Jump to content

Recommended Posts

• SIMRAIL Team
Posted

Cześć wszystkim!

Zgodnie z obietnicą - krakowskie scenariusze doczekały się modernizacji! Nowe menu, wybory taborowe, pogoda, zmiany czasu oraz powiadomienia o wymaganym użyciu ZEWa. Trochę tego jest, a wiem że sporo osób wyrażało chęć potestowania - dlatego oddaję wam tą paczuszkę!

Baaardzo będę wdzięczny za wszelkie znalezione błędy (szczególnie te uniemożliwiające ukończenie scenariuszy) oraz za ewentualne sugestie czy coś jeszcze należałoby dodać (na przykład w kontekście taboru)

Od razu tylko muszę zaznaczyć: główna "fabuła" misji pozostała bez zmian. EIP z wawy do kraka nadal oczekuje iż gracz znajduje się w ED250 - i tak też się toczy komunikacja radiowa.

Instalacja: Należy rozpakować archiwum 3_Krakow_test.zip do folderu

SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries

Z góry dziękuję za Waszą pomoc! 🙂 

=====

Hi everyone!

As promised - the Krakow scenarios have received an upgrade! New menus, rolling stock choices, weather, time changes and notifications about required use of ZEW. There's a bit of it, and I know that quite a few people expressed a desire to test it - so I'm giving you this package!

I will be very grateful for any bugs found (especially those preventing the completion of scenarios), and for any suggestions as to whether something else should be added (for example, in the context of rolling stock)

I just have to point out right away: the main “plot” of the mission remained unchanged. The EIP from Warsaw to Kraków still expects the player to be in the ED250 - and that's how the radio communication goes.

Installation: Unzip the archive 3_Krakow_test.zip to folder

SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries

Thank you in advance for your help!!! 🙂

• Like 16
  • Thanks 2
  • I agree 1
Posted

Błąd jest z hamowaniem nie można zahamować jak się jedzie. Oraz lok się rozpędza sam. I po odhamowaniu przed zaczęciem manewrów sam się toczy.

• Haha 3
Posted
7 godzin temu, Tomasz Grykien napisał(a):

Błąd jest z hamowaniem nie można zahamować jak się jedzie. Oraz lok się rozpędza sam. I po odhamowaniu przed zaczęciem manewrów sam się toczy.

W trakcie manewrów luzakiem używa się hamulca pomocniczego, a nie głównego. Może dlatego hamulce działają słabo. Zapoznaj się z procedurami użytkowania taboru, bo to chyba tu leży problem, a nie po stronie gry. ✌️

• I agree 4
Posted

[Tow] Kraków - Sędziszów działa prawidłowo, lokomotywa poprawnie hamuje oraz prawidłowo stacza się na wzniesieniach/zjazdach, oczywiście gdy nie jest zahamowana😉. Jedna mała uwaga kosmetyczna, wybrałem Dragona i skład 2250 ton. Po podpięciu się do składu, zmianie kabiny i próbie hamulca, mechanik zgłasza do dyżurnej gotowość do jazdy i podaje analizę "3200 ton na haku" co jest niezgodne z rzeczywiście prowadzonym składem, ale nie ma to żadnego wpływu na jazdę. W Sędziszowie dyżurny każe się zatrzymać, odpiąć od składu i odstawić lokomotywę na tor... nie pamiętam numeru. Podaje semafor 40km/h, ale fajnie byłoby tu również zakończyć manewrami.

• I agree 1
Posted (edited)
2 godziny temu, Albertosaurus sarcophagus napisał(a):

@Eridor a czy masz w planach dodać większą ilość pasażerów na stacjach w tych scenariuszach tak jak w Łódź-Warszawa? Bo po przejściu z DLC tutaj, stacje wydają się trochę puste.

Fajnie jak jest dużo pasażerów, ale fajnie też gdyby poprawili ich zachowanie, bo czasem w EN57 nie da się przjeść korytarzem, bo się NPCet zawiesi o ścianę lub duża grupa pasażerów "przepycha" się do wejścia. Irytuje to czasem. No i ci pasażerowie, którzy lewitują obok pociągu. To również powinno zostać poprawione jak najszybciej. 

Edited by eSPeIKaE
Posted (edited)

Scenariusz Sędziszów-Kraków główny przejechany 3 razy , w EN 71 i EN 57 podczas zmiany pogody ( dynamicznej ) okna w kabinie maszynisty same się otwierają co jest irytujące 😛 w EN 96 nie zauważyłem tego problemu tu natomiast miałem ścinki chwilowe jak jechałem w stronę tunelu i procesor nagle podbił temperaturę o prawie 20 stopni. Nie zauważyłem żadnych pasażerów lewitujących w tym scenariuszu, jedynie czasami na stacjach potrafili zatrzymać się w przystanku i tyle. Jak na dużą ilość składów jestem w szoku jak płynnie to szło nie licząc Krakowa bo tam to cały Vram zjada na 1/2 rozdzielczości  w rtx 3060 ti i zaledwie 40 fps osiągam. Zastanawia mnie w czym tkwi problem, że tu tyle składów jest i nie ma zacięć przy ich ładowaniu a w łodzi prawie za każdym razem przytnie jak się skłąd wczytuje 😄 poza tym dziękuję bo to dobra robota @Eridor . Idę testować dalej 🚂 

Edited by Nahaj97
  • Like 1
  • SIMRAIL Team
Posted

Ym.. w sumie nic z mnożnikiem pasażerów nie robiłem.. a mam ochotę to uzależnić od godziny startu scenariusza 😁 coś pomyśle..

A co do tych 3200 ton na radiu - ostrzegałem że nie ingerowałem w fabułę 😉

A reszta.. no cóż - to kwestie niezależne od scenariuszy

• Like 2
  • I agree 1
Posted

@Eridor Starzyny-Kraków scenariusz próbowałem 3 razy przejechać za każdym razem niepowodzenie , jest komunikat, że do kozłowa po lewym bo po prawym wyprzedzi mnie pendolino, niestety pendolino wogóle się nie pojawia i nie dostajemy wyjazdu z kozłowa - świeci się semafor na stój ( czekałem 20 minut i nic ) 

Posted (edited)

Screenshot2025-05-17095244.thumb.png.6d028fd33ac805325dac2cd0e72b8bf9.png

I found a gamebreaking bug on the [IR] Krakow - Olkusz Scenario.

After shunting and arriving to platform 2 in Krakow, the break check started. But I was late and got the ready message from the conductor during the break check. So the break check didn´t continue and I was stuck in front of the red platform signal. No way to continue. 

[EDIT] I did open the doors, before starting the break check. Maybe this caused this probelm.

All scenarios that are checked off in the picture above, did work fine for me, even with trains, that are not suggested by default.

Edited by Presslufthamster
  • SIMRAIL Team
Posted

@Nahaj97 możliwe że znowu odezwał się problem z botami poza zasięgiem wzroku gracza - niestety to samo wywala na Łódzkich mijankach.. bez systemowego fixa niestety za wiele się zrobić nie da - jedynie tworzyć dzikie workaroundy

@Presslufthamster haa.. great catch! I will hold conductor messages till we get clearence for departure from dispatcher. This one was present from december 🙂

• Like 1
Posted (edited)

moze to tylko ja mam problem z eu07 ale nie moge zalaczyc radia, korzystam z pudla na tylniej scianie i nic

(ps jak usunac odpowiedz na forum, nie ma opcji usun tylko edytuj, udostepnij i zglos)

Edited by ThePikacz
Posted
16 minut temu, ThePikacz napisał(a):

moze to tylko ja mam problem z eu07 ale nie moge zalaczyc radia, korzystam z pudla na tylniej scianie i nic

(ps jak usunac odpowiedz na forum, nie ma opcji usun tylko edytuj, udostepnij i zglos)

Musisz najpierw upewnić się, że na tym srebrnym pudle po lewej stronie kabiny jest ustawiona kabina na poprawną (zwykle kabina A będzie domyślnym wyborem), później załączyć zasilanie radiotelefonu przełącznikiem obok tego do wyboru kabiny, następnie przejść się do czerwonego pudła i tam załączyć włącznik radiotelefonu, dopiero po tym możesz normalnie włączyć radio.

Wydaje mi się, że wiadomości na foum nie da się usunąć.

• I agree 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy