Maurice Posted November 5 Posted November 5 Witam. Czy jest możliwość samemu zmienić pogody w trybie deweloperskim w każdym scenariuszu. Pomoże ktoś jak to włączyć krok po kroku? Byłbym wdzięczny
Conrad Posted November 5 Posted November 5 https://wiki.simrail.eu/en/LUA/first-scenario https://wiki.simrail.eu/en/LUA/functions/SetWeather https://wiki.simrail.eu/en/LUA/enums/WeatherConditionCode 1
karol.radek Posted yesterday at 10:36 AM Posted yesterday at 10:36 AM Prosba do developerow zrobcie dynamiczna pogode , byloby lepiej w czasie rzeczywistym jakby sie zmieniala 1
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted yesterday at 10:41 AM SIMRAIL Team Posted yesterday at 10:41 AM W trybie multiplayer pogoda na mapie z datą bieżącą jest synchronizowana z rzeczywistością. W trybie singleplayer najnowsze scenariusze maja dynamicznie zmieniajacą się i losowaną pogodę. Co jeszcze mielibyśmy zrobić? 1 3
mateusz424 Posted yesterday at 02:27 PM Posted yesterday at 02:27 PM (edited) 😉 😉 😉 Z tego co mi wiadomo, w pogodzie dla singleplayer ostatnio nic nie było zmieniane. Więc pogoda w singleplayer jest "dynamicznie zmieniająca się i losowana" na tyle, na ile zaprogramuje to autor scenariusza. Jeśli autor ustawi pogodę tylko raz, na początku scenariusza, to nic więcej się z tą pogodą nie stanie, pozostanie taka sama do końca. To co proponuje kolega @karol.radek byłoby fajne. Tyle, że trochę karkołomne do wykonania. SimRail na komputerze gracza przy odpaleniu scenariusza, i później co określoną ilość czasu, musiałby odczytywać gdzie (w którym miejscu scenerii) jest w danej chwili pociąg gracza, pobierać z internetu dane pogodowe dla tego miejsca, przetwarzać je na funkcję SetWeather i ustawiać w Simrailu. Technicznie na pewno do wykonania, praktycznie skomplikowane, no i dodatkowo obciążające komputer gracza oraz FPSy. Ja natomiast mam uwagę co do zmian pogody. Mam w scenariuszu dwa stany pogody: LightIntensityDrizzle oraz BrokenClouds. Wyzwalane triggerami oddalonomi od siebie o około 15-18 km (żeby był czas na zmianę pogody). W obu wywołaniach SetWeather parametr instantChange oczywiście false. No i na odcinku pomiędzy tymi dwoma triggerami niebo się wypogadza, wychodzi słońce: A deszcz nadal pada (dźwiękowo też słychać ulewę nawet). Pytanie z czego pada, skąd pada? Kiedyś poprzednio te zmiany pogody "nie instant" były jakoś bardziej płynne i opady były skorelowane z zachmurzeniem. Przecież słońce nie świeci przez chmury, a deszcz (czy śnieg) nie pada z błękitnego nieba. Edit: proszę nie przejmować się wyglądem pulpitu Elfa. Z rozpędu zapisałem zrzut ekranu jako plik png z kanałem alfa 🙂 Edited yesterday at 02:35 PM by mateusz424
Arkadio40 Posted yesterday at 02:39 PM Posted yesterday at 02:39 PM Przejedź się w nocy w burze i w deszczu 😄
mateusz424 Posted yesterday at 02:47 PM Posted yesterday at 02:47 PM 4 minuty temu, Arkadio40 napisał(a): Przejedź się w nocy w burze i w deszczu 😄 A Ty czytaj ze zrozumieniem 😄 Co w tym co napisałem – zmienia noc? Czy nocą w czasie deszczu lub burzy widzisz na niebie księżyc i gwiazdy? 😂 1
mluczak.kutno Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 22 godziny temu, Królik Uszasty napisał(a): W trybie multiplayer pogoda na mapie z datą bieżącą jest synchronizowana z rzeczywistością. W trybie singleplayer najnowsze scenariusze maja dynamicznie zmieniajacą się i losowaną pogodę. Co jeszcze mielibyśmy zrobić? Co jeszcze? Dać do singlowych scenariuszy opcję wyboru pogody aktualizowanej dynamicznie, niczym w multiplayer. Opcje możliwe do wyboru w oficjalnych scenariuszach są bardzo "sztywne", nawet pomimo ich rozbudowy. Ewentualnie dać graczowi możliwość zmiany pogody po załadowaniu scenariusza, bez uruchamiania żadnego trybu deweloperskiego. Ps. Seria TSW doczekała się modą, który pobiera pogodę z Internetu (nie tylko obecną ale i historyczną).
Recommended Posts