jazzmanPL Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Cześć, Kolejne w ramach serii konstruktywnych pytań, póki jeszcze mam cierpliwość żeby w ogóle odpalać ten tytuł. EU07 - moja ulubiona i od początku flagowa lokomotywa, którą zawsze i wszędzie jeździło się po prostu fantastycznie. No właśnie - jeździło. Po serii zmian 'na lepsze', te elementy które rzeczywiście były dobre, zostały po prostu usunięte (wciąż mam nadzieje ze nie), natomiast to co jest - jakoś mi nie leży. Ok do rzeczy - czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego naprawdę budująca klimat i wspaniała animacja wsiadania do kabiny (naprawdę BYLA super i mam nadzieje ze wróci) została usunięta? Druga sprawa - why tell me why ta flagowa lokomotywa - mająca super fajny rozruch luzowanie ruszanie i jeżdżąca tak jak w realu - ta wspaniała mechanika ruchu została sprowadzona do fizyki kartonowych modeli z gierki ala hot wheels? I czy ktoś cokolwiek z tym robi? Przecież ten flagowy model zachowuje się aktualnie jak pudełko matchbox na sterydach i podskakuje jak jakiś australijski kangur, tak w czasie ruszania jak i jazdy. Przy każdej zmianie nastawy skacze, na torach pudełko. Powiem tylko tyle - ręce mi opadają. Poczekam sobie z kupnem Skody do momentu wypuszczenia poprawek, bo nie czuję potrzeby finansowania betonu (bardzo ciekawa dyskusja o betonie - odnośnik EDYTOR). Wolę zainwestować w modele PIKO - będzie większy fun. Jakkolwiek - czekam na odzew i podjęcie dyskusji, takiej konstruktywnej na którą rzesza fanów od kilku lat czeka. Bo nie za taki tytuł zapłaciłem. Pozdrawiam. 2
skylake Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Jakiś czas temu w pewnym temacie (teraz nie chce mi się szukać) wspominałem o tym, że akurat EU/EP07, chociaż nie jestem znawcą fizyki lokomotyw, zachowuje się dość dziwnie jak na moje oko. Chodziło mi o to, że lokomotywy te w SimRail nie mają chociażby "gładkiego rozruchu", rusza się nimi jakoś tak dziwnie. Długo także o tym myślałem. O ile innymi lokomotywami i jednostkami jeździ się przyjemnie, a ostatnio wydana 163 to wg mnie hit (to tylko moje zdanie), to akurat EU/EP07/EP08 strasznie nienaturalnie szarpie i efekt ten bardzo psuje radochę z jazdy. Na przykład w MaSzynie EU07 chodzi bardzo "gładziutko", ale to są tylko moje odczucia. Niejednokrotnie zastanawiałem się czy to rzeczywiście wina jakichś obliczeń w fizyce (ta ponoć jest książkowa), czy może jednak ograniczenia wynikające z silnika Unity, jeśli takowe w tym przypadku mogłyby wystąpić. Tak czy inaczej, zgadzam się z tym co napisał @jazzmanPL odnośnie fizyki i również podbijam o poprawienie tego, co najbardziej odbiera nam satysfakcję z jazdy EU07. W pozostałych kwestiach i bardziej dokładnie niech wypowiedzą się znawcy tematu. 🙂 1
misiek_131415 Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 53 minuty temu, jazzmanPL napisał(a): Druga sprawa - why tell me why ta flagowa lokomotywa - mająca super fajny rozruch luzowanie ruszanie i jeżdżąca tak jak w realu - ta wspaniała mechanika ruchu została sprowadzona do fizyki kartonowych modeli z gierki ala hot wheels? I czy ktoś cokolwiek z tym robi? Przecież ten flagowy model zachowuje się aktualnie jak pudełko matchbox na sterydach i podskakuje jak jakiś australijski kangur, tak w czasie ruszania jak i jazdy. Przy każdej zmianie nastawy skacze, na torach pudełko. Powiem tylko tyle - ręce mi opadają. Przesadzili z ustawieniami początkowymi raczej. Możesz suwakiem zmniejszyć do zera. W ustawieniach. 1 1
jazzmanPL Posted 5 hours ago Author Posted 5 hours ago (edited) Ok dzięki Misiek zaraz to sprawdzę. Skylake - pamiętam Twoje komentarze, nawet się wtedy do nich odniosłem. Ale postanowiłem założyć nowy post, bo EU07 odpalam na 5 sekund i wyłączam grę. Kurczę - zróbcie coś z tym, a najlepiej przeprojektujcie EU07 od nowa, z przedziałem maszynowym. Przecież to religia na kolei, tak jak SM42. I proszę, wróćcie do naszych animacji. Jak komuś 2 sekundy więcej robią różnicę - dodajcie opcję wsiadania w opcjach gry. Bo immersja nam leci na leb na szyje, a nie o to chodzi. Trzymam kciuki. Edited 5 hours ago by jazzmanPL
jazzmanPL Posted 4 hours ago Author Posted 4 hours ago (edited) Misiek dzięki. Uratowałeś mi loko. Wreszcie czuję masę tej lokomotywy i całego pociągu. Niebo a ziemia. Więc czepiam się dalej - bo tak 🙂 1. Nawet jak już mnie przeniesie jakimś dronolotem do kabiny, to nie mogę przejść przez fotel 2. włącznik szybki - wcześniej działał chyba troche wolniej, w sensie cały proces był namacalny, teraz to wygląda na granie w gierkę, czyli klikasz i uruchamiasz loko w 5 sekund. Jakieś to takie konsolowe dla mnie. Tyczy się to każdego procesu, które mam wrażenie zostały skrócone. Pls make it real again. To symulacja! 3. Proszę o odzwierciedlanie stanu rzeczywistego, a nie skracanie wszystkiego pod konsolowych graczy. Bo nie tędy droga. To nie train simulator od dovetail - zostawmy go dzieciom. Edited 4 hours ago by jazzmanPL
skylake Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) Dzięki @misiek_131415, zmniejszenie ustawień, które pokazałeś poskutkowało tym, że 07/08 rusza płynnie i czuje się masę, o której wspomniał @jazzmanPL. Jednak skoro powstał temat dotyczący EU07, bardzo zresztą słusznie, dorzucę jeszcze jedną bardzo istotną rzecz. Przynajmniej na EP08 przy włączonym ogrzewaniu wyrzuca po chwili wyłącznik szybki i siada bezpiecznik od przekaźnika nadmiarowego przetwornic i ogrzewania, wówczas trzeba zjechać nastawnikiem do zera, keirunek na neutralny, wyłączyć ogrzewanie, odblokować przekaźnik, wyłączyć sprężarkę, przetwornicę i z powrotem włączyć wyłącznik szybki, a także przetwornicę i sprężarkę i kontynuować jazdę. Myślę, że problem ten był już zgłaszany, ale nie został jeszcze naprawiony. Chyba że robię coś nie tak, ale nie wydaje mi się, ponieważ kiedy jechałem dziś na 163 w zimie z włączonym ogrzewaniem, powyższy problem nie występował. Wiadomo, lokomotywy te są od siebie skrajnie różne, tu nie ma co dyskutować. Jeśli jednak problem leży po stronie SimRail, bardzo prosimy o jego naprawienie, bo jest zima i warunki bardzo niekorzystne. Poza tym "zróbcie to, a nie no, bo już jest zaraz odjazd pociągu, ludzie". 😉😉 Edited 3 hours ago by skylake
Zgredd Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago U mnie animacja wsiadania do EU07 jest chyba taka sama jak przed updatem, ale animacja zostaje przerwana przez klik myszą. Co do samej EU07, która w moim odczuciu jest wizytówką, brakuje bardzo przedziału maszynowego i pełnego rozruchu.
skylake Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Tutaj jest temacik, o którym wspomniałem powyżej, udało mi się go znaleźć - Jak dla mnie (dla wielu pewnie również) problem z ogrzewaniem jest jednak w dalszym ciągu nierozwiązany. Owszem, można jeździć w SimRail z wyłączonym ogrzewaniem w zimie, też tak sobie w obecnej sytuacji radzę. Tym bardziej, że to i owo nie jest symulowane, ale odejmuje to nieco immersji, a przecież o niej tu rozmawiamy. Dla jednych będzie to pierdoła, dla innych nie. Aby nie było, że popadam w jakieś skrajności - to jest po prostu błąd i wymaga naprawy - w końcu to symulator jazdy pociągiem, z pewnymi celowymi i słusznymi uproszczeniami, bo nie każdy musi i ma ochotę się zagłębiać w to czy w tamto, ale jednak symulator, więc dla mnie sprawnie działające ogrzewanie w lokomotywie ma znaczenie. Wiem jednak, że są ważniejsze priorytety i się z tym zgadzam, tylko zgłosiłem ponownie problem. 😉
Recommended Posts