Jump to content

Recommended Posts

Posted
1 godzinę temu, PL_Andrev napisał(a):

Bardzo prosty.

Grając bez podpowiedzi semaforów jest znacznie trudniej np. wyhamować ciężki skład przed S1, akurat często się zdarza że:

* gracz jedzie za wolno w stosunku do przepisowej (nie mówię o CMK, ale np. Kraków)

* gracz wrzuci hamowanie za wcześnie i skład mu stanie na rozjazdach (a odhamowanie i rozpędzenie się chwilę trwa)

* gracz rozpocznie hamowanie za późno i przejedzie S1

Zwłaszcza grając w nocy można mieć wątpliwości który semafor dotyczy którego toru.

W takich sytuacja jakiś nadgorliwy moderator może uznać że gracz narusza regulamin tj. utrudnia grę innym, prawda?

Nie rozumiem, gdzie tutaj jest mowa o blokadzie używania sygnału zastępczego.

Posted
2 godziny temu, PL_Andrev napisał(a):

W takich sytuacja jakiś nadgorliwy moderator może uznać że gracz narusza regulamin tj. utrudnia grę innym, prawda?

Nie słyszałem o banach za takie przypadkowe sytuacje, a jak ktoś blokuje każda stację, przez którą przejeżdża, bo nie umie się zatrzymać we właściwym miejscu, to niech poćwiczy na single/pustych serwerach.

Co innego, jak ktoś zablokuje rozjazdy, napisze, że czeka na odhamowanie składu i ruszy po minucie, a co innego, jak stoi pół godziny bez żadnego kontaktu.

Przypomnę też, że zawsze możemy włączyć BOTa w multiplayerze, więc jeśli faktycznie ktoś nie ogarnia jak w danym momencie ruszyć, to też nie musi blokować stacji, tylko może takiej pomocy użyć.

• I agree 2
Posted
49 minut temu, zbynak napisał(a):

Nie słyszałem o banach za takie przypadkowe sytuacje, a jak ktoś blokuje każda stację, przez którą przejeżdża, bo nie umie się zatrzymać we właściwym miejscu, to niech poćwiczy na single/pustych serwerach.

Odrobinę empatii poproszę :)

Jak wybieram skład do prowadzenia to nie patrzę na detale - niby myślę że umiem się zatrzymać we właściwym miejscu, ale 3100 ton na haku pokazało że jednak nie umiem.

Ale fakt, na trasie Kozłów-Kraków nie zawsze a tylko 2 razy miałem taką akcję. Bot też pomógł ;)

Posted

@PL_Andrev Mi też się zdarzyło nie wyhamować jak weszły nowe beczki z paliwem, dalej mi się zdarza używać bota jak coś przypadkowo kliknę i nie do końca wiem co, zdarza mi się ruszyć wolno z ciężkim składem, albo jak mi wyrzuci bezpiecznik nadmiarowy to rozpędzam się z opoznienem. Nigdy bana za takie coś nie dostałem, więc spokojnie, naprawdę trzeba się postarać, żeby taka karę dostać.

@Orzeł85A Tak z ciekawości, to kim jesteś, żeby decydować kiedy temat został wyczerpany?

• I agree 1
Posted
8 godzin temu, zbynak napisał(a):

@Orzeł85A Tak z ciekawości, to kim jesteś, żeby decydować kiedy temat został wyczerpany?

Nie trzeba decydować, czy temat jest wyczerpany — czasem po prostu widać, że rozmówcy  już nic sensownego nie dołożą.

Posted
23 minuty temu, Orzeł85A napisał(a):

Nie trzeba decydować, czy temat jest wyczerpany — czasem po prostu widać, że rozmówcy  już nic sensownego nie dołożą.

Zapytałeś gpt i takie wnioski wysnuł? Dyskusja zawsze ma sens jeśli są chętni do rozmowy.

Ponawiam, darujmy zastanawianie się nad karaniem, a dajmy dodatkowe przywileje tym, którzy na to zasługują. Serwer, gdzie będzie łatwo wylecieć, ale w zamian będą choćby podstawowe manewry czy możliwość tworzenia wcześniej ustalonych eventów. Bawmy się tym, a nie mówmy o karaniu.

• Like 1
  • I agree 3
Posted
17 godzin temu, error723 napisał(a):

Ponawiam, darujmy zastanawianie się nad karaniem, a dajmy dodatkowe przywileje tym, którzy na to zasługują. Serwer, gdzie będzie łatwo wylecieć, ale w zamian będą choćby podstawowe manewry czy możliwość tworzenia wcześniej ustalonych eventów. Bawmy się tym, a nie mówmy o karaniu.

A co ty na to aby zrobić tak aby był klarowny regulamin + zdjęte wszystkie " kagańce " to by był serwer PRO.

Posted

Co do SZ..... z pozycji mechanika potrzebuje tylko informacji o powodzie SZ i jadę. Wielu graczy wprost mówi ,że niestety nie może podać zezwalającego więc wypuszcza na SZ ale dołącza odrazu jakiś wymyślony powód pasujący do symulatora 🙂- gra gitara bawimy się i wierzę że gracz który widzi ,że coś nie gra idzie w kierunku ( teraz nie wiem...ale się dowiem).

Co jakiś czas późnym wieczorem trafiam na ogarniętego mocno gracza na SG lub KO( ostatnio widzę ,że interesuje się też  ZW ale nie podaję jego nicka). Ma te stacje w paluszku. Etapami sprawdzaliśmy na co SR pozwala na SG.A kiedy już było jasne co można a co blokuje gra większość przejazdów luzaka przez SG w naszym duecie kończyła się "manewrami". Robiliśmy już tam rozkazy pisemne i..."manewry" na PL3 w szczycie wieczornym.

Część graczy było szczerze zaskoczonych POZYTYWNIE stojąc w peronach SG i widząc jak 7ka (luzak) lata z oświetleniem manewrowym po torach stacji( cieszyli się myśląc ,że SR umożliwiło manewry a słysząc dyktowanie rozkazu jakoś tak swojsko się robiło 🙂 )

Część jednak wyrażało niezadowolenie a jedynym argumentem jaki podnosili to to ,że serwer PL3 jest serwerem bez wydarzeń więc takie ruchy w obrębie stacji są już powodem do raportów i banow. Był nawet taki jeden co uznał że zmiana oświetlenia na manewrowe u mnie już jest wydarzeniem a dyktowanie rozkazu nadużywaniem radia🙂 i co do PL3 bez wydarzeń może i stałby na " prawie" gdyby tylko jakikolwiek pociąg/gracz był poszkodowany.

Co najlepsze wszystkie pociągi wyprawiane były wtedy wzorowo przez dyżurnego SG a nasze sprawnie przeprowadzone "manewry" nie miały wpływu na innych graczy.

Reakcje i podejście są jak widać różne. Nie wiem ile się posypało wtedy raportów na nas ale banów finalnie nie było. Gra jednak wiele akcji dotyczących manewrów czy rozkazów  nie umożliwia.

W miarę możliwości dalej bawimy się na PL3 bez wpływu na innych graczy

• Like 3
  • I agree 1
Posted

@Piotr ET22 to ja polecam Wam (Tobie i koledze) serwer INT9, nie żeby mi przeszkadzało, że się tak "bawicie". Po prostu na INT9 manewry są w pełni funkcjonalne, sygnały manewrowe można wyświetlać na normalnych semaforach i na karzełkach, nawet wykolejnice można otwierać oczywiście nie wszystkie. Na pewno zwiększy Wam to imersję. 

• I disagree 1
  • Thanks 1
  • I agree 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy