Jump to content

Arduino Mega traincontroller

Recommended Posts

Posted

Almost done with the traincontroler for SimRail, based on an Arduino Mega joystick, because it have 52 digital I/O, and if that is not enough there is also a bunch og anaglo inputs

I use JoyToKey to send commands to SimRail

PXL_20241110_163519981.jpg

• Like 4
  • I agree 1
Posted (edited)

Getting close to final product..

The key switch in middle of the picture, is the one from Farming Simulator 25, and it works with SimRail too 👍

PXL_20241117_091625353.jpg

Edited by Vendelbo
  • Like 6
  • 1 year later...
Posted (edited)

Witam piszę o swoim odkryciu dzisiejszym. mianowicie jest możliwość wysyłania bezpośrednich komend i inputów bezpośrednio do gry zarówno jak i stały odczyt wszelkich informacji. pozwoliło mi to podłączyć kontroler i sterować lokomotywą normalnie na osiach bez joytokey. na dniach wstawie film jak to działa z kontrolerem  oraz w nieco dalszej przyszłości jak to działa i jak wysyłać i odbierać takie komendy. 
na screenie tylko część informacji które udało mi się wyciągnąć z gry mało tego wszystkie dane wystawiam płynnie bez żadnych opóźnień na prywatnym serwerze a to daje możliwości juz nie ograniczone w zasadzie.

obraz_2026-09-18_033022063.png

Edited by Bulek
Posted (edited)

Dużo grzebania w plikach gry, loader i  napisany od podstaw plugin który odczytuje i jest w stanie też wysyłać komendy bezpośrednio do gry. Dodatkowo  do pełni satysfakcji zostało dojść jak jest sterowany główny ekran na pendolino gdyż przyciski nie są teoretycznie fizyczne. W sensie nie wpływają na widoczną fizykę taboru lecz wysyłają swoje informacje do innych modułów gry i to komunikację w tym momencie staram się przechwycić. A masa ukrytych funkcji zbliża mnie do pokazania innego projektu na światło dzienne jako ogromny pomocnik tworzenia scenariuszy. 

Edited by Bulek
  • Like 1
Posted

W chwili obecnej jestem w stanie na kontrolerze od drona fpv w pełni jeździć składem. Płynny nastawnik jazdy który działa jako oś a nie jako symulowanie przycisków + i - klawiatury. 

• Like 1
Posted

Mam w planie program który będzie pozwalać przypisać do dowolnego kontrolera każdy dostępny przycisk w kabinie o ile wgl ma jakąś realną funkcję. Ale na to będzie trzeba trochę poczekać 

Posted
57 minut temu, error723 napisał(a):

Robisz to pod windowsem czy linuxem?

Pod windowsem 

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy