broniewskijarek Posted Sunday at 07:16 PM Posted Sunday at 07:16 PM W ko艅cu jutro rocznica jej publikacji. 馃槈
maszynista_ezt Posted Sunday at 07:21 PM Posted Sunday at 07:21 PM Tam powinien by膰 jeszcze jeden punkt-optymalizacja, bo gra pali komputer. 3
qbahn Posted Monday at 01:43 PM Posted Monday at 01:43 PM (edited) W dniu 11.01.2025 o 10:58, PL_Andrev napisa艂(a): BTW. Jakie "skandaliczne" babole masz na my艣li? Jedyne co mi si臋 rzuca w oczy to brak samouczk贸w i zbugowane scenariusze. Chyba 偶e teraz aby gra膰 na multi trzeba zaliczy膰 zbugowane scenariusze XDDD no jest kilka. Mnie zirytowa艂y te, kt贸re w trybie DR si臋 pojawi艂y - g艂贸wnie klawisze 1,2,3 kt贸rych u偶y膰 nie mo偶na na czacie. Noszz, 偶eby nikt cho膰 raz nie przeklika艂 od A-Z jakiej艣 nastawni przed wyj艣ciem z EA??? Maj膮 oni tam jakiekolwiek QA (quality assurance)? W dodatku chyba tego nie poprawili od r臋ki. Nie wiem jak teraz - tak mnie zniech臋ci艂a ta jako艣膰, 偶e przesta艂em gra膰. Edited Monday at 01:45 PM by qbahn 1 4
adamets2 Posted Monday at 03:07 PM Posted Monday at 03:07 PM A ja mam takie pytanie formalne: od 23.12.24 nie widz臋 偶adnych informacji w udpate co by艂y co tydzie艅... Czy ju偶 nie b臋dzie tego podawanego czy czekacie ludzie od SimKol na zmiany szef贸w? 4
qbahn Posted Monday at 04:29 PM Posted Monday at 04:29 PM Godzin臋 temu, adamets2 napisa艂(a): A ja mam takie pytanie formalne: od 23.12.24 nie widz臋 偶adnych informacji w udpate co by艂y co tydzie艅... Przecie偶 SR wysz艂o z EA wi臋c wszystko gotowe - co tam maj膮 zmienia膰? 馃槈 Je艣li s膮 jakie艣 b艂臋dy, to mo偶e naprawi膮, a mo偶e i nie - je艣li nie, co im zrobisz? Napiszesz skarg臋 do UE? 馃槈聽 6
adamets2 Posted Monday at 05:45 PM Posted Monday at 05:45 PM Wiem, 偶e to ironiczna odp. ale odpisz臋 powa偶nie: cho膰by raporty w sprawie progresu DLC 艁贸d藕 czy post臋p贸w nad save i innymi rzeczami 馃檪聽 1
PL_Andrev Posted Monday at 07:57 PM Posted Monday at 07:57 PM 6 godzin temu, qbahn napisa艂(a): no jest kilka. Mnie zirytowa艂y te, kt贸re w trybie DR si臋 pojawi艂y - g艂贸wnie klawisze 1,2,3 kt贸rych u偶y膰 nie mo偶na na czacie. Noszz, 偶eby nikt cho膰 raz nie przeklika艂 od A-Z jakiej艣 nastawni przed wyj艣ciem z EA???聽 A po co, skoro wszystko dzia艂a艂o?聽 Ale kto艣 zwr贸ci艂 uwag臋 偶e ta gadaczka na dworcach o op贸藕nieniach te偶 od EA nie dzia艂a. 2
qbahn Posted Monday at 08:18 PM Posted Monday at 08:18 PM (edited) 21 minut temu, PL_Andrev napisa艂(a): po co, skoro wszystko dzia艂a艂o? No w艂a艣nie. Dzia艂a艂o w wersji sprzed ponad 8 miesi臋cy. Padli ofiar膮 swoich decyzji. Tyle si臋 przynajmniej nauczy艂em, 偶e przy ka偶dej wi臋kszej zmianie, robi si臋 testy regresji. Nie trzeba by膰 geniuszem, 偶eby wpa艣膰 na to, i偶 skoro zmienia si臋 obs艂ug臋 klawiszologii, to mo偶e warto sprawdzi膰 wszystkie obszary gdzie klawiatura jest w u偶yciu. Edited Monday at 08:18 PM by qbahn 1 1
MirekmiraS Posted Monday at 08:38 PM Posted Monday at 08:38 PM W dniu 12.01.2025 o 18:00, Go艣膰 napisa艂(a): Skandalicznym bugiem jest to, 偶e uko艅czenie scenariusza nie odblokowuje Ci multiplayera, wi臋c ka偶dy kto kupi艂 na premier臋 i gra np. na GFN nie jest w stanie w艂膮czy膰 trybu multiplayer, pomimo uko艅czenia dowolnej liczby scenariuszy. Po co prze艣miewczo komentujesz poszkodowanych, skoro najwidoczniej nie masz poj臋cia co si臋 wok贸艂 tematu dzieje? Gatekeeping w tej spo艂eczno艣ci jest niesamowity, a za p贸艂 roku b臋dziecie p艂aka膰, 偶e serwery niezape艂nione, a za kolejnych par臋 miesi臋cy b臋dzie zdziwienie, 偶e je ca艂kiem wy艂膮czyli, bo i tak puste sta艂y. Najpierw piszesz, ze skandalicznym bugiem jest niemo偶no艣膰 zagrania w multi bez uko艅czenia samouczk贸w, a potem 偶e bugiem jest ta sama niemo偶no艣膰 pomimo uko艅czenia dowolnej liczby scenariuszy. To chyba jest r贸偶nica, no nie? Bo je艣li faktycznie uko艅czysz wszystkie scenariusze i dalej nie mo偶esz zagra膰 w multi, to faktycznie jest to skandal. Ale je艣li chodzi tylko o samouczki, to podtrzymuj臋 swoje zdanie i tak to powinno wygl膮da膰. Bo nie chodzi o to 偶eby taki kozak wsiada艂 w loka na multi nie maj膮c poj臋cia o podstawach prowadzenia poci膮gu i psu艂 innym zabaw臋. Odr臋bnym problemem jest warto艣膰 edukacyjna tych samouczk贸w, poda艂em przyk艂ady radia, czy wysokiego pr膮du. Nie raz na trasie pomaga艂o si臋 niekt贸rym maszynistom, bo nie wiedzia艂 jak to, jak tamto, no nie jedzie, albo nie chce jecha膰 w og贸le itp. I nie widz臋 w moich komentarzach nic prze艣miewczego, bo takie s膮 fakty. Przejecha艂em ju偶 troch臋 kilometr贸w, sporo widzia艂em. Powinien by膰 konkretny szczeg贸艂owy samouczek jazdy ka偶dym rodzajem pojazdu. Nie zaliczysz wymaganej liczby - nie wchodzisz na multi. To samo z dy偶urkami. Ja si臋 niekt贸rym dy偶urnym nawet nie dziwi臋, bo gdzie tak naprawd臋 maj膮 si臋 nauczy膰 prawid艂owego wyprawiania poci膮g贸w, przewidywania pewnych zdarze艅 itd? Ja zaczyna艂em z dy偶urkami w ten spos贸b, ze obejrza艂em kilka film贸w i dopiero wszed艂em na najprostrz膮 dy偶urk臋. I to na pustym serwerze. Jak ju偶 za艂apa艂em o co tu chodzi, wchodzi艂em na serwer gdzie grali ludzie. I tak samo z coraz trudniejszymi posterunkami. Ale to nie do ko艅ca powinno tak wygl膮da膰. Zaliczasz na singlu kilka dy偶urek, musisz wykona膰 tam kilka lub kilkana艣cie zada艅 i dopiero siadasz na multi na posterunek. Chcia艂e艣 prze艣miewczo? To zaraz b臋dziesz mia艂. Jad臋 ostatnio expresem do Krakowa, by艂em op贸藕niony ze 20 min. Przed S艂omnikami widz臋 偶贸艂ty semafor i 40tk臋. Pytam dy偶urnego, co jest grane. A on mi m贸wi 偶e zjedziemy na bok 偶eby pu艣ci膰 Pendolino (kt贸ry jest jakie艣 10 km za mn膮). Ma艂o nie spad艂em z krzes艂a. Wyt艂umaczy艂em mu, 偶e to nie ma 偶adnego sensu i dlaczego co i jak. Nie powiem, ch艂opak da艂 mi wyjazd ale nic si臋 ju偶 nie odzywa艂. Ale s膮 jeszcze lepsze lepsze kwiatki, na opisy ich wyczyn贸w szkoda pr膮du i klawiatury i 偶aden samouczek tu nie pomo偶e.聽
adamets2 Posted Monday at 10:22 PM Posted Monday at 10:22 PM (edited) Dla mnie osobi艣cie poroniony pomys艂 z obowi膮zkowym ko艅czeniem samouczk贸w zanim b臋dzie mo偶na zagra膰 na multiku... Tzn rozumiem sam膮 ide臋, 偶eby kto艣 co艣 tam wiedzia艂 zanim wejdzie na multi, ale przecie偶 problemy z multi z tego co czyta艂em na forum nie wynika艂y z niewiedzy tylko sobie ludzie celowo robili jaja. To po pierwsze. Po drugie samouczki s膮 zabugowane. Po trzecie ca艂a atmosfera wyj艣cia z EA i braku wielu rzeczy wiemy jaka jest. Wi臋c kto na mi艂o艣膰 bosk膮 wpad艂 na taki pomys艂 aby wci膮偶 najlepsz膮, najbardziej wyr贸偶niaj膮c膮 si臋 rzecz w tej grze zablokowa膰 dla nowych graczy? Skoro od 2 lat tego nie by艂o. Kupuje sobie jaki艣 Niemiec albo Japoniec gr臋 o poci膮gach bo us艂ysza艂, 偶e ma multi i poje藕dzi po nieznanym kraju. Chce sobie od razu przetestowa膰, ale nie mo偶e... 馃檪聽Dodam jeszcze, 偶e w takim TSW samouczki trwaj膮 max 5-10min, a tu jak pami臋tam bo rok temu przechodzi艂em to i s膮 po 30-40min... Takie rzeczy to mo偶na rozwa偶y膰 jak jest stabilny produkt. A nie w takiej sytuacji. Po za tym przecie偶 na multi to dziecko 5 letnie sobie poradzi bo nie ma zimnej lokomotywy. U偶ywa si臋 paru przycisk贸w pada czy klawiatury. To ju偶 szybciej jakie艣 obowi膮zkowe samouczki powinni zrobi膰 na dy偶urki bo tam rzeczywi艣cie nie powinno by膰 ludzi bez znajomo艣ci. Cho膰 jest system tego progresu, ale je艣li to ju偶 tam. Dla mnie kompletnie nie zrozumia艂a decyzja, kt贸ra teraz ostro wkur... nawet graczy nastawionych wy艂膮cznie na multik. Kto tam w tym SimKol rz膮dzi albo rz膮dzi艂 i co tam si臋 u licha dzieje? Bo to wygl膮da wszystko jakby ka偶dy mia艂 jakie艣 pomys艂y i co艣 wdra偶a艂... Jakby nie by艂o jednej stanowczej i asertywnej osoby nadaj膮cej jaki艣 kierunek... Edited Monday at 10:24 PM by adamets2 1
Rafa艂 Posted Monday at 10:44 PM Posted Monday at 10:44 PM 20 minut temu, adamets2 napisa艂(a): Wi臋c kto na mi艂o艣膰 bosk膮 wpad艂 na taki pomys艂 aby wci膮偶 najlepsz膮, najbardziej wyr贸偶niaj膮c膮 si臋 rzecz w tej grze zablokowa膰 dla nowych graczy? Skoro od 2 lat tego nie by艂o. Nie no, w czasach wczesnego dost臋pu te偶 chyba by艂o trzeba zrobi膰 kt贸ry艣 samouczek aby odblokowa膰 mp, czy si臋 myl臋?
MirekmiraS Posted Monday at 11:28 PM Posted Monday at 11:28 PM 17 minut temu, adamets2 napisa艂(a): Wi臋c kto na mi艂o艣膰 bosk膮 wpad艂 na taki pomys艂 aby wci膮偶 najlepsz膮, najbardziej wyr贸偶niaj膮c膮 si臋 rzecz w tej grze zablokowa膰 dla nowych graczy? Skoro od 2 lat tego nie by艂o. Teraz dopiero niedawno doczyta艂em na forum 偶e to raczej nikt celowo nie zablokowa艂 multi聽 dla nowych, tylko wyst臋puje to jako b艂膮d i dotyczy nowych graczy u偶ywaj膮cych gforce now. Troch臋 w b艂膮d wprowadzi艂 mnie kolega Banziga, od niedawna znany jako go艣膰.聽Do tej pory by艂o co艣 takiego, ze 偶eby zagra膰 na multi, trzeba uko艅czy膰 zaledwie jeden samouczek. 聽 58 minut temu, adamets2 napisa艂(a): 聽 40 minut temu, adamets2 napisa艂(a): Kupuje sobie jaki艣 Niemiec albo Japoniec gr臋 o poci膮gach bo us艂ysza艂, 偶e ma multi i poje藕dzi po nieznanym kraju. Chce sobie od razu przetestowa膰, ale nie mo偶e... Adam, no prosz臋 Ci臋... Chcesz mi powiedzie膰, 偶e ca艂kowity laik nie wa偶ne ju偶, czy to Niemiec, Japoniec, czy Eskimos, b臋dzie wiedzia艂, jak prawid艂owo jecha膰 Si贸demk膮? Niejeden nie potrafi艂 tym ruszy膰 bo... "kr臋c臋 kierownic膮 i nic si臋 nie dzieje" 馃槃聽Ja 100 lat temu gra艂em troch臋 w MSTS i z grubsza kojarzy艂em jak tym sterowa膰. Ale te偶 pewne rzeczy sobie przypomnia艂em, jak ruszy艂em Si贸demk膮 w SimRailu.聽 45 minut temu, adamets2 napisa艂(a): przecie偶 problemy z multi z tego co czyta艂em na forum nie wynika艂y z niewiedzy tylko sobie ludzie celowo robili jaja Ty masz wiedz臋 teoretyczn膮, z forum, ja praktyczn膮 z jazdy na multi i dy偶urowania. Przejecha艂em w tej grze 100 tys km, z czego z 80 % jest na multi. Przedy偶urowa艂em ju偶 setki godzin, jak nie tysi膮c i potrafi臋 ju偶 odr贸偶ni膰, kiedy kto艣 robi sobie jaja, a kiedy kto艣 czego艣 nie wie, bo nie zapami臋ta艂, zapomnia艂, albo pierwszy raz o czym艣 s艂ysza艂 i nale偶y mu wtedy pom贸c. 呕eby sie inni nie wk....li. Nie trzeba robi膰 dwugodzinnych samouczk贸w, wystarcz膮 takie po 15 - 20 min, w ekstremalnych przypadkach do p贸艂 godz.聽 53 minuty temu, adamets2 napisa艂(a): przecie偶 na multi to dziecko 5 letnie sobie poradzi bo nie ma zimnej lokomotywy. U偶ywa si臋 paru przycisk贸w pada czy klawiatury. Naprawd臋? A kto mia艂 problemy z misj膮 towarow膮 z Traxxem? 馃槈聽Teraz to wiesz, bo je藕dzi艂e艣 sporo na singlu, wi臋c si臋 tam nauczy艂e艣 i wtedy to na multi przenosisz be偶 wi臋kszych problem贸w. Jednemu wystarczy p贸艂 godziny jazdy, drugiemu i 10 b臋dzie ma艂o.聽Odpalenie zimnej lokomotywy wcale nie jest trudniejsze ni偶 sprawny podjazd ci臋偶kim towarem pod g贸r臋 podczas deszczu, gdy dodatkowo wypad艂o Ci rusza膰 od zera. Po to w艂a艣nie powinny by膰 samoczki. Zaliczasz - idziesz na multi. 聽 Godzin臋 temu, adamets2 napisa艂(a): 聽 聽 Godzin臋 temu, adamets2 napisa艂(a): To ju偶 szybciej jakie艣 obowi膮zkowe samouczki powinni zrobi膰 na dy偶urki Szybciej? Na przedwczoraj powinny by膰. 聽 聽 聽 聽 聽 1 1 3
PL_Andrev Posted Tuesday at 06:55 AM Posted Tuesday at 06:55 AM 6 godzin temu, MirekmiraS napisa艂(a): Chcesz mi powiedzie膰, 偶e ca艂kowity laik nie wa偶ne ju偶, czy to Niemiec, Japoniec, czy Eskimos, b臋dzie wiedzia艂, jak prawid艂owo jecha膰 Si贸demk膮? Niejeden nie potrafi艂 tym ruszy膰 bo... "kr臋c臋 kierownic膮 i nic si臋 nie dzieje"聽 To prawda - instrukcja i samouczek to antyreklama, zach臋caj膮ca aby w ci膮gu 2 godzin zwr贸ci膰 produkt do sklepu.聽 Niestety nie ma trybu podpowiedzi - jak gracz zaczn膮 zabaw臋 a nie ma jeszcze wyuczonych nawyk贸w (tak by艂o ze mn膮) to nie rozumia艂em dlaczego w niekt贸rych sytuacjach pchanie wajchy czy kr臋cenie kierownic膮 nie podaje napi臋cia. W praktyce jak gracz chce poda膰 napi臋cie to powinna by膰 na dzie艅 dobry asysta z informacj膮 "nale偶y nacisn膮膰 wy艂膮cznik taki a taki" i go wskaza膰. No ale po co. Domy艣l si臋. XD Sk膮d wiem jak obs艂ugiwa膰 bloki ko艅cowe i pocz膮tkowe? Od znajomych. Wiecie co m贸wi o tych blokach instrukcja ? "Prowadzenie ruchu na szlakach z blokad膮 p贸艂samoczynn膮 wymaga dodatkowo obs艂ugi bloku ko艅cowego i pocz膮tkowego" - to jest CA艁A instrukcja na ten temat. Reszty prosimy si臋 domy艣le膰. XD Mamy przyk艂ad z obecnym ficzerem na dy偶urkach: pojawia si臋 asysta (kt贸ra brzmi jak gro藕ba) a ty cz艂owieku domy艣l si臋 o kt贸r膮 kontrolk臋 chodzi. I jeszcze 偶eby by艂a sensowna informacja (PZK, KoB, Po1) - ale nie, po co: masz wcisn膮膰 Bo_Bbl znajd藕 se to w ci膮gu 60 sekund a jak nie, to wyjazd z serwera XD聽 聽 4
broniewskijarek Posted Tuesday at 07:15 AM Posted Tuesday at 07:15 AM To wszystko da si臋 podpi膮膰 pod jedno okre艣lenie: "wygaszanie popytu". 1 2
LycanAnanas Posted Tuesday at 09:22 AM Posted Tuesday at 09:22 AM Min膮艂 miesi膮c od wydania Simraila.. 聽 Jedyne co jest zapowiedziane do DLC 艁贸d藕 nic wi臋cej. Zero informacji o post臋pach. Zero bugfix贸w. Czyli mamy rozumie膰, 偶e produkt jest sko艅czony i tyle to jego koniec.. Dziwne ci臋cia koszt贸w infrastruktury i bez sensowna awantura z ES1 zamiast przywr贸ci膰 im serwer. Zesp贸艂 Simraila nadal ma, gdzie艣 osoby kt贸re kupi艂y gr臋 (Afera z ES1). Czyli Simrail to po prostu oszustwo.. 呕ycz臋 powodzenia w sprzeda偶y DLC.. Pewnie serwer贸w te偶 nie dostaniemy i b臋dzie trzeba in偶ynieri膮 wsteczn膮 odtworzy膰 protok贸艂 i pisa膰 w艂asn膮 implementacje serwera.. 3
PL_Andrev Posted Tuesday at 09:24 AM Posted Tuesday at 09:24 AM Godzin臋 temu, broniewskijarek napisa艂(a): To wszystko da si臋 podpi膮膰 pod jedno okre艣lenie: "wygaszanie popytu". Z takimi pesymistycznymi deklaracjami to bym si臋 wstrzyma艂 do 艁odzi. Obecnie gra mo偶e przynosi膰 doch贸d (niewielki ale jednak) przez kilka lat, w dodatku za wyj膮tkiem trybu dy偶urnego nie potrzeba serwer贸w aby si臋 dobrze bawi膰 i dalej tworzy膰 w艂asne scenariusze (a tu koledzy z zespo艂u odwalili 艣wietn膮 robot臋). W dodatku stale s膮 艂atane bugi (a przynajmniej pisz膮 偶e s膮 za艂atane, ostatni z 7 sty). Moim zdaniem nikt nie wpad艂 na pomys艂 偶eby da膰 potestowa膰 gr臋 swojemu nastoletniemu dziecku (tate, a mi tu co艣 na czerwono tera pisze, co mam zrobi膰?) i nie s膮 w stanie tego samba ogarn膮膰 na szybko tak ma艂ym zespo艂em. A pewnie do tego dochodzi jeszcze bie偶膮ca praca (niezwi膮zana z SimRail), prace i testy nad 艁odzi膮, prace nad SDK, konwersj膮 na konsole, edytorem, kolejnymi ficzerami itd. Do tego pewnie jeszcze maile od prezesa, HR, QA, CS, AC.聽No i nie zapominajmy 偶e dzia艂 PR (o ile istnieje) to ca艂kowicie zlewa SimRail.聽 Dodatkowo s膮 osoby (w ka偶dym razie by艂y) kt贸re domagaj膮 si臋 nowych tras, nowych lokomotyw itd. Rynek zbytu jest - nie oszukujmy si臋, nowe trasy to stosunkowo du偶e nak艂ady finansowe, ale gdyby sam DLC Gagarin kosztowa艂 20z艂, to przynajmniej 2000 kopii by si臋 sprzeda艂o. A model, kabina, podmiana lokomotywy w rozk艂adzie mo偶na ogarn膮膰 w miesi膮c (o ile nie mniej) pracy jednego do艣wiadczonego ju偶 pracownika.聽Aczkolwiek mo偶e by膰 tak, 偶e wg Pana Prezesa po tak marne grosze nie warto si臋 schyla膰... 1
PL_Andrev Posted Tuesday at 09:50 AM Posted Tuesday at 09:50 AM (edited) 28 minut temu, LycanAnanas napisa艂(a): Zero informacji o post臋pach. Naprawd臋 chce Ci si臋 czyta膰 "trwaj膮 prace nad poprawkami w scenerii Koluszki, Skierniewice, [wstaw dowoln膮] ? 聽 28 minut temu, LycanAnanas napisa艂(a): Zero bugfix贸w. W spisie raportowanych b艂臋d贸w jakies fixy s膮. Nie chce mi si臋 wierzy膰 偶e losowo wpisuj膮 "closed & fixed". Pytanie dlaczego nie wydaj膮 publicznie poprawek, ale tu jaki艣 programista m贸g艂by si臋 uczciwie wypowiedzie膰. 聽 28 minut temu, LycanAnanas napisa艂(a): Dziwne ci臋cia koszt贸w infrastruktury i bez sensowna awantura z ES1 zamiast przywr贸ci膰 im serwer. Zesp贸艂 Simraila nadal ma, gdzie艣 osoby kt贸re kupi艂y gr臋 (Afera z ES1). Mijasz si臋 z prawd膮. Pojawi艂o si臋 kilka serwer贸w INT, rozumiem 偶e "international". Mo偶e dla kilkunastu os贸b danej narodowo艣ci rzeczywi艣cie nie warto utrzymywa膰 infrastruktury. Ale wydaje si臋 偶e nawet na PL2 s膮 tolerowani obcokrajowcy, je偶eli tylko s膮 wzgl臋dnie komunikatywni i nie powoduj膮 op贸藕nie艅.聽 Edited Tuesday at 09:50 AM by PL_Andrev 3
ShazzShank Posted Tuesday at 10:12 AM Posted Tuesday at 10:12 AM Po tym jak nas traktuj膮, to na pewno nie kupie DLC 艂贸d藕-warszawa, a jak produkt padnie, to przejd臋 na train driver 2 i sam zaczn臋 im pomaga膰 by zrobili lepszy simulator niz simrail. Jezu jakie to typowo Polskie jest by co艣 stworzy膰 dobrego, a potem zepsu膰.. ah聽 2 1
misiek_131415 Posted Tuesday at 10:54 AM Posted Tuesday at 10:54 AM Godzin臋 temu, PL_Andrev napisa艂(a): A model, kabina, podmiana lokomotywy w rozk艂adzie mo偶na ogarn膮膰 w miesi膮c (o ile nie mniej) EN57 podobno p贸艂 roku robili. A Ty w jedna osob臋 Gagarina w miesi膮c zrobisz.聽 Nie藕le. O ile nie w mniej. Nie藕le.聽 I za 40 000 z艂 przychodu chcesz DLC robi膰. Przychodu, nie dochodu. Nie藕le.聽
adisuper Posted Tuesday at 11:03 AM Posted Tuesday at 11:03 AM Kolejna aktualizacja ma by膰 prawdopodonie聽 w t膮 niedziel臋, info聽 z discorda. Jesloi b臋dzie jestem ciekaw co tam zosta艂o za艂atane i dodane. 聽 2
PL_Andrev Posted Tuesday at 12:18 PM Posted Tuesday at 12:18 PM (edited) 1 godzin臋 temu, misiek_131415 napisa艂(a): EN57 podobno p贸艂 roku robili. A Ty w jedna osob臋 Gagarina w miesi膮c zrobisz.聽 Ja nie :) ale wiesz, EN to spora bry艂a jednak jest, sporo detali od 艣rodka (艂膮cznie ze nies艂awnym kiblem), trzywagonowy wi臋c dodatkowa fizyka jazdy, plus kilka wzor贸w malowa艅. W por贸wnaniu z tym to taki EP09 ma w艂a艣ciwie tylko kabin臋. Po drugie nie wiadomo ile os贸b rzeczywi艣cie nad modelem pracowa艂o, i ile zu偶yto roboczogodzin. To 偶e p贸艂 roku to trwa艂o to ca艂kiem osobna kwestia.聽 Kwoty rzuci艂em z g艂owy, 20z艂 za lokomotyw臋 to troch臋 ma艂o, a 2000 os贸b gra艂o razem na premier臋, pewnie te liczby mo偶na by by艂o pomno偶y膰 x2, x3. Ale generalnie przyznam Ci racj臋 - zap臋dzi艂em si臋 w moich szacunkach. 聽 Hmmm... czy偶by jednak by艂 Olech贸w? 聽 Edited Tuesday at 12:34 PM by PL_Andrev 2
adamets2 Posted Tuesday at 01:12 PM Posted Tuesday at 01:12 PM @MirekmiraS聽co do jaki艣 sk艂ad贸w towarowych co pisa艂e艣 to si臋 zgadzam, ale ca艂a reszta na multi jest mega prosta. Trzeba oczywi艣cie wiedzie膰 co za co odpowiada, ale idzie to ogarn膮膰 intuicyjnie. Mnie chodzi艂o o to, 偶e zmuszaj膮 ludzi do przej艣cia, a nie, 偶e ludzie sami z siebie powinni zacz膮膰. Sprawa prosta - odpalasz multik, nie radzisz sobie - idziesz do samouczka, ale nie jeste艣 do tego zmuszony. Bo cz臋艣膰 ludzi nawet, 偶eby sobie sprawdzi膰 przez 2 godz. kiedy maj膮 czas na zwrot mo偶e chcie膰 od razu sprawdzi膰 jak dzia艂a multi. Czy serwery nie s膮 zapchane itd. EN57, Pendolino, Elfy wg mnie na multi prowadzi si臋 mega 艂atwo. Wsiada si臋 do ju偶 jad膮cego poci膮gu i cz臋sto nawet nie trzeba nawet wcisn膮膰 jednego klawisza bo poci膮g sam jedzie, czasami do najbli偶szej stacji jest z 30min. Mo偶na zobaczy膰 jak gra chodzi, jak to wszystko wygl膮da. A tak to kto艣 sobie kupi, chce odpali膰 i nie b臋dzie m贸g艂. Je艣li to dotyczy wy艂膮cznie gforce now to pisz臋 to tak troch臋 na przysz艂o艣膰 bo my艣la艂em z wypowiedzi tutaj, 偶e generalnie na multi jest taka blokada.
MirekmiraS Posted Tuesday at 02:33 PM Posted Tuesday at 02:33 PM 18 minut temu, adamets2 napisa艂(a): @MirekmiraS聽co do jaki艣 sk艂ad贸w towarowych co pisa艂e艣 to si臋 zgadzam, ale ca艂a reszta na multi jest mega prosta. Trzeba oczywi艣cie wiedzie膰 co za co odpowiada, ale idzie to ogarn膮膰 intuicyjnie. Mnie chodzi艂o o to, 偶e zmuszaj膮 ludzi do przej艣cia, a nie, 偶e ludzie sami z siebie powinni zacz膮膰. Sprawa prosta - odpalasz multik, nie radzisz sobie - idziesz do samouczka, ale nie jeste艣 do tego zmuszony. Bo cz臋艣膰 ludzi nawet, 偶eby sobie sprawdzi膰 przez 2 godz. kiedy maj膮 czas na zwrot mo偶e chcie膰 od razu sprawdzi膰 jak dzia艂a multi. Czy serwery nie s膮 zapchane itd. EN57, Pendolino, Elfy wg mnie na multi prowadzi si臋 mega 艂atwo. Wsiada si臋 do ju偶 jad膮cego poci膮gu i cz臋sto nawet nie trzeba nawet wcisn膮膰 jednego klawisza bo poci膮g sam jedzie, czasami do najbli偶szej stacji jest z 30min. Mo偶na zobaczy膰 jak gra chodzi, jak to wszystko wygl膮da. A tak to kto艣 sobie kupi, chce odpali膰 i nie b臋dzie m贸g艂. Je艣li to dotyczy wy艂膮cznie gforce now to pisz臋 to tak troch臋 na przysz艂o艣膰 bo my艣la艂em z wypowiedzi tutaj, 偶e generalnie na multi jest taka blokada. Adam, oczywi艣cie 偶e jazda na multi, tak samo zreszt膮 jak na singlu jest mega prosta, cofanie traktorem z przyczep膮 w realu te偶 jest mega proste, jak si臋 ju偶 wie. Niekoniecznie za pierwszym razem. Nie ka偶dy za pierwszym razem wie, jak ruszy膰 Si贸demk膮, 偶e trzeba nastawnik najpierw na chwil臋 ustawi膰 na pierwszy stopie艅, 偶eby si臋 przeka藕niki odblokowa艂y, 偶e s膮 dwa przedzia艂y jazdy oporowej, dwa bezoporowej, bocznikowanie, 偶eby nie przekracza膰 600 A, bo wywali przeka藕niki, nie ka偶dy wie, co wtedy zrobi膰. Zaznaczam, za pierwszym razem. To akurat jest w samouczku i to jest dobre. A jednak mimo tego dalej na multi spotyka si臋 kwiatki, 偶e jedzie 脫semk膮 po CMK 120 km/h bo mu "nie jedzie". Dalej, wcale nie jest tak 艂atwo tymi sk艂adami ci膮gni臋tymi przez Si贸demki/脫semki trafi膰 w punkt w peronie, trzeba najpierw to prze膰wiczy膰, wyczu膰 jak to hamuje, 偶eby nie zatrzyma膰 si臋 za p贸藕no czy za wcze艣nie. To warto prze膰wiczy膰 na singlu. Nie ka偶dy jak si臋 okazuje wie, ze jak w przewodzie g艂贸wnym b臋dziesz mia艂 warto艣膰 nieznacznie powy偶ej 5.0 to po zatrzymaniu na stacji przy ruszaniu odhamowanie b臋dzie trwa艂o d艂u偶ej. Nie ka偶dy wie, jak temu zapobiec. Tych rzeczy nie ma w samouczkach. Uwa偶am, 偶e to nic z艂ego, 偶e najpierw powinno si臋 przej艣膰 przynajmniej jeden samouczek, gdzie te偶 z grubsza przynajmniej jest wyja艣nione dzia艂anie semafor贸w. Dlatego samouczki powinny by膰 obowi膮zkowe przed wej艣ciem na multi i powinny by膰 one bardziej dopracowane. W艂膮cznie z podpowiedziami typu wy艣wietlana chmurka. Nikomu korona z g艂owy nie spadnie, jak po艣wi臋ci p贸艂 godziny, czy nawet godzin臋 na nauk臋 jazdy i dopiero wejdzie na multi. Gracz taki jest ju偶 zaznajomiony z niekt贸rymi tajnikami i wie, co robi膰, 偶eby nie blokowa膰 ruchu, 偶eby optymalnie hamowa膰, 偶eby sprawnie ucieka膰 z peron贸w czy bocznic. Ja na pocz膮tku kariery najpierw przejecha艂em wszystko na singlu, niekt贸re scenariusze po kilka razy, zanim odwa偶y艂em si臋 wej艣膰 na multi. Bo na pocz膮tku si臋 ba艂em, 偶e zaraz co艣 tam spierdziel臋 swoj膮 jazd膮 i sie ludzie b臋d膮 na mnie wkurza膰. Co do Elfa czy Pendo na multi, gdzie masz tak膮 sytuacj臋, 偶e on sam jedzie? No przecie偶 po obj臋ciu sk艂adu i wy艂膮czeniu bota moc jest na zero, wi臋c sk艂ad b臋dzie powoli zwalnia艂. Je艣li b臋dzie z g贸rki, to zacznie nawet przyspiesza膰 i przekroczy dozwolon膮 pr臋dko艣膰. Jest tam takie urz膮dzenie jak tempomat, 偶e ustawisz sobie pr臋dko艣膰 jak膮 chcesz i to precyzyjnie co do kilometra. Cho膰 zwi臋kszanie/zmniejszanie pr臋dko艣ci jest skokowe co 5 km/h w Elfie akurat. Wiesz, ze w Elfie mimo to mo偶na sobie ustawi膰 np 122 km/h czy 117? Ale tych rzeczy nie ma w samouczku, nawet nie ma jak w og贸le w艂膮czy膰 tempomat, musisz sam pokombinowa膰. Zreszt膮 na multi czy na singlu to to samo. Na koniec jeszcze raz, Tw贸rcy nie zmuszaj膮, tylko wkrad艂 im si臋 powa偶ny b艂膮d. Co nie zmienia fakty, 偶e obowi膮zkowe zaliczenie samouczka powinno by膰. Takie moje zdanie. 2
en57 Posted Tuesday at 09:31 PM Posted Tuesday at 09:31 PM (edited) 11 godzin temu, PL_Andrev napisa艂(a): Naprawd臋 chce Ci si臋 czyta膰 "trwaj膮 prace nad poprawkami w scenerii Koluszki, Skierniewice, [wstaw dowoln膮] ? Generalnie takie pisanie to mo偶na do wszystkiego zastosowa膰. I jest to czcze gadanie....聽 Napisano: Trwaj膮 prace nad przyj臋ciem petenta/klienta/pacjenta um贸wionego na godzin臋 10:15.... Rzeczywisto艣膰: Uruchomiono komputer 09:59, zalogowano si臋 do wszystkich system贸w 10:08, uruchomiono drukark臋 10:14, zrobiono kaw臋 10:16, og艂oszono przerw臋 na drugie 艣niadanie 10:18.... [...] zako艅czono przygotowania do przyj臋cia petenta/klienta/pacjenta 10:39....聽 Petent/klient/pacjent zosta艂 przyj臋ty 10:44.... i co nam Pan zrobisz, jak nam Pan nic nie zrobisz 馃槈聽 Edited Tuesday at 09:31 PM by en57 2
zbynak Posted Wednesday at 07:01 PM Posted Wednesday at 07:01 PM Dla tych co nie widzieli na Discordzie, wrzucam 艣wie偶e info, pojawia si臋 jaka艣 nadzieja na zmiany na lepsze: 5 6
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now