Turionus Posted July 27, 2025 Posted July 27, 2025 Witam chciałem zaproponować kilka pomysłów, możliwe że któreś się już pojawiły ale nie chciałem się rozdrabniać na osobne posty. 1. Tryb ekonomiczny / kariera Sposób wykonania można zaczerpnąć z Euro Truck Sim 2 lub Microsoft Flight Sim 2024. Celem ma być ciągła zabawa na całej mapie bez wgrywania osobnych scenariuszy. Prawda jest taka że po zakończeniu scenariusza nic z tego nie mamy poza przyjemną przejażdżką. Po zakończeniu wszystkich scenariuszy SimRail nie ma CELU. Rozwijanie konta/firmy by trzymało dłużej przy grze. 1a. Tryb jazdy swobodnej / przyjmowanie zleceń. Granie ciągłe bez wychodzenia do menu wybierania nowych składów czy scenariuszy. 1b. Szkolenie /Egzamin ograniczenie kont. Zaczyna się od samouczka , potem zdaje się egzamin i zaczyna się od najprostszych maszyn. Wyjeżdża się godziny i kilometry, potem można podjąć kolejne szkolenie i kolejny egzamin na bardziej skomplikowane maszyny, przewożenie duży ładunków. (Patrz Kariera Microsoft Filght Simulator 2024.) Tak samo w kwestii dyżurnego. Czuć byłoby progres i byłby cel. 2. Wdrożenie całej sieci kolejowej Polski. 3. Możliwość zapisywania gry w singlu. ( o to już była prośba) przy 4h przejazdach to must have! 4. Zegarek jako akcesorium w kabinie. Jak się jeździ bez Interfejsu brakuje możliwości kontroli czasu i w singlu i multi. 5. Event globalny (miesięczny)- wszyscy gracze starają się przez określony czas przewieźć odpowiednią ilość towaru/pasażerów. Na koniec nagroda dla wszystkich. Malowanie/odblokowanie kolejnego odcinka kolejowego/lokomotywy/wagonu itp. Było coś takiego w Euro Truck Sim 2. 6. Tryb fotograficzny (to też ktoś pisał) - możliwość robienia zdjęć podczas scenariusza. 7. Multi. Mniejsza ilość serwerów żeby pozostałe były bardziej zapełnione. Automatyczne włączanie kolejnych przy zapełnieniu pozostałych. *8. W EN57 jeżeli dobrze pamiętam w kabinie samoczynnie co jakiś czas opadają okna. Nie wiem czy to zamierzone czy to może u mnie coś nie tak. 1
stary_ortalion Posted August 5, 2025 Posted August 5, 2025 Co do 4. Zegarek w kabinie - mechaniczny Haslery zwykle mają wbudowany, a w innych typach zazwyczaj pokazują na którymś ze swoich ekranów?
maszynista_ezt Posted August 5, 2025 Posted August 5, 2025 W dniu 27.07.2025 o 18:04, Turionus napisał(a): Witam chciałem zaproponować kilka pomysłów, możliwe że któreś się już pojawiły ale nie chciałem się rozdrabniać na osobne posty. 1. Tryb ekonomiczny / kariera Sposób wykonania można zaczerpnąć z Euro Truck Sim 2 lub Microsoft Flight Sim 2024. Celem ma być ciągła zabawa na całej mapie bez wgrywania osobnych scenariuszy. Prawda jest taka że po zakończeniu scenariusza nic z tego nie mamy poza przyjemną przejażdżką. Po zakończeniu wszystkich scenariuszy SimRail nie ma CELU. Rozwijanie konta/firmy by trzymało dłużej przy grze. 1a. Tryb jazdy swobodnej / przyjmowanie zleceń. Granie ciągłe bez wychodzenia do menu wybierania nowych składów czy scenariuszy. 1b. Szkolenie /Egzamin ograniczenie kont. Zaczyna się od samouczka , potem zdaje się egzamin i zaczyna się od najprostszych maszyn. Wyjeżdża się godziny i kilometry, potem można podjąć kolejne szkolenie i kolejny egzamin na bardziej skomplikowane maszyny, przewożenie duży ładunków. (Patrz Kariera Microsoft Filght Simulator 2024.) Tak samo w kwestii dyżurnego. Czuć byłoby progres i byłby cel. 2. Wdrożenie całej sieci kolejowej Polski. 3. Możliwość zapisywania gry w singlu. ( o to już była prośba) przy 4h przejazdach to must have! 4. Zegarek jako akcesorium w kabinie. Jak się jeździ bez Interfejsu brakuje możliwości kontroli czasu i w singlu i multi. 5. Event globalny (miesięczny)- wszyscy gracze starają się przez określony czas przewieźć odpowiednią ilość towaru/pasażerów. Na koniec nagroda dla wszystkich. Malowanie/odblokowanie kolejnego odcinka kolejowego/lokomotywy/wagonu itp. Było coś takiego w Euro Truck Sim 2. 6. Tryb fotograficzny (to też ktoś pisał) - możliwość robienia zdjęć podczas scenariusza. 7. Multi. Mniejsza ilość serwerów żeby pozostałe były bardziej zapełnione. Automatyczne włączanie kolejnych przy zapełnieniu pozostałych. *8. W EN57 jeżeli dobrze pamiętam w kabinie samoczynnie co jakiś czas opadają okna. Nie wiem czy to zamierzone czy to może u mnie coś nie tak. Radzę mocno zejść na ziemię. To, o co prosisz to w przybliżeniu za 50 lat. 4
Grandal74 Posted August 5, 2025 Posted August 5, 2025 W dniu 27.07.2025 o 18:04, Turionus napisał(a): Witam chciałem zaproponować kilka pomysłów, możliwe że któreś się już pojawiły ale nie chciałem się rozdrabniać na osobne posty. 2. Wdrożenie całej sieci kolejowej Polski. 3. Możliwość zapisywania gry w singlu. ( o to już była prośba) przy 4h przejazdach to must have! 4. Zegarek jako akcesorium w kabinie. Jak się jeździ bez Interfejsu brakuje możliwości kontroli czasu i w singlu i multi. 5. Event globalny (miesięczny)- wszyscy gracze starają się przez określony czas przewieźć odpowiednią ilość towaru/pasażerów. Na koniec nagroda dla wszystkich. Malowanie/odblokowanie kolejnego odcinka kolejowego/lokomotywy/wagonu itp. Było coś takiego w Euro Truck Sim 2. 6. Tryb fotograficzny (to też ktoś pisał) - możliwość robienia zdjęć podczas scenariusza. 7. Multi. Mniejsza ilość serwerów żeby pozostałe były bardziej zapełnione. Automatyczne włączanie kolejnych przy zapełnieniu pozostałych. *8. W EN57 jeżeli dobrze pamiętam w kabinie samoczynnie co jakiś czas opadają okna. Nie wiem czy to zamierzone czy to może u mnie coś nie tak. Co do (1) z jej wariantami. W singlu miałby sens, ale wdrożenie tego to lata świetlne. Są ważniejsze potrzeby. Co do (2)... Prędzej fantastka Uznańska-Wiśniewska zamiast Sławosza wyląduje na Marsie niż dwójka choćby w 1/4 zostanie zrealizowana. Schodzimy na ziemię. Co do (3)... Tak, dla single maniaków to punkt obowiązkowy do realizacji. Co do (4)... Jak rozumiem chodzi Ci o stojący na pulpicie klasyków budzik ze sklepu wszystko za 1zł. W nowszych maszynach niepotrzebne, a w starszych otwierasz na chwilę rozkład z HUD... zerkasz godzinę i wyłączasz. IMO zbędne. Co do (5)... Event globalny (miesięczny)? Są ważniejsze sprawy na głowie ludzi z SimKol. Co do (6)... Jeśli f12 nie wystarczy... Co do (7)... IMO bez sensu. Co do (8)... Opadają i same się zamykają. Jeśli to zamierzony efekt, pomysł kiblowej rozpierduchy (klasyczne okna potrafią się opuszczać, podnosić, bujać, ale zamknąć tak ewidentnie raczej nie) to chyba pomysłodawca wypił za dużo %. Do naprawy, bo dla mnie to błąd, wnerwiający błąd. 2
Averrnor Posted August 5, 2025 Posted August 5, 2025 Zmienne ustawienie okien w kiblu w okresie letnim to fajna ciekawostka, jako że te pociągi nie mają klimy. Ale o ile w przedziale pasażerskim jest ok, o tyle w kabinach maszynisty powinno to zostać wyłączone.
Grandal74 Posted August 5, 2025 Posted August 5, 2025 Dlaczego wyłączać? Chcesz to sobie otwierasz i tyle. Ważne żeby samo się nie zamykało albo otwierało, co ma teraz miejsce. Tu o to chodzi w kiblu.
KOlorowy Posted August 5, 2025 Posted August 5, 2025 W dniu 27.07.2025 o 18:04, Turionus napisał(a): Witam chciałem zaproponować kilka pomysłów, możliwe że któreś się już pojawiły ale nie chciałem się rozdrabniać na osobne posty. 1. Tryb ekonomiczny / kariera Sposób wykonania można zaczerpnąć z Euro Truck Sim 2 lub Microsoft Flight Sim 2024. Celem ma być ciągła zabawa na całej mapie bez wgrywania osobnych scenariuszy. Prawda jest taka że po zakończeniu scenariusza nic z tego nie mamy poza przyjemną przejażdżką. Po zakończeniu wszystkich scenariuszy SimRail nie ma CELU. Rozwijanie konta/firmy by trzymało dłużej przy grze. 1a. Tryb jazdy swobodnej / przyjmowanie zleceń. Granie ciągłe bez wychodzenia do menu wybierania nowych składów czy scenariuszy. 1b. Szkolenie /Egzamin ograniczenie kont. Zaczyna się od samouczka , potem zdaje się egzamin i zaczyna się od najprostszych maszyn. Wyjeżdża się godziny i kilometry, potem można podjąć kolejne szkolenie i kolejny egzamin na bardziej skomplikowane maszyny, przewożenie duży ładunków. (Patrz Kariera Microsoft Filght Simulator 2024.) Tak samo w kwestii dyżurnego. Czuć byłoby progres i byłby cel. 2. Wdrożenie całej sieci kolejowej Polski. 3. Możliwość zapisywania gry w singlu. ( o to już była prośba) przy 4h przejazdach to must have! 4. Zegarek jako akcesorium w kabinie. Jak się jeździ bez Interfejsu brakuje możliwości kontroli czasu i w singlu i multi. 5. Event globalny (miesięczny)- wszyscy gracze starają się przez określony czas przewieźć odpowiednią ilość towaru/pasażerów. Na koniec nagroda dla wszystkich. Malowanie/odblokowanie kolejnego odcinka kolejowego/lokomotywy/wagonu itp. Było coś takiego w Euro Truck Sim 2. 6. Tryb fotograficzny (to też ktoś pisał) - możliwość robienia zdjęć podczas scenariusza. 7. Multi. Mniejsza ilość serwerów żeby pozostałe były bardziej zapełnione. Automatyczne włączanie kolejnych przy zapełnieniu pozostałych. *8. W EN57 jeżeli dobrze pamiętam w kabinie samoczynnie co jakiś czas opadają okna. Nie wiem czy to zamierzone czy to może u mnie coś nie tak. Uff...no to zaczynamy. Generalnie większość punktów (tak podejrzewam) wymagałaby przebudowy gry i to gruntownie. Na to nie ma ani czasu, ani mocy przerobowych, ani tym bardziej sensu. Z takiego obrotu spraw cieszyłby się zapewne kolega Adam, który niejednokrotnie wskazywał w swych wiadomościach forumowych na to, iż widziałby kilka(naście?) rozwiązań gęsto zaczerpniętych z Euro Truck Simulator 2. Punkty 1/1a - nierealne, jak wyżej. Punkt 2 - nierealny (proszę najpierw zaczerpnąć wiedzy, w jaki sposób powstają trasy do SimRaila (i co najważniejsze, ile) Punkt 3 - to jest w fazie rozwoju (spóźnione jak cholera, jakąś nieoficjalną wczesną wersję mamy, ale nadal czekamy) Punkt 4 - postaw sobie Pan zegar koło monitora - ja przy prowadzeniu ruchu na dwa monitory, mam włączoną czytelną aplikację z najprostszym zegarem Punkt 5 - ktoś musi to zorganizować, czuwać i co najważniejsze, musi być do tego SYSTEM, którego nie ma, a więc? Nierealne Punkt 6 - nie ma już tego trybu? Jeśli nie, to pomysł nie jest w gruncie rzeczy najgorszy, ALE, to chyba by było jedno z ostatnich punktów na liście twórców Punkt 7 - trzeba by zgłosić się do administracji z takim pytaniem, wraz z prośbą o udostępnieniem statystyk danego serwera, ale co w zamian? Punkt 8 - a niech otwierają się. Przynamniej wiesz Pan, że okno działa 1
Averrnor Posted August 5, 2025 Posted August 5, 2025 3 godziny temu, Grandal74 napisał(a): Dlaczego wyłączać? Chcesz to sobie otwierasz i tyle. Ważne żeby samo się nie zamykało albo otwierało, co ma teraz miejsce. Tu o to chodzi w kiblu. Tak, właśnie o to mi chodziło. O wyłączenie randomowych zmian, nie całkowite zablokowanie. 1
misiek_131415 Posted August 5, 2025 Posted August 5, 2025 W dniu 27.07.2025 o 18:04, Turionus napisał(a): 4. Zegarek jako akcesorium w kabinie. Jak się jeździ bez Interfejsu brakuje możliwości kontroli czasu i w singlu i multi. Oprócz wyżej podanych przykładów w "nowszych" lokomotywach i EZT masz również na wyświetlaczu radia podany aktualny czas. Możesz spokojnie w czasie jazdy klawisz G nacisnąć. Wszystko masz na pulpitach i semaforach podane.
Recommended Posts