Turionus Posted July 27 Posted July 27 Witam chciałem zaproponować kilka pomysłów, możliwe że któreś się już pojawiły ale nie chciałem się rozdrabniać na osobne posty. 1. Tryb ekonomiczny / kariera Sposób wykonania można zaczerpnąć z Euro Truck Sim 2 lub Microsoft Flight Sim 2024. Celem ma być ciągła zabawa na całej mapie bez wgrywania osobnych scenariuszy. Prawda jest taka że po zakończeniu scenariusza nic z tego nie mamy poza przyjemną przejażdżką. Po zakończeniu wszystkich scenariuszy SimRail nie ma CELU. Rozwijanie konta/firmy by trzymało dłużej przy grze. 1a. Tryb jazdy swobodnej / przyjmowanie zleceń. Granie ciągłe bez wychodzenia do menu wybierania nowych składów czy scenariuszy. 1b. Szkolenie /Egzamin ograniczenie kont. Zaczyna się od samouczka , potem zdaje się egzamin i zaczyna się od najprostszych maszyn. Wyjeżdża się godziny i kilometry, potem można podjąć kolejne szkolenie i kolejny egzamin na bardziej skomplikowane maszyny, przewożenie duży ładunków. (Patrz Kariera Microsoft Filght Simulator 2024.) Tak samo w kwestii dyżurnego. Czuć byłoby progres i byłby cel. 2. Wdrożenie całej sieci kolejowej Polski. 3. Możliwość zapisywania gry w singlu. ( o to już była prośba) przy 4h przejazdach to must have! 4. Zegarek jako akcesorium w kabinie. Jak się jeździ bez Interfejsu brakuje możliwości kontroli czasu i w singlu i multi. 5. Event globalny (miesięczny)- wszyscy gracze starają się przez określony czas przewieźć odpowiednią ilość towaru/pasażerów. Na koniec nagroda dla wszystkich. Malowanie/odblokowanie kolejnego odcinka kolejowego/lokomotywy/wagonu itp. Było coś takiego w Euro Truck Sim 2. 6. Tryb fotograficzny (to też ktoś pisał) - możliwość robienia zdjęć podczas scenariusza. 7. Multi. Mniejsza ilość serwerów żeby pozostałe były bardziej zapełnione. Automatyczne włączanie kolejnych przy zapełnieniu pozostałych. *8. W EN57 jeżeli dobrze pamiętam w kabinie samoczynnie co jakiś czas opadają okna. Nie wiem czy to zamierzone czy to może u mnie coś nie tak. 1
stary_ortalion Posted August 5 Posted August 5 Co do 4. Zegarek w kabinie - mechaniczny Haslery zwykle mają wbudowany, a w innych typach zazwyczaj pokazują na którymś ze swoich ekranów?
maszynista_ezt Posted August 5 Posted August 5 W dniu 27.07.2025 o 18:04, Turionus napisał(a): Witam chciałem zaproponować kilka pomysłów, możliwe że któreś się już pojawiły ale nie chciałem się rozdrabniać na osobne posty. 1. Tryb ekonomiczny / kariera Sposób wykonania można zaczerpnąć z Euro Truck Sim 2 lub Microsoft Flight Sim 2024. Celem ma być ciągła zabawa na całej mapie bez wgrywania osobnych scenariuszy. Prawda jest taka że po zakończeniu scenariusza nic z tego nie mamy poza przyjemną przejażdżką. Po zakończeniu wszystkich scenariuszy SimRail nie ma CELU. Rozwijanie konta/firmy by trzymało dłużej przy grze. 1a. Tryb jazdy swobodnej / przyjmowanie zleceń. Granie ciągłe bez wychodzenia do menu wybierania nowych składów czy scenariuszy. 1b. Szkolenie /Egzamin ograniczenie kont. Zaczyna się od samouczka , potem zdaje się egzamin i zaczyna się od najprostszych maszyn. Wyjeżdża się godziny i kilometry, potem można podjąć kolejne szkolenie i kolejny egzamin na bardziej skomplikowane maszyny, przewożenie duży ładunków. (Patrz Kariera Microsoft Filght Simulator 2024.) Tak samo w kwestii dyżurnego. Czuć byłoby progres i byłby cel. 2. Wdrożenie całej sieci kolejowej Polski. 3. Możliwość zapisywania gry w singlu. ( o to już była prośba) przy 4h przejazdach to must have! 4. Zegarek jako akcesorium w kabinie. Jak się jeździ bez Interfejsu brakuje możliwości kontroli czasu i w singlu i multi. 5. Event globalny (miesięczny)- wszyscy gracze starają się przez określony czas przewieźć odpowiednią ilość towaru/pasażerów. Na koniec nagroda dla wszystkich. Malowanie/odblokowanie kolejnego odcinka kolejowego/lokomotywy/wagonu itp. Było coś takiego w Euro Truck Sim 2. 6. Tryb fotograficzny (to też ktoś pisał) - możliwość robienia zdjęć podczas scenariusza. 7. Multi. Mniejsza ilość serwerów żeby pozostałe były bardziej zapełnione. Automatyczne włączanie kolejnych przy zapełnieniu pozostałych. *8. W EN57 jeżeli dobrze pamiętam w kabinie samoczynnie co jakiś czas opadają okna. Nie wiem czy to zamierzone czy to może u mnie coś nie tak. Radzę mocno zejść na ziemię. To, o co prosisz to w przybliżeniu za 50 lat. 4
Grandal74 Posted August 5 Posted August 5 W dniu 27.07.2025 o 18:04, Turionus napisał(a): Witam chciałem zaproponować kilka pomysłów, możliwe że któreś się już pojawiły ale nie chciałem się rozdrabniać na osobne posty. 2. Wdrożenie całej sieci kolejowej Polski. 3. Możliwość zapisywania gry w singlu. ( o to już była prośba) przy 4h przejazdach to must have! 4. Zegarek jako akcesorium w kabinie. Jak się jeździ bez Interfejsu brakuje możliwości kontroli czasu i w singlu i multi. 5. Event globalny (miesięczny)- wszyscy gracze starają się przez określony czas przewieźć odpowiednią ilość towaru/pasażerów. Na koniec nagroda dla wszystkich. Malowanie/odblokowanie kolejnego odcinka kolejowego/lokomotywy/wagonu itp. Było coś takiego w Euro Truck Sim 2. 6. Tryb fotograficzny (to też ktoś pisał) - możliwość robienia zdjęć podczas scenariusza. 7. Multi. Mniejsza ilość serwerów żeby pozostałe były bardziej zapełnione. Automatyczne włączanie kolejnych przy zapełnieniu pozostałych. *8. W EN57 jeżeli dobrze pamiętam w kabinie samoczynnie co jakiś czas opadają okna. Nie wiem czy to zamierzone czy to może u mnie coś nie tak. Co do (1) z jej wariantami. W singlu miałby sens, ale wdrożenie tego to lata świetlne. Są ważniejsze potrzeby. Co do (2)... Prędzej fantastka Uznańska-Wiśniewska zamiast Sławosza wyląduje na Marsie niż dwójka choćby w 1/4 zostanie zrealizowana. Schodzimy na ziemię. Co do (3)... Tak, dla single maniaków to punkt obowiązkowy do realizacji. Co do (4)... Jak rozumiem chodzi Ci o stojący na pulpicie klasyków budzik ze sklepu wszystko za 1zł. W nowszych maszynach niepotrzebne, a w starszych otwierasz na chwilę rozkład z HUD... zerkasz godzinę i wyłączasz. IMO zbędne. Co do (5)... Event globalny (miesięczny)? Są ważniejsze sprawy na głowie ludzi z SimKol. Co do (6)... Jeśli f12 nie wystarczy... Co do (7)... IMO bez sensu. Co do (8)... Opadają i same się zamykają. Jeśli to zamierzony efekt, pomysł kiblowej rozpierduchy (klasyczne okna potrafią się opuszczać, podnosić, bujać, ale zamknąć tak ewidentnie raczej nie) to chyba pomysłodawca wypił za dużo %. Do naprawy, bo dla mnie to błąd, wnerwiający błąd. 2
Averrnor Posted August 5 Posted August 5 Zmienne ustawienie okien w kiblu w okresie letnim to fajna ciekawostka, jako że te pociągi nie mają klimy. Ale o ile w przedziale pasażerskim jest ok, o tyle w kabinach maszynisty powinno to zostać wyłączone.
Grandal74 Posted August 5 Posted August 5 Dlaczego wyłączać? Chcesz to sobie otwierasz i tyle. Ważne żeby samo się nie zamykało albo otwierało, co ma teraz miejsce. Tu o to chodzi w kiblu.
KOlorowy Posted August 5 Posted August 5 W dniu 27.07.2025 o 18:04, Turionus napisał(a): Witam chciałem zaproponować kilka pomysłów, możliwe że któreś się już pojawiły ale nie chciałem się rozdrabniać na osobne posty. 1. Tryb ekonomiczny / kariera Sposób wykonania można zaczerpnąć z Euro Truck Sim 2 lub Microsoft Flight Sim 2024. Celem ma być ciągła zabawa na całej mapie bez wgrywania osobnych scenariuszy. Prawda jest taka że po zakończeniu scenariusza nic z tego nie mamy poza przyjemną przejażdżką. Po zakończeniu wszystkich scenariuszy SimRail nie ma CELU. Rozwijanie konta/firmy by trzymało dłużej przy grze. 1a. Tryb jazdy swobodnej / przyjmowanie zleceń. Granie ciągłe bez wychodzenia do menu wybierania nowych składów czy scenariuszy. 1b. Szkolenie /Egzamin ograniczenie kont. Zaczyna się od samouczka , potem zdaje się egzamin i zaczyna się od najprostszych maszyn. Wyjeżdża się godziny i kilometry, potem można podjąć kolejne szkolenie i kolejny egzamin na bardziej skomplikowane maszyny, przewożenie duży ładunków. (Patrz Kariera Microsoft Filght Simulator 2024.) Tak samo w kwestii dyżurnego. Czuć byłoby progres i byłby cel. 2. Wdrożenie całej sieci kolejowej Polski. 3. Możliwość zapisywania gry w singlu. ( o to już była prośba) przy 4h przejazdach to must have! 4. Zegarek jako akcesorium w kabinie. Jak się jeździ bez Interfejsu brakuje możliwości kontroli czasu i w singlu i multi. 5. Event globalny (miesięczny)- wszyscy gracze starają się przez określony czas przewieźć odpowiednią ilość towaru/pasażerów. Na koniec nagroda dla wszystkich. Malowanie/odblokowanie kolejnego odcinka kolejowego/lokomotywy/wagonu itp. Było coś takiego w Euro Truck Sim 2. 6. Tryb fotograficzny (to też ktoś pisał) - możliwość robienia zdjęć podczas scenariusza. 7. Multi. Mniejsza ilość serwerów żeby pozostałe były bardziej zapełnione. Automatyczne włączanie kolejnych przy zapełnieniu pozostałych. *8. W EN57 jeżeli dobrze pamiętam w kabinie samoczynnie co jakiś czas opadają okna. Nie wiem czy to zamierzone czy to może u mnie coś nie tak. Uff...no to zaczynamy. Generalnie większość punktów (tak podejrzewam) wymagałaby przebudowy gry i to gruntownie. Na to nie ma ani czasu, ani mocy przerobowych, ani tym bardziej sensu. Z takiego obrotu spraw cieszyłby się zapewne kolega Adam, który niejednokrotnie wskazywał w swych wiadomościach forumowych na to, iż widziałby kilka(naście?) rozwiązań gęsto zaczerpniętych z Euro Truck Simulator 2. Punkty 1/1a - nierealne, jak wyżej. Punkt 2 - nierealny (proszę najpierw zaczerpnąć wiedzy, w jaki sposób powstają trasy do SimRaila (i co najważniejsze, ile) Punkt 3 - to jest w fazie rozwoju (spóźnione jak cholera, jakąś nieoficjalną wczesną wersję mamy, ale nadal czekamy) Punkt 4 - postaw sobie Pan zegar koło monitora - ja przy prowadzeniu ruchu na dwa monitory, mam włączoną czytelną aplikację z najprostszym zegarem Punkt 5 - ktoś musi to zorganizować, czuwać i co najważniejsze, musi być do tego SYSTEM, którego nie ma, a więc? Nierealne Punkt 6 - nie ma już tego trybu? Jeśli nie, to pomysł nie jest w gruncie rzeczy najgorszy, ALE, to chyba by było jedno z ostatnich punktów na liście twórców Punkt 7 - trzeba by zgłosić się do administracji z takim pytaniem, wraz z prośbą o udostępnieniem statystyk danego serwera, ale co w zamian? Punkt 8 - a niech otwierają się. Przynamniej wiesz Pan, że okno działa 1
Averrnor Posted August 5 Posted August 5 3 godziny temu, Grandal74 napisał(a): Dlaczego wyłączać? Chcesz to sobie otwierasz i tyle. Ważne żeby samo się nie zamykało albo otwierało, co ma teraz miejsce. Tu o to chodzi w kiblu. Tak, właśnie o to mi chodziło. O wyłączenie randomowych zmian, nie całkowite zablokowanie. 1
misiek_131415 Posted August 5 Posted August 5 W dniu 27.07.2025 o 18:04, Turionus napisał(a): 4. Zegarek jako akcesorium w kabinie. Jak się jeździ bez Interfejsu brakuje możliwości kontroli czasu i w singlu i multi. Oprócz wyżej podanych przykładów w "nowszych" lokomotywach i EZT masz również na wyświetlaczu radia podany aktualny czas. Możesz spokojnie w czasie jazdy klawisz G nacisnąć. Wszystko masz na pulpitach i semaforach podane.
Recommended Posts