Jump to content

Recommended Posts

Posted
37 minut temu, mluczak.kutno napisał(a):

Jak już wspomniałem w innym wątku, są scenariusze na których save nie działa- po kliknięciu na zapis gry, nie ma ani komunikatu o błędzie ani zapisanego pliku gry. Chociażby piąty scenariusz Patwrobla, na co chyba nawet widziałem zgłoszony w stosownym dziale błąd.

A nie chodzi przypadkiem o wcześniejsze scenariusze co były robione przed wejściem modów do warsztatu steam (co w sumie jest od paru dni?) Jeśli tak to raczej moderzy i tak przeniosą scenariusze do warsztatu steam, a tam powinny działać?

Tak czy inaczej na pewno działają (lepiej lub gorzej, ale działają) save na scenariuszach wbudowanych w grę. Pod znakiem zapytania są te od społeczności.

Posted
9 godzin temu, misiek_131415 napisał(a):

Ciężko powiedzieć czy mam zapis czy nie. Po kliknięciu save simrail wyparował:)

No cóż, mi gra się nie krzaczyła, W sumie to nie miałem żadnej reakcji. Całe szczęście, że te scenariusze mają swój własny system punktów kontrolnych.

9 godzin temu, adamets2 napisał(a):

A nie chodzi przypadkiem o wcześniejsze scenariusze co były robione przed wejściem modów do warsztatu steam

Nie, te scenariusze mam już z warsztatu Steam. Innych scenariuszy społeczności póki co nie sprawdzałem. Swoją drogą, jeżeli pod system zapisów trzeba scenariusz jakoś przygotować, to nie sądzę, że dotychczasowe scn społeczności zostaną przepisane. Wiele z nich jest porzuconych, autorzy już się tutaj nie udzielają a jednak ciągle te misje są grywalne.  

• Thanks 1
Posted (edited)

Scenariusz oficjalny od Simraila w grupie Katowice - Warszawa o nazwie IR Warszawa - Katowice nie zapisuje się - mimo że nie ma żadnego ruchu AI nie da się zapisać w żadnym momencie, ani w ruchu, ani podczas postoju na stacji.

P.S. jechałem nową Skodą CD163.

Edited by broniewskijarek
Posted (edited)

W pakiecie oficjalnych scenariuszy Katowice - Sędziszów system informuje, że gra jest zapisana, ale za cholerę nie można jej wczytać - i to z żadnego punktu, a robiłem na trasie do Bukowina 3 zapisy.

Edited by broniewskijarek
Posted

Nie radzę nikomu korzystać z tego save... Nawet jeśli grę niby się uda zapisać i pojawi się komunikat, że 'zapisano poprawnie', to nie ma ŻADNEJ, ale to ŻADNEJ, gwarancji i pewności, że ten zapis uda się wczytać.

Próbuję od kilku dni z różnymi trasami i szlag mnie trafia - czy zapisuję podczas postoju na stacji czy podczas jazdy, przy wczytywaniu jest ciągle błąd ' nie można ustawić przebiegu'.

Szkoda się frustrować i np. jechać 2 godziny trasy, żeby potem okazało się, że i tak scenariusz trzeba zaczynać od nowa...

• Thanks 1
  • I agree 1
Posted
39 minutes ago, broniewskijarek said:

Próbuję od kilku dni z różnymi trasami i szlag mnie trafia - czy zapisuję podczas postoju na stacji czy podczas jazdy, przy wczytywaniu jest ciągle błąd ' nie można ustawić przebiegu'.

Dopóki tego nie naprawią, polecam wczytywać save po zaczęciu danego scenariusza od nowa i odczekaniu do 3 minut (Wirtualny dyżurny musi się załadować). Powinno działać dosyć dobrze.

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
23 godziny temu, lewnemejski napisał(a):

Dopóki tego nie naprawią, polecam wczytywać save po zaczęciu danego scenariusza od nowa i odczekaniu do 3 minut (Wirtualny dyżurny musi się załadować). Powinno działać dosyć dobrze.

Wydaje się działać. Dzięki.

• Like 1
Posted (edited)

A więc tak. Chyba znowu ciężko jest dojść do wniosku, o co chodzi jakby. Bo aktualnie opcja save ewidentnie nie działa. Scenariusz Katowice - Kraków. Wczoraj przejechałem trasę i zrobiłem save na stacji Wolbrom i chciałem dzisiaj kontynuować jazdę. Błąd wczytywania pliku zapisu (screen poniżej). Zapis robiłem wczoraj, dzisiaj był update, więc najprawdopodobniej struktura zapisu pliku uległa zmianie.

Tutorial EU07 - błąd (screen również w załączniku - tutaj najprawdopodobniej jest to 'stary' scenariusz).

Proszę więc @adamets2 nie dodawać komentarzy w stylu I disagree ponieważ system zapisu po prostu nie działa. Ja rozumiem że w przypływie entuzjazmu można napisać wiele, ale trzymajmy się faktów. 

@misiek_131415 sprawdzałem scenariusze i jak na razie nie trafiłem na taki, który działa, ponieważ system zapisu NIE DZIAŁA.

Idąc dalej - ja naprawdę cieszę się, że scenariusze zostały przepisane na nowo - wyglądają fenomenalnie i jeździ się naprawdę super. Mamy generowany ruch AI, można sobie dobrać warunki, są rozkłady. Jest więc ekstra.

Natomiast, zapis nie działa. Bo to że zapisuje plik w okienku, nie oznacza, że zostanie wczytany poprawnie.

Taka analogia.

Wyobraźcie sobie, że kupujecie sobie jakąkolwiek grę. Np. Wiedźmina. I przez 2 lata nie możecie zapisać stanu gry. I zaczynacie całą przygodę zawsze od początku 🙂 dodam tylko, że Simrail jest to jedyny znany mi program, w którym nie można zapisać stanu gry.

No właśnie 🙂 Cieszę się bardzo z tego, że twórcy próbują coś z tym zrobić i aktualizacje wychodzą coraz częściej. To bardzo dobry znak.

Chciałbym jednak wiedzieć, w jakim punkcie jesteśmy. Może ktoś z twórców pokusiłby się o zrobienie listy scenariuszy, które są grywalne, a które nie?

Bo po prostu szkoda czasu na ogrywanie czegoś, czego nie można ukończyć, a jednak jest zaimplementowane w symulatorze..

Tak po prawdzie - przydałby się post od twórców - taki w którym dają jasno do zrozumienia społeczności - nad czym pracują.

Rozumiem że optymalizacja na jakiejkolwiek platformie, to nie kończąca się opowieść.

Natomiast - funkcje programu, manewry, nowe jednostki czy kolejne szlaki - tutaj nikt nie wie co się dzieje i dokąd ten projekt zmierza.

Pozdrawiam.

PS. może te błędy dałoby się przetłumaczyć na język polski - bo jak na razie to nie wygląda profesjonalnie

WOLBROM.png

EU07.png

Edited by jazzmanPL
Posted
15 minut temu, jazzmanPL napisał(a):

sprawdzałem scenariusze i jak na razie nie trafiłem na taki, który działa, ponieważ system zapisu NIE DZIAŁA.

No to skąd ja mam zrzuty ekranu wcześniej wklejone? AI je wygenerowało?:)))) 

24 minuty temu, jazzmanPL napisał(a):

Tak po prawdzie - przydałby się post od twórców - taki w którym dają jasno do zrozumienia społeczności - nad czym pracują.

W grudniu Prezes ogłosił. Co będzie w najbliższych miesiącach. Jest oficjalny post informujący co będzie. 

29 minut temu, jazzmanPL napisał(a):

Zapis robiłem wczoraj, dzisiaj był update, więc najprawdopodobniej struktura zapisu pliku uległa zmianie.

Bingo. Masz na forum wpis co doszło w aktualizacji w kwestii zapisu. 

26 minut temu, jazzmanPL napisał(a):

Natomiast - funkcje programu, manewry, nowe jednostki czy kolejne szlaki - tutaj nikt nie wie co się dzieje i dokąd ten projekt zmierza.

Zrobią to ogłoszą.  Na discord zapraszam. To najlepsze źródło aktualnych wiadomości. Tam dowiesz się najwięcej. 

• Like 1
Posted
4 minuty temu, misiek_131415 napisał(a):

Czytania wiadomości tutaj też. A czytamy. 

Owszem, ale coraz ciężej mi to przychodzi - coraz rzadziej to robię, a i wiadomości coraz mniej... Jak prezes ma coś do zakomunikowania, to powinien to umieszczać na oficjalnej stronie na Steam.

Posted
9 minut temu, broniewskijarek napisał(a):

Owszem, ale coraz ciężej mi to przychodzi - coraz rzadziej to robię, a i wiadomości coraz mniej... Jak prezes ma coś do zakomunikowania, to powinien to umieszczać na oficjalnej stronie na Steam.

Faktycznie, nie ma tutaj. Nie znalazłem powiadomienia. To forum jest już chyba martwe od dawna.  Ograniczają się do Discord i Facebook.  

• Like 1
Posted
19 godzin temu, broniewskijarek napisał(a):

Wydaje się działać. Dzięki.

No jednak nie działa. Raz zadziałało, potem w kilku miejscach nie. Zapisane pomyślnie, wczytane niby prawidłowo, bez błędu, a pociąg jak np. stał przy zapisie pod czerwonym, tak po wczytaniu stoi pod nim 40 minut... Już pomijam, że wczytują się czarne tarcze zegarów...

Podtrzymuję moje zdanie - odradzam korzystanie z tego save'a.

Posted

Wszyscy jesteśmy zespołem testowym lub bardziej  królikami doświadczalnymi i testowana jest też oprócz samej  gry nasza cierpliwość , zresztą czepiam się  przepraszam . Przecież opcja SAVE to technologia z gwiezdnych wojen odkryta dopiero rok temu razem z tajnym oprogramowaniem komputera kwantowego,  żadna gra jeszcze nie ma takiego czegoś działającego poprawnie  . Za nasze bóle powinny być jakieś zniżki na zakup nowej ciufki . Proponuję spalinówkę jakiś Gagarin za dwie dychy  albo manewrowa za pińć złotych .

• Haha 2
  • I agree 1
Posted (edited)

@Gosposia Hela nie wiem czy to prawda czy tylko "urban myths" ale podobno u zarania dziejów tworzenia SimRail ktoś stwierdził, że gra powinna być tak bardzo realistyczna żeby nie było save no bo przecież w realu maszynista też nie zrobi save... 🤣 To jest właśnie skutek tego jak niektórzy fanatycy realizmu chcą zrobić z GRY KOMPUTEROWEJ prawdziwe życie. Też dlatego nie było na początku np. "rozgrzanego pociągu" w singlu itp. Na szczęście oczekiwania konsumentów i wydanie gry na konsole bardzo szybko sprowadziło ich na ziemię. I mój mały kamyczek na tym forum także 🙂 Ale też na steam bardzo dużo osób prosiło o save. Ja ze 2 lata temu też byłem mocno zdziwiony, że tak podstawowa funkcja jak save która była 50 lat temu na 8bitowcach tutaj nie była od początku 🙂 W symulatorach trzeba zachować zdrowy balans pomiędzy rozrywką a symulacją bo jak się przeładuje w jedną albo drugą stronę produkt się nie sprzeda.

Edited by adamets2
  • I agree 1
Posted (edited)

OK tak tylko  dodam. Załadowałem scenariusz KATOWICE-KRAKÓW od nowa. Po załadowaniu na Szopienicach ląduje w drugiej kabinie - z wagonami przed sobą. Podmienia kolejność kabin - a więc pantografy etc. Próbowałem zamianę pantografów - program zwariował. Przedni to tylny, tylny to przedni. OMG co tu się wyrabia. Chciałem pojeździć - poczytam sobie lepiej jakaś książkę. Chciałem już dzisiaj nawet tą skodę kupić - ale sobie jeszcze poczekam.

Edited by jazzmanPL
Posted (edited)

@Gosposia Hela ja jestem jak najbardziej za. SM42 za pol ceny dla osób, które korzystają z simraila od wersji alpha 🙂 to byłby ukłon w stronę ludzi, których cierpliwość jest ponad jakakolwiek normę.

@adamets2 krótkie scenariusze do 3h jak najbardziej. Ale kto ma dzisiaj czas żeby zrobić np. hipotetyczny scenariusz szczecin - przemyśl, gdzie de facto maszyniści zmieniają się bodajże po drodze ze 3 razy. A taki scenariusz to byłby kompletny odlot 🙂 

Mam chociaż nadzieję, że ta aglomeracja Łódź to będzie zrobiona w sposób, który nas wymiecie - czyli wszystkie szlaki w Lodzi i dokoła plus te ważniejsze w województwie. Za taki dodatek mogę dać nawet 150 zeta.

Edited by jazzmanPL
Posted (edited)
11 minut temu, jazzmanPL napisał(a):

ukłon w stronę ludzi, których cierpliwość jest ponad jakakolwiek normę.

Panowie poczekają, a reszta graczy miło spędza czas na multi. Powodzenia w czekaniu:)))) 

Edited by misiek_131415
Posted

Swoją drogą - to jest świetny pomysł na dodatki. Cała aglomeracja za 100 zl plus później reszta województwa za kolejne 100. W ten sposób w przeciągu roku byłaby może szansa na przynajmniej dwa kolejne regiony.

I może przynajmniej 1 kolejne loko raz na pół roku.

Poczekamy zobaczymy.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy