chancellor Posted April 2, 2024 Posted April 2, 2024 Witam, kiedy należy uznać czas odjazdu pociągu ze stacji, którą wpisujemy w EDR? Czy jest to przejazd przez ostatni semafor naszej stacji? A może moment ruszenia z peronu w przypadku postojów handlowych? Jednocześnie chciałbym się upewnić co do czasu przyjazdu. Czy w przypadku ph jest to czas zatrzymania się pociągu przy peronie? Pozdrawiam Społeczność SimRail
chancellor Posted April 3, 2024 Author Posted April 3, 2024 Brak odważnych? Cóż, wnioskuję, że godzina odjazdu pociągów z ph to godzina ruszenia z peronu. AI zwykle pyta "Co odjechało?" niedługo po ruszeniu takiego pociągu jeśli nie damy znać. Stąd wpisuję tak samo również pociągi z pt. Przejazd za to, gdy pociąg mija moją budkę. Na małych stacjach zapewne nie zrobi to dużej różnicy.
KOlorowy Posted April 3, 2024 Posted April 3, 2024 Nie jestem pewien na 100%, jednakże ja robię w ten sposób. W EDR przyjazd pociągu zaznaczam w momencie, kiedy zatrzyma się on na stacji. Odjazd pociągu zaznaczam w momencie, kiedy rusza on z peronu (w chwilach większego ruchu i pracy na nastawni, zaznaczam odjazd nie wcześniej niż 30 sekund przed planowanym odjazdem). Przejazd pociągu wpisuję do EDR w momencie kiedy minie on semafor wjazdowy, (wtedy automatycznie powiadamiam sąsiedni posterunek co odjechało) chociaż podobno powinno robić się to w momencie, kiedy ostatni wagon minie naszą nastawnię. Co do ostatniego pytania, to tak, ja postój handlowy traktuję jako moment zatrzymania się przy peronie 1
Averrnor Posted April 3, 2024 Posted April 3, 2024 (edited) Również pewien nie jestem co do swoich działań, ale robię tak: - minięcie semafora wjazdowego, jako przyjazd pociągu; - minięcie semafora wyjazdowego jako odjazd pociągu + Po i/lub meldunek; - na posterunkach z jednym semaforem np Łazy Łc jako przejazd pociągu + Po i/lub meldunek; Edited April 3, 2024 by Averrnor 1
Michał_Wx Posted April 5, 2024 Posted April 5, 2024 No generalnie w porządku, ja osobiście przyjazd wpisuję jak już cały pociąg będzie na torze stacyjnym ale generalnie o tą minutę z tę czy w tamtą nikt się nie będzie czepiać. 2
Recommended Posts