Jump to content

Recommended Posts

Posted

Od pewnego czasu, dłuższego, zauważyłem u graczy totalnie zlewanie obowiązujące interakcji z sąsiadem podczas gry na dyżurnym ruchu. Głównie chodzi o 3 sprawy:

- Brak wysyłania informacji o odjeździe pociągu

- Jeżeli jest LCS, np. Olszamowice, to wysyłają info z Olszamowic a nie z Pilichowic.

- Brak uzupełniania info o odjeździe w EDR

Nie będę tutaj wymieniał kto, kiedy i gdzie, bo ta lista by była za długa. I oczywiście to nie są nowi gracze. Systematycznie ich widzę podczas gry. Czy to naprawdę jest tak trudno wysłać te kilka cyferek do okienka? Czy ja już za dużo wymagam w dzisiejszym świecie? Czy to podchodzi pod reportowanie gracza, czy olać system? Nie ukrywam, że to całkowicie odbiera chęci na grę i wolę jak dookoła siedzą boty. 

Smutne jest to, że gracze którzy siedzą przed ekranem setki godzin nie potrafią dostosować się do zasad które obowiązują. :classic_huh:

• I disagree 1
  • I agree 7
Posted (edited)

Od pewnego czasu? Jest to dosyć częste zjawisko i to od dawien dawna. Idzie się przyzwyczaić, a najważniejsze to robić swoje zgodnie z regulaminem 

Edited by KOlorowy
  • I agree 2
Posted (edited)
Godzinę temu, Prądzik napisał(a):

Olszamowice, to wysyłają info z Olszamowic a nie z Pilichowic.

Ponieważ Nastawnia Pilichowice jest Sterowana z Olszamowic  to po 1 po 2 nie musisz informowac kogoś jaki pociąg odjechał  to czysta uprzejmość bynajmniej na kompach co innego na Kostkach  ja np nie potrzebuje takich informacji gdyż widzę czy to na kompie czy kostkowym pulpicie co jedzie w moim kierunku. Po za tym powiedz mi jakie zasady jak żadnego regulaminu NIE ma . i na serwerach każdy robi to co chce 

Edited by Arkadio40
  • I disagree 7
Posted (edited)

Myślę, że to przez zbyt łagodne zasady dostępności do trybu dyżurnego. W SimRailu tylko jeden samouczek wystarczy do zyskania dostępu. Oczywiście najpierw można dyżurować na łatwych stacjach, takich jak Góra Włodowska, ale system odblokowywania nowych posterunków jest całkiem słaby. Wystarczy AFKować przez kilka godzin i już można dyżurować na większych stacjach bez jakiejkolwiek wiedzy. W Train Driverze moim zdaniem jest to zrobione lepiej. Najpierw trzeba przejechać 400 km w trybie multiplayer. Można wtedy zobaczyć, jak mniej więcej wygląda praca dyżurnego ruchu. Jak już się przejedzie te cztery setki, to podobnie jak w SimRailu, ma się dostęp tylko do kilku posterunków. Tam jednak odblokowywanie większych posterunków jest trudniejsze. Zamiast czasu gry, jest wliczana liczba wyprawionych składów. Trzeba więc wykonać swoją pracę i wykazać się umiejętnościami, by móc zasiąść na większych stacjach, niż po prostu siedzieć i nic nie robić. Wspomniałeś też, że to nie są zawsze nowi gracze. To pewnie dlatego, że nikt im nie zwraca uwagi i po prostu dalej robią to co robią. Wcale też nie mówię, że gracze w SR nie potrafią dyżurować i nic nie robią. Dużo spotykam prawdziwych fanatyków kolei, którzy sprawnie wykonują swoją robotę. Mówię tylko, że aktualny system jest na to podatny. Zgadzam się też z kOlorowym. Też nie podoba mi się, jak czasami niektórzy gracze mają w nosie komunikację i nie przestrzegają zasad. Trzeba się jednak do tego przyzwyczaić, gramy przecież w grę dostępną dla wszystkich i nie jesteśmy na prawdziwej kolei, gdzie wymaga się od osób znajomości każdego przepisu co do joty. Niestety, niektórzy tego chyba nie łapią i zachowują się jakby każdy błąd dyżurnego oznaczał koniec świata. Sam raz byłem w takiej sytuacji, gdzie pendolino darło się przez 15 minut po czesku na dyżurnego, bo zrobił jakiś błąd. Piątka graczy próbowała je uspokoić.

Edited by azzorekk
  • I disagree 1
Posted
W dniu 9.06.2025 o 19:50, Prądzik napisał(a):

Od pewnego czasu, dłuższego, zauważyłem u graczy totalnie zlewanie obowiązujące interakcji z sąsiadem podczas gry na dyżurnym ruchu. Głównie chodzi o 3 sprawy:

- Brak wysyłania informacji o odjeździe pociągu

- Jeżeli jest LCS, np. Olszamowice, to wysyłają info z Olszamowic a nie z Pilichowic.

- Brak uzupełniania info o odjeździe w EDR

Nie będę tutaj wymieniał kto, kiedy i gdzie, bo ta lista by była za długa. I oczywiście to nie są nowi gracze. Systematycznie ich widzę podczas gry. Czy to naprawdę jest tak trudno wysłać te kilka cyferek do okienka? Czy ja już za dużo wymagam w dzisiejszym świecie? Czy to podchodzi pod reportowanie gracza, czy olać system? Nie ukrywam, że to całkowicie odbiera chęci na grę i wolę jak dookoła siedzą boty. 

Smutne jest to, że gracze którzy siedzą przed ekranem setki godzin nie potrafią dostosować się do zasad które obowiązują. :classic_huh:

Cześć,

Rozumiem Twoją frustrację i w pełni zgadzam się, że podstawowe zasady współpracy między posterunkami powinny być przestrzegane, zwłaszcza przez osoby, które mają już duże doświadczenie i spędziły wiele godzin w grze.Faktycznie – brak wysyłania informacji o odjeździe, pomylenie lokalizacji przy LCS-ach czy nieuzupełnianie EDR potrafi skutecznie zepsuć rozgrywkę, zwłaszcza kiedy ktoś podchodzi do niej na poważnie i stara się trzymać ustalonych standardów. Dla wielu z nas ta gra to coś więcej niż tylko klikanie – to symulacja, współpraca i przede wszystkim wzajemny szacunek do innych graczy.Z drugiej strony, nie zawsze przyczyną takich błędów jest zła wola. Czasem ktoś się zagapi, czasem nie jest pewien jak prawidłowo wysłać informację, a czasem po prostu się rozproszy – choć wiadomo, że nie powinno to być normą, szczególnie u osób, które są już dobrze obeznane z systemem.Czy to jest powód do reportowania? Myślę, że warto najpierw próbować komunikacji – napisać prywatnie, uprzejmie zwrócić uwagę. Może komuś po prostu nikt wcześniej tego nie powiedział. Jeśli jednak sytuacja się powtarza i ewidentnie ktoś ma zasady za nic – wtedy zgłoszenie może być uzasadnione, choć najlepiej rozważać to indywidualnie.Nie jesteś sam w tym, co odczuwasz – wielu graczy naprawdę docenia rzetelną grę i chciałoby, żeby standardy były zachowane. Dlatego warto o tym mówić, ale też dawać dobry przykład. Może z czasem więcej osób pójdzie w tę stronę.Pozdrawiam i życzę więcej udanych, płynnych dyżurów – z sąsiadami, którzy wiedzą co robią 🙂

• Thanks 1
  • I agree 2
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy