SIMRAIL Team Eridor Posted December 23, 2024 SIMRAIL Team Posted December 23, 2024 (edited) Cze艣膰 wszystkim! Jaki艣 czas temu napisa艂em scenariusz dla Piotrka z kana艂u M贸jDzie艅wKD z okazji jubileuszu setnej tygodni贸wki - po ostatnim patchu mog臋 wam go wreszcie podrzuci膰 馃檪 Og贸lna charakterystyka: Czas trwania: oko艂o 1:15h Cz臋艣膰 1: uruchamianie Dragona2 w trybie spalinowym, wci膮gniecie i przemanewrowanie wagon贸w na Bukownie Cz臋艣膰 2: przej臋cie ET22 na kursie do DGW Cz臋艣膰 3: urwanie loka od sk艂adu, jazda luzem po zdefektowan膮 jednostk臋 Cz臋艣膰 4: przetransportowanie zdefektowanej jednostki na DGW Scenariusz nie jest idealny (by艂 pisany we wczesnym okresie prac nad Lua), ale powinien by膰 przejezdny i bezproblemowy - cho膰 nadal dosy膰 mocno wymagaj膮cy. Ma艂a podpowied藕: tryb spalinowy w dragonie za艂膮czamy przez panel dotykowy: aktywacja kabiny => na panelu zak艂adka `TDD 2` => kwadracik z ikonk膮 silnika 艂aman膮 przez pantograf - nad 艂adowaniem ED => zamkni臋cie wy艂膮cznika szybkiego Jak za艂膮czy膰 tryb ci膮gniony w drugim byku - znajdziecie na odwrocie rozk艂adu jazdy Instalacja: wypakowujemy 00_Scenario_4KD do folderu: `\Steam\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\2_StaszicSedziszow\Scenarios\` 聽 Smacznego! 馃檪聽 聽 ------------------------------------------------------------------------------------- 聽 聽Hi everyone! Some time ago, I wrote a script for Peter from the M贸jDzie艅wKD YT channel on the occasion of his 100th weekly vlog - after the last patch, I can finally toss it to you 馃檪 General characteristics: 聽聽聽 Duration: about 1:15h 聽聽聽 Part 1: starting Dragon2 in diesel mode, pulling and shunting carts at Bukowno 聽聽聽 Part 2: taking over ET22 on the course to DGW 聽聽聽 Part 3: snatching a loco from a depot, driving loose to pick up a defective unit 聽聽聽 Part 4: transporting the defective unit to DGW The scenario is not perfect (it was written in the early days of Lua development), but it should be passable and trouble-free - although still quite challenging. A small hint: the diesel mode in the dragon is activated via the touch panel: 聽聽聽 cab activation => 聽聽聽 on the panel tab `TDD 2` => 聽聽聽 square with the icon of the engine broken by the pantograph - above the ED charging => 聽聽聽 closing the high-speed switch How to turn on pull mode in the second ET22 unit - you will find on the back of the timetable Installation: extract 00_Scenario_4KD to the folder: `\Steam\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\2_StaszicSedziszow\Scenarios\` Have a good one! 馃檪聽 聽 聽 00_Scenario_4KD.zip Edited December 23, 2024 by Eridor 10 8 1
Hamster Cheeks Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 (edited) I got stuck at this signal though I did take some time connecting to the broken down loco and releasing the brakes. I will try again tomorrow. Thanks聽馃憤聽s.聽 Edited December 24, 2024 by Hamster Cheeks
bart_dem Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 (edited) A mi uda艂o si臋 min膮膰 ten semafor, ostatecznie po 5 pr贸bie wywo艂ania zew3 dosta艂em zgod臋. Powiem tak... nie wiem co powiedzie膰馃槈. Scenariusz absolutny TOP馃挭聽Najlepszy w jaki do tej pory gra艂em馃憤 Edited December 24, 2024 by bart_dem 1
Dziobek9 Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Mo偶e i z 20 min op贸藕nieniem ,ale uda艂o si臋 za pierwszym razem. Scenariusz klasa ,oby wi臋cej takich 馃槃
Aajzen Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Przed chwil膮 uko艅czy艂em. 艢wietny scenariusz. Dzi臋ki聽馃憤
SIMRAIL Team Eridor Posted December 24, 2024 Author SIMRAIL Team Posted December 24, 2024 20 godzin temu, Hamster Cheeks napisa艂(a): I got stuck at this signal though I did take some time connecting to the broken down loco and releasing the brakes. I will try again tomorrow. Thanks聽馃憤聽s.聽 hmm.. you should get the signal after changing channel to 4 and calling the dispatcher 聽 10 godzin temu, bart_dem napisa艂(a): A mi uda艂o si臋 min膮膰 ten semafor, ostatecznie po 5 pr贸bie wywo艂ania zew3 dosta艂em zgod臋. Powiem tak... nie wiem co powiedzie膰馃槈. Scenariusz absolutny TOP馃挭聽Najlepszy w jaki do tej pory gra艂em馃憤 Te zewy nie mia艂y znaczenia - tam po prostu jest kod kt贸ry ponawia ustawienie przebiegu w razie gdyby si臋 nie powiod艂o (bodaj偶e co 15s pr贸ba). Pytanie czemu za pierwszym razem si臋 nie poda艂 馃槃聽No ale - grunt 偶e posz艂o! 聽 I dzi臋kuj臋 za pozosta艂e mi艂e s艂owa! 馃檪聽 1
Masterczulki Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 (edited) 艢wietny scenariusz! Jak ju偶 rozmawiali艣my na Discordzie o innym scenariuszu, mocno napi臋ty rozk艂ad 馃檪 Dodatkowo ma艂a uwaga, dy偶urny w Bukownie m贸wi, 偶e mamy uda膰 si臋 w kierunku semafora F3, gdzie przyjedzie nasz poci膮g, a w rzeczywisto艣ci jest on przy semaforze F7. Edited December 25, 2024 by Masterczulki 1
bobikrk Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 Bardzo fajny scenariusz. Bardzo mi si臋 podoba艂 馃檪
misiek_131415 Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 Bardzo dobry scenariusz. Polecam ka偶demu
Tomasz Grykien Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 Jak uruchomi膰 ten silnik dojazdowy. bo nie wiem jak kto艣 Pomo偶e?
Hamster Cheeks Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 On 12/24/2024 at 3:12 AM, Hamster Cheeks said: I got stuck at this signal though I did take some time connecting to the broken down loco and releasing the brakes. I will try again tomorrow. Thanks聽馃憤聽s.聽 Managed to complete the scenario and what a fantastic scenario it was. Many thanks.聽
bart_dem Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 8 godzin temu, Tomasz Grykien napisa艂(a): Jak uruchomi膰 ten silnik dojazdowy. bo nie wiem jak kto艣 Pomo偶e? Nie id藕 na 艂atwizn臋, przeczytaj uwa偶nie pierwszy post. Wszystko masz opisane.
PL_Andrev Posted December 27, 2024 Posted December 27, 2024 W dniu 23.12.2024 o 23:25, Eridor napisa艂(a): Cze艣膰 wszystkim! Jaki艣 czas temu napisa艂em scenariusz dla Piotrka z kana艂u M贸jDzie艅wKD z okazji jubileuszu setnej tygodni贸wki - po ostatnim patchu mog臋 wam go wreszcie podrzuci膰 馃檪 @Eridor, co z osobami graj膮cymi przez GFN? Czy jest szansa aby "najlepsze z najlepszych" scenariusze by艂y do艂膮czane natywnie do gry aby by艂y dost臋pne pod GFN?聽聽
SIMRAIL Team Eridor Posted December 27, 2024 Author SIMRAIL Team Posted December 27, 2024 Szansa jest, cho膰 ja osobi艣cie jestem przeciwnikiem takiego rozwi膮zania. Pozbywamy w ten spos贸b autora "kontroli nad kodem" scenariusza - wi臋c chocia偶by mo偶liwo艣ci szybkiej poprawki czy modyfikacji plik贸w. Natomiast mam nadziej臋 偶e warsztat steama tutaj b臋dzie tym 'z艂otym 艣rodkiem' do dystrybucji na wszystkie platformy 7 2
Guest Posted December 27, 2024 Posted December 27, 2024 A po co modyfikowa膰 pliki w scenariuszu, kt贸ry dzia艂a? Doda膰 regulamin, 偶e niekt贸re scenariusze mog膮 zosta膰 za艂膮czone do dzia艂u "spo艂eczno艣膰", kto艣 z teamu przejedzie i zobaczy czy dzia艂a. Jak dzia艂a to mo偶na doda膰, a wtedy utrata autora nad kodem jest zalet膮 - bo umy艣lnie nie zepsuje scenariusza. Problem le偶y prawdopodobnie w tym, 偶e nikt o tym nie pomy艣la艂 podczas developmentu gry, wi臋c nie ma jak zaci膮ga膰/aktualizowa膰/usuwa膰 scenariuszy bez aktualizowania ca艂ej wersji gry na Steamie.
kei.tres Posted December 27, 2024 Posted December 27, 2024 Jestem 艣wie偶o po rozgrywce i powiem tylko, 偶e zaj...... scenariusz. TOP 3 ze spokojem. Wszystko uda艂o si臋 za pierwszym razem. Pro艣ba do autora, nie przestawaj r贸b wi臋cej 馃檪聽Dzi臋ki!
misiek_131415 Posted December 27, 2024 Posted December 27, 2024 3 godziny temu, Bazinga napisa艂(a): A po co modyfikowa膰 pliki w scenariuszu, kt贸ry dzia艂a? 1. Jak kto艣 ma taka potrzeb臋 i umie mo偶e pr贸bowa膰 na podstawie dzia艂aj膮cego scenariusza co艣 si臋 nauczy膰 i zrobi膰 sw贸j scenariusz 2. W scenariuszu autor nie wy艂膮czy艂 wy艣wietlania triger贸w w oknie czatu. Kto umie mo偶e sobie sam wy艂膮czy膰 i gra膰 bez tych komunikat贸w.聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽
Guest Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 (edited) 21 hours ago, misiek_131415 said: 2. W scenariuszu autor nie wy艂膮czy艂 wy艣wietlania triger贸w w oknie czatu. Kto umie mo偶e sobie sam wy艂膮czy膰 i gra膰 bez tych komunikat贸w.聽 Skoro trzeba by艂oby poprawia膰 to znaczy, 偶e scenariusz nie dzia艂a i nie powinien by膰 wrzucony w tej formie jako promowany przez tw贸rc贸w gry. Quote 聽 1. Jak kto艣 ma taka potrzeb臋 i umie mo偶e pr贸bowa膰 na podstawie dzia艂aj膮cego scenariusza co艣 si臋 nauczy膰 i zrobi膰 sw贸j scenariusz 聽 No to przerabia swoj膮 kopi臋, a nie bazowy scenariusz. Masa jest gier, gdzie najlepsze misje udost臋pniane s膮 przez tw贸rc贸w gry. Tw贸rcy moderuj膮/sprawdzaj膮 najpopularniejsze misje i do艂膮czaj膮 do zak艂adek tworzonych przez spo艂eczno艣膰. Tak to dzia艂a na przyk艂ad w Forza Horizon 5, gdzie udost臋pniane s膮 trasy tworzone przez spo艂eczno艣膰 i nikt nie ubolewa nad tym, 偶e po publikacji autor nie mo偶e zedytowa膰 wy艣cigu. Po prostu firma promuje w grze content w wersji grywalnej zrobiony przez gracza z dnia takiego i takiego i tyle. Tylko o takich rzeczach trzeba my艣le膰 w czasie tworzenia swojego produktu, bo teraz prawdopodobnie nie maj膮 mo偶liwo艣ci pushowania kolejnych scenariuszy do graczy. Edited December 28, 2024 by Bazinga
misiek_131415 Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 3 godziny temu, Bazinga napisa艂(a): Skoro trzeba by艂oby poprawia膰 to znaczy, 偶e scenariusz nie dzia艂a i nie powinien by膰 wrzucony w tej formie jako promowany przez tw贸rc贸w gry. Osoba prywata wrzuci艂a. Jako osoba prywatna wrzuci艂. I jako prezent. Bez znaczenia gdzie pracuje i co robi. I nie trzeba poprawia膰. Bez tej drobnej minimalnej korekty scenariusz jest grywalny w 100%.聽 聽 3 godziny temu, Bazinga napisa艂(a): No to przerabia swoj膮 kopi臋, a nie bazowy scenariusz. Przecie偶 masz swoj膮 kopie scenariusza. Ka偶dy na na dysku sw贸j plik mission.lua. A jak nie masz to CTRL+C, CTRL+V i masz 100 kopii.聽 To jest scenariusz zrobiony komu艣 po znajomo艣ci i z dobroci serca wrzucony na forum do pobrania. Stary, z przesz艂o艣ci. Nikt nie ma czasu go poprawia膰 i wrzuci艂 taki jaki jest. I bardzo dobrze 偶e wrzuci艂 bo to jeden z lepszych scenariuszy.聽 2
Tomasz Grykien Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 W dniu 26.12.2024 o 10:25, bart_dem napisa艂(a): Nie id藕 na 艂atwizn臋, przeczytaj uwa偶nie pierwszy post. Wszystko masz opisane. Ju偶 wiem jak uruchomi膰, popatrzy艂em na poradniku od kogo艣 i si臋 nauczy艂em.
Guest Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 (edited) 15 hours ago, misiek_131415 said: Osoba prywata wrzuci艂a. Jako osoba prywatna wrzuci艂. I jako prezent. Bez znaczenia gdzie pracuje i co robi. I nie trzeba poprawia膰. Bez tej drobnej minimalnej korekty scenariusz jest grywalny w 100%.聽 Przecie偶 masz swoj膮 kopie scenariusza. Ka偶dy na na dysku sw贸j plik mission.lua. A jak nie masz to CTRL+C, CTRL+V i masz 100 kopii.聽 To jest scenariusz zrobiony komu艣 po znajomo艣ci i z dobroci serca wrzucony na forum do pobrania. Stary, z przesz艂o艣ci. Nikt nie ma czasu go poprawia膰 i wrzuci艂 taki jaki jest. I bardzo dobrze 偶e wrzuci艂 bo to jeden z lepszych scenariuszy.聽 Zacytowa艂e艣 m贸j post, kt贸ry odnosi艂 si臋 do dyskusji do艂膮czania scenariuszy do gry tak, aby dzia艂a艂y w GFN a Ty jakie艣 dyrdyma艂y o bezpo艣rednim dost臋pie do dysku i kopiuj-wklej piszesz, my艣l膮c, 偶e cokolwiek komu艣 t艂umaczysz. Edited December 29, 2024 by Bazinga
CzaroS Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 Dlaczego nie mog臋 ruszy膰 Dragonem? Robi臋 wszystko, jak w instrukcji 聽
bart_dem Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 4 godziny temu, Kendzior napisa艂(a): Dlaczego nie mog臋 ruszy膰 Dragonem? Robi臋 wszystko, jak w instrukcji Obroty na full, piasek i musi ruszy膰 馃槈 1
Damian Posted December 31, 2024 Posted December 31, 2024 (edited) W dniu 30.12.2024 o 03:54, Kendzior napisa艂(a): Dlaczego nie mog臋 ruszy膰 Dragonem? Robi臋 wszystko, jak w instrukcji Ja tak samo nic nie mog臋 zrobi膰. Sk艂ad odhamowany, 偶adne kontrolki od hamulc贸w nie 艣wiec膮, nastawnik kierunkowy do przodu, zadaj臋 moc i nic si臋 nie dzieje, obroty silnika nie rosn膮 a sk艂ad jedzie do ty艂u. Po kilku metrach wyskakuje komunikat "Zbiegni臋cie taboru" i pozostaje restart scenariusza. 1 na 10 uda si臋 ruszy膰, ale za chwil臋 i tak komunikat "Zbiegni臋cie taboru", bo sk艂ad si臋 toczy do ty艂u. Skoro wam si臋 uda艂o uko艅czy膰 ten scenariusz, to pewnie ja co艣 藕le robi臋. EDIT. OK uda艂o mi si臋 doj艣膰 do tego co jest nie tak. W kabinie na tylnej 艣cianie, tam gdzie s膮 przyciski od hamulca spr臋偶ynowego, jest "Wy艂膮cznik EVC", musi by膰 wy艂膮czony 0, wtedy wszystko normalnie dzia艂a. Edited December 31, 2024 by Damian
misiek_131415 Posted December 31, 2024 Posted December 31, 2024 2 godziny temu, Damian napisa艂(a): OK uda艂o mi si臋 doj艣膰 do tego co jest nie tak. W kabinie na tylnej 艣cianie, tam gdzie s膮 przyciski od hamulca spr臋偶ynowego, jest "Wy艂膮cznik EVC", musi by膰 wy艂膮czony 0, wtedy wszystko normalnie dzia艂a. 1. wy艂膮czy膰 ECTS 2. poczeka膰 a偶 silnik dragona si臋 rozgrzeje. zimny dragon nie ruszy.聽
Recommended Posts