mluczak.kutno Posted December 22, 2024 Posted December 22, 2024 49 minut temu, adamets2 napisał(a): Nie sądzę aby zaimplementowanie opcjonalnego systemu podpowiedzi do scenariusza, analogicznie jak do samoczuków to był taki wielki problem dla devów i tyle pracy Tu można zrobić to prościej. Komunikat po radiu o konieczności każdej zmiany kabiny. Albo nawet inaczej- o ile dobrze kojarzę, jest w LUA funkcja sprawdzająca w której kabinie jesteś. Jeżeli jesteś przez jakiś czas w nie tej kabinie co trzeba, w radiu słyszysz grzeczną prośbę o zmianę. To wszystko w rękach twórcy scenariusza. 1 1
qbahn Posted December 22, 2024 Posted December 22, 2024 9 godzin temu, KOlorowy napisał(a): Czy kolega gra na GeForce Now? Podobno i tam były problemy przez niezaktualizowaną wersję. Czekamy na weekendową łatkę, która może coś zmieni w tym temacie, gdyż błąd był zgłaszany. Chwilkę cierpliwości (edycja: łatka przełożona na poniedziałek) grałem na GF Now kilka dni temu na multi. Zero problemów. Ale może ten błąd dotyczy nowych graczy, którzy dopiero co rozpoczynają przygodę z SR.
PeVoo Posted December 22, 2024 Posted December 22, 2024 6 godzin temu, mluczak.kutno napisał(a): Udało się, udało. Ty po prostu siedzisz w złej kabinie 🙂 Semafor jest podany za Twoimi plecami. 5 godzin temu, mluczak.kutno napisał(a): Zgodzę się, jak ktoś nie zna topografii stacji, to może mieć problem. Taka lekcja na przyszłość- jak nie ma semafora a dyżurny się zaklina że podał, to zobaczyć czy semafor nie świeci za nami. Stosuje to od początku grania w Maszynę, zawsze się sprawdza 🙂 Ej kurde, ludzie... Ale ja na to wpadłem wyobraźcie sobie - i specjalnie dymałem cały peron na drugą stronę żeby zobaczyć - i tam TEŻ było czerwone... No to kurde jak... Nie jedna i nie druga to co, może trzecia kabina w trzecią stronę??? 😕 Inna sprawa że tylko w jednej z moich daremnych prób poszedłem to zrobić (bo to trwa i trwa) - i może akurat w tej trafił się jakiś INNY bug, który spowodował, że tego sygnału jednak nie było... Inna sprawa jest taka, że skrypt jest niedorobiony i niedotestowany pod kątem knocenia i gra pozwala kłamać przez radio że zmieniłem kabinę kiedy wcisnę radio bez zmiany kabiny. Takie coś nie powinno mieć miejsca. Już lepiej jakby nic nie działało niż żeby załączyło ten tekst. 6 godzin temu, mluczak.kutno napisał(a): Przeszedłem wszystkie "krakowskie" scenariusze, prócz tych z Pendolino Ja też - i to nawet z tymi z Pendolino! Wystarczyło przejść ten pierwszy i już mam WSZYSTKIE odhaczone, że przeszedłem... Szczerze mówiąc ten błąd jest gorszy niż jakby od czasu do czasu nie zaliczyło przejazdu albo nawet wykasowało wszystkie, bo teraz to już NIC nie mogę zrobić żeby wiedzieć w co już grałem a w co nie (że nie wspomnę o tym żeby wiedzieć JAK mi to poszło - brak medali/gwiazdek).
PeVoo Posted December 22, 2024 Posted December 22, 2024 Proszę bardzo, właśnie zrobiłem kolejny test, w drugą stronę: To samo. (Wciskanie radia też nic nie daje.)
mluczak.kutno Posted December 23, 2024 Posted December 23, 2024 7 godzin temu, PeVoo napisał(a): Ej kurde, ludzie... Ale ja na to wpadłem wyobraźcie sobie - i specjalnie dymałem cały peron na drugą stronę żeby zobaczyć - i tam TEŻ było czerwone... No to kurde jak... Nie jedna i nie druga to co, może trzecia kabina w trzecią stronę??? 😕 Jak tak, to... Bądź bezlitosny i zgłaszaj błąd 🙂 Jest jakiś nowy paczyk, ale nie widziałem, żeby było coś poprawiane w tych scenariuszach. 2
MirekmiraS Posted December 23, 2024 Posted December 23, 2024 9 godzin temu, PeVoo napisał(a): Proszę bardzo, właśnie zrobiłem kolejny test, w drugą stronę: To samo. (Wciskanie radia też nic nie daje.) Czyli dalej nie udało Ci się ruszyć z Krakowa? Wieczorem Ci napiszę krok po kroku u jak to zrobić. Sam miałem problem z kabinami, ale dzięki wpisowi Adama udało mi się ruszyć. Tu nie ma żadnego błędu, tu jest brak podpowiedzi dla ludzi którzy z zawodu nie są maszynistami.
adamets2 Posted December 23, 2024 Posted December 23, 2024 11 godzin temu, PeVoo napisał(a): Proszę bardzo, właśnie zrobiłem kolejny test, w drugą stronę: To samo. (Wciskanie radia też nic nie daje.) Do tego doszło, że taki nieogar jak ja, postulujący od roku o uproszczenia ma uczyć? 🙂 Dojeżdżasz na peron 2 do Krakowa. Zmieniasz kabinę i robisz próbę hamulcową. Po tym głosisz się (jak mnie irytuje ten komunikat - możesz się głosić 🙂 ). Następnie wpuszczasz pasażerów i zgodnie z godziną odjazdu dyżurny podaje ci semafor na wyjazd. Przejechałem... Scenariusz nie jest zabugowany tylko gra nic nie podpowiada. 1
adamets2 Posted December 23, 2024 Posted December 23, 2024 Sfrustrowany tempem prac, gracz z SimRail? 🤣😁 https://wiadomosci.wp.pl/sobotnia-noc-na-dworcu-uchwycil-moment-ataku-gasnica-7106418638285568a
MirekmiraS Posted December 23, 2024 Posted December 23, 2024 19 godzin temu, PeVoo napisał(a): Proszę bardzo, właśnie zrobiłem kolejny test, w drugą stronę: To samo. (Wciskanie radia też nic nie daje.) W sumie Adam wyjaśnił wszystko. Ja tylko dodam, że robiłem to na dwa sposoby. Skład EN57. Pierwszy był taki, że po podjechaniu w perony otworzyłem drzwi. Powyłączałem wszystko w kabinie, hamulec na odcięcie i poszedłem do drugiej właściwej kabiny. Następnie przeprowadziłam próbę hamulców. Wszystko ok, zgłosiłem się dyżurnemu i dostałem sygnał zezwalający na jazdę. I gdy chciałem ruszyć, zorientowałem się że nie mogę zamknąć drzwi. Przełącznik od drzwi był w pozycji Zamknięte, kontrolka nie świeciła. Postanowiłem jednak sprawdzić co się stanie, jak ruszę. Ruszyłem, a gra nie wyrzucała mi komunikatów Jazda z otwartymi drzwiami i nie dostawałem ujemnych punktów. Na najbliższej stacji pobiegłem na tył składu i zamknąłem drzwi. Drugi sposób był taki, że po wjeździe w perony nie otworzyłem drzwi, tylko poszedłem do drugiej kabiny, przeprowadziłem próbę hamulców i dopiero otworzyłem drzwi. Ale wtedy wsiadło jakby chyba mniej pasażerów. Dalszy ciąg już normalnie. I teraz właściwie nasuwa się pytanie - w jakiej kolejności powinno się to robić. Czy najpierw otwierać drzwi z tej kabiny niewłaściwej, i potem znowu biegać do tyłu żeby je zamykać i biec znowu do przodu żeby jechać. Czyli już opóźnienie. Albo wcześniej zamknąc i ponownie otworzyc już z właściwej kabiny. Trochę bez sensu to i to. Najlepiej to wg mnie otworzyć już z drugiej kabiny po przeprowadzeniu próby hamulców. I teraz gdzie ja mam się tego nauczyć? 😄 I jeszcze jeden, w sumie błąd. Jak się zmieni kabinę, to odwrotnie działają syreny, znaczy ton niski zamieniony jest z wysokim. Kolejna rzecz to błąd w scenariuszu Sędziszów - Kraków. Po zakończeniu kursu w Krakowie, pasażerowie nie wysiadają, dokladniej nie wszyscy, i jadą z nami na manewry 😄 Ogólnie te nowe scenariusze z manewrami są bardzo fajne i za to należy twórców pochwalić. Przydały by się jednak podpowiedzi opcjonalne o których pisał Adam, bo naprawdę sporo ludzi ma z tym problem. Kolejny problem jaki napotkałem, był w scenariuszu TLK Katowice - Kraków. Od razu zachciało mi się zagrać w wariant z dwiema EP07. Odpaliłem obydwie, sprzęgłem, jadę zrobić manewry i nagle.... loki mi hamują a przewód główny zaczyna się robić czerwony. Wyszedłem z lokomotywy, wsiadłem do drugiej, a tu oczywiście napierdzielało SHP. Zbiiłem czuwak, wróciłem do pierwszego loka, jazda i na następnym rezonatorze to samo. Odpuściłem to i zrobiłem scenariusz jednym lokiem. Czy ktoś z Was próbował już zrobić ten scenariusz dwiema lokomotywami? Jeśli komuś się udało, to niech napisze, co gdzie w jakiej kabinie powinno być włączone, co wyłączone, jak ustawione krany hamulca itd. Niestety, w grze żadnych pomocy z tego tytułu. 1 1
PL_Andrev Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 (edited) 12 godzin temu, MirekmiraS napisał(a): Ogólnie te nowe scenariusze z manewrami są bardzo fajne i za to należy twórców pochwalić. Przydały by się jednak podpowiedzi opcjonalne o których pisał Adam, bo naprawdę sporo ludzi ma z tym problem. Podpowiedzi muszą być, co by ludzie nie szukali po internetach jak odpalić daną lokomotywę. Przykładowo F10 i wyświetla się strzałka na podświetloną wajchę którą masz kliknąć w kolejnym kroku. Na multi wskakuję w skład i samo jedzie. Pytanie czy powinna być opcja "can I play, daddy?" w której AI przygotowuje wszystko gdy ty siadasz tylko w fotelu - ty tylko zadajesz moc i hamowanie. Edited December 24, 2024 by PL_Andrev 2
ShazzShank Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Niestety dalej nie działa mi multi pomimo ukończonych samouczków.. Eh i co teraz? ; tak gram przez GeForce Now, bo mam macbook'a.
KOlorowy Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 2 godziny temu, ShazzShank napisał(a): Niestety dalej nie działa mi multi pomimo ukończonych samouczków.. Eh i co teraz? ; tak gram przez GeForce Now, bo mam macbook'a. Jaką kolega ma dokładnie wersję? Może jest to marne pocieszenie, ale...z racji, że jest kolega nowy to zanim ten błąd nie zostanie naprawiony (czy to ze strony GeForce Now, czy tam SimRaila), może warto oswoić się z grą, szlakami i samymi lokomotywami, robiąc scenariusze w trybie jednoosobowym? (te oryginalne, ale i te z forum)
Bartek_Smok Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 W dniu 22.12.2024 o 08:51, Ensifer napisał(a): Zakaz eventów na PL2 Podpowiedzcie, co to są te eventy?
ShazzShank Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 9 hours ago, KOlorowy said: Jaką kolega ma dokładnie wersję? Może jest to marne pocieszenie, ale...z racji, że jest kolega nowy to zanim ten błąd nie zostanie naprawiony (czy to ze strony GeForce Now, czy tam SimRaila), może warto oswoić się z grą, szlakami i samymi lokomotywami, robiąc scenariusze w trybie jednoosobowym? (te oryginalne, ale i te z forum)
Conrad Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 na GeforceNow jest czyli ten sam co na koncie Steam 1
ShazzShank Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 1 hour ago, Conrad said: na GeforceNow jest czyli ten sam co na koncie Steam Czyli niby powinno mi wszystko działać?
KOlorowy Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 2 godziny temu, ShazzShank napisał(a): Czyli niby powinno mi wszystko działać? Tak, niby powinno wszystko działać. Zorientowałem się, że ten błąd jest/był (a był, mam na myśli czas przed pierwszą, albo drugą łatką) charakterystyczny dla GeForce Now (znalazłem takie osoby, co miały identyczny błąd). Jeśli wszystko jest prawidłowo zaktualizowane, dla pewności wykonaj wszystkie samouczki w grze prawidłowo (czyli od A do Z, jeszcze raz). Jeśli nadal będzie problem, zgłoś błąd (zgodnie z instrukcjami) na forum w dziale dla gry jednoosobowej (jeśli dział będzie zły, to przeniosą to do trybu gry wieloosobowej).
ShazzShank Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 5 hours ago, KOlorowy said: Tak, niby powinno wszystko działać. Zorientowałem się, że ten błąd jest/był (a był, mam na myśli czas przed pierwszą, albo drugą łatką) charakterystyczny dla GeForce Now (znalazłem takie osoby, co miały identyczny błąd). Jeśli wszystko jest prawidłowo zaktualizowane, dla pewności wykonaj wszystkie samouczki w grze prawidłowo (czyli od A do Z, jeszcze raz). Jeśli nadal będzie problem, zgłoś błąd (zgodnie z instrukcjami) na forum w dziale dla gry jednoosobowej (jeśli dział będzie zły, to przeniosą to do trybu gry wieloosobowej). Niestety nie mogę ukończyć wszystkich, bo np w EU07 samouczku nie działa mi radiotelefon (robię wszystko prawidłowo) to samo jest w samouczku parowozowym.. Szkoda, że Wy nie macie możliwości by mnie zdalnie przenieść na multi ..
KOlorowy Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 (edited) 31 minut temu, ShazzShank napisał(a): Niestety nie mogę ukończyć wszystkich, bo np w EU07 samouczku nie działa mi radiotelefon (robię wszystko prawidłowo) to samo jest w samouczku parowozowym.. Szkoda, że Wy nie macie możliwości by mnie zdalnie przenieść na multi .. Niemożliwe, że nie działa radiotelefon. Coś kolega musi robić źle. Mocy przenoszenia w tryb wieloosobowy nie mamy, więc do czasu rozwiązania problemu, pozostaje tryb jednoosobowy. W razie czego można zgłosić się na SimRailowy Discord, to może coś zaradzimy na ten radiotelefon Edited December 25, 2024 by KOlorowy
zbynak Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 @ShazzShank W samouczku dla EU07 było pominięte włączenie radiotelefonu z tyłu kabiny (za plecami maszynisty) na półce na górze - samouczek o tym nie mówi, a trzeba to zrobić. Może dalej ten błąd występuje i musisz tam włączyć radio? 3
KOlorowy Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 6 minut temu, zbynak napisał(a): @ShazzShank W samouczku dla EU07 było pominięte włączenie radiotelefonu z tyłu kabiny (za plecami maszynisty) na półce na górze - samouczek o tym nie mówi, a trzeba to zrobić. Może dalej ten błąd występuje i musisz tam włączyć radio? No nie mów, że tego nie naprawili nadal :v zaraz zerknę
zbynak Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 7 minut temu, KOlorowy napisał(a): No nie mów, że tego nie naprawili nadal :v zaraz zerknę W końcu pełna wersja 😉 Daj znać czy naprawili, aż sam jestem ciekawy.
KOlorowy Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 (edited) 21 minut temu, zbynak napisał(a): W końcu pełna wersja 😉 Daj znać czy naprawili, aż sam jestem ciekawy. Nie, nie naprawili. Jest komenda "Włącz radiotelefon", ale o rozdzielaczu, czy zasilaczu nie ma mowy (mowa o podstawowym samouczku) Godzinę temu, ShazzShank napisał(a): Niestety nie mogę ukończyć wszystkich, bo np w EU07 samouczku nie działa mi radiotelefon (robię wszystko prawidłowo) to samo jest w samouczku parowozowym.. Szkoda, że Wy nie macie możliwości by mnie zdalnie przenieść na multi .. Kolega zrobi tak i radiotelefon będzie działał (w parowozie na samej górze są klapy od "schowka". Można je otworzyć i będzie znajdowała się tam identyczna aparatura, ale z tego co zauważyłem to w samouczku radiotelefon jest włączony) Edited December 25, 2024 by KOlorowy 1
zbynak Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 8 minut temu, KOlorowy napisał(a): Nie, nie naprawili. Nawet nie wiem jak to skomentować bez słów, przez które można dostać bana. 😞 1 3
MirekmiraS Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 11 godzin temu, ShazzShank napisał(a): Niestety nie mogę ukończyć wszystkich, bo np w EU07 samouczku nie działa mi radiotelefon (robię wszystko prawidłowo) to samo jest w samouczku parowozowym.. Szkoda, że Wy nie macie możliwości by mnie zdalnie przenieść na multi .. Od razu widać, że kolega nie ma DLC Cargo Pack, bo gdyby miał, to by wiedział, jak włączyć starego Radmora 😄 Samouczki są niepotrzebne, bo z danego scenariusza wynika, jak zrobić to i to w jeszcze innym scenariuszu. Oczywiście, nie ma tak łatwo, że gotowiec, trzeba trochę pogłówkować, wykazać się inwencją i kreatywnością 😄 A na poważnie, tyle im się mówi o tych brakach, niedoróbkach, i...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now