adamets2 Posted January 8 Posted January 8 Hej forumowicze czy zauważyliście, że moderatorzy udzielają nam częściej odpowiedzi i włączają się w dyskusje. Czyżby wraz z zawirowaniem na górze nie mają kagańca? 🙂 Osobiście mnie to bardzo cieszy i może to ta jaskółka co wiosny nie czyni; w końcu zima.... 🙂, ale fajna odmiana... Nawet w temacie save otrzymaliśmy dosyć dokładne odpowiedzi, a nawet koncepcje co dawniej nie za często było. 3
LycanAnanas Posted January 8 Posted January 8 Z mojego zawodowego doświadczenia widziałem takie akcje gdzie zarząd wymienił prezesa. Czasem wymagało to założenia innej spółki. Pożyjemy zobaczymy.. Na pewno w środku ekipy jest ciekawie i gorąco. Krytyka w związku z wydaniem pełnej wersji też ich na pewno dotknęła, ale zarząd patrzy czy się gra sprzedaje, a nie na zadowolenie 🙂 1
zbynak Posted January 8 Posted January 8 2 godziny temu, Królik Uszasty napisał(a): Nad rozkładem będziemy jeszcze pracować, ale musimy obrobić się z innymi rzeczami też. Jak bardzo bym nie doceniał Twojego zaangażowania i dobrej komunikacji z graczami (przyznam, że liczyłem na odpowiedź w tym temacie), to jednak nie jestem w stanie nie narzekać na rozkład w trybie dyżurnego ruchu. O ile rozumiem problem z Krakowem (czy w zasadzie Kozłowem), o tyle takie stacje jak Sosnowiec Południowy, Zawiercie, Katowice czy Dąbrowa Górnicza Ząbkowice nie powinny być tak nudne jak teraz 😞 Cóż, liczę, że na dodanie nowych pociągów nie będziemy czekać tyle, co na patcha z naprawą hamulców w Pendolino 😉 A jeśli będziemy, to może dałoby się na jakiś serwer wrzucić poprzedni rozkład jazdy? Fakt, że był schematyczny i powtarzał się co godzinę, ale jednak przez wydarzenia "losowe" na trasie zawsze można było liczyć na dodatkowe opóźnienia pociągów i związaną z tym zabawę. @adamets2 Kto się udziela ten się udziela, niestety są to wyjątki, a od najważniejszej osoby dalej ani słowa nie usłyszeliśmy w sprawie przyszłości Simrail. I ciężko mi z optymizmem patrzyć dalej na ten projekt. 1
PL_Andrev Posted January 8 Posted January 8 47 minut temu, zbynak napisał(a): O ile rozumiem problem z Krakowem (czy w zasadzie Kozłowem), o tyle takie stacje jak Sosnowiec Południowy, Zawiercie, Katowice czy Dąbrowa Górnicza Ząbkowice nie powinny być tak nudne jak teraz 😞 Zagraj na Dąbrowie Górniczej HK to zmienisz zadnie. Już lepiej mi się grało na "zwykłej" Dąbrowie Górniczej czy Juliuszu, gdzie czasami aby udrożnić ruch trzeba puszczać składy po lewym. 1
misiek_131415 Posted January 8 Posted January 8 3 godziny temu, Królik Uszasty napisał(a): Podniesienie vmax pociągów wgonowych na CMK do 140 Podniesienie prędkości składów żelisławice - warszawa spowodowało że teraz masz mniej do myślenia na nastawniach olszamowice - grodzisk. Plus jeżeli dobrze widziałem nie zatrzymują się one w Opocznie teraz. Może źle spojrzałem ale chyba nie zatrzymują. To co za różnica teraz czy jedzie 16xxx 54xxxx 53xxx. Żadna. Ja rozumiem że macie ograniczenia i musicie czasami naginać pewne sprawy. Przyjmuję z pokorą i nadal wierzę że zrobicie lepszy rozkład jazdy. Ale ja podniesienie prędkości ze 120 do 140 dla 16xxx i 61xxx oceniam negatywnie. Tak samo negatywnie oceniam brak pt dla 45xxx, 54xxx 35xxx 53xxx w idzikowicach. Dzięki temu tam się coś działo na tej nastawni.
dos1 Posted January 8 Posted January 8 On 1/5/2025 at 8:58 PM, PeVoo said: Jak dla mnie, to albo to jest nieprawda (że serwery się dławią), albo są po prostu źle po amatorsku napisane. Why not both. One się dławią, ale raczej nie z powodu obciążenia graczami - a do tego są bardzo wyraźnie "źle po amatorsku" napisane 🙂 On 1/6/2025 at 10:22 PM, PL_Andrev said: Ale z tym brakiem "absolutnego minimum funkcjonalności" to trochę pojechałeś. Z perspektywy "gotowego kompletnego produktu" to grze rzeczywiście brakuje "absolutnego minimum funkcjonalności". My już włożyliśmy wysiłek w ogarnięcie tej gry, ale nowy gracz nadal nie dowie się bez szukania na zewnątrz jak prowadzić część dostępnego taboru ani jak obsługiwać dyżurki. To już nie te czasy, kiedy dołączenie instrukcji do pudełka załatwiało temat. Natomiast o jakości tego co jest też już pisano tutaj rozprawki. W grę włożono dużo serca i wysiłku i to widać, ale co z tego, skoro efekt końcowy jest ledwie grywalny. 3
zbynak Posted January 8 Posted January 8 19 minut temu, PL_Andrev napisał(a): Zagraj na Dąbrowie Górniczej HK to zmienisz zadnie. Już lepiej mi się grało na "zwykłej" Dąbrowie Górniczej czy Juliuszu, gdzie czasami aby udrożnić ruch trzeba puszczać składy po lewym. Ja wiem, że są bardziej nudne stacje od tych, które wymieniłem, ale chodzi o to, że na tych dużych ruch powinien być i był do tej pory również duży i zwykle nie pozwalał się nudzić. Teraz jest niestety inaczej.
Rafał Posted January 8 Posted January 8 56 minut temu, dos1 napisał(a): To już nie te czasy, kiedy dołączenie instrukcji do pudełka załatwiało temat. Ale tutaj nie ma nawet żadnego pdf'a co i jak.... a chętnie bym taki przeczytał.
MALECKI Posted January 9 Posted January 9 (edited) W dniu 6.01.2025 o 22:56, zbynak napisał(a): @PL_Andrev Dokładnie tak samo mam, NIC już nie oczekuję po Simrail, wyleczyli mnie z jakiegokolwiek czekania na aktualizacje czy dodatki do gry. Jeśli projekt wyjdzie na prostą to będę miło zaskoczony, chociaż nie widzę za bardzo takiej możliwości. Za Łódź dziękuję, w dodanym Krakowie nic ciekawego nie ma, na dyżurkach wieje nudą, a i tak mam sentyment, bo 10 lat tam byłem regularnie na dworcu pasażerem 🙂 Z kolei w Łodzi nigdy nie byłem, więc tym bardziej nic ciekawego dla mnie, do tego jeszcze jakieś zabawy w dzielenie serwerów. Z drugiej strony muszę też uczciwie przyznać, że zakup za 105,99 przeliczając na godziny gry (ponad 850) i tak jest rewelacyjną ceną, szczególnie, że te godziny były w większości dobrą zabawą. Tym bardziej szkoda, że koniec jest taki jaki jest. Mam dokładnie tak samo. Po wypuszczeniu z EA moje oczekiwania spadły do zera. Chciałem się już nawet pożegnać z tym forum, bo nie spełnia jednej ze swoich podstawowych funkcji, czyli komunikacji twórców z graczami. Jak kogoś to interesuje, to niech sobie odkopie mój post pt. "Szambo wybiło", który napisałem rok temu i zobaczy ile się zmieniło od tego czasu 😉 Edited January 9 by MALECKI 3
PeVoo Posted January 9 Posted January 9 4 godziny temu, MALECKI napisał(a): Mam dokładnie tak samo. Po wypuszczeniu z EA moje oczekiwania spadły do zera. A może taki był ich misterny plan właśnie... "Wygasić oczekiwania", jak radził klasyk... :]
KOlorowy Posted January 9 Posted January 9 4 godziny temu, MALECKI napisał(a): Jak kogoś to interesuje, to niech sobie odkopie mój post pt. "Szambo wybiło", który napisałem rok temu i zobaczy ile się zmieniło od tego czasu 😉 Jak mawia klasyk "Przyszedłem tutaj śmiać się, nie czuć". Odkopałem, przeczytałem raz jeszcze i...tkwimy w tym samym, ewentualnie bardzo podobnym miejscu, ale co ja będę sobie język strzępił 2
PL_Andrev Posted January 9 Posted January 9 1 godzinę temu, KOlorowy napisał(a): Jak mawia klasyk "Przyszedłem tutaj śmiać się, nie czuć". Odkopałem, przeczytałem raz jeszcze i...tkwimy w tym samym, ewentualnie bardzo podobnym miejscu, ale co ja będę sobie język strzępił Wiesz co, to chyba nie działa w ten sposób. SimRail jest obecnie notowany na giełdzie, więc opinia o grze przekłada się realnie na wartość akcji, a po wtopie z EA chyba dotarło że założenie "it's polish community, just ignore them" nie jest do końca poprawne. Widać to np. po wzroście aktywności na forum naszych kolegów z SimRaila, a kwestia podejścia do edytora (choć tylko scenariuszy) to już zupełny ewenement. Z drugiej strony, skoro wrzucili na giełdę to wydaje się że muszą mieć plan na dalekosiężne zarabianie na tej marce, więc byłbym ostrożny z tym brakiem dalszych planów. Bo doświadczonych ludzi warto sensownie zagospodarować, a skoro produkt przynosi zysk, to wiecie-rozumiecie. Aczkolwiek liczę na edytor lokacji. https://www.gpw.pl/komunikat?geru_id=356783&title=Zawiązanie+5-ciu+nowych+spółek+akcyjnych 1
dos1 Posted January 9 Posted January 9 24 minutes ago, PL_Andrev said: SimRail jest obecnie notowany na giełdzie Nie jest. Rok temu ogłaszali, że ma wejść na NewConnect i to by było na razie tyle. 1 1 1
PeVoo Posted January 10 Posted January 10 (edited) Najwcześniejsza wersja tego artykułu (w archiwum Internetu), który jest BEZ DATY (bo przecież po co dodać datę do artykułu zaczynającego się od "w dniu dzisiejszym"...) to 3 październik 2023, czyli nie rok temu, ale gwarancji nie ma, że artykuł nie był wystawiony wcześniej. To trochę wyjaśnia niektóre rzeczy, bo jak w grę wchodzą akcje i wychodzenie na giełdę, to różne grzybnie z patatajnią się mogą dziać, bo wtedy to już gra się nie toczy o opinię "polish community", tylko inwestorów. Ludzi, którzy nawet nie grali w to raz i nie zagrają. A to oznacza, że grube wałki PR-owe mogą iść. Na przykład wypuszczenie gry na siłę, mimo że nie jest skończona, aby tylko było, że nie zawalili terminu. Ja bym jeszcze obawiał się naobiecywania gruszek na wierzbie i malowania publicznie obrazów pięknej świetlanej przyszłości, tylko po to żeby wyjście na giełdę lepiej wyszło (żeby więcej kasy dostali przy pierwszej emisji). Być może dlatego było zero komunikacji z nami i łamanie obietnic - gra pozorów dla tamtych, a z nami nie wchodzili w dyskusje (o szczegółach), bo jakby zaczęli to by się wydało, że ich obietnice nie mają szans zostać spełnione. Kolejna rzecz, której się obawiam, to (po tym jak już obiecają gruszki na wierzbie) potencjalna próba zdumpowania akcji, a potem to niech się wali wszystko co chce, bo kto miał już się obłowił. Albo tylko stopniowe wygaszanie oczekiwań żeby akcje nie poleciały na ryj za mocno. Nawet więcej, potencjalnie mogliby nawet shortować te akcje potem i zarobić na upadku tych akcji jeszcze raz. To zdaje się nielegalne jest, ale jak nie wolno, to prędko. Wiecie, przy obecnym braku logiki zarządu i poziomie strzelania sobie w kolano, to ja już naprawdę się wszystkiego spodziewam. Jestem bardzo ciekawy która z tych teorii (spiskowych) okaże się prawdziwa :] A może macie jakąś lepszą. Niemniej jednak zgadzam się, że (o ile nie jest planowany jakiś wał na akcjach) to generalnie powinno to oznaczać, że są plany na rozwój. Obawiam się tylko, że mogą się na tym wszystkim sromotnie przejechać, bo tutaj wszystko po kolei miało być piękne, a wychodzi jak zwykle. Poza tym jeśli pozory dla giełdy są ważniejsze od realnej gry i jej społeczności, to nie wróżę dalekiej przyszłości szczerze mówiąc. Wałek można zrobić raz, drugi, może nawet trzeci, gruby wał można zrobić tylko raz - ale potem to już i tak się wszystko zawali oddolnie (od strony graczy i popytu na grę), a wtedy już żadne piękne bajeczki nie podziałają na inwestorów, bo o ile oni na grach się nie znają, o tyle na sprzedaży to już pewnie i owszem i jak zobaczą co się dzieje to się ewakuują i akcje polecą do prawie zera. A giełda to jeszcze masakryczna ilość dodatkowych obowiązków dla firmy - obowiązków, które będą zabierać kasę i czas na tworzenie gry. Zamiast skupić się na dokończeniu tego, to będą się skupiać i głowić jak tu zrobić zasłonę dymną i szopkę dla inwestorów, żeby się to jeszcze nie posypało przez jakiś czas. Moim zdaniem giełda to błąd. Trzeba mieć naprawdę perspektywiczną firmę żeby inwestorzy w nią uwierzyli i włożyli kasę w ciemno. A tutaj przecież wystarczy poczytać Steama przez 5 minut i od razu jest wszystko jasne. A jak ktoś z nich wejdzie na forum to już w ogóle kaplica. Ja bym osobiście nie zainwestował w tę grę na tym etapie widząc co się dzieje. Może na samym początku jakbym zobaczył demo Prologu i jeszcze nie wiedział że tak to będzie wyglądać, to może bym się nabrał, ale teraz? Samobójstwo. A może właśnie dlatego firma jeszcze nie jest na giełdzie - bo się wszystko posypało? A może się posypało, BO firma (szefostwo) była zajęta wychodzeniem na giełdę i spełnieniem wymagań i zrobieniem dobrego PR-u, zamiast gry? Jedno jest pewne - jak ktoś tak usilnie od początku z małą firemką wychodzi na giełdę (mimo oczywistych przeciwwskazań), to dla mnie jest to znak, że w tym wszystkim chodzi mu wyłącznie o kasę (nawet za cenę wydymania innych). Wiadomo, że firmę się robi dla kasy, ale mimo wszystko, jeśli ktoś nie ma pasji do tego co robi jego firma i tylko patrzy jak wydoić kasę z klientów lub inwestorów, no to prędzej czy później to się musi posypać. Albo taki szef zrypie firmie wizerunek chciwymi zagrywkami, albo się podda bo go to będzie męczyć, albo nie będzie wkładał w to serca więc konkurencja zrobi to lepiej. A miało być tak pięknie... (a będzie jak zwykle.) Fajnie by było jakbym się grubo mylił. PS: Wychodzenie na giełdę wyjaśnia także dlaczego Pan Szef się publicznie chwalił jak to mu się w 1 dzień zwróciło DLC Cargo - no bo przecież musiał wiedzieć, że od nas zbierze za to jedynie hejty (bo zrobił płatne drogie i niedokończone DLC dla gry w EA - czym mocno nadwyrężył nasze zaufanie - i jeszcze się chwali ile na tym zarobił?). Niestety to był komunikat dla potencjalnych inwestorów, a nie dla nas (budowanie im wizji/iluzji żyły złota) - najlepiej by było jakbyśmy tego nie widzieli, ale się nie dało, bo musiało być publicznie. No powiedzcie mi, że się mylę... Edited January 10 by PeVoo 1
maszynista_ezt Posted January 10 Posted January 10 Niestety ale dużo w tym racji... Przykładem jest wycofanie się spółki finansującej Metrosim z uwagi na duże opóźnienia w tworzeniu gry przez firmę. 3
qbahn Posted January 10 Posted January 10 (edited) 8 godzin temu, PeVoo napisał(a): No powiedzcie mi, że się mylę.. 1. Od wyjścia z EA, kiedy ujawniły się ewidentne (wręcz skandaliczne) babole, dochodzę do wniosku, że my stanowimy tylko bezkosztową bazę testerów. Dlatego od jakiegoś czasu niczego nie zgłaszam. Jeśli nie zaczną o społeczność SR bardziej dbać, to w końcu stracą tę bazę. Smutno to sobie uświadamiać, ale może są gotowi na takie poświęcenie? 😄 2. Oni skupiają się na B2B, a my to jw. 😞 https://www.money.pl/gielda/komunikaty/7090586494555777.html PS. Negatywa na Steam też w końcu walnąłem - choć serce mi pękało - bo sercem jestem z SR, ale rozum mówi co innego 😢 Edited January 10 by qbahn
Guest Posted January 10 Posted January 10 8 godzin temu, PeVoo napisał(a): Najwcześniejsza wersja tego artykułu (w archiwum Internetu), który jest BEZ DATY (bo przecież po co dodać datę do artykułu zaczynającego się od "w dniu dzisiejszym"...) to 3 październik 2023, czyli nie rok temu, ale gwarancji nie ma, że artykuł nie był wystawiony wcześniej.
adamets2 Posted January 10 Posted January 10 (edited) 4 godziny temu, qbahn napisał(a): PS. Negatywa na Steam też w końcu walnąłem - choć serce mi pękało - bo sercem jestem z SR, ale rozum mówi co innego 😢 Nie masz co się martwić 🙂 Wciąż większość to bardzo pozytywne, a "ostatnie" weszły ze statusu: negatywne na "mieszane". Tak naprawdę mamy prawo mieć pretensje do SimKol, ale problem niedopracowanych gier na premierę i długo potem to bolączka całego gamingu obecnie, a nie tylko SimRail. Marne to pocieszenie, ale jakieś... 🙂 Edited January 10 by adamets2 3
en57 Posted January 10 Posted January 10 9 godzin temu, qbahn napisał(a): choć serce mi pękało - bo sercem jestem z SR, ale rozum mówi co innego 😢 Mi pękało 2 lata temu i ja również uspokoję Cię. Idzie się z tego wyleczyć 😉 Przy czym mi nie pękało od wystawienia tzw. negatywa, a od samej otoczki twierdzy z armatami na "złych hejterów", która była budowana od samego początku... W pewnym momencie zgłaszając błąd zacząłem się czuć po prostu jakbym im przeszkadzał. No więc w końcu przestałem zgłaszać... Prawdę mówiąc to ja nie wystawiłem na Steam'ie jeszcze nigdy oceny, żadnej gry. Ale tak samo jak dwa lata temu, tak i dzisiaj... średnio to widzę... 2 1
PL_Andrev Posted January 11 Posted January 11 21 godzin temu, qbahn napisał(a): 1. Od wyjścia z EA, kiedy ujawniły się ewidentne (wręcz skandaliczne) babole, dochodzę do wniosku, że my stanowimy tylko bezkosztową bazę testerów. Nie oszukujmy się, gracze (zarówno na serwerach i nastawniach) wygenerują w ciągu dnia setki godzin, z czego nikła cześć (ale jednak) zaraportuje błędy. Oni nie są w stanie wyłapać nawet grubszych błędów - chyba nie wierzycie w to że oni sobie tam grają. Może 1-2 osoby sprawdzają najnowszy build czy się nie wysypuje i czy poprawka działa i tyle. BTW. Jakie "skandaliczne" babole masz na myśli? Jedyne co mi się rzuca w oczy to brak samouczków i zbugowane scenariusze. Chyba że teraz aby grać na multi trzeba zaliczyć zbugowane scenariusze XDDD 11 godzin temu, en57 napisał(a): Ale tak samo jak dwa lata temu, tak i dzisiaj... średnio to widzę... Zobaczymy jak będzie z Łodzią. Mam niejasne przeczucie że wyjście EA "niezupełnie" poszło po ich myśli (w sensie konfliktu zadań z innymi aktywnościami), a Łódź ma być "sztandarowym" rozszerzeniem napędzającym dalszą sprzedaż. Raczej będą łatać bugi, popracują nad edytorem* i dostaniemy update obok DLC. * zaczynam powoli wątpić czy dostaniemy edytor taboru i tras. Bez tego to nawet te mityczne dodatki tras z Niemiec / USA / Austrii nie pomogą (z tego co widzę to może być słabo, bo to trasy widokowe). 2
Guest Posted January 11 Posted January 11 3 godziny temu, PL_Andrev napisał(a): BTW. Jakie "skandaliczne" babole masz na myśli? Jedyne co mi się rzuca w oczy to brak samouczków i zbugowane scenariusze. Chyba że teraz aby grać na multi trzeba zaliczyć zbugowane scenariusze XDDD Nie zagrasz na multi nie kończąc samouczków
dos1 Posted January 11 Posted January 11 (edited) On 1/10/2025 at 3:25 AM, PeVoo said: to 3 październik 2023, czyli nie rok temu, ale gwarancji nie ma, że artykuł nie był wystawiony wcześniej. Oni na głównej datują ten post na 15 września 2023, czyli rok temu z hakiem. On 1/10/2025 at 3:53 PM, adamets2 said: Wciąż większość to bardzo pozytywne, a "ostatnie" weszły ze statusu: negatywne na "mieszane". "Ostatnie" to dopiero wejdą z "mieszanych" na "negatywne" za chwilę. Edited January 11 by dos1 1
MirekmiraS Posted Sunday at 01:13 PM Posted Sunday at 01:13 PM 23 godziny temu, Bazinga napisał(a): Nie zagrasz na multi nie kończąc samouczków To jest skandaliczny bug? Bardzo dobrze ze tak jest. Przychodzi laik i jedzie 60 km/h bo nie wie do czego służy bocznikowanie. Albo jedzie z Kozlowa do Sprowy 40 km/h, bo ETCS się wysypał, a on nie wie jak go wyłączyć. Błędem jak zauważył Andre są niedopracowane samouczki, przykład z radiem w siodemce albo brak informacji do czego służy wysoki prąd i jak i kiedy go używać. 2 3
Guest Posted Sunday at 05:00 PM Posted Sunday at 05:00 PM (edited) 3 godziny temu, MirekmiraS napisał(a): To jest skandaliczny bug? Bardzo dobrze ze tak jest. Przychodzi laik i jedzie 60 km/h bo nie wie do czego służy bocznikowanie. Albo jedzie z Kozlowa do Sprowy 40 km/h, bo ETCS się wysypał, a on nie wie jak go wyłączyć. Błędem jak zauważył Andre są niedopracowane samouczki, przykład z radiem w siodemce albo brak informacji do czego służy wysoki prąd i jak i kiedy go używać. Skandalicznym bugiem jest to, że ukończenie scenariusza nie odblokowuje Ci multiplayera, więc każdy kto kupił na premierę i gra np. na GFN nie jest w stanie włączyć trybu multiplayer, pomimo ukończenia dowolnej liczby scenariuszy. Po co prześmiewczo komentujesz poszkodowanych, skoro najwidoczniej nie masz pojęcia co się wokół tematu dzieje? Gatekeeping w tej społeczności jest niesamowity, a za pół roku będziecie płakać, że serwery niezapełnione, a za kolejnych parę miesięcy będzie zdziwienie, że je całkiem wyłączyli, bo i tak puste stały. Edited Sunday at 05:04 PM by Bazinga
broniewskijarek Posted Sunday at 07:11 PM Posted Sunday at 07:11 PM Może przy okazji dyskusji o roadmapie warto sobie tę mapę przypomnieć... 7 2
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now