ShazzShank Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 14 hours ago, KOlorowy said: Nie, nie naprawili. Jest komenda "Włącz radiotelefon", ale o rozdzielaczu, czy zasilaczu nie ma mowy (mowa o podstawowym samouczku) Kolega zrobi tak i radiotelefon będzie działał (w parowozie na samej górze są klapy od "schowka". Można je otworzyć i będzie znajdowała się tam identyczna aparatura, ale z tego co zauważyłem to w samouczku radiotelefon jest włączony) Ukończyłem już wszystkie samouczki [v] i dalej nie działa multi
KOlorowy Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 7 minut temu, ShazzShank napisał(a): Ukończyłem już wszystkie samouczki [v] i dalej nie działa multi Czyli coś musi być na 99% psujnięte w SimRail. Zgłoś jako błąd na forum zgodnie z wytycznymi i czekaj na odpowiedź. Do tego czasu próbuj swoich sił w trybie jednoosobowym 1
MirekmiraS Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 (edited) Panowie, już wiem, jak odpalić prawidłowo dwie Siódemki w scenariuszu TLK Katowice - Kraków. Pomógł w tym scenariusz towarowy, tam tez jest opcja dwóch Siódemek, one są już całkowicie uruchomione. Otóż w drugiej lokomotywie wszystko jest wyłączone oprócz baterii, krany hamulca w obydwóch kabinach w pozycji Odcięcie, no i rzecz jasna pantograf tylny musi być w górze. W razie potrzeby odpowiednie oświetlenie. A jak zacząć w ogóle w scenariuszu osobowym? Można zacząć od drugiej lokomotywy włączając baterię. Można też od razu zluzować hamulec ręczny. Po włączeniu baterii załączy się SHP, żeby go skasować postępujemy standardowo. Potem wszystko wyłączyć z wyjątkiem baterii, nastawnik na neutralny, nie trzeba nawet podnosić pantografu. Przejść do pierwszej lokomotywy, ale uwaga, do kabiny 1 lub A, gdyż tylko z tej kabiny można włączyć baterię. Po włączeniu baterii przejść do drugiej kabiny i uruchomić całą resztę. Podjechać pod drugą lokomotywę, przed wyjściem z kabiny wyłączyć wszystko, opuścić pantograf. Po wyjściu z loka sprzęgnąć lokomotywy, połączyć wszystkie przewody. W lokomotywie drugiej w tylnej kabinie włączyć oświetlenie do jazdy manewrowej. Potem można już iść do pierwszej lokomotywy, uruchomić ją, drugą lokomotywa uruchamia się razem z pierwszą. Na wyświetlaczu hud pojawia się drugi pasek od poziomu prądu. No i to w zasadzie wszystko, lokomotywy są gotowe do manewrów. I pamiętajcie o włączaniu radia w odpowiedniej kabinie, bo nawet podjechanie kilku metrów do drugiej lokomotywy bez włączonego radia skutkuje ujemnymi punktami. Sama jazda dwiema lokomotywami - bajka. Ależ to idzie, z pięcioma wagonami tylko, rakieta. Edited December 26, 2024 by MirekmiraS 1
KOlorowy Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 8 godzin temu, KOlorowy napisał(a): Czyli coś musi być na 99% psujnięte w SimRail. Zgłoś jako błąd na forum zgodnie z wytycznymi i czekaj na odpowiedź. Do tego czasu próbuj swoich sił w trybie jednoosobowym Ten 1% okazał się dobrą rezerwą. Wystarczyło ukończyć jeden ze scenariuszy w całości i zadziałało. 1
mluczak.kutno Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 Co tu tak cicho? Takie coś wpadło na Discorda. Skoro Łódź ma być na innych serwerach, to co, to jak? Jedziecie w najlepsze kibelkiem prosto z pięknie odwzorowanego Śródmieścia a tam kawałek za Grodziskiem kick i plansza "zapraszamy na serwer XXX, ps kup nowe DLC plisss"? 1 2
maszynista_ezt Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 18 minut temu, mluczak.kutno napisał(a): Co tu tak cicho? Takie coś wpadło na Discorda. Skoro Łódź ma być na innych serwerach, to co, to jak? Jedziecie w najlepsze kibelkiem prosto z pięknie odwzorowanego Śródmieścia a tam kawałek za Grodziskiem kick i plansza "zapraszamy na serwer XXX, ps kup nowe DLC plisss"? Oj żebyśmy się nie zdziwili tym pięknie odwzorowanym Śródmieściem☺️ 1 1
misiek_131415 Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 17 minut temu, mluczak.kutno napisał(a): Co tu tak cicho? Takie coś wpadło na Discorda. Skoro Łódź ma być na innych serwerach, to co, to jak? Jedziecie w najlepsze kibelkiem prosto z pięknie odwzorowanego Śródmieścia a tam kawałek za Grodziskiem kick i plansza "zapraszamy na serwer XXX, ps kup nowe DLC plisss"? No chyba logiczne że jak nie masz DLC Łódz to poza Jaktorów nie pojedziesz. Nie rozumiem dlaczego jesteś zdziwiony. Jak masz zagrać jak nie zapłaciłeś za DLC. Kwestia osobnego serwera to inna sprawa. Nie komentuję póki nie bedą podane szczegóły 1
broniewskijarek Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 1 godzinę temu, mluczak.kutno napisał(a): Co tu tak cicho? Takie coś wpadło na Discorda. Skoro Łódź ma być na innych serwerach, to co, to jak? Jedziecie w najlepsze kibelkiem prosto z pięknie odwzorowanego Śródmieścia a tam kawałek za Grodziskiem kick i plansza "zapraszamy na serwer XXX, ps kup nowe DLC plisss"? Może to wyglądać prosto - cała trasa Warszawa Wschodnia - Łódź Widzew będzie na oddzielnym serwerze i będzie oddzielona od innych tras, a dostęp do tego serwera będą miały tylko osoby, które kupiły DLC. 1
PL_Andrev Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 2 godziny temu, mluczak.kutno napisał(a): Co tu tak cicho? Takie coś wpadło na Discorda. Skoro Łódź ma być na innych serwerach, to co, to jak? Jedziecie w najlepsze kibelkiem prosto z pięknie odwzorowanego Śródmieścia a tam kawałek za Grodziskiem kick i plansza "zapraszamy na serwer XXX, ps kup nowe DLC plisss"? Problemem są serwery które nie dźwigną dodatkowe 40 składów. Jeżeli chcą oddzielić, to co, jak to? Jedziecie w najlepsze dziobakiem prosto z pięknie odwzorowanej Centralnej na Kraków/Katowice a tam zaraz kawałek za Grodziskiem kick i plansza "zapraszamy na serwer YYY, ps nie trzeba nowego DLC"? XD
mluczak.kutno Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 17 godzin temu, misiek_131415 napisał(a): No chyba logiczne że jak nie masz DLC Łódz to poza Jaktorów nie pojedziesz No chyba logiczne, że mówimy o sytuacji, w której to DLC już masz... Dla mnie izolowanie Łodzi na osobnych serwerach (o ile do tego dojdzie) to duży minus. Cóż, w takie sytuacji zapewne tylko amatorzy singla zaznają prawdziwej przyjemności przejechania się z Łodzi do Krakowa 😉 Bez zapisu gry oczywiście. 3
PL_Andrev Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 (edited) 52 minuty temu, mluczak.kutno napisał(a): Dla mnie izolowanie Łodzi na osobnych serwerach (o ile do tego dojdzie) to duży minus. To prawda, ale czy masz jakiś inny pomysł aby pogodzić te max 80 składów na całą mapę? Już i tak jest słabo - patrzę teraz na PL2 i na odcinku Tunel-Kraków (50km) jest tylko 10 składów, Tunel-Sławków (60km): 8 składów. Niewiele lepiej na całym trójkącie Bukowno-Łazy-Katowice. Jednym słowem jest nędznie. 52 minuty temu, mluczak.kutno napisał(a): Cóż, w takie sytuacji zapewne tylko amatorzy singla zaznają prawdziwej przyjemności przejechania się z Łodzi do Krakowa 😉 Bez zapisu gry oczywiście. Z informacji dewsów wynika że nie będzie takiej możliwości nawet na singlu: brakuje odcinka Idzikowice-Tomaszów Maz. - Koluszki, chyba że mówimy o scenariuszu uwzględniającym manewry w Grodzisku Mazowieckim. W sumie to chyba cała trasa powinna być widoczna na serwerze dla twórców scenariuszy, a składy tylko będą się respić / kasować w zasięgu danego obszaru. A ciągle czekamy na: nastawnie Dańdówka, edytor pociągów i tras, save dla scenariuszy, rozkazy pisemne, manewry, W sumie jeszcze na: grywalna linia podmiejska dla Warszawy Powiśle, Stadion nastawnie Warszawa Włochy, Wschodnia, Centralna, Zachodnia, Edited December 29, 2024 by PL_Andrev 1
Rafał Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 18 godzin temu, mluczak.kutno napisał(a): Skoro Łódź ma być na innych serwerach, to co, to jak? Może to głupie, ale uważam że można znaleźć prośrednie rozwiązanie. Przede wszystkim nie wyobrażam sobie dzielenia serwererów na te z DLC Łódź, bo jak wyjdą (o ile wyjdą) inne dodatki ze scenerią to jak to zmierzają ogarnąć? Dla każdego DLC oddzielny serwer? No dramat. Według mnie Łódź (i inne DLC) powinno być na ogólnodostępnych serwerach z dostępem dla wszystkich graczy z tym że ci gracze który DLC nie posiadają widzieliby tylko uproszczoną wersję scenerii z teksturami o bardzo niskiej jakości. 1 3 2
ShazzShank Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 25 minutes ago, Rafał said: Może to głupie, ale uważam że można znaleźć prośrednie rozwiązanie. Przede wszystkim nie wyobrażam sobie dzielenia serwererów na te z DLC Łódź, bo jak wyjdą (o ile wyjdą) inne dodatki ze scenerią to jak to zmierzają ogarnąć? Dla każdego DLC oddzielny serwer? No dramat. Według mnie Łódź (i inne DLC) powinno być na ogólnodostępnych serwerach z dostępem dla wszystkich graczy z tym że ci gracze który DLC nie posiadają widzieliby tylko uproszczoną wersję scenerii z teksturami o bardzo niskiej jakości. Łódź powinna być na tym samym serwerze, a nie oddzielnym. Jeśli ktoś nie miałby DLC, to po prostu nie mógłby tego składu wybrać. Proste 5
mluczak.kutno Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 37 minut temu, ShazzShank napisał(a): Jeśli ktoś nie miałby DLC, to po prostu nie mógłby tego składu wybrać. Proste Ewentualnie dojeżdża do krawędzi posiadanej mapy i kick z zachętą do zakupu DLC. Godzinę temu, PL_Andrev napisał(a): To prawda, ale czy masz jakiś inny pomysł aby pogodzić te max 80 składów na całą mapę? Hej, a jakby tak... Wzmocnić serwery i dołożyć składów? Wiem, brzmi prosto. Z drugiej strony (i to jest temat na ankietę!) lepiej mieć mniejszy obszar gry i więcej pociągów, czy odwrotnie? Fanatyk dyżurowania wybierze zapewne pierwszą opcję, urodzony maszynista zapewne drugą... Cóż, jest trzecia droga. Single, bo tam chociaż działają manewry 😄 Godzinę temu, Rafał napisał(a): Według mnie Łódź (i inne DLC) powinno być na ogólnodostępnych serwerach z dostępem dla wszystkich graczy Darmowo dla tych, którzy kupili Cargo DLC i ciągle czekają na swój brakujący wagon 🙂 1
Rafał Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 46 minut temu, ShazzShank napisał(a): Jeśli ktoś nie miałby DLC, to po prostu nie mógłby tego składu wybrać. Proste Tak też to można rozwiązać, w teorii niczego to nie zmienia dla osób bez DLC, ale w przyszłości może zrodzić komplikacje. Pomimo że nie wierzę aby do tej gry wyszło jakieś jeszcze DLC poza Łodzią to jeżeli jednak wyjdzie ich więcej okazać się może że nie będzie pociągów do objęcia dla graczy bez jakiegokolwiek DLC. Nie oszukujmy się SimKol nie jest producentem godnym zaufania i spodziewam się po nim wszystkich zagrywek najniższych lotów aby od tych aktywnych 300 osób wyciągnąć jak najwięcej pieniędzy - jedną już mieliśmy, wydanie DLC we wczesnym dostępie. I zanim po raz kolejny @uetam wyśmieje to co piszę to przytoczę tylko grę która właśnie w taki sposób udostępniała DLC w tak zwanej wersji LITE - ARMA. Właściwie to Bohemia Interactive w swoim czasie udostępniła całą grę ARMA2 w nieodpłatnej wersji LITE. Taki zabieg spowodował że kupiłem DLC którego nigdy nie zamierzałem kupić bo częściej w coop'ach zaczeliśmy wykorzystywać DLC które wcześniej nie było na tyle atrakcyjne aby wydawać na nie pieniądze a te pojedyncze osoby które jednak się na to zdecydowały musiały by grać same.
PL_Andrev Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 (edited) 5 godzin temu, Rafał napisał(a): Według mnie Łódź (i inne DLC) powinno być na ogólnodostępnych serwerach z dostępem dla wszystkich graczy z tym że ci gracze który DLC nie posiadają widzieliby tylko uproszczoną wersję scenerii z teksturami o bardzo niskiej jakości. No ale chcą na tym zarobić - czemu mieliby udostępniać niezainteresowanym DLC? Liczmy na to, że skoro Łódź i tak i tak powstaje na zlecenie ŁKA, to cena dla graczy* nie będzie równa albo większa niż podstawka. * można równie dobrze czkać na summer-sale na Steam 4 godziny temu, mluczak.kutno napisał(a): Hej, a jakby tak... Wzmocnić serwery i dołożyć składów? Wiem, brzmi prosto. Z drugiej strony (i to jest temat na ankietę!) lepiej mieć mniejszy obszar gry i więcej pociągów, czy odwrotnie? To są, proszę pana, dodatkowe nakłady na modernizację serwerów. A dodatkowych nakładów nikt nie lubi. 4 godziny temu, mluczak.kutno napisał(a): Cóż, jest trzecia droga. Single, bo tam chociaż działają manewry 😄 Żeby pograć manerwami na Łodzi też będziesz musiał mieć DLC. Wygląda więc na to, że będzie cały serwer z trasą CMK+Kraków+Łódź i na niej można będzie tworzyć scenariusze dla całego setu. Pozostaje jeszcze 4-ta droga: oczekiwanie na edytor tras i odtworzenie Łodzi jako fanowskiego dodatku. Edited December 29, 2024 by PL_Andrev
Bazinga Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Ktoś z teamu linijkę tekstu skrobnął pomiędzy gierkami w call of duty, a ci już sie pokłócili o formę serwera DLC. Pamięć złotej rybki.
zbynak Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 (edited) 6 godzin temu, PL_Andrev napisał(a): To prawda, ale czy masz jakiś inny pomysł aby pogodzić te max 80 składów na całą mapę? A niby dlaczego to ma być limit 80 składów na całą mapę? W 2025 roku nie takie serwery/technologie istnieją, które mogłyby to ogarnąć. Bardziej konkretnie, to problem z wydajnością serwera polega na tym (a przynajmniej tak jeden z developerów pisał przy poprzedniej aktualizacji rok temu, ale nie widać, żeby coś się zmieniło), że w chwili obecnej serwer wykonuje obliczenia fizyki dla każdego wagonu każdego pociągu, który jest w danym momencie w grze. No faktycznie, trochę tego jest. Ale jest też możliwość, żeby te obliczenia przenieść na dodatkowe serwery, które będą liczyć tą fizykę i przekazywać wyniki do serwera głównego. I nagle serwer mamy odciążony z liczenia tysięcy wagonów. To oczywiście tylko taka szybka próba wytłumaczenia, że jeszcze wiele na polu optymalizacji można zrobić, chociaż wiadomo - to trzeba umieć i chcieć i czas poświęcić, żeby to dobrze działało. A łatwiej przecież wyrzucić pociągi do Łodzi na serwer zewnętrzny i po temacie, można sprzedawać DLC. W każdy razie jeśli faktycznie Łódź będzie na oddzielnych serwerach to ja nie mam zamiaru jej kupować. Edited December 29, 2024 by zbynak 2 1
Bazinga Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 (edited) 4 minutes ago, zbynak said: A niby dlaczego to ma być limit 80 składów na całą mapę? W 2025 roku nie takie serwery/technologie istnieją, które mogłyby to ogarnąć. Działa to w dwie strony - nie ma takiego serwera, którego nie da się uwalić źle zoptymalizowanym kodem. Edited December 29, 2024 by Bazinga 1 1
Rafał Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 2 minuty temu, zbynak napisał(a): w chwili obecnej serwer wykonuje obliczenia fizyki dla każdego wagonu każdego pociągu, który jest w danym momencie w grze Serio? Dla pociągów graczy też? Przecież to bez sensu. To nie gra że któryś z nas będzie czitował dodając sobie lepszą przyczepność jeżeli obliczenia fizyki będą odbywały się client-side. 6 minut temu, zbynak napisał(a): W każdy razie jeśli faktycznie Łódź będzie na oddzielnych serwerach to ja nie mam zamiaru jej kupować. No dokładnie, w dodatku całe to DLC traci wtedy sens. 5
en57 Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 (edited) Godzinę temu, zbynak napisał(a): W 2025 roku nie takie serwery/technologie istnieją, które mogłyby to ogarnąć. Technologie 🙂 Kto zna MaSzynę, ten nie powinien mieć wątpliwości, że SimRail jest taką "mentalną MaSzyną"... Ja się temu nie dziwię. To całkiem normalne. Trzeba się na czymś wzorować. Ale też bez przesady. Z pewnością w tej dekadzie istnieje, jak i w poprzedniej, jak i nawet jeszcze we wcześniejszej istniała taka technologia, w której światło nie przenika w grze przez ściany i poszycia, dźwięki odtwarzają się, a rozmowy z radiotelefonu sztucznie nie przyciszają innych dźwięków (to też jest pokłosie walki z uwalonym udźwiękowieniem...) oraz jest sav 🙂 Propos to z tego co pamiętam w Trainzie 2006 już był sav. Ba... w Trainzie był nawet całkiem rozbudowany edytor, a nawet coś takiego jak menedżer dodatków, który jasno określał, których "składników" brakuje, które są wadliwe itp. Nie wiem, czy utrzymało się do to dzisiejszych wersji, nawet nie wiem, która wersja Trainza jest teraz najnowsza. Wiem, że jak ktoś chce zobaczyć dobrą grafikę dot. światła to jest w World of Subway London. Oczywiście są tam pewne kompromisy, ale najważniejsze jest to, że światło jest tam "płynne". To były jeszcze czasy sprzed królowania Steam, kiedy dorwałem się do tego symulatora. SimRail to po prostu profanacja symulatorów pod w porównaniu do tamtego Londynu. Zaraz... piszę o symulatorze z 2011 roku 😐 Grafika SimRaila technologicznie po prostu pamięta początek roku 2019. Od tego czasu niebawem minie dokładnie 6 lat. Także to co dzisiaj wydaje się normalnością w grach, w przypadku SimRaila trzeba realnie cofnąć do 2019 i jeszcze mentalnie odjąć tak z 10 lat wstecz dla pewności 🙂 O. I tak jakoś wyjdzie... Jakby to był rok 2009 to wszyscy by byli wniebowzięci. Albo wręcz przeciwnie, bo wtedy wychodziły najlepsze symulatory... Czemu? Bo były przede wszystkim przetestowane. Czemu? Bp były na "analogowym nośniku cyfrowym". Nikt by nie współpracował z wydawcą, który daje do sklepów gnioty... Sklepów... Nawet do gazet... Ale te czasy się już nie wrócą... Edited December 29, 2024 by en57 1
qbahn Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 2 godziny temu, zbynak napisał(a): A niby dlaczego to ma być limit 80 składów na całą mapę? W 2025 roku nie takie serwery/technologie istnieją, które mogłyby to ogarnąć. Z różnych przesłanek wnoszę, że mogli użyć takiej technologii, która nie skaluje się zbyt latwo. 1
PL_Andrev Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 9 godzin temu, Bazinga napisał(a): Ktoś z teamu linijkę tekstu skrobnął pomiędzy gierkami w call of duty, a ci już sie pokłócili o formę serwera DLC. Nie kłócimy się tylko debatujemy jakby to miało wyglądać, pomiędzy naszym chciejstwem a naszymi wyobrażeniami. 1
zbynak Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 13 godzin temu, Rafał napisał(a): Serio? Dla pociągów graczy też? Przecież to bez sensu. Tak było pisane na discordzie około roku temu, pamiętam, bo też nie rozumiałem po co serwer liczy fizykę dla gracza, który ma przecież swój komputer. Być może to było jakieś przejęzyczenie albo niedopowiedzenie, ale raczej co do zasady niestety tak to wygląda. Nie było też jakiejś wielkiej różnicy w wydajności serwerów przez ostatnie rok, więc raczej nic się nie zmieniło. 1
mluczak.kutno Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 11 godzin temu, en57 napisał(a): Kto zna MaSzynę, ten nie powinien mieć wątpliwości, że SimRail jest taką "mentalną MaSzyną"... Ja się temu nie dziwię. To całkiem normalne. Trzeba się na czymś wzorować. Ale też bez przesady. Kolega nie czytał, że Simrail jest taką Maszyną ver. 2.0 (albo nawet 3.0, albo 4.0 albo nawet 5.0, zależy kogo się pyta)? No ale skoro już ktoś staruszkę Maszynę wezwał do tablicy... Pamiętacie, kiedy w simrailowym singlu pojawiły się jako- tako zoptymalizowane pociągi AI? Tymczasem staruszka Maszyna dawała radę obsługiwać po kilkanaście składów na mapie, składów aktualnie mających coś do roboty (nie tylko "pojaw się na mapie -> przejedź kawałek -> despawn"). Nie wiem, do jakiego stopnia liczona była fizyka botów, nie grzebię w kodzie. W każdym razie nieraz widziałem bota, który walczył z poślizgiem, albo rozerwał skład. Kiedyś spotkałem się z opinią, że Maszyna nie korzysta z dobrodziejstwa wielordzeniowych procesorów- tym bardziej chylę czoła, skoro to wszystko działa na jednym rdzeniu. Staruszka miała też super udźwiękowienie (czym moim zdaniem bije na głowę SR) i fizykę. Jedyne, czego staruszka nie miała, to grafika. Tutaj akurat coś się w temacie robi, może coś z tego będzie. A, w sumie to zapisu też nie miała. 13 godzin temu, en57 napisał(a): SimRail to po prostu profanacja symulatorów pod w porównaniu do tamtego Londynu. Na usprawiedliwienie SR powiem, że łatwiej bawić się światłem w zamkniętej tubie, gdzie własne reflektory są często jedynym źródłem oświetlenia. Otwarta przestrzeń to inna sprawa.
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now