Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Dzisiaj przeglądając zapasy w piwnicy znalazłem kilka szpargałów i wpadłem na dość glupi pomysł... A mianowicie zrobiłem sobie tak zwaną gruszkę do porozumiewania sie z innymi graczami. Stara grucha od radia CB blow, klawiatura, trochę kabli, zewnętrzna karta dźwiękowa i pudełko podpierdzielone kobicie żeby te bebechy upchnąć... Całość działa tak że jak wcisnę przycisk na grusze to tak jak bym trzymał "tylde" na klawiaturze i można gadać. Opinię o tym pomyśle?? 

Poradnik jak zbudować:

https://youtu.be/BTYsXZfSI5I?si=TOrCwMawneYPGhqe

1000008147.jpg

Edited by korzeniewski36
  • Like 5
  • Thanks 2
Posted (edited)

Moim zdaniem, pomysł rewelacyjny! Sam przymierzałem się do czegoś takiego, jednak z racji tego iż nie jestem obeznany do końca z takimi cudami XXI wieku, nie wiedziałem jak się za to zabrać. Jak wygląda sprawa z kablem od gruchy? Wtyczka? Jak to lutować? Do czego? Jak z podłączeniem? Będę rad, jeśli kolega udzieli kilku wskazówek. 
I jedna z najważniejszych rzeczy...jakiej jakości jest dźwięk? 

Edited by KOlorowy
Posted

Zrobię tutorial i wrzucę. Jakość głosu jest bardzo fajna. Oczywiście jak to grucha to trzeba trzymać blisko ust, one maja fabrycznie niższa czułość niż normalne mikrofony żeby nie zbierać szumów z otoczenia. Wczoraj grałem i pytałem o jakość, wszyscy mówili że czysto i wyraźnie. Wrażenia bezcenne... na Allegro są takie same jak ja mam, razem z kablem sprężynka za mniej niż 40zl. Montaż całości... 40 minut na kacu🤣 Najważniejsze i najbardziej wkurzające jest lutowanie dwóch przewodów do płytki od klawiatury, bo pady w płytce zazwyczaj są pokryte jakimś grafitem czy cholera wie czym. Ale trochę skrobania, dobry topnik i poszło. 

Posted (edited)
38 minut temu, korzeniewski36 napisał(a):

Zrobię tutorial i wrzucę. Jakość głosu jest bardzo fajna. Oczywiście jak to grucha to trzeba trzymać blisko ust, one maja fabrycznie niższa czułość niż normalne mikrofony żeby nie zbierać szumów z otoczenia. Wczoraj grałem i pytałem o jakość, wszyscy mówili że czysto i wyraźnie. Wrażenia bezcenne... na Allegro są takie same jak ja mam, razem z kablem sprężynka za mniej niż 40zl. Montaż całości... 40 minut na kacu🤣 Najważniejsze i najbardziej wkurzające jest lutowanie dwóch przewodów do płytki od klawiatury, bo pady w płytce zazwyczaj są pokryte jakimś grafitem czy cholera wie czym. Ale trochę skrobania, dobry topnik i poszło. 

Już zrobiłem małe rozeznanie i można kupić za niewielki pieniądz takie cudo (mowa o gruszce, jaką posiada kolega). Z tego co zrozumiałem, musimy ingerować w naszą klawiaturę. U mnie zbytnio to nie przejdzie i tutaj pojawia się moje pytanie. Czy da się to jakość obejść? 

Edited by KOlorowy
  • SIMRAIL Team
Posted

Tak, możesz kupić np. Pokeys i na pinie ustawić mapowanie na klawisz klawiatury, ale wtedy takie coś kosztuje min. 42 EUR u producenta.

Posted
17 minut temu, KOlorowy napisał(a):

Już zrobiłem małe rozeznanie i można kupić za niewielki pieniądz takie cudo (mowa o gruszce, jaką posiada kolega). Z tego co zrozumiałem, musimy ingerować w naszą klawiaturę. U mnie zbytnio to nie przejdzie i tutaj pojawia się moje pytanie. Czy da się to jakość obejść? 

Nie trzeba ingerować w twoją klawiaturę, ja nawet w swoją nie ingerowałem.Trzeba załatwić, kupić, lub znaleźć jaką używana, starą niepotrzebną. Wyciągasz z niej tylko płytkę z przewodem USB. I podłączasz ją do komputera jako drugą klawiaturę. 

• Like 1
Posted

Wpadłem na pewien pomysł (tańszy), jak to obejść. Zakupię klawiaturę numeryczną na USB, podepnę i ustawię mikrofon nie na tyldę, ale na przykład na klawisz DEL i to na owej klawiaturze numerycznej będę mógł przeprowadzić "operację", lutując co potrzeba. 

Posted
9 minut temu, Królik Uszasty napisał(a):

Tak, możesz kupić np. Pokeys i na pinie ustawić mapowanie na klawisz klawiatury, ale wtedy takie coś kosztuje min. 42 EUR u producenta.

Dla tego do projektu wybrałem starą klawiaturę z usb. I jako piny do mapowania  służy płytka.

Posted
3 minuty temu, KOlorowy napisał(a):

Wpadłem na pewien pomysł (tańszy), jak to obejść. Zakupię klawiaturę numeryczną na USB, podepnę i ustawię mikrofon nie na tyldę, ale na przykład na klawisz DEL i to na owej klawiaturze numerycznej będę mógł przeprowadzić "operację", lutując co potrzeba. 

Chyba pisaliśmy to w tym samym momencie 🤣 Właśnie napisałem że ja użyłem starej klawiatury. Oczywiście możesz użyć klawiatury numerycznej. Kto co woli. 

• I agree 1
Posted (edited)

Jestem krótkofalarzem i mam masę takich gruszek.

Tam jest mikrofon albo pojemnościowy albo dynamiczny. Oraz kontakt do PTT. Nic specjalnego. PTT moze być problematyczne, ale RP2040 moze emulować klawiaturę i po problemie 🙂

Btw. Fajnie to było by spiąć manipulator radmora z simrailem. Może ja podejmę się tego kiedyś. Tylko Simrail musi dostać wsparcie dla prawdziwych kontrolerów aby pulpit zrobić itp. Tak samo multi audio, aby radiotelefon szedł po innym urządzeniu audio.

Edited by LycanAnanas
  • I agree 2
Posted

Również czekam na poradnik chętnie sobie sprawię takie cudo które może być nie tylko do SR fajną opcją do komunikacji 😄 

Posted
16 godzin temu, LycanAnanas napisał(a):

Jestem krótkofalarzem i mam masę takich gruszek.

Tam jest mikrofon albo pojemnościowy albo dynamiczny. Oraz kontakt do PTT. Nic specjalnego. PTT moze być problematyczne, ale RP2040 moze emulować klawiaturę i po problemie 🙂

Btw. Fajnie to było by spiąć manipulator radmora z simrailem. Może ja podejmę się tego kiedyś. Tylko Simrail musi dostać wsparcie dla prawdziwych kontrolerów aby pulpit zrobić itp. Tak samo multi audio, aby radiotelefon szedł po innym urządzeniu audio.

Generalnie dowolny devkit z USB można zaprogramować tak żeby robił za klawiaturę i wysyłał odpowiednie ramki po wciśnięciu guzika na gruszce. A jak się trochę pokombinuje, to na jednym urządzeniu da radę zmieścić też emulowaną kartę audio i wtedy mamy jeden kabel USB do kompa i po kłopocie (ale nie wiem czy to się zmieści na RP2040, czy nie trzeba czegoś mocniejszego, pewnie kwestia wybranego stosu).

Posted

Idąc tropem karty dźwiękowej to GM108 posiada piny GPIO. Krótkofalarze z tego korzystają, aby komputerem aktywować PTT w radiu np. do digipeterów APRS czy przemienników. Sam używam do tego poprostu GPIO z rPi.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy