Jump to content

Arduino Mega traincontroller

Recommended Posts

Posted

Almost done with the traincontroler for SimRail, based on an Arduino Mega joystick, because it have 52 digital I/O, and if that is not enough there is also a bunch og anaglo inputs

I use JoyToKey to send commands to SimRail

PXL_20241110_163519981.jpg

• Like 4
  • I agree 1
Posted (edited)

Getting close to final product..

The key switch in middle of the picture, is the one from Farming Simulator 25, and it works with SimRail too聽馃憤

PXL_20241117_091625353.jpg

Edited by Vendelbo
  • Like 6
  • 1 year later...
Posted (edited)

Witam pisz臋 o swoim odkryciu dzisiejszym. mianowicie jest mo偶liwo艣膰 wysy艂ania bezpo艣rednich komend i input贸w bezpo艣rednio do gry zar贸wno jak i sta艂y odczyt wszelkich informacji. pozwoli艂o mi to pod艂膮czy膰 kontroler i sterowa膰 lokomotyw膮 normalnie na osiach bez joytokey. na dniach wstawie film jak to dzia艂a z kontrolerem聽 oraz w nieco dalszej przysz艂o艣ci jak to dzia艂a i jak wysy艂a膰 i odbiera膰 takie komendy.聽
na screenie tylko cz臋艣膰 informacji kt贸re uda艂o mi si臋 wyci膮gn膮膰 z gry ma艂o tego wszystkie dane wystawiam p艂ynnie bez 偶adnych op贸藕nie艅 na prywatnym serwerze a to daje mo偶liwo艣ci juz nie ograniczone w zasadzie.

obraz_2026-09-18_033022063.png

Edited by Bulek
Posted (edited)

Du偶o grzebania w plikach gry, loader i 聽napisany od podstaw plugin kt贸ry odczytuje i jest w stanie te偶 wysy艂a膰 komendy bezpo艣rednio do gry. Dodatkowo 聽do pe艂ni satysfakcji zosta艂o doj艣膰 jak jest sterowany g艂贸wny ekran na pendolino gdy偶 przyciski nie s膮 teoretycznie fizyczne. W sensie nie wp艂ywaj膮 na widoczn膮 fizyk臋 taboru lecz wysy艂aj膮 swoje informacje do innych modu艂贸w gry i to komunikacj臋 w tym momencie staram si臋 przechwyci膰. A masa ukrytych funkcji zbli偶a mnie do pokazania innego projektu na 艣wiat艂o dzienne jako ogromny pomocnik tworzenia scenariuszy.聽

Edited by Bulek
  • Like 1
Posted

W chwili obecnej jestem w stanie na kontrolerze od drona fpv w pe艂ni je藕dzi膰 sk艂adem. P艂ynny nastawnik jazdy kt贸ry dzia艂a jako o艣 a nie jako symulowanie przycisk贸w + i - klawiatury.聽

• Like 1
Posted

Mam w planie program kt贸ry b臋dzie pozwala膰 przypisa膰 do dowolnego kontrolera ka偶dy dost臋pny przycisk w kabinie o ile wgl ma jak膮艣 realn膮 funkcj臋. Ale na to b臋dzie trzeba troch臋 poczeka膰聽

Posted
57 minut temu, error723 napisa艂(a):

Robisz to pod windowsem czy linuxem?

Pod windowsem聽

• Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy