Jump to content

[patwrobel] Misja 5 - Osobowy: Łódź - Warszawa

Recommended Posts

Posted
Godzinę temu, maszynista_ezt napisał(a):

A czy mógłbyś szczególnie do misji nr 5 dodać skład ze Skodą CD 163? Ewentualnie napisz, w jakim pliku jaką linię dodać, by dodać możliwość prowadzenia CD163 z kilkoma wagonami.

To samo miałem pisać. Gdy tylko odpaliłem 163, od razu przyszło mi na myśl, aby autor ww. scenariuszy wrzucił poprawkę, która umożliwiałaby przy starcie wybór lokomotywy CD 163. Nawiasem mówiąc, scenariusze jak zawsze świetne w wykonaniu @patwrobel, oczywiście nie ujmując pozostałym twórcom dodatkowych służb. Błedy są - to normalka - ale będą na pewno sukcesywnie poprawiane. Tak jeszcze dopiszę, że CD 163 to świetny (jak dla mnie) dodatek. Uruchamianie lokomotywy od zera zajmuje około 5-6 minut. Nie jestem znawcą fizyki lokomotyw, ale na moje wyczucie świetnie się prowdzi i ogólnie jest super. 🙂 Zatem czekamy na kolejne poprawki scenariuszy i jeszcze więcej służb. 😉 

Posted
28 minut temu, skylake napisał(a):

To samo miałem pisać. Gdy tylko odpaliłem 163, od razu przyszło mi na myśl, aby autor ww. scenariuszy wrzucił poprawkę, która umożliwiałaby przy starcie wybór lokomotywy CD 163. Nawiasem mówiąc, scenariusze jak zawsze świetne w wykonaniu @patwrobel, oczywiście nie ujmując pozostałym twórcom dodatkowych służb. Błedy są - to normalka - ale będą na pewno sukcesywnie poprawiane. Tak jeszcze dopiszę, że CD 163 to świetny (jak dla mnie) dodatek. Uruchamianie lokomotywy od zera zajmuje około 5-6 minut. Nie jestem znawcą fizyki lokomotyw, ale na moje wyczucie świetnie się prowdzi i ogólnie jest super. 🙂 Zatem czekamy na kolejne poprawki scenariuszy i jeszcze więcej służb. 😉 

Ja próbuję sam się bawić w LUA, żeby to sobie dodać, ale gubię się w kodzie..

Posted (edited)

Nie wiem czy to na 100% będzie działać, bo nie mam teraz czasu sprawdzić, ale tak na szybko na logikę coś zerknąłem. Otwórz notatnikiem plik mission.lua w scenariuszu nr 5 i wpisz w wyszukiwarkę np. EP08. Przerzuci Ciebie do sekcji TRAIN, w której znajdują się chyba składy do wyboru. Według tej listy taboru z Wiki SimRail - https://wiki.simrail.eu/en/Vehicles/Poland/Overview i klucza zawartego w pliku mission.lua misji nr 5, wynika że do sekcji TRAIN należy dopisać po prostu 163 = "TRAIN_163". Mam nadzieję, że się nie mylę. Daj znać czy działa, bo jak mówiłem, nie mam teraz czasu tego sprawdzić. 🙂  Tu wklejam jeszcze fragment kodu tego scenariusza:

elseif (LOCAL.RouteID == ROUTE.IC) then
        LOCAL.Carrier = CARRIER.IC;
        LOCAL.TrainType = TRAIN_TYPE.POS;
        LOCAL.StartupData.TrainArray = { TRAIN.EU07, TRAIN.EP07, TRAIN.EP08, TRAIN.TRAXX, TRAIN.DRAGON, TRAIN.ET22, TRAIN.PENDOLINO };

Jest to prawdopodobnie przebieg dla pociągu IC i tu też może trzeba coś jeszcze zmienić, tzn. dopisać wg klucza tę 163.

Edited by skylake
Posted
1 minutę temu, mateusz424 napisał(a):

Na 100% nie będzie działać.

Też tak myślę. Tam w kodzie jest wiele linii definiujących zarówno sam lok, wagony, itd.

Posted (edited)
5 minut temu, maszynista_ezt napisał(a):

Też tak myślę. Tam w kodzie jest wiele linii definiujących zarówno sam lok, wagony, itd.

To prawda. Wyedytowałem jeszcze swój poprzedni post, ale teraz widzę, że kod jest bardzo długi i skomplikowany, a zmiany będą potrzebne może nawet w kilkunastu miejscach. O ile sam kod, który powyżej podałem, jest być może poprawny (nie wiem, strzelam na logikę), to już zmiany w samym pliku scenariusza wymagają poświęcenia większej ilości czasu i znajomości samego kodu. Ale to co napisałem może chociaż w jakimś stopniu naprowadzi @maszynista_ezt na dobry trop. 😉 

Edited by skylake
Posted
53 minuty temu, skylake napisał(a):

To prawda. Wyedytowałem jeszcze swój poprzedni post, ale teraz widzę, że kod jest bardzo długi i skomplikowany, a zmiany będą potrzebne może nawet w kilkunastu miejscach. O ile sam kod, który powyżej podałem, jest być może poprawny (nie wiem, strzelam na logikę), to już zmiany w samym pliku scenariusza wymagają poświęcenia większej ilości czasu i znajomości samego kodu. Ale to co napisałem może chociaż w jakimś stopniu naprowadzi @maszynista_ezt na dobry trop. 😉 

Poddaję się:( To jest zbyt skomplikowane i czasochłonne. Miejmy nadzieję, że autor zaktualizuje scenariusz.

Posted
5 godzin temu, lukasz94 napisał(a):

Przejechałem się Sprinterem ŁKA. W dalszym ciągu jest PH w Żyrardowie.

Jaka masz wersje? Dodaj ewentualnie plik logu

• Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy