to przyczyna może leżeć np. na systemie. Sprawdź czy masz u siebie na pewno aktywny układ klawiatury "Polski programisty", zamiast 214. Coś może się gryźć, np. jakiś skrót. Jeżeli używasz nakładki Steam, spróbuj ją wyłączyć. Być może grasz z aplikacją NVidia i powrzucałeś w niej jakieś skróty, które się gryzą lub inne aplikacje równocześnie uruchamiane używają skrótów, które powodują konfikt w SimRail. Dodam jeszcze, że na niektórych klawiaturach prawy AltGr to kombinacja Ctrl+Alt. Jeżeli jakiś program, gra, w tym przypadku SimRail, korzysta z takiego skrótu, będzie on wykrywany jako podwójny i nie będzie działał. Chyba że posiadasz klawiaturę w tzw. układzie amerykańskim, wówczas lewy i prawy Alt będą pełnić identyczną rolę. Znowu AltGr wywołuje kombinację Ctrl+Alt w układzie klawiatury "Polski programisty". Także zobacz, co tam u siebie masz ze skrótami na systemie, może jakoś uda bądź udało mi się Tobie pomóc. Edited February 24 by skylake
broniewskijarek Posted February 24 Posted February 24 @skylake sprawdzałem skróty i klawiaturę - nie musiałem nic zmieniać - okazało się, że u mnie działa ta funkcja na kombinacji 'shift'+'q'+'num -/+' ... Mimo że ja tego nie ustawiałem. Dzięki za podpowiedzi.
Recommended Posts