Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Ja też jadąc z Kozłowa do Sprowy  po lewym wyprzedza mnie pendolino i za chwilę pakuje się w niego bo leży wykolejony, scenariusz się kończy ze względu na kolizję.

Posted
Cytat

Nie do końca. Pokazuje prędkość szlakową na podstawie danych lokomotywy, które to wprowadzamy sami. Jeśli do Dragona (120km/h) masz podczepione beczki (100km/h) jak w tym scenariuszu, to w ETCS w danych pociągu wpisujesz Vmax 100km/h. Jeśli nie wprowadzisz danych to system domyślnie przypisze Vmax lokomotywy, którą prowadzisz, czyli w przypadku Dragona 120 km/h i będzie sytuacja jak wyżej kolega opisał, wyświetli się dopuszczalna 120 km/h, a po przekroczeniu 103 km/h nalicza punkty karne. (...)

Nijak nie zmienia to faktu, że dopuszczalną prędkość maksymalną pociągu wyznacza składnik pociągu z najniższą prędkością dopuszczalną, w tym wypadku wagony. Wystarczy o tym wiedzieć.
ETCS daje się wyłączyć, nie wszyscy z nim jeżdżą. A bez ETCS i bez tej wiedzy – też będą punkty karne 😉

Posted

Udalo mi sie przejechac calosc, gratuluje, twoj kazdy nastepny scenariusz jest coraz lepszy, czekam na wiecej, pozdrawiam.

Posted

Poprawka w Respawn -> naprawiająca, aby BOTy po przyspieszeniu miały poprawny rozkład.
Poprawia odjazd TLK ze stacji Opoczno Południowe - w poprzedniej wersji stał w peronie bo odjazd miał za 1h

Najnowsza wersja 1.4.7 dostępna pod adresem: 44_patwrobel.7z

• Thanks 2
Posted

Hello, just a dumb question... will there be an english translation of your Scenarios at some Point?

Would really love to play them, but i dont speak a Word of Polish...

Posted
3 godziny temu, Rammifeatmali napisał(a):

Hello, just a dumb question... will there be an english translation of your Scenarios at some Point?

Would really love to play them, but i dont speak a Word of Polish...

Sorry, I do not plane to translate it.

Posted (edited)

Przed Słomniki na torze lewym zapalał czerwony semafor 2925N z ograniczeniem 40km/h i przejechałem wolniej, niestety utknąłem razem z pociągiem Sienkiewicza przed semaforem L 1/2. Oczywiście pobrałem najnowszą aktualizacje scenariusza. Podeślę log w załączeniu

EDIT:

Po drugiej próbie zacząłem od Niedźwiedzia i jadę prawym torem do Słomnik. Nie wiem dlaczego na pierwszej próbie pojechałem lewym i utknąłem z pociagiem Sienkiewicz - dodaję ze zagrałem od początku od uruchomienia diesla ET25. 

Zrzut ekranu 2025-10-05 113801.png

Zrzut ekranu 2025-10-05 114241.png

SimRail_log_2025-10-05_10-13-28.txt

Zrzut ekranu 2025-10-05 114417.png

Edited by Maurice
Posted

A ja mam taki problem z tym scenariuszem towarowym, oczekując na pociąg z Olsztyna ma podany semafor zielony, a pociąg nie jedzie więcej niż pięć min czekam i nic się nie dzieje.

20251005034702_1.jpg

Posted (edited)
8 godzin temu, Tomasz Grykien napisał(a):

A ja mam taki problem z tym scenariuszem towarowym, oczekując na pociąg z Olsztyna ma podany semafor zielony, a pociąg nie jedzie więcej niż pięć min czekam i nic się nie dzieje.

20251005034702_1.jpg

Hey, potrzebuję plik logu żeby się wypowiedzieć. Semafor jest podany ale w przeciwną stronę a Olsztyn przepuszczasz w tę samą co Ty jedziesz. 

Edited by patwrobel
Posted
20 godzin temu, Maurice napisał(a):

Przed Słomniki na torze lewym zapalał czerwony semafor 2925N z ograniczeniem 40km/h i przejechałem wolniej, niestety utknąłem razem z pociągiem Sienkiewicza przed semaforem L 1/2. Oczywiście pobrałem najnowszą aktualizacje scenariusza. Podeślę log w załączeniu

EDIT:

Po drugiej próbie zacząłem od Niedźwiedzia i jadę prawym torem do Słomnik. Nie wiem dlaczego na pierwszej próbie pojechałem lewym i utknąłem z pociagiem Sienkiewicz - dodaję ze zagrałem od początku od uruchomienia diesla ET25. 

Zrzut ekranu 2025-10-05 113801.png

Zrzut ekranu 2025-10-05 114241.png

SimRail_log_2025-10-05_10-13-28.txt 881.89 kB · 0 pobrań

Zrzut ekranu 2025-10-05 114417.png

Z logu wynika że całość kodu w Niedźwiedziu została wykonana (ostatnie linijki to podanie wyjazdu i komunikat że wyjazd na tor lewy). Na koniec wołana jest funkcja dla obsługi Słomnik jednak ona się nie uruchomiła - nie wiadomo czemu. Zwykłe wyzwolenie funkcji: 

Coroutine(DoOperation__Sm);

Także uznaję to za jednorazowy błąd gry.

Posted
1 godzinę temu, patwrobel napisał(a):

Z logu wynika że całość kodu w Niedźwiedziu została wykonana (ostatnie linijki to podanie wyjazdu i komunikat że wyjazd na tor lewy). Na koniec wołana jest funkcja dla obsługi Słomnik jednak ona się nie uruchomiła - nie wiadomo czemu. Zwykłe wyzwolenie funkcji: 

Coroutine(DoOperation__Sm);

Także uznaję to za jednorazowy błąd gry.

Ok spróbuję jeszcze raz od początku i dam znać 

Posted (edited)
3 godziny temu, Maurice napisał(a):

Ok spróbuję jeszcze raz od początku i dam znać 

Grać od nowa możesz ale szanse że trafisz ten sam przypadek są małe - na sporej części stacji są wydarzenia losowe, które determinują przejazd z jakimś prawdopodobieństwem. Akurat ten event można wybrać ręcznie jak rozpoczniesz z manualnym wyborem zdarzeń -
na starcie pytanie 4/6: Proszę wybrać konfigurację wydarzeń losowych:
wybierasz: Gracz decyduje przy kazdym zdarzeniu

wówczas przed Niedźwiedź można wybrać event: Zamknięty tor prawy - jazda torem lewym

Edited by patwrobel
  • Thanks 1
Posted

Witam, nie wiem czy ktoś miał też taki problem ale ja mam go już po raz drugi.

Czekam w tym miejscu, w Koluszkach aż wjedzie express z Wrocławia a on się nie pojawia...

Sugestie?

image.thumb.png.5c5cb17020d6c97cdcf92a170ed053a9.png

Posted
1 godzinę temu, MegaRollo napisał(a):

Witam, nie wiem czy ktoś miał też taki problem ale ja mam go już po raz drugi.

Czekam w tym miejscu, w Koluszkach aż wjedzie express z Wrocławia a on się nie pojawia...

Sugestie?

image.thumb.png.5c5cb17020d6c97cdcf92a170ed053a9.png

Plik logu bez tego ciężko coś powiedzieć i analizować w ciemno. Na pewno masz ostatnia wersje?

Posted

Super scenariusz zresztą jak trzy wcześniejsze, przejechałem cały z manewrowaniem w Koluszkach i Skierniewicach.

Jedyne błędy jakie napotkałem to coś jest nie tak z radiem po dojechaniu do "Płyćwia" zaczyna żądać zmiany kanału na 1 a w "Skierniewicach" przy manewrowaniu po każdej zmianie kabiny żąda zmiany kanału z 1 na 2 albo odwrotnie.

Drugi błąd jak mi się wydaje to czasy podawane w Rozkładzie Jazdy mimo prawidłowej jazdy zaczęły się rozjeżdżać do tego stopnie że w "Idzikowicach" miałem 45 minut opóźnienia a w Koluszkach po dopięciu wagonów 210 minut przed czasem.

Dodaje plik log w razie potrzeby.

Poza tym scenariusz extra gratuluje.

SimRail_log_2025-10-06_11-45-06.txt

Posted (edited)

Pobierz najnowszą wersję, radio jest poprawione. Warto zawsze czytać wszystkie posty.

Edited by bart_dem
Posted (edited)
13 godzin temu, zbyszek.1961 napisał(a):

Super scenariusz zresztą jak trzy wcześniejsze, przejechałem cały z manewrowaniem w Koluszkach i Skierniewicach.

Jedyne błędy jakie napotkałem to coś jest nie tak z radiem po dojechaniu do "Płyćwia" zaczyna żądać zmiany kanału na 1 a w "Skierniewicach" przy manewrowaniu po każdej zmianie kabiny żąda zmiany kanału z 1 na 2 albo odwrotnie.

Drugi błąd jak mi się wydaje to czasy podawane w Rozkładzie Jazdy mimo prawidłowej jazdy zaczęły się rozjeżdżać do tego stopnie że w "Idzikowicach" miałem 45 minut opóźnienia a w Koluszkach po dopięciu wagonów 210 minut przed czasem.

Dodaje plik log w razie potrzeby.

Poza tym scenariusz extra gratuluje.

SimRail_log_2025-10-06_11-45-06.txt 11.07 MB · 0 pobrań

Poprawiłem rozkład - faktycznie miejscami był zły kanał wewnątrz poszczególnych stacji.
Poprawiłem też załadowanie rozkładu w Koluszkach po spięciu składu aby rozkład był za minutę a nie jakiś czas daleko wstecz (mówię tu o dodatkowych manewrach w Koluszkach i nowy rozkład dla 113370). Co do czasów Idzikowice, itp. zależne jest co się wylosuje po drodze jakieś przepuszczania, które nie były planowe zmieniają czas przejazdu, ale w towarach to normalne nie ma co się przejmować czy jest się przed czy po czasie.

Najnowsza wersja 1.4.8 dostępna pod adresem: 44_patwrobel.7z

Edited by patwrobel
  • Thanks 1
Posted
7 minut temu, zbyszek.1961 napisał(a):

Mnie przejechanie całości z manewrowaniem w Koluszkach i Skierniewicach zajęło 6 godzin.

Gratuluje wytrwałości 😄 Szacunek

• I agree 1
Posted

Przejechałem odcinek od wjazdu do Koluszek z manewrowaniem na wersji 1.4.8 wszystko gra z radiem jest super gratuluje extra scenariusza i prosimy o jeszcze więcej.

Pozdrawiam dzięki.

Posted (edited)

Yesterday (version 1.4.7) I had the same problem as the user MegaRollo at the Tm100 traffic light, which never changes. Today, after installing version 1.4.8, the same thing is happening. The traffic light doesn't change because the Wrocław express never arrives. What am I doing wrong? Maybe I shouldn't change cabs or go past the Tm100 traffic light? Thank you for your tremendous work.

Edited by jmluengor
Posted
Godzinę temu, jmluengor napisał(a):

Yesterday (version 1.4.7) I had the same problem as the user MegaRollo at the Tm100 traffic light, which never changes. Today, after installing version 1.4.8, the same thing is happening. The traffic light doesn't change because the Wrocław express never arrives. What am I doing wrong? Maybe I shouldn't change cabs or go past the Tm100 traffic light? Thank you for your tremendous work.

Please add log file

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy