adamets2 Posted July 23, 2024 Posted July 23, 2024 @PeVoo na zdj臋ciach wygl膮da to lepiej ni偶 w rzeczywisto艣ci 馃檪 Gra艂em te偶 wczoraj w TSW4 na tej turystycznej trasie z Niemiec z lat 80tych i jeszcze dworce ok, ale z ruchu Ai to kilka modeli. Niew膮tpliwie najs艂abszym punktem TSW4 (jak dla mnie oczywi艣cie) s膮 assety budynk贸w mieszkalnych i biurowc贸w i ich o艣wietlenie gdzie jest to po prostu masakra. Oczywi艣cie, 偶eby jaki艣 ludek szed艂 sobie poboczem to nigdy nie u艣wiadczysz... Generalnie nasz艂a mnie wczoraj taka my艣l jak jecha艂em w TSW4, 偶e symulatory poci膮g贸w, a 艣ci艣lej TSW4 (bo o innych si臋 nie wypowiadam - SimRail w EA wi臋c te偶 nie por贸wnuj臋) maj膮 mocno wywalone na wszystko co jest po za szynami. Natomiast czy to symulatory ci臋偶ar贸wek jak ETS2/ATS czy Omsi oddaj膮 w lepszym stopniu poci膮gi ni偶 TSW4 samochody czy autobusy. No i te budynki o niebo wygl膮daj膮ce w symulatorach ci臋偶ar贸wek czy autobus贸w. Szczeg贸lnie 艂adnie odwzorowane s膮 poci膮gi w ATS - ka偶dy detal, a偶 mi艂o patrze膰. Ale te偶 w ETS.
PeVoo Posted July 23, 2024 Posted July 23, 2024 On 7/23/2024 at 5:29 PM, adamets2 said: @PeVoo na zdj臋ciach wygl膮da to lepiej ni偶 w rzeczywisto艣ci 馃檪 Expand No bo w艂a艣nie po to jest tryb photo! 馃槈 Do robienia 艁ADNYCH zdj臋膰! I wbrew pozorom to JEST "rzeczywisto艣膰", tzn jest to renderowane silnikiem gry, tyle tylko 偶e jest dodany efekt rozmycia od ustawie艅 obiektywu aparatu + 艂adne uj臋cie, ustawione na spokojnie, na pauzie, a nie podczas jazdy. Prawda 偶e to wspania艂a reklama dla gry jak takie zdj臋cia hulaj膮? A to s膮 tylko moje, ludzie lepsze robi膮. Nie m贸wi膮c nawet o tym, 偶e przecie偶 najwi臋ksza grupa fan贸w gier poci膮gowych to trainspotterzy, kt贸rzy przecie偶 nic innego nie robi膮 jak zdj臋cia! Moim zdaniem w poci膮gowej grze to nawet wa偶niejsze ni偶 np. w ci臋偶ar贸wkowej. On 7/23/2024 at 5:29 PM, adamets2 said: symulatory poci膮g贸w, a 艣ci艣lej TSW4 (...) maj膮 mocno wywalone na wszystko co jest po za szynami. Natomiast czy to symulatory ci臋偶ar贸wek jak ETS2/ATS czy Omsi oddaj膮 w lepszym stopniu poci膮gi ni偶 TSW4 samochody czy autobusy. Expand Zgadnij dlaczego. Bo gracze przyzwyczajeni do NFS-贸w czy innej Forzy maj膮 du偶o wi臋ksze wymagania i du偶o bardziej ich cisn膮 o grafik臋, ni偶 gracze poci膮gowi kt贸rzy przyszli tu z jakiej艣 Maszyny. Ju偶 od NFS1 wszystko zawsze rozbija艂o si臋 o grafik臋 w samochod贸wkach, w ka偶dej kolejnej cz臋艣ci i grze ludzie to por贸wnywali i ka偶da by艂a lepsza od poprzedniej. Z racji du偶o wi臋kszej konkurencji na rynku wszelako-samochodowym, po prostu musz膮 cisn膮膰 grafik臋 bo by ich nikt nie kupi艂. A tu prosz臋. Ludzie walcz膮 o realizm w pierwszej kolejno艣ci, bo nawet tego im brakuje. Ale spoko, zrobi si臋 g臋艣ciej na rynku poci膮gowym (a wida膰, 偶e si臋 robi coraz g臋艣ciej), to szybko pojawi膮 si臋 gracze, kt贸rzy b臋d膮 si臋 chcieli przebi膰 najlepsz膮 grafik膮, a tedy wszyscy inni b臋d膮 musieli ich goni膰. 馃槈 Dla nas my艣l臋 najwa偶niejsze to zrobi膰 sobie dobr膮 mark臋 za ciekawo艣膰, realizm, grywalno艣膰 i edukacyjno艣膰 (przy zno艣nej grafice), a wtedy b臋dzie dla kogo i za co tworzy膰 SimRail 2 z tak膮 w艂a艣nie lepsz膮 grafik膮. PS: Podoba mi si臋 ten pomys艂 z ETS ze zdobywaniem zdj臋膰 z zaznaczonych na mapie s艂awnych miejsc, jeszcze powinna by膰 gdzie艣 lista 偶eby by艂o wida膰 ilu nadal brakuje. Niestety tam ma to du偶o wi臋cej sensu ni偶 jak cz艂owiek jest a偶 tak ograniczony do paru metr贸w wzd艂u偶 tor贸w, niemniej pomys艂 fajny (zreszt膮 punkty widokowe i ich animacje r贸wnie偶!). Co艣 jak te mapy turystyczne w Zakopcu co kiedy艣 sprzedawali z miejscami na piecz膮tki ze wszystkich schronisk, co si臋 chodzi艂o i si臋 je zbiera艂o jak jakie艣 pokemony. 馃槈 Bardzo fajna inicjatywa, masz wi臋kszy fun i wi臋ksz膮 motywacj臋 偶eby w wi臋cej miejsc doj艣膰 - no i przede wszystkim nie podda膰 si臋 na 3/4 drogi, bo nie b臋dzie piecz膮tki, 偶e "zaliczone". 馃槈
adamets2 Posted July 23, 2024 Posted July 23, 2024 (edited) On 7/23/2024 at 7:21 PM, PeVoo said: Zgadnij dlaczego. Bo gracze przyzwyczajeni do NFS-贸w czy innej Forzy maj膮 du偶o wi臋ksze wymagania i du偶o bardziej ich cisn膮 o grafik臋, ni偶 gracze poci膮gowi kt贸rzy przyszli tu z jakiej艣 Maszyny. Ju偶 od NFS1 wszystko zawsze rozbija艂o si臋 o grafik臋 w samochod贸wkach, w ka偶dej kolejnej cz臋艣ci i grze ludzie to por贸wnywali i ka偶da by艂a lepsza od poprzedniej. Z racji du偶o wi臋kszej konkurencji na rynku wszelako-samochodowym, po prostu musz膮 cisn膮膰 grafik臋 bo by ich nikt nie kupi艂. Expand Wiesz mnie nawet nie chodzi o super grafik臋 bo co jest w Omsi? Tylko o r贸偶norodno艣膰 budynk贸w, ruchu Ai. Niech nawet b臋dzie w takim TSW4 jaki艣 tramwaj z daleka przeje偶d偶a艂 - nie musi by膰 super, niech jacy艣 ludzie chodz膮 po tych ulicach albo cho膰 stoj膮... O takie detale mi chodzi co nie zrujnuje optymalizacji i nie b臋dzie wymaga艂o nie wiem jakiego wysi艂ku. W Omsi mamy archaiczn膮 grafik臋, ale ludzie chodz膮 po dworcach, ulicach - budynki s膮 r贸偶norodne. W TSW4 te robione na jedno kopyto biurowce - niemal identyczne w ka偶dym DLC, szczeg贸lnie w nocy wygl膮daj膮 koszmarnie. No jeszcze rozumiem, 偶e tak by艂o robione do TSW2 ale to i jest w TSW4. Wczoraj na tej turystycznej trasie z Niemiec z TSW3 albo 4 (nie pami臋tam ju偶 do kt贸rej cz臋艣ci by艂o to DLC) jest sobie fajne miasteczko, nawet 艂adnie zrobione i zero ludzi co jest zreszt膮 standardem we wszystkich DLC... Ludzie 偶yj膮 wy艂膮cznie na dworcach - reszt臋 planety opanowali Zombie 馃檪 Drodzy Tw贸rcy SimRail to nie tak, 偶e narzekam na to TSW dla narzekania, ale mam nadziej臋, 偶e was natchn臋 偶eby艣cie i takie rzeczy w przysz艂o艣ci robili, oczywi艣cie po wszystkich obecnych, najpilniejszych zmianach 馃檪 Dajcie ludzi do miast i dr贸偶ek a ju偶 b臋dzie co艣 lepszego ni偶 u konkurencji 馃檪 Edited July 23, 2024 by adamets2
PeVoo Posted July 24, 2024 Posted July 24, 2024 No rozumiem. Tylko mi si臋 wydaje, 偶e z tym to nie jest wcale tak lekko, bo to jednak wymaga troch臋 roboty. Generalnie zwykle ostatnie 20% efektu to 80% roboty (czasu) niestety. Musisz mie膰 modele, ludzie musz膮 chodzi膰 jako艣 sensownie, mie膰 wyznaczone dr贸偶ki bo raczej sami nie b臋d膮 wiedzie膰 gdzie chodzi膰. Masz 400km tras i to wszystko trzeba robi膰 r臋cznie pewnie, a z tego co mi si臋 wydaje, to oni tu si臋 szarpn臋li na najd艂u偶sz膮 tras臋 na rynku z takiego powodu, 偶e mogli to sobie zautomatyzowa膰 w jakim艣 stopniu (z jakiej艣 mapy google wci膮gn膮膰 dane i automatem przerobi膰 na wi臋kszo艣膰 terenu) - st膮d te kanciaste drogi wszystkie takie same podejrzewam, identyczne pola itp. A potem pewnie r臋cznie d艂ubi膮 i poprawiaj膮 reszt臋, co si臋 da, a ludzi nie maj膮 du偶o. Jakby im dosz艂o do tego wyznaczanie tras po chodnikach itd. to mog艂oby by膰 cienko. Oczywi艣cie strzelam i hipotetyzuj臋, bo przecie偶 nie wiem jak to tam wygl膮da u nich, szczelnie g臋by na k艂贸dk臋 im zamkn臋li i nie wiadomo co si臋 dzieje (w przeciwie艅stwie do np. zespoliku z Derail Valley, kt贸rzy szczerze wszystko m贸wi膮 o sobie, ile ich jest i jakie maj膮 problemy, za co te偶 ludzie ich uwielbiaj膮 i ich wspieraj膮 duchowo, poza paroma roszczeniowymi trollami co zawsze si臋 znajd膮 wsz臋dzie). Nie wiem jak z modelami, ale co do 艣cie偶ek ruchu to mogliby pomy艣le膰 nad jakim艣 algorytmem na to, bo np. MS Flight Simulator przetwarza dane z mapy na teren (i to nie wiem czy nie na 偶ywo) do tego stopnia, 偶e sam puszcza samochody po ulicach. Wiem, bo raz widzia艂em jak w Nowym Jorku wygenerowa艂o most wielki, a potem pu艣ci艂o ruch samochodowy PO tym mo艣cie, a konkretnie NA jego modelu wzd艂u偶 g贸rnej p艂aszczyzny, co spowodowa艂o, 偶e samochody je藕dzi艂y PO G脫RNYM RUSZTOWANIU a nie po ulicy pod nim. Wygl膮da艂o to komicznie, ale generalnie algorytm dzia艂a do艣膰 dobrze i z daleka wygl膮da to realistycznie (w wi臋kszo艣ci przypadk贸w). I jaki艣 nikt si臋 ich o to nie czepia (chyba). Ten ich algorytm nawet stara si臋 modele domk贸w powstawia膰 tam gdzie na mapie s膮 jakie艣 domy widoczne. Co prawda wychodzi mu to tragicznie, wstawia kompletnie inne domy a tak偶e jest w stanie przegapi膰 ogromne Tesco z jeszcze wi臋kszym parkigiem i nic tam nie wstawi膰 i potem l膮dujesz helikopterem na bardzo dennej jako艣ci teksturze z google mapy z narysowanym od g贸ry Tesco i samochodami, na kt贸r膮 w dodatku patrzysz ze skosu wi臋c perspektywa le偶y i to jeszcze bardziej razi. Niemniej jednak mog膮 si臋 chwali膰, 偶e maj膮 ca艂y realny 艣wiat w tej grze i dop贸ki lecisz wysoko to nawet mo偶na przyzna膰 im racj臋. Z bliska wida膰, 偶e latasz po teksturze z google mapy, na kt贸rej powstawiali modele domk贸w i shader tam gdzie jest woda 偶eby si臋 b艂yszcza艂o i to wszystko. Jedynie par臋 unikalnych budynk贸w i lotnisk zrobili r臋cznie, kt贸re w dodatku musisz kupowa膰 w DLC, tak偶e ten... Za to w TSW wida膰, 偶e wszyscy ludzie z peronu id膮 w jedno miejsce za budynek gdzie si臋 (de)spawnuj膮. Na jednej stacji to a偶 boli, bo idzie ca艂a procesja (w obie strony) 100 metr贸w przez pusty parking obok tor贸w i wszyscy znikaj膮 za ma艂ym domkiem na tym parkingu... :] Bole艣nie wida膰, 偶e tam najwyra藕niej maj膮 "teleport". Pod tym k膮tem to najbardziej mi si臋 podoba City Skylines, bo tam naprawd臋 KA呕DY JEDEN cz艂owiek i samoch贸d w ca艂ym mie艣cie realnie idzie do konkretnego celu - do swojej pracy, do swojego domu lub do sklepu, po drodze u偶ywaj膮c poci膮g贸w i autobus贸w (konkretnych linii), kt贸re im zbudujesz. Idealna symulacja. Ka偶dego pojedynczego cz艂owieka mo偶na klikn膮膰, zobaczy膰 jak si臋 nazywa nawet, gdzie mieszka i dok膮d zmierza. Perfekszyn po prostu. I to, to ja rozumiem, 偶e jest prawdziwa symulacja miasta i obci膮偶enia ruchu ulicznego i transportu publicznego. Nie 偶ebym u nas si臋 tego domaga艂, tylko pokazuj臋 palcem naprawd臋 dobr膮 robot臋. (A co najlepsze dosta艂em t臋 gr臋 za darmo na Epic.) Je艣li chodzi o SimRaila, to ja bym podszed艂 do tematu testuj膮c czy nie da si臋 艂atwo zrobi膰 jakiego艣 narz臋dzia, kt贸rym da艂oby si臋 dwoma klikni臋ciami stworzy膰 艣cie偶ki ruchu z A do B na mapie, tak 偶eby jeszcze mo偶na by艂o pod艂膮cza膰 jedne 艣cie偶ki do drugich + jakie艣 punkty spawnowania zaznaczy膰, a potem zrobi艂 z nich automatycznie graf, wylosowa艂 pozycje startu i ko艅ca z punkt贸w spawnowania (generalnie niewidocznych dla gracza) i pu艣ci艂 ludzi z automatem po tym grafie. Je艣li si臋 musz膮 min膮膰 w przeciwn膮 stron臋 to mog膮 si臋 odsuwa膰 na bok lub nawet ca艂y czas chodzi膰 praw膮 stron膮 chodnika. Jak si臋 to zautomatyzuje dostatecznie dobrze, to potem tylko klika膰 te 艣cie偶ki to ju偶 nie zajmie du偶o czasu, a reszta zrobi si臋 sama. No ale wiesz... Generalnie to nie mamy sejw贸w jeszcze nawet, wi臋c... Tak tylko podpowiadam na przysz艂o艣膰 jak obej艣膰 problem ma艂ej ilo艣ci ludzi/czasu.
adamets2 Posted July 24, 2024 Posted July 24, 2024 (edited) To ju偶 nawet niech nie chodz膮 albo np. przeje偶d偶aj膮c poci膮giem b臋d膮 sobie stali jaka艣 babcia z wnuczkiem na poboczu albo w jakim艣 mie艣cie z daleka. Jak p臋dzisz Pendolino z 200 km/h to i tak wszystko jedno czy id膮 poboczem czy stoj膮. Wa偶ne 偶eby co艣 si臋 dzia艂o na tych poboczach. Nigdy ani razu w 偶adnym DLC do TSW nie widzia艂em 偶adnego cz艂owieka poza dworcem. A chyba jednak zrobienie czego艣 takiego bez wytyczania jaki艣 艣cie偶ek chodzenia da si臋 zrobi膰 bez wi臋kszych trudno艣ci? I wydaje mi si臋, 偶e po prostu to jest zaniedbywane bo nikomu si臋 nie chce, a nie, 偶e jakie艣 wielkie trudno艣ci programistyczne. Mam na my艣li TSW bo oni kosz膮 gruby hajs za ka偶de DLC, wydaj膮 ci膮gle kolejne cz臋艣ci tej samej gry, no i... s膮 na rynku wiele lat... Przed SimRail d艂uga droga i mam nadziej臋, 偶e w tym aspekcie poka偶膮 Dovetail wy偶szy poziom profesjonalizmu. Ju偶 pokazuj膮 bo modele samochod贸w Ai s膮 o wiele 艂adniejsze ni偶 w TSW. Edited July 24, 2024 by adamets2
qbahn Posted July 24, 2024 Posted July 24, 2024 (edited) On 7/24/2024 at 2:07 PM, PeVoo said: Generalnie to nie mamy sejw贸w jeszcze nawet, wi臋c... Tak tylko podpowiadam na przysz艂o艣膰 jak obej艣膰 problem ma艂ej ilo艣ci ludzi/czasu. Expand No w艂a艣nie. Jest szereg pilniejszych rzeczy. Oni nawet nie zadbali by algorytm dobrze ustawia艂 modele aut na pod艂o偶u (lewituj膮), a Ty chcesz grafy ruchu dodawa膰??? 馃槃 Edited July 24, 2024 by qbahn
adamets2 Posted July 24, 2024 Posted July 24, 2024 W TSW4 jest jeszcze gorzej. Przedwczoraj jak gra艂em ludzie wychodzili i wchodzili do poci膮gu ta艅cz膮c... 馃檪 Innym razem wy艂aniali si臋 z podziemi jak w nocy 偶ywych trup贸w, a m贸wimy o grze, kt贸ra ma 7 lat 馃檪
PeVoo Posted July 24, 2024 Posted July 24, 2024 On 7/24/2024 at 4:43 PM, qbahn said: No w艂a艣nie. Jest szereg pilniejszych rzeczy. Oni nawet nie zadbali by algorytm dobrze ustawia艂 modele aut na pod艂o偶u (lewituj膮), a Ty chcesz grafy ruchu dodawa膰??? 馃槃 Expand A to, to w og贸le jest ciekawe... Wydawa艂oby si臋, 偶e jest to bardzo proste do zrobienia... Mo偶e algorytm chamsko bierze najwy偶szy punkt pod ca艂ym prostok膮tem auta, po czym stawia je poziomo wg tego? Nawet jakby wzi膮艂 艣redni膮 z 4 punkt贸w pod艂o偶a gdzie wypadaj膮 ko艂a (lub nawet po rogach) i do tego obr贸ci艂 auto wg k膮ta ich ustawienia, to ju偶 by by艂o prawie dobrze, a na pewno DU呕O lepiej... On 7/24/2024 at 5:19 PM, adamets2 said: W TSW4 jest jeszcze gorzej. Przedwczoraj jak gra艂em ludzie wychodzili i wchodzili do poci膮gu ta艅cz膮c... 馃檪 Innym razem wy艂aniali si臋 z podziemi jak w nocy 偶ywych trup贸w, a m贸wimy o grze, kt贸ra ma 7 lat 馃檪 Expand Ja wczoraj jak gra艂em to mia艂em tak, 偶e mi co najmniej 5 ludzi wysz艂o na tory i stali tam i czekali cali zadowoleni. Akurat mia艂em jaki艣 problem i wycofywa艂em a potem nie chcia艂o mi ruszy膰 zdalnie i musia艂em do poci膮gu wr贸ci膰 kamer膮 i potem ju偶 ich nie by艂o. A tak chcia艂em ich wszystkich rozjecha膰... 馃槥 馃槢 Nawet screena nie da艂em rady zrobi膰. 馃槙 PS: Poznajecie? 馃槃 Ja tu centralnie widz臋 Maze Bank na tym dolnym zdj臋ciu nawet! 馃槃 Polecam zajebi艣cie fajny challenge wbicia si臋 na jego szczyt za pomoc膮 Oppressora 1! 馃槈
PeVoo Posted July 24, 2024 Posted July 24, 2024 On 7/24/2024 at 7:08 PM, PeVoo said: A to, to w og贸le jest ciekawe... Wydawa艂oby si臋, 偶e jest to bardzo proste do zrobienia... Mo偶e algorytm chamsko bierze najwy偶szy punkt pod ca艂ym prostok膮tem auta, po czym stawia je poziomo wg tego? Nawet jakby wzi膮艂 艣redni膮 z 4 punkt贸w pod艂o偶a gdzie wypadaj膮 ko艂a (lub nawet po rogach) i do tego obr贸ci艂 auto wg k膮ta ich ustawienia, to ju偶 by by艂o prawie dobrze, a na pewno DU呕O lepiej... Expand Albo jeszcze pro艣ciej: wstawi膰 prawdziwe samochody (takie z resorami na hamulcu) i pu艣ci膰 2 sekundy symulacji fizyki (bez wy艣wietlania tego, podczas 艂adowania) i pozwoli膰 偶eby fizyka sama zrobi艂a swoje, a potem odebra膰 tym samochodom uczestnictwo w silniku fizyki dla optymalizacji, 偶eby po prostu sta艂y nieruchomo tak jak upad艂y. B臋dzie IDEALNIE i za darmo.
qbahn Posted July 24, 2024 Posted July 24, 2024 On 7/24/2024 at 7:28 PM, PeVoo said: B臋dzie IDEALNIE i za darmo. Expand Zapewne. Ale takie rzeczy te偶 trzeba zrobi膰. Nie wiem jak oni to ustawiali ale w Idzikowicach lewituje Duster nad prawie idealnie p艂askim terenem. Z reszt膮 nie tylko on. Inne przedmioty te偶. Pewnie zadzia艂a艂 jaki艣 "hello world" 馃檪
PeVoo Posted July 25, 2024 Posted July 25, 2024 To pewnie jednak r臋cznie by艂o stawiane, na szybko i na oko, mysz膮 jak popad艂o (np z kamery od g贸ry), a potem zapomnieli poprawi膰 lub nie zauwa偶yli nawet.
PeVoo Posted July 25, 2024 Posted July 25, 2024 (edited) On 7/22/2024 at 10:49 PM, PeVoo said: Wydaje mi si臋 te偶, 偶e wreszcie poprawili nabijanie osi膮gni臋膰 z tras do Dovetail Live i wylogowywanie po przejechaniu trasy, co by艂o zmor膮 TSW3 u mnie. Expand Nope... Nie poprawili nawet tak prostej rzeczy, te same idiotyczne b艂臋dy s膮. P贸ki co nie wylogowuje przynajmniej, ale na jednej trasie mam TIER 1 "complete" podczas gdy po rozwini臋ciu wida膰, 偶e tylko 1 z 2 zada艅 jest odhaczone (zreszt膮 teraz wszed艂em zobaczy膰 znowu i ju偶 NIE jest "complete" tylko "in progress"...), a na drugiej trasie kompletnie nie zaliczy艂o mi nie tylko zadania z kilometrami (wg. niego zero przejecha艂em), ale te偶 zadania pod tytu艂em przejd藕 scenariusz X, kt贸ry to jest odhaczony bo go przeszed艂em. Jedna wielka ch...o艂ownia z grzybo艂owni膮 znowu. 馃槙 Ja po prostu nie wierz臋, 偶e tego nikt do tej pory nie zg艂osi艂 w TSW3, no nie uwierz臋. Do tego nie uwierz臋, 偶e to jest ci臋偶ki nierozwi膮zywalny problem. Jaka艣 banda student贸w praktykant贸w tam musi siedzie膰 i robi膰 idiotyczne b艂臋dy, a szefostwo ma to w dupie, byle by艂o tanio zrobione i si臋 nazywa艂o, 偶e jest. Update: Dzisiaj przeszed艂em na innej trasie ca艂y p贸艂torej godzinny scenariusz, kt贸ry mi brakowa艂o do uko艅czenia TIER 2 na Mastery - i wszystko posz艂o si臋 jecha膰. Nie zaliczy艂o. Tzn. scenariusz mam oczywi艣cie zaliczony, na z艂oto (zdaje si臋 na tej trasie na wi臋cej si臋 ju偶 nie da bo chyba platynowe medale dosz艂y w TSW4, a nawet zrobi艂em to jednym ci膮giem bez przerywania i wczytywania) i to JEST odhaczone, ale w Mastery oczywi艣cie NIE. Serio... Co za g艂膮by tam siedz膮 偶eby tak starego i prostego b艂臋du nie umie膰 naprawi膰... Tam naprawd臋 nie ma 偶adnej filozofii w tym. Zapisa膰, 偶e uko艅czone i koniec. Oni to chyba na blockchainie Bitcoina zapisuj膮 i czekaj膮 na 5 potwierdze艅, tak d艂ugo to trwa, a na ko艅cu jeszcze NIE DZIA艁A. Specjalnie czeka艂em godzin臋 i po restarcie gry sprawdzi艂em znowu. Edited July 29, 2024 by PeVoo
adamets2 Posted July 31, 2024 Posted July 31, 2024 Ja nawet nie mam konta a Dovetail Live 馃檪 I tak zazwyczaj wszystko przeje偶d偶am na z艂oto albo srebro. To nie civka 偶eby wygra膰. W symulatory si臋 gra, a nie wygrywa 馃檪
adamets2 Posted August 9, 2024 Posted August 9, 2024 (edited) Tak sobie jeszcze pomy艣la艂em, a chyba nie zosta艂o to napisane w temacie, 偶e klienci oczekuj膮 informacji kiedy co艣 b臋dzie nie tylko dlatego, 偶e s膮 niecierpliwymi pi臋ciolatkami z przedszkola, ale mo偶e chc膮 si臋 przygotowa膰 czasowo, finansowo i mentalnie na jakie艣 DLC czy rozszerzenie funkcji. Tak si臋 sk艂ada, 偶e sporo graczy ma nieco wi臋cej czasu w wakacje w tym ja. No, ale ju偶 wiadomo, 偶e nic nie wyjdzie na wakacje to chocia偶 info na kiedy, mog艂oby zmobilizowa膰 cz臋艣膰 ludzi do od艂o偶enia kasy na DLC (bo nie ka偶dy ma tak, 偶e 150z艂 to dla niego drobne), a ci z kolei co maj膮 kas臋, z regu艂y maj膮 bardzo ma艂o czasu i te偶 chcieliby np. sobie zaplanowa膰 jakie艣 zlecenia czy prac臋 jak s膮 jakimi艣 wielkimi fanami danej gry. I dlatego... producenci powinni jednak podawa膰 daty jaki艣 DLC czy rozszerze艅 i trzyma膰 si臋 tych termin贸w. Tak mi si臋 wydaje... No i wa偶na kwestia mentalna, o kt贸rej ju偶 napisano - gracz cieszy si臋 na co艣, a potem zostaje z niczym. Tak by艂o ze mn膮. Cieszy艂em si臋, 偶e na wiosn臋 czy lato wyjdzie ta 艁贸d藕, Krak贸w i te save, a dosta艂em co艣 co spowodowa艂o, 偶e od tych "wielkich" zmian ani razu nie odpali艂em SR tak mnie odrzuci艂y te "zmiany" i DLC z poci膮giem. I jak pisa艂em wcze艣niej - to DLC z towarem kupi臋 jak kiedy艣 b臋dzie za 10-15z艂, ani 1z艂 wi臋cej. Edited August 9, 2024 by adamets2
Roxy Migurdia Posted August 9, 2024 Posted August 9, 2024 Kto艣 juz testowa艂 demo tej gry? https://store.steampowered.com/app/2493130/Train_Planet/
Rafa艂 Posted August 9, 2024 Posted August 9, 2024 On 8/9/2024 at 9:38 AM, adamets2 said: Cieszy艂em si臋, 偶e na wiosn臋 czy lato wyjdzie ta 艁贸d藕, Krak贸w i te save, a dosta艂em co艣 co spowodowa艂o, 偶e od tych "wielkich" zmian ani razu nie odpali艂em SR tak mnie odrzuci艂y te "zmiany" i DLC z poci膮giem. Expand Jeszcze chwila i zrozumiesz moje malkontenctwo a mo偶e i nawet si臋 z nim uto偶samisz 馃槄 On 8/9/2024 at 4:16 PM, Roxy Migurdia said: Kto艣 juz testowa艂 demo tej gry? Expand Jup, kilka miesi臋cy temu jak tylko wysz艂o. Mo偶e z tego wyj艣膰 co艣 fajnego, po偶yjemy zobaczymy. 1 1
PeVoo Posted August 9, 2024 Posted August 9, 2024 (edited) On 8/9/2024 at 4:16 PM, Roxy Migurdia said: Kto艣 juz testowa艂 demo tej gry? https://store.steampowered.com/app/2493130/Train_Planet/ Expand Ja testowa艂em. Nie podoba艂o mi si臋 generalnie. Mocno niedorobione by艂o z tego co pami臋tam, tylko nie pami臋tam co dok艂adnie. Mieli natomiast ciekawe (od razu zaznacz臋: nierealistyczne) bajery, kt贸re powodowa艂y, 偶e granie mia艂o cel, np. kupowanie za zarobione na je偶d偶eniu punkty/kas臋 kolejnych tras oraz remontowanie poci膮gu, kt贸ry si臋 zu偶ywa od je偶d偶enia. Troch臋 mocno naci膮gane, ale jednak daje jaki艣 cel graczowi i sprawia, 偶e gra si臋 za szybko nie znudzi, no bo nie masz od razu wszystkich tras itp. Teoretycznie mo偶e by膰 ciekawe, ale co艣 mi tam mocno nie pasowa艂o. Zdaje si臋 kamery zewn臋trznej w og贸le nie by艂o, czy co艣 w tym stylu. Chyba te偶 nie da艂o si臋 chodzi膰 po poci膮gu (wsta膰 z fotela) - mog臋 si臋 myli膰. Mo偶e to jeszcze planuj膮 doda膰, nie wiem. Mo偶liwe te偶, 偶e nie da艂o si臋 mysz膮 wciska膰 przycisk贸w tylko trzeba by艂o si臋 klawiszologii nauczy膰. ale zgaduj臋, bo naprawd臋 nie pami臋tam ju偶. Edited August 9, 2024 by PeVoo
PeVoo Posted August 9, 2024 Posted August 9, 2024 (edited) Baj de 艂ej, taka ma艂a ciekawostka - przyk艂ad jak wszelkie przewidywania zachowania graczy mijaj膮 si臋 z rzeczywisto艣ci膮. W TSW macie generalnie kilka opcji gry - scenariusze (czyli te ciekawe, w kt贸rych co艣 si臋 dzieje - ich jest zawsze ma艂o), zwyk艂e po艂膮czenia z time table oraz "journeys" (co zosta艂o mocno schowane, a by艂o g艂贸wn膮 form膮 gry w TSW2 i jest moim ulubionym typem, zw艂aszcza, 偶e i tak zawiera w sobie scenariusze, a jest u艂o偶one w jakim艣 bardziej sensownym porz膮dku ni偶 jak sobie samemu co艣 wylosujesz). Journeys s膮 dzielone na rozdzia艂y po kilka po艂膮cze艅 (np wg. poci膮g贸w) i w TSW2 mo偶na by艂o gra膰 w dowolny, a w TSW3 i 4 ju偶 do niekt贸rych rozdzia艂贸w trzeba przej艣膰 poprzednie (co te偶 dodaje sensu grania w nie i motywacji). W dodatku zawsze na pocz膮tku jest tutorial lokomotywy, z czego w TSW4 ca艂y pierwszy rozdzia艂 potrafi by膰 tylko tym tutorialem. I teraz ciekawostka, jak my艣licie jak ja w to wszystko gram kiedy dostan臋 now膮 tras臋? Oczywist膮 odpowiedzi膮 w moim przypadku jest oczywi艣cie journeys, zacz膮膰 od pocz膮tku, czyli tutorial i dalej po kolei. A ot贸偶 nie. Ot贸偶 w艂膮czam pierwszy rozdzia艂, ale od drugiej lub trzeciej pozycji (je艣li jest) - a je艣li nie ma (bo ca艂y rozdzia艂 to tylko 1 tutorial) to pr贸buj臋 nast臋pny rozdzia艂 - kt贸ry w TSW4 jest zwykle ZABLOKOWANY (no bo nie zrobi艂e艣 tutoriala nawet), wi臋c wychodz臋 z journeys i w艂膮czam co艣 z timetable! I dopiero jak to pogram to w艂膮czam z powrotem journeys, od tutoriala i jad臋 po kolei. I teraz pytanie: dlaczego robi臋 co艣 tak (wydawa艂oby si臋) idiotycznego i pod pr膮d? Ano dlatego, 偶e kiedy dorw臋 now膮 lokomotyw臋, to chc臋 sam siebie przetestowa膰, czy dam rad臋 j膮 w og贸le ruszy膰 z miejsca bez 偶adnej nauki! W przypadku niekt贸rych nie jest to wcale 艂atwe. Dla mnie jest to 艣wietna zabawa (niestety jednorazowa) i bardzo satysfakcjonuj膮ce je艣li samemu wyczaj臋 jak to si臋 robi (bez tutoriala), przy u偶yciu jedynie wiedzy og贸lnej i zdobytej z innych poci膮g贸w. I tak oto chcieli zrobi膰 wszystkim dobrze, ka偶dy dosta艂 opcj臋 rozgrywki jak膮 lubi (przygotowan膮, po kolei i z blokowaniem - lub nieograniczon膮, wg. w艂asnego uznania) - a ja JAK ZWYKLE nie mieszcz臋 si臋 w normach Unii Europejskiej i jak zwykle jestem na lodzie. 馃槢 Zamiast mi u艂atwi膰 to jeszcze mi utrudnili gr臋 w TSW4 tym nowym uk艂adem. Wcze艣niej w艂膮cza艂em po prostu drug膮 lub trzeci膮 pozycj臋 i przechodzi艂em, a potem wraca艂em do tutoriala, a teraz ju偶 nie mog臋 i si臋 tylko pa艂臋tam po tym nowym menu jak g艂upi. Tragedii nie ma, tylko stwierdzam fakty, 偶e dop贸ki nie poobserwujecie co w realu robi膮 zwykli gracze (a nie tw贸rcy i ich koledzy), to mo偶ecie brn膮膰 w rozwi膮zania, kt贸re oka偶膮 si臋 bezu偶yteczne i tylko wkurzaj膮ce. S艂ysza艂em r贸偶ne ciekawe historie kiedy艣 jak to np. kto艣 robi艂 map臋 do gry i sobie misternie wszystko zaplanowa艂 statystycznie, a potem w praniu si臋 okaza艂o, 偶e np. zdecydowana wi臋kszo艣膰 graczy w jakim艣 miejscu idzie w prawo a nie w lewo i przegapia to co mieli natrafi膰 ju偶 na pocz膮tku gry, albo jest za 艂atwo. Takie jajeczka wychodz膮 dopiero jak si臋 wpu艣ci prawdziwych graczy z ulicy i absolutnie nic im nie powie. I to jest bardzo dobra metoda, kt贸r膮 nale偶y stosowa膰. Edited August 9, 2024 by PeVoo
adamets2 Posted August 10, 2024 Posted August 10, 2024 (edited) Co do Train Planet - fajnie, ale naprawd臋? Kolejna gra z niemieckimi trasami? Ile mo偶na? 馃檪 Ja nie mam absolutnie nic do Niemiec i Niemc贸w. Najbardziej lubi臋 trasy niemieckie w TSW4, ale mam ju偶 ich przesyt. Dlatego p贸ki Train Planet naprawd臋 nie b臋dzie "Planet" 馃檪 to nie b臋dzie w kr臋gu moich zainteresowa艅. @PeVoo ja w TSW4 gram wy艂膮cznie na rozk艂adach i najcz臋艣ciej i tak musz臋 wybra膰 tutorial, nawet na 3 min. 偶eby przypomnie膰 sobie jak uruchomi膰 dany poci膮g bo Dovetail jak i SimKol (zreszt膮 nie tylko oni) uwa偶aj膮, 偶e gracz gra wy艂膮cznie w ich gr臋 i to codziennie... 馃檪 No nie... Mam r贸偶ne symulatory, w nich r贸偶ne pojazdy i ci臋偶ko spami臋ta膰 wszystko... W Omsi z 40 autobus贸w, w TSW4 z 40 r贸偶nych poci膮g贸w, w SimRail kilka, ale tu trzeba od pocz膮tku rozgrza膰 poci膮g (w single). Do tego tramwaje, samoloty z MFS, bus worldy, BS21 i wiele innych wi臋c jak wypadnie mi TSW4 raz na 3 tyg. to ci臋偶ko zapami臋ta膰 kt贸r膮 z tych r贸偶nych 40 lokomotyw jak si臋 obs艂uguje tym bardziej, 偶e np. brytyjskie s膮 zupe艂nie inne ni偶 niemieckie 馃檪 I dlatego prosi艂em 偶eby w SimRail by艂 jaki艣 system podpowiedzi (opcjonalny) w scenariuszach tym bardziej, 偶e akurat w scenariuszach w TSW4 jest. No, ale prawdziwy fan bierze kartk臋 papieru i notuje jak co uruchomi膰 wi臋c i w SimRail mam 艣ci膮g臋 馃檪 Poradzi艂em sobie... 馃檪 Po wpisach na forum wiem, 偶e ludzie graj膮cy wy艂膮cznie w symulatory poci膮g贸w lub wy艂膮cznie SimRail lub/i dodatkowo byli i obecni maszyni艣ci nie b臋d膮 mieli 偶adnych problem贸w nawet jak odpal膮 t膮 gr臋 po roku i im 偶adne podpowiedzi i tutoriale nie s膮 potrzebne, ale wierzcie mi, 偶e ja jakbym dzisiaj mia艂 odpali膰 SimRail (jak pisa艂em nie gram p贸ki nie ma save), a ostatni raz gra艂em w lutym prawie wszystko musia艂bym sobie przypomnie膰 od pocz膮tku i nawet nie wiem czy notatki by starczy艂y... Wi臋c wyobra藕my sobie ma艂olata z USA, kt贸ry gra te偶 w r贸偶ne symulatory i odpala po takim czasie SimRail. Czy on si臋 b臋dzie m臋czy艂 czy si臋 wkur...i i rzuci w diab艂y ca艂e to SimRail i nie kupi wi臋cej 偶adnych DLC? Ale to ju偶 widocznie SimKole wiedz膮 lepiej, albo rynek jest tak s艂abo nasycony, 偶e co nie zrobi膮 to i tak sprzedadz膮 (co po opisywanych tu wynikach ostatniego DLC wydaje si臋 prawdziwe) albo co najbardziej prawdopodobne g艂贸wny nacisk k艂adziony jest na symulatory profesjonalne dla PKP. A na marginesie - wci膮偶 nie mamy tuturiala do Pendolino w SimRail? 馃檪 Bo jak ja mocno gra艂em na zim臋 2023 to tutorial mia艂em od strimera na YT 馃檪 SimRail "zapomnia艂" da膰 jedynie do tej lokomotywy... Dlaczego na ni膮 akurat pad艂o nie wiem do dzisiaj 馃檪 Edited August 10, 2024 by adamets2
PL_Andrev Posted August 10, 2024 Posted August 10, 2024 On 8/9/2024 at 9:38 AM, adamets2 said: Cieszy艂em si臋, 偶e na wiosn臋 czy lato wyjdzie ta 艁贸d藕, Krak贸w i te save, a dosta艂em co艣 co spowodowa艂o, 偶e od tych "wielkich" zmian ani razu nie odpali艂em SR tak mnie odrzuci艂y te "zmiany" i DLC z poci膮giem. Expand Ani razu nie odpali艂em SR, ale na forum udzielam si臋 niemal codziennie XDDD. Swoj膮 drog膮 troch臋 Ci臋 rozumiem - ja odpalam SR raz na tydzie艅, mo偶e raz na 2 tygodnie, chwil臋 sobie pogram, jak mi si臋 uda dopcha膰 na nastawniczego to troch臋 wi臋cej i tyle. Nie ma contentu aby gra膰 non stop. Ale za to z drugiej strony ta gra si臋 a偶 tak nie nudzi - bo nie ma przymusu w ni膮 gra膰, aby pcha膰 jakie艣 punkty, zadania czy osi膮gni臋cia. 1
adamets2 Posted August 10, 2024 Posted August 10, 2024 (edited) @PL_Andrev codziennie nie. Co jaki艣 czas 馃檪 A udzielam si臋 bo wci膮偶 mi na niej bardzo zale偶y i nawet nie wiesz, 偶e wcale mi nie jest 艂atwo sobie jej odmawia膰. Ale jak ju偶 pisa艂em wcze艣niej nie chc臋 prze偶ywa膰 tego uczucia, 偶e jest 5 rano, jestem dos艂ownie godzin臋 do Warszawy i padam ze zm臋czenia i snu i mam do wyboru albo si臋 katowa膰 w grze albo odpu艣ci膰 bo nie ma cholernego save 偶eby zapisa膰 gr臋 i wr贸ci膰 nast臋pnego dnia. Edited August 10, 2024 by adamets2
Sn1ck3rs Posted August 10, 2024 Author Posted August 10, 2024 Skoro temat jest w offtopicu a nie zagl膮da艂em na forum od dobrych 3-4 miesi臋cy a tu nagle 800 wiadomo艣ci XD
KOlorowy Posted August 10, 2024 Posted August 10, 2024 On 8/10/2024 at 5:37 PM, Sn1ck3rs said: Skoro temat jest w offtopicu a nie zagl膮da艂em na forum od dobrych 3-4 miesi臋cy a tu nagle 800 wiadomo艣ci XD Expand Mi艂ej lektury. Czasem przyd艂ugiej, czasem nic nie wnosz膮cej, czasem pretensjonalnej, szalonej, ale jednak mi艂ej 馃檪 1
adamets2 Posted August 11, 2024 Posted August 11, 2024 (edited) My tu gadu gadu, narzekamy, marudzimy, a tymczasem na dzie艅 11.08.2024 zar贸wno SimRail jak i DLC Cargo Pack maj膮 rewelacyjn膮 ocen臋: wszystkie bardzo pozytywne dla podstawki i w wi臋kszo艣ci pozytywne dla DLC... W takim uk艂adzie wida膰, 偶e graczom wszystko bardzo odpowiada, gra si臋 艣wietnie sprzedaje, a my tu tylko marnujemy sw贸j czas 馃檪 Dodam, 偶e oceny: wszystkie bardzo pozytywne zdarzaj膮 si臋 przy grach nie za cz臋sto 馃檪 Edited August 11, 2024 by adamets2
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now