misiek_131415 Posted December 19 Posted December 19 14 godzin temu, bartbus napisał(a): "miał być" A pokaż mi oficjalne pismo od simkolu że miał być?
PL_Andrev Posted December 19 Posted December 19 21 godzin temu, bartbus napisał(a): Ok wiem że jak ktoś ogarnie LUA to można takowy scenariusz stworzyć. Mi chodzi o to że "miał być" dedykowany edytor ,dzięki któremu można by stworzyć scenariusz bez znajomości LUA. Patrząc po ilości bugów na wyjście EA może lepiej że tego nie wydali bo by był dodatkowy hejt że bugi, albo że miał być a jest niepełny. Także cierpliwości, zobaczymy czy wyjdzie z Łodzią. Chyba że to będzie tylko edytor tras, to wtedy jesteśmy skazani na LUA. 7 godzin temu, misiek_131415 napisał(a): A pokaż mi oficjalne pismo od simkolu że miał być? No nie, tu odnośnikiem jest roadmapa na okres 1-3+* miesiąca, gdzie * = terminy mogą ulec zmianie. Fakt faktem że nikt z zespołu jasno się nie wypowiedział czego edytor to ma być.
qbahn Posted December 19 Posted December 19 9 godzin temu, misiek_131415 napisał(a): A pokaż mi oficjalne pismo od simkolu że miał być? Pokaż pismo, że miało go nie być. W głównym menu masz opcję nieaktywną (bez żadnych treści małym druczkiem), a jeszcze zadajesz pan dziwne pytania 😉 1 1 5
PeVoo Posted Monday at 12:32 AM Posted Monday at 12:32 AM (edited) W dniu 17.12.2024 o 21:59, en57 napisał(a): Także w skrócie - dla mnie SimRail już przegrał. Przegrał najpierw brakiem jakichkolwiek testów, potem przegrał podejściem jego twórców do społeczności. Co gorsza nadal tym przegrywa. Teraz zaczął przegrywać samym sobą. Ja to coś czuję, że po tej premierze z zaskoczenia, to cały Dovetail (który już był cały obs*any bo czuł oddech na plecach) odetchnął głęboko i strzeliły korki od szampana. Zagrożenie wyeliminowało się samo. I jeszcze co chciałem dodać, to to, że ja jestem w stanie wszystko wybaczyć komuś kto się uczciwie stara tylko mu nie wychodzi. Natomiast jak ktoś jest nieszczery, mataczy, traktuje ludzi z góry (i jak debili), nie szanuje, ignoruje zgłoszenia błędów, nie przeprasza za wtopy i robi ewidentne wały typu wyjście z EA bez połowy obiecanych (wydawałoby się oczywistych) funkcjonalności pełnej gry, z kupą błędów i niedoróbek trywialnych do znalezienia, bez w ogóle treści dla single player itp itd... a w międzyczasie jeszcze wypuszcza ciężko-płatne niedokończone DLC na EA, no to sorry Gregory, ja tu nie widzę dobrych intencji, tylko "jak tu zrobić żeby zarobić, a żeby się NIE narobić" (czyli Kiepskie zagrywki, szukanie frajerów). Nie da się wspierać kogoś kto Cię jawnie oszukuje dla swoich prywatnych niejasnych interesów (co do których przecież trzyma nas w całkowitej ciemności) i nie jest z Tobą szczery. Czas przełknąć tę gorzką pigułkę. Myślałem, że będziemy mieć polski produkt, który zawojuje świat bo zrobi to lepiej niż cała reszta świata i będziemy mogli być z niego dumni (jak z Wiedźmina, tylko na mniejszą skalę, bo koleje to jednak nisza). Ale nie. Będzie znowu "no bo pomysł był genialny, tylko wyszło jak zwykle". Smutne to bardzo jest. Taki potencjał i szansę tak prostacko zmarnować... Jeszcze żeby chociaż można było liczyć, że z czasem po latach człowiek odpali i będzie to wszystko naprawione (że kiedyś się jednak doczeka że dostanie naprawdę pełną grę za to co zapłacił), ale oni jak widać ewidentnie skupili się tylko na płatnych DLC i trzepaniu szybkiej kasy (nawet kosztem reputacji), więc obstawiam, że jak ktoś wróci po kilku latach (a gra NADAL jednak będzie rozwijana jeszcze do wtedy), to odkryje, że jego gra to w zasadzie niegrywalna jest, bo wszyscy ludzie siedzą na płatnych DLC, a on nie może nic odpalić, bo nie zapłacił za to wszystko kilka kolejnych cen tej gry i ma wszystko poblokowane i np większość połączeń mu odpadnie z rozkładu na multi - a do tego dojdą idiotyczne błędy spowodowane tym, że ktoś niedotestował, że jak się nie ma danego DLC to coś w ogóle przestało działać i się nie da nic zrobić, no bo przecież wszystkie devy mają wszystkie DLC u siebie... Co jest najgorsze, w zasadzie przez ostatni rok nic się nie zmieniło odnośnie jakości grafiki czy rozgrywki (ba, nawet menu jest to samo szpetne na szybko napisane i nie w pełni funkcjonalne, a co dopiero jakieś kombinacje z ulepszaniem punktacji w grze, manewrów na multi, scenariuszach, misjach egzaminacyjnych, motywacji/celu w grze przez jakieś "licencje" czy coś, globalne rankingi itp) - NIC się nie pojawiło nowego. Tylko kolejna trasa na tym samym niedorobionym silniku i z nieprzetestowanymi, a więc po części niedziałającymi scenariuszami - bo akurat mogli ubić biznesik na niej z koleją więc dostaliśmy to tak przy okazji, no i lokomotywa parowa, która działa TYLKO NA JEDNEJ krótkiej trasie i nie w multi (mimo mega potencjału ze współpracą maszynisty i palacza) i którą połowa osób nie będzie chciała jeździć, bo za trudne, albo bo nic nie widać z okna w przód i średnio to przyjemne jest na ślepo jechać (a interfejs do wychylania się jest niedorobiony i nie do użytku). No fajnie że to wszystko jest, tylko ja nadal czekam na pełną wersję gry. W tym w szczególności działające i dobrze przemyślane i przetestowane tutoriale do wszystkiego oraz scenariusze. Że o sejwowaniu 4-godzinnej gry nie wspomnę. No po prostu kurde NIE - to NIE jest pełna gra. To jest nadal beta demo. I powiedzmy to sobie szczerze: według starych dobrych standardów, nikt by czegoś takiego nie wypuścił nawet jako beta demo. Za dużo oczywistych błędów. A tu proszę, "pełna wersja" i kasa leci. Świat schodzi na psy. Naprawdę... nie bądźmy częścią tego przykrego trendu i nie przyczyniajmy się do niego. Edited Monday at 12:44 AM by PeVoo 2 1 1
mluczak.kutno Posted Monday at 09:07 AM Posted Monday at 09:07 AM 7 godzin temu, PeVoo napisał(a): NIC się nie pojawiło nowego Szczerze mówiąc... Z jednej strony tempo rozwoju SR jest powolne, nie da się tego ukryć. Z drugiej strony, mówienie że przez rok nic nowego nie doszło to też przegięcie. Jeżeli patrzysz na tą grę pod kątem multi, to zapewne jakieś zadowolenie z obecnej wersji SR jest. Gorzej, jeżeli-tak jak ja- interesujesz się tylko singlem. Tutaj masz te scenariusze na Kraków i nic więcej. Nie ma nowych scenariuszy dla pozostałej części tej ogromnej, kolejowej mapy. Tych starych scenariuszy bez AI nie liczę- one IMHO powinny być przepisane na LUA w kwietniowym patchu, bo dosłownie STRASZĄ swoją pustką. Na pocieszenie powiem, że być może załata to społeczność. Osobiście najbardziej rozczarowała mnie sceneria z lat 80. To tak nie powinno wyglądać. Nie dziwie się absolutnie głosom, że czas poświęcony na robienie tej mapy w tej postaci, to czas zmarnowany. Scenariusze na niej dostępne pominę milczeniem... Parowóz komuś się podoba, komuś nie. Ja osobiście widziałbym na jego miejscu coś, co bardziej pasuje do "uniwersum" Simraila. Nie będzie zaskoczeniem jak powiem, że byłaby to spalinowa manewrówka. Jest od społeczności super scenariusz z manewrami po Katowicach, robimy go Siódemką bo przecież nie ma nic bardziej pasującego... Wrzucenie parowozu to decyzja deweloperów, może po prostu mieli już w jakimś stopniu gotową fizykę do niego, może był jakiś inny czynnik. Ja z niego nie jestem zadowolony, to nie pomidorowa że muszę go lubić 🙂 Nie brakuje tutaj głosów, że wyjście z EA to tak jakby pod przymusem było robione. My tu zapewne prawdy nie poznamy, ale patrząc na stan gry, to ja się tym głosom nie dziwię. Chyba niesławne demo nie było nawet tak zbugowane jak ten pełniak. 8 godzin temu, PeVoo napisał(a): nie szanuje Klasyk z ignorowaniem "polish community" pasuje tutaj jak ulał. Tylko co zrobić, jak już nie tylko nasza społeczność ma dość i wylewa żale na Discordzie? Recenzje na Steam mówią wiele... 5
PL_Andrev Posted Monday at 04:29 PM Posted Monday at 04:29 PM 6 godzin temu, mluczak.kutno napisał(a): Jeżeli patrzysz na tą grę pod kątem multi, to zapewne jakieś zadowolenie z obecnej wersji SR jest. No ja mam mieszane uczucia z gry multi: 1) Gra dużo straciła na słabszej interakcji między graczami: spadła ilość składów na liniach (może za wyjątkiem odcinka Żyrardów-Warszawa, ale tam słabo z ilością grywalnych nastawni), jest mniejsze wrażenie że gra żyje, gdy mija cię 1 skład na kilkanaście minut, 2) Gra straciła na wyzwaniach dla dyżurnych: mała ilość składów to brak wyzwań dla dyżurnych na stacjach węzłowych (tylko Kozłów / Tunel ratuje sytuację) Jednocześnie: 3) Gra niewiele zyskała na trasach: raptem to nieskomplikowany odcinek prostych torów do Krakowa, Olechów-Dubnia to za krótki odcinek żeby namieszać w ruchu. 4) Gra mało zyskała na dyżurkach, małe posterunki to nie to co tygryski lubią najbardziej, nadal brak dużych nastawni jak Warszawa czy Kraków (brakuje nastawni jak Główny, Bronowice i Płaszów, obsługujących ruch "do / od / przez"). 5) Gra nic nie zyskała na immersji: nadal puste bocznice które sygnalizują martwy świat gry, ilość aut na autostradach to śmiech, nie ma manewrów i dedykowanych składów manewrowych Paradoksalnie, pod względem gry pociągami i dyżurkami DLC Łódź zapowiada się dużo lepiej - Widzew, Koluszki to dwie kluczowe nastawnie, może Skierniewice (choć po Krakowie powiem że nie widomo co z tego dostaniemy). Ciekawie pod względem "growym" budującym atmosferę zapowiada się odcinek Retkinia-Koluszki, zaś dla dyżurnego / dyżurnych dodatkowo szykuje się wyzwanie przez korek na Skierniewicach (dwutorowa linia z Żyrardowa i Koluszek). Z minusów: Kaliskiej "oczywiście" nie będzie, Skierniewice tylko tor główny (bez obsługi ruchu z kierunku Marków, Łowicz pewnie też). Niestety Olechów jako przelot dla towarów cały wycięty - wielka szkoda. 3
superbuster11 Posted Monday at 05:00 PM Posted Monday at 05:00 PM W dniu 17.12.2024 o 21:26, vikingpn89 napisał(a): A mnie zastanawia jedno.Przed ostatnim updatem (wyjście z EA),mijające pociągi nie powodowały spadku fps,a teraz po aktualizacji na tych samych ustawieniach,niezależnie od trasy,pory roku i dnia każdy nadjeżdżający,lub stojący na sąsiednim torze skład powoduje u mnie spadek fps🙁 No i tak się zastanawiam o co chodzi,czemu nagle się ten problem pojawił po aktualizacji? Jak masz generację klatek przez kartę graficzną to sobie włącz. Ja właśnie testuję AMD Fluid Motion Frames i jak na razie działa elegancko. Mam Radeona RX 6700 XT. Nie wiem tylko jak się nazywa odpowiednik od Nvidii 🫣
Forizoo Posted Monday at 05:21 PM Posted Monday at 05:21 PM Dodanie rozkładu podmiejską Warszawką bez jednej stacji z którą mają problem dodać to obstawiam że przyszłość SR jest obecnie słaba 🙂
misiek_131415 Posted Monday at 06:48 PM Posted Monday at 06:48 PM W dniu 19.12.2024 o 18:49, qbahn napisał(a): Pokaż pismo, że miało go nie być. W głównym menu masz opcję nieaktywną (bez żadnych treści małym druczkiem), a jeszcze zadajesz pan dziwne pytania A co oznacza edytor scenariuszy? Bo równie dobrze to że tak jak obecnie w scenariuszu krakowskim wybierasz rodzaj pogody. Uwierzę w działający edytor jak go zobaczę. I na 100% on nie będzie taki jaki każdy ma wyobrażenie w głowie. 1
Bartek_Smok Posted Monday at 06:59 PM Posted Monday at 06:59 PM 1 godzinę temu, Forizoo napisał(a): obstawiam że przyszłość SR jest obecnie słaba 🙂 Coś mi mówi, że bardziej się tym martwimy niż wydawcy 😅
PL_Andrev Posted Tuesday at 07:26 AM Posted Tuesday at 07:26 AM 12 godzin temu, Bartek_Smok napisał(a): Coś mi mówi, że bardziej się tym martwimy niż wydawcy 😅 Nie stawiajmy jeszcze krzyżyka na tym projekcie. Nie zapominajmy że celem wydawcy jest zarobić na produkcie, więc być może mieli nieprzekraczalny termin na EA i się nie wyrobili. I tak i tak nie mamy jeszcze kompletnej wersji (wciąż brakuje edytora tras / scenariuszy, save na scenariuszach, Dańdówki, Wawy, z dodatku brakuje chyba tylko Krakowa Gł.) Ostateczną ocenę będzie można wydać dopiero po DLC Łódź, zobaczymy czy wyciągnęli jakieś wnioski. 12 godzin temu, misiek_131415 napisał(a): A co oznacza edytor scenariuszy? Bo równie dobrze to że tak jak obecnie w scenariuszu krakowskim wybierasz rodzaj pogody. W najprostszym rozumieniu, decydujesz o rodzaju i ilości lokomotyw oraz wagonów, wybierasz trasę (listę kolejnych przystanków) i czas kiedy masz się na danym posterunku "zameldować". Potem to samo dla składów AI, pogoda i tyle wystarczy aby odhaczyć zadanie "chcieliście edytor to macie". 3
adamets2 Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago (edited) Właśnie poczytałem opinie na steam i czy naprawdę żeby zagrać teraz na multi to trzeba przejść samouczki, zresztą miejscami trudne i nieintuicyjne, a czasami nawet zabugowane? 🤣 Edited 12 hours ago by adamets2 1
Bazinga Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago (edited) 2 hours ago, adamets2 said: Właśnie poczytałem opinie na steam i czy naprawdę żeby zagrać teraz na multi to trzeba przejść samouczki, zresztą miejscami trudne i nieintuicyjne, a czasami nawet zabugowane? 🤣 Singleplayer to taka szkółka, masz się przyzwyczaić do crashy, bugów, wpadania za tekstury, stania w nieskończoność na S1, a jak już się wydenerwujesz na zapas i oswoisz ze stanem gry to na multi nie będziesz bluzgał na czacie. Edited 10 hours ago by Bazinga 1
Orzeł85A Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago W dniu 14.12.2024 o 17:55, Bazinga napisał(a): Gdzie byli testerzy? Nawet ludzie ze studia w dniu wyjścia z EA od 19:00 grali w lepsze gry xD W takim stanie gra nie powinna wyjść być może gdyby gra wyszła w 1Q 2025r była by w lepszym stanie -- dobre pytanie gdzie byli beta testerzy.! 1
Conrad Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 2 godziny temu, Orzeł85A napisał(a): ... -- dobre pytanie gdzie byli beta testerzy.! Na to wygląda, że to my jesteśmy testerami
Bazinga Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Może i testowaliśmy dłużej, ale za to przynajmniej kupiliśmy drożej niż na premierę 😉 1
Recommended Posts