SIMRAIL Team Eridor Posted December 23, 2024 SIMRAIL Team Posted December 23, 2024 (edited) Cześć wszystkim! Jakiś czas temu napisałem scenariusz dla Piotrka z kanału MójDzieńwKD z okazji jubileuszu setnej tygodniówki - po ostatnim patchu mogę wam go wreszcie podrzucić 🙂 Ogólna charakterystyka: Czas trwania: około 1:15h Część 1: uruchamianie Dragona2 w trybie spalinowym, wciągniecie i przemanewrowanie wagonów na Bukownie Część 2: przejęcie ET22 na kursie do DGW Część 3: urwanie loka od składu, jazda luzem po zdefektowaną jednostkę Część 4: przetransportowanie zdefektowanej jednostki na DGW Scenariusz nie jest idealny (był pisany we wczesnym okresie prac nad Lua), ale powinien być przejezdny i bezproblemowy - choć nadal dosyć mocno wymagający. Mała podpowiedź: tryb spalinowy w dragonie załączamy przez panel dotykowy: aktywacja kabiny => na panelu zakładka `TDD 2` => kwadracik z ikonką silnika łamaną przez pantograf - nad ładowaniem ED => zamknięcie wyłącznika szybkiego Jak załączyć tryb ciągniony w drugim byku - znajdziecie na odwrocie rozkładu jazdy Instalacja: wypakowujemy 00_Scenario_4KD do folderu: `\Steam\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\2_StaszicSedziszow\Scenarios\` Smacznego! 🙂 ------------------------------------------------------------------------------------- Hi everyone! Some time ago, I wrote a script for Peter from the MójDzieńwKD YT channel on the occasion of his 100th weekly vlog - after the last patch, I can finally toss it to you 🙂 General characteristics: Duration: about 1:15h Part 1: starting Dragon2 in diesel mode, pulling and shunting carts at Bukowno Part 2: taking over ET22 on the course to DGW Part 3: snatching a loco from a depot, driving loose to pick up a defective unit Part 4: transporting the defective unit to DGW The scenario is not perfect (it was written in the early days of Lua development), but it should be passable and trouble-free - although still quite challenging. A small hint: the diesel mode in the dragon is activated via the touch panel: cab activation => on the panel tab `TDD 2` => square with the icon of the engine broken by the pantograph - above the ED charging => closing the high-speed switch How to turn on pull mode in the second ET22 unit - you will find on the back of the timetable Installation: extract 00_Scenario_4KD to the folder: `\Steam\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\2_StaszicSedziszow\Scenarios\` Have a good one! 🙂 00_Scenario_4KD.zip Edited December 23, 2024 by Eridor 7 5 1
Hamster Cheeks Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 (edited) I got stuck at this signal though I did take some time connecting to the broken down loco and releasing the brakes. I will try again tomorrow. Thanks 👍 s. Edited December 24, 2024 by Hamster Cheeks
bart_dem Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 (edited) A mi udało się minąć ten semafor, ostatecznie po 5 próbie wywołania zew3 dostałem zgodę. Powiem tak... nie wiem co powiedzieć😉. Scenariusz absolutny TOP💪 Najlepszy w jaki do tej pory grałem👍 Edited December 24, 2024 by bart_dem 1
Dziobek9 Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Może i z 20 min opóźnieniem ,ale udało się za pierwszym razem. Scenariusz klasa ,oby więcej takich 😄
Aajzen Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Przed chwilą ukończyłem. Świetny scenariusz. Dzięki 👍
SIMRAIL Team Eridor Posted December 24, 2024 Author SIMRAIL Team Posted December 24, 2024 20 godzin temu, Hamster Cheeks napisał(a): I got stuck at this signal though I did take some time connecting to the broken down loco and releasing the brakes. I will try again tomorrow. Thanks 👍 s. hmm.. you should get the signal after changing channel to 4 and calling the dispatcher 10 godzin temu, bart_dem napisał(a): A mi udało się minąć ten semafor, ostatecznie po 5 próbie wywołania zew3 dostałem zgodę. Powiem tak... nie wiem co powiedzieć😉. Scenariusz absolutny TOP💪 Najlepszy w jaki do tej pory grałem👍 Te zewy nie miały znaczenia - tam po prostu jest kod który ponawia ustawienie przebiegu w razie gdyby się nie powiodło (bodajże co 15s próba). Pytanie czemu za pierwszym razem się nie podał 😄 No ale - grunt że poszło! I dziękuję za pozostałe miłe słowa! 🙂 1
Masterczulki Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 (edited) Świetny scenariusz! Jak już rozmawialiśmy na Discordzie o innym scenariuszu, mocno napięty rozkład 🙂 Dodatkowo mała uwaga, dyżurny w Bukownie mówi, że mamy udać się w kierunku semafora F3, gdzie przyjedzie nasz pociąg, a w rzeczywistości jest on przy semaforze F7. Edited December 25, 2024 by Masterczulki 1
bobikrk Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 Bardzo fajny scenariusz. Bardzo mi się podobał 🙂
misiek_131415 Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 Bardzo dobry scenariusz. Polecam każdemu
Tomasz Grykien Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 Jak uruchomić ten silnik dojazdowy. bo nie wiem jak ktoś Pomoże?
Hamster Cheeks Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 On 12/24/2024 at 3:12 AM, Hamster Cheeks said: I got stuck at this signal though I did take some time connecting to the broken down loco and releasing the brakes. I will try again tomorrow. Thanks 👍 s. Managed to complete the scenario and what a fantastic scenario it was. Many thanks.
bart_dem Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 8 godzin temu, Tomasz Grykien napisał(a): Jak uruchomić ten silnik dojazdowy. bo nie wiem jak ktoś Pomoże? Nie idź na łatwiznę, przeczytaj uważnie pierwszy post. Wszystko masz opisane.
PL_Andrev Posted December 27, 2024 Posted December 27, 2024 W dniu 23.12.2024 o 23:25, Eridor napisał(a): Cześć wszystkim! Jakiś czas temu napisałem scenariusz dla Piotrka z kanału MójDzieńwKD z okazji jubileuszu setnej tygodniówki - po ostatnim patchu mogę wam go wreszcie podrzucić 🙂 @Eridor, co z osobami grającymi przez GFN? Czy jest szansa aby "najlepsze z najlepszych" scenariusze były dołączane natywnie do gry aby były dostępne pod GFN?
SIMRAIL Team Eridor Posted December 27, 2024 Author SIMRAIL Team Posted December 27, 2024 Szansa jest, choć ja osobiście jestem przeciwnikiem takiego rozwiązania. Pozbywamy w ten sposób autora "kontroli nad kodem" scenariusza - więc chociażby możliwości szybkiej poprawki czy modyfikacji plików. Natomiast mam nadzieję że warsztat steama tutaj będzie tym 'złotym środkiem' do dystrybucji na wszystkie platformy 7 2
Bazinga Posted December 27, 2024 Posted December 27, 2024 A po co modyfikować pliki w scenariuszu, który działa? Dodać regulamin, że niektóre scenariusze mogą zostać załączone do działu "społeczność", ktoś z teamu przejedzie i zobaczy czy działa. Jak działa to można dodać, a wtedy utrata autora nad kodem jest zaletą - bo umyślnie nie zepsuje scenariusza. Problem leży prawdopodobnie w tym, że nikt o tym nie pomyślał podczas developmentu gry, więc nie ma jak zaciągać/aktualizować/usuwać scenariuszy bez aktualizowania całej wersji gry na Steamie.
kei.tres Posted December 27, 2024 Posted December 27, 2024 Jestem świeżo po rozgrywce i powiem tylko, że zaj...... scenariusz. TOP 3 ze spokojem. Wszystko udało się za pierwszym razem. Prośba do autora, nie przestawaj rób więcej 🙂 Dzięki!
misiek_131415 Posted December 27, 2024 Posted December 27, 2024 3 godziny temu, Bazinga napisał(a): A po co modyfikować pliki w scenariuszu, który działa? 1. Jak ktoś ma taka potrzebę i umie może próbować na podstawie działającego scenariusza coś się nauczyć i zrobić swój scenariusz 2. W scenariuszu autor nie wyłączył wyświetlania trigerów w oknie czatu. Kto umie może sobie sam wyłączyć i grać bez tych komunikatów.
Bazinga Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 (edited) 21 hours ago, misiek_131415 said: 2. W scenariuszu autor nie wyłączył wyświetlania trigerów w oknie czatu. Kto umie może sobie sam wyłączyć i grać bez tych komunikatów. Skoro trzeba byłoby poprawiać to znaczy, że scenariusz nie działa i nie powinien być wrzucony w tej formie jako promowany przez twórców gry. Quote 1. Jak ktoś ma taka potrzebę i umie może próbować na podstawie działającego scenariusza coś się nauczyć i zrobić swój scenariusz No to przerabia swoją kopię, a nie bazowy scenariusz. Masa jest gier, gdzie najlepsze misje udostępniane są przez twórców gry. Twórcy moderują/sprawdzają najpopularniejsze misje i dołączają do zakładek tworzonych przez społeczność. Tak to działa na przykład w Forza Horizon 5, gdzie udostępniane są trasy tworzone przez społeczność i nikt nie ubolewa nad tym, że po publikacji autor nie może zedytować wyścigu. Po prostu firma promuje w grze content w wersji grywalnej zrobiony przez gracza z dnia takiego i takiego i tyle. Tylko o takich rzeczach trzeba myśleć w czasie tworzenia swojego produktu, bo teraz prawdopodobnie nie mają możliwości pushowania kolejnych scenariuszy do graczy. Edited December 28, 2024 by Bazinga
misiek_131415 Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 3 godziny temu, Bazinga napisał(a): Skoro trzeba byłoby poprawiać to znaczy, że scenariusz nie działa i nie powinien być wrzucony w tej formie jako promowany przez twórców gry. Osoba prywata wrzuciła. Jako osoba prywatna wrzucił. I jako prezent. Bez znaczenia gdzie pracuje i co robi. I nie trzeba poprawiać. Bez tej drobnej minimalnej korekty scenariusz jest grywalny w 100%. 3 godziny temu, Bazinga napisał(a): No to przerabia swoją kopię, a nie bazowy scenariusz. Przecież masz swoją kopie scenariusza. Każdy na na dysku swój plik mission.lua. A jak nie masz to CTRL+C, CTRL+V i masz 100 kopii. To jest scenariusz zrobiony komuś po znajomości i z dobroci serca wrzucony na forum do pobrania. Stary, z przeszłości. Nikt nie ma czasu go poprawiać i wrzucił taki jaki jest. I bardzo dobrze że wrzucił bo to jeden z lepszych scenariuszy. 2
Tomasz Grykien Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 W dniu 26.12.2024 o 10:25, bart_dem napisał(a): Nie idź na łatwiznę, przeczytaj uważnie pierwszy post. Wszystko masz opisane. Już wiem jak uruchomić, popatrzyłem na poradniku od kogoś i się nauczyłem.
Bazinga Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 (edited) 15 hours ago, misiek_131415 said: Osoba prywata wrzuciła. Jako osoba prywatna wrzucił. I jako prezent. Bez znaczenia gdzie pracuje i co robi. I nie trzeba poprawiać. Bez tej drobnej minimalnej korekty scenariusz jest grywalny w 100%. Przecież masz swoją kopie scenariusza. Każdy na na dysku swój plik mission.lua. A jak nie masz to CTRL+C, CTRL+V i masz 100 kopii. To jest scenariusz zrobiony komuś po znajomości i z dobroci serca wrzucony na forum do pobrania. Stary, z przeszłości. Nikt nie ma czasu go poprawiać i wrzucił taki jaki jest. I bardzo dobrze że wrzucił bo to jeden z lepszych scenariuszy. Zacytowałeś mój post, który odnosił się do dyskusji dołączania scenariuszy do gry tak, aby działały w GFN a Ty jakieś dyrdymały o bezpośrednim dostępie do dysku i kopiuj-wklej piszesz, myśląc, że cokolwiek komuś tłumaczysz. Edited December 29, 2024 by Bazinga
Kendzior Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 Dlaczego nie mogę ruszyć Dragonem? Robię wszystko, jak w instrukcji
bart_dem Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 4 godziny temu, Kendzior napisał(a): Dlaczego nie mogę ruszyć Dragonem? Robię wszystko, jak w instrukcji Obroty na full, piasek i musi ruszyć 😉 1
Damian Posted December 31, 2024 Posted December 31, 2024 (edited) W dniu 30.12.2024 o 03:54, Kendzior napisał(a): Dlaczego nie mogę ruszyć Dragonem? Robię wszystko, jak w instrukcji Ja tak samo nic nie mogę zrobić. Skład odhamowany, żadne kontrolki od hamulców nie świecą, nastawnik kierunkowy do przodu, zadaję moc i nic się nie dzieje, obroty silnika nie rosną a skład jedzie do tyłu. Po kilku metrach wyskakuje komunikat "Zbiegnięcie taboru" i pozostaje restart scenariusza. 1 na 10 uda się ruszyć, ale za chwilę i tak komunikat "Zbiegnięcie taboru", bo skład się toczy do tyłu. Skoro wam się udało ukończyć ten scenariusz, to pewnie ja coś źle robię. EDIT. OK udało mi się dojść do tego co jest nie tak. W kabinie na tylnej ścianie, tam gdzie są przyciski od hamulca sprężynowego, jest "Wyłącznik EVC", musi być wyłączony 0, wtedy wszystko normalnie działa. Edited December 31, 2024 by Damian
misiek_131415 Posted December 31, 2024 Posted December 31, 2024 2 godziny temu, Damian napisał(a): OK udało mi się dojść do tego co jest nie tak. W kabinie na tylnej ścianie, tam gdzie są przyciski od hamulca sprężynowego, jest "Wyłącznik EVC", musi być wyłączony 0, wtedy wszystko normalnie działa. 1. wyłączyć ECTS 2. poczekać aż silnik dragona się rozgrzeje. zimny dragon nie ruszy.
Recommended Posts