Vee Posted Saturday at 09:18 AM Posted Saturday at 09:18 AM Heja wszystkim. Czy na tym scenariuszu IC ktory trwa okolo 3h40 z Wawy do Katowic mozna jakoś edytując plik scenariusza usunąć Sygnał Zastępczy, który dostajemy po wyjechaniu z Zachodniej? Chyba przed prószkowem się go dostaje, jak się zjeżdża z nasypu, pojedynczym torem. I nie wiem czy to jest błąd jakiś u mnie czy co ale jadę później z dobre 20 minut ciągle 20km/h przez Józefinów i są semafory później na 40 i na 60km/h a gra ciągle mnie na HUDzie trzyma na 20 i już dawno jestem na wylocie na Grodzisk, jadę swoim torem i ciągle mam 20km/h więc wydaje mi się, że coś jest zepsute.
KOlorowy Posted Saturday at 10:06 AM Posted Saturday at 10:06 AM A pro po scenariuszy, pytaj @Eridora
lewnemejski Posted Saturday at 10:36 AM Posted Saturday at 10:36 AM (edited) Z racji że właśnie sprawdziłem ten scenariusz to się wypowiem. U mnie po przejechaniu semafora SBL prędkość normalnie wzrosła do szlakowej tj. 120 km/h. Więc problem musi być gdzieś u Ciebie. Jeśli chodzi o modyfikację tego scenariusza to tu nie za bardzo kto pomoże, nawet Eridor, gdyż scenariusze z folderu Katowice-Warszawa powstały dawno temu i do tej pory oczekują na aktualizację do nowszej wersji. Problem jest taki że są napisane w formacie json, który nie jest już używany w SR ale dalej jest wspierany, żeby te kilka scenariuszy mogło działać. Aktualnie nowe scenariusze działają na innym silniku i ich kod jest w LUA i tam modyfikacja działania zajmuje parę chwil; w formacie json jest to dosyć czasochłonne i mało intuicyjne. Edited Saturday at 10:41 AM by lewnemejski Drobne poprawki
SIMRAIL Team Eridor Posted Saturday at 07:23 PM SIMRAIL Team Posted Saturday at 07:23 PM Oj nie, edycja tych scenariuszy to... hmm.. ból. Trzeba je przepisać, tylko na razie brak czasu. Natomiast tak - ta 20 na pewno nie powinna się tak utrzymywać tak długo
Vee Posted Saturday at 10:11 PM Author Posted Saturday at 10:11 PM 2 godziny temu, Eridor napisał(a): Oj nie, edycja tych scenariuszy to... hmm.. ból. Trzeba je przepisać, tylko na razie brak czasu. Natomiast tak - ta 20 na pewno nie powinna się tak utrzymywać tak długo Więc tak, ja ten scenariusz trochę edytowałam z pomocą Wojnara tu z forum. Chodziło o to, że dodałam sobie ED250 jako mój skład, i chciałam więcej czasu na cold dark więc przesunęliśmy czasy odjazdów z pierwszych trzech stacji, ale to sprawiło, że przyjazd na zachodnia jest trochę później niż oryginalnie, natomiast już odjazd jest nie zmieniony. Więc wszystko co później po zachodniej jest po staremu a ten SZ jest tam dalej wiec to nie powinno mieć wpływu. Do tego zmieniłam limit prędkości maxymalnej na 200km/h, żeby nie wywalało mi minusowych punktów powyżej 140km/h które oryginalnie były pod 07. Tyle, że to było kiedyś a w miedzy czasie trzeba było przeinstalować grę. I zrobiłam to wszystko od nowa. I co najważniejsze WTEDY działało. SZ był ale kawałek dalej jechałam normalnie 100 do Grodziska, ETCS działał itd. A teraz po wprowadzeniu tych samych edycji o których mowa powyżej już coś jest nie tak. Jakieś pomysły co jest przyczyną?
lewnemejski Posted Sunday at 10:16 AM Posted Sunday at 10:16 AM 11 hours ago, Vee said: Więc tak, ja ten scenariusz trochę edytowałam z pomocą Wojnara tu z forum. Chodziło o to, że dodałam sobie ED250 jako mój skład, i chciałam więcej czasu na cold dark więc przesunęliśmy czasy odjazdów z pierwszych trzech stacji, ale to sprawiło, że przyjazd na zachodnia jest trochę później niż oryginalnie, natomiast już odjazd jest nie zmieniony. Więc wszystko co później po zachodniej jest po staremu a ten SZ jest tam dalej wiec to nie powinno mieć wpływu. Do tego zmieniłam limit prędkości maxymalnej na 200km/h, żeby nie wywalało mi minusowych punktów powyżej 140km/h które oryginalnie były pod 07. Tyle, że to było kiedyś a w miedzy czasie trzeba było przeinstalować grę. I zrobiłam to wszystko od nowa. I co najważniejsze WTEDY działało. SZ był ale kawałek dalej jechałam normalnie 100 do Grodziska, ETCS działał itd. A teraz po wprowadzeniu tych samych edycji o których mowa powyżej już coś jest nie tak. Jakieś pomysły co jest przyczyną? To pominęłaś dosyć istotne informacje w pierwszym wpisie. W każdym bądź razie, jeśli chodzi o ETCS i sygnał zastępczy to należy zatrzymać się przed semaforem z sygnałem zastępczym, na ekranie ETCS wybrać Pomiń a następnie opcje z EoA i około 150 m przed kolejnym semaforem należy z menu głównego ETCS kliknąć start. Wtedy po minięciu tego semafora powinien się załączyć Tryb Pełen Nadzór. Dotyczy to poziomu L2 ETCS który obowiązuje akurat na tym odcinku, gdzie masz problem.
Vee Posted Sunday at 10:21 AM Author Posted Sunday at 10:21 AM 2 minuty temu, lewnemejski napisał(a): To pominęłaś dosyć istotne informacje w pierwszym wpisie. W każdym bądź razie, jeśli chodzi o ETCS i sygnał zastępczy to należy zatrzymać się przed semaforem z sygnałem zastępczym, na ekranie ETCS wybrać Pomiń a następnie opcje z EoA i około 150 m przed kolejnym semaforem należy z menu głównego ETCS kliknąć start. Wtedy po minięciu tego semafora powinien się załączyć Tryb Pełen Nadzór. Dotyczy to poziomu L2 ETCS który obowiązuje akurat na tym odcinku, gdzie masz problem. Hmm to może problemem jest to, że nie dawałam ponownie START w ETCS? Mogło mi to umknąć. Bo jak wspomniałam edytowanie tego scenariusza nie psuje go bo już go miałam tak edytowany i działał, jechałam po tym SZ normalnie. Sprawdzę to jutro i dam znać czy problemem jest po prostu to, że zapomniałam kliknąć start ponownie w komputerze.
lewnemejski Posted Sunday at 10:33 AM Posted Sunday at 10:33 AM 6 minutes ago, Vee said: Hmm to może problemem jest to, że nie dawałam ponownie START w ETCS? Mogło mi to umknąć. Bo jak wspomniałam edytowanie tego scenariusza nie psuje go bo już go miałam tak edytowany i działał, jechałam po tym SZ normalnie. Sprawdzę to jutro i dam znać czy problemem jest po prostu to, że zapomniałam kliknąć start ponownie w komputerze. Jak nie klikniesz start to ETCS uznaje że chcesz dalej jechać w trybie SR(Odpowiedzialność personelu). Ogólnie jak jeździsz pociągami z ETCS to warto ukończyć samouczki ETCS w grze bo jak dobrze pamiętam są tam opisane wszystkie sytuacje jakie się mogą zdarzyć i co robić wtedy. Może z wyjątkiem ulubionego przez graczy na multiplayer błędu odczytu balisy(Wynika to z powodu problemu synchronizacji z serwerem z tego co pamiętam), który rozwiązuje się również przez pominięcie EoA albo izolację EVC(Wyłącza to ETCS). 3
Vee Posted yesterday at 09:59 AM Author Posted yesterday at 09:59 AM Nie no już OK, testowałam i faktycznie, chodziło o nie włączony tryb START. Ja robiłam te samouczki wtedy ale to było parę miesięcy temu i wyleciało z głowy. Także postaram się tym razem zapamiętać 🙂 Dzięki za pomoc wszystkim.
Recommended Posts