Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć

jedna z ważniejszych - tarcza ostrzegawcza przejazdowa - TOP - stawiana jest przed przejazdami zabezpieczonymi - sama tarcza jest zabezpieczeniem, więc teoretycznie powinien być za tarczą wskaźnik W6a - co powoduje brak konieczności podawania sygnału RP-1 - baczność.

Natomiast jeżeli tarcza podaje sygnał OSP-1 lub jest jest wygaszona podczas mijania czołem pociągu - wówczas:

- zwalniamy do 20 km/h (to jest:) - do przejechania czołem pociągu przejazdu kolejowo-drogowego

- podajemy zbliżając się do przejazdu wielokrotnie sygnał RP1 - baczność - tego nie ma

Pozostałe wypiszę, głównie chodzi odkąd można jechać większą prędkością np. po wyjeździe na sygnał zastępczy - przejadę się scenariuszem, w któym było inaczej niż w przepisach.

Pozdrawiam

Posted

Witam.

Nie będę zakładał nowego tematu. A propo nowych przepisów. Między Rogowem, a Koluszkami wszędzie są wskaźniki W6a. Czyli teoretycznie nie trzeba podawać sygnału RP1. Jednakże jeśli się go nie poda system nalicza kare punkty, a jak się poda dodaje. Jest jedyny odcinek między Godziskiem, a Łodzią gdzie taka sytuacja ma miejsce.

Pozdrawiam

Posted

Ale z koniecznością podawania RP1 za tarczą TOP - bo stoi tam w6b - jest tego mnóstwo....

Co do prędkości - np scenariusz EIP Warszawa - Kraków - te z podwójnym pendolino. W Strzałkach uszkodzony semafor wjazdowy B. Zatrzymujemy się, dyżurny podaje rozkaz pisemny S na pominięcie semafora. Pomijamy - system po minięciu podaje prędkość dozwoloną 20 kmh... do minięcia semafora wyjazdowego, gdzie podnosi prędkość do 40 kmh. Następnie dopiero po minięciu pierwszej SBLki pozwala jechać 200 kmh.

Posted

Do opisanej wyżej sytuacji obecnie na rozkaz pisemny przejeżdżamy obok wyłączonego semafora wjazdowego z prędkością do 40 kmh... wjeżdzamy na posterunek który posiada semafor wyjazdowy, jedziemy po torze głównym zasadniczym i od semafora wyjazdowego w tym scenariuszu z pełną dozwoloną prędkością, chyba, że pokaże S1 stój.

A obecnie to wygląda jak opisałem powyżej - system pokazuje 20 kmh od pomijanego na rozkaz semafora, do semafora wyjazdowego, później pozwala jechać 40 kmh od wyjazdowego do pierwszego semafora sblki.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy