Igx Posted December 21, 2023 Posted December 21, 2023 Obecnie na ekranie diagnostycznym w lokomotywie Traxx jest wy艣wietlane wskazanie amperomierza i voltomierza , ciekaw膮 opcj膮 by艂o by dodanie mo偶liwo艣ci wy艣wietlania wskaza艅 mocy zadanej na poszczeg贸lne silniki trakcyjne taka mo偶liwo艣膰 jest w rzeczywisto艣膰i mo偶liwa w lokomotywach Traxx. Dodanie w/w opcji pozwoli艂a by 艂atwiej obrazowa膰 艣lizganie si臋 k贸艂. 1 2
broniewskijarek Posted January 22, 2024 Posted January 22, 2024 A ja dorzuci艂bym jeszcze pro艣b臋 o poprawienie pod艣wietlenia pulpitu... To pojedyncze 艣wiat艂o na 艣rodku jest tak ostre, 偶e w og贸le nie wida膰 przy nim wska藕nik贸w... Czemu nie mo偶e by膰 tak dyskretne, jak w Dragonie? 5
broniewskijarek Posted January 26, 2024 Posted January 26, 2024 A jak ju偶 jeste艣my przy temacie ekranu Traxxa, to mo偶e zrobiliby艣cie opis funkcji, kt贸re s膮 dost臋pne na lewym ekranie w zak艂adce "obs艂uga"? Co do czego s艂u偶y i jaki ma wp艂yw na zachowanie pojazdu w grze. Bo o ile ustawienie nastawy hamulca czy wyb贸r pantograf贸w s膮 zrozumia艂e, to ju偶 "tryb pracy hamulca EP --> UIC MHA ep; UIC ep; UIP proste" czy "ASJ" "WW1" "WW2" ju偶 nie...
adamets2 Posted January 26, 2024 Posted January 26, 2024 (edited) @Rafa艂 jak chcia艂 pogra膰 w symulator lotu to przeczyta艂 700 stronicow膮 instrukcj臋 to i Ty mo偶esz @broniewskijarek ogarn膮膰 te EP --> UIC MHA ep; UIC ep; UIP proste" czy "ASJ" "WW1" "WW2"聽 馃槀 Wg cz臋艣ci os贸b z tego forum najlepiej jakby zabawa z t膮 gr膮 by艂a egzaminem pa艅stwowym na maszynist臋 馃檪 Szkoda tylko, 偶e by nikt nie zap艂aci艂 馃檪 聽 聽 Edited January 26, 2024 by adamets2 5 1
broniewskijarek Posted January 26, 2024 Posted January 26, 2024 Gdyby by艂a dost臋pna w sieci, to bym przeczyta艂. Ale nie ma. S膮 instrukcje obs艂ugi Traxxa z PIKO.聽馃榿聽 To jest symulator. I jest adresowany do konkretnej grupy odbiorc贸w. I mo偶e jakby faktycznie wej艣cie do symulatora by艂o "egzaminem pa艅stwowym", to wielu takich, kt贸rym si臋 myli SimRail z NeedForSpeed by odpad艂o - bo nie byliby w stanie uruchomi膰 pojazdu. Tu masz si臋 zaznajomi膰 z fizyk膮 jazdy lokomotyw膮 czy EZT. Pisz臋 to z pozycji maszynisty - Twoim zadaniem jest przeprowadzenie sk艂adu z punktu A do punktu B wed艂ug sygna艂贸w i rozk艂adu jazdy, stosownie do warunk贸w pogodowych i o艣wietleniowych. Od podziwiania widoczk贸w czy obserwowania zwierz膮t聽馃檪聽s膮 inne symulatory. Zgodz臋 si臋 natomiast z Tob膮, 偶e w SimRailu powinno by膰 wi臋cej samouczk贸w i powinny by膰 bardziej rozbudowane. Dodatkowo przyda艂yby si臋 np. PDFy z dok艂adnym opisem wszystkich funkcji w poje藕dzie, kt贸re DOST臉PNE S膭 W GRZE. Po co艣 w ko艅cu tw贸rcy SimRail zaprogramowali te funkcje, przyciski, pozycje w menu. I znowu wracaj膮c do Traxxa - je藕dzisz nim? Jecha艂e艣 na trasie, opr贸cz samouczka? Osobowym, towarowym? Je艣li tak, to czy zagl膮da艂e艣 w og贸le w ten ekran, w menu? Je艣li nie i mimo to jecha艂e艣, to nie jest Ci w og贸le ta wiedza potrzebna. Mnie akurat ta 艣wiadomo艣膰 istnienia takich opcji uwiera. Bo podejrzewam, 偶e m贸g艂bym lepiej dostosowa膰 pojazd do warunk贸w jazdy, do typu poci膮gu.聽 1 4
Quentis Posted January 26, 2024 Posted January 26, 2024 Podejrzewam, 偶e wraz z now膮 aktualizacj膮 lub ewentualnym DLC, czy te偶 mo偶e nadej艣ciem pe艂nej wersji, obs艂uga ekran贸w pok艂adowych w Traxxach i Dragonachh zostanie wdro偶ona. Spekulowa艂bym, 偶e wsp贸lnie z wdro偶eniem systemu ETCS do symulatora. 聽 2 godziny temu, adamets2 napisa艂(a): 聽 Wg cz臋艣ci os贸b z tego forum najlepiej jakby zabawa z t膮 gr膮 by艂a egzaminem pa艅stwowym na maszynist臋 馃檪 Szkoda tylko, 偶e by nikt nie zap艂aci艂 馃檪 聽Panie kolego, s艂abo Ci wychodzi sarkastyczne, tudzie偶 miejscami ironiczne zachowanie wzgl臋dem innych u偶ytkownik贸w. Je艣li nie pasuje...no c贸偶 powiedzia艂bym po "jebzdzidowemu kropka pe el". Niemniej jednak zachowam nieco kultury i poprosz臋 o zaznajomienie si臋 z definicj膮 "gra", oraz "symulator". I pomy艣l prosz臋 kilka razy zanim napiszesz co艣, na czym sam si臋 potykasz. 7
Rafa艂 Posted January 26, 2024 Posted January 26, 2024 2 godziny temu, adamets2 napisa艂(a): jak chcia艂 pogra膰 w symulator lotu to przeczyta艂 700 stronicow膮 instrukcj臋 Nie wiem co w tym zabawnego, fakt 偶e potrafi臋 czyta膰 czy to 偶e chc臋 czyta膰? Nie ka偶dy musi pragn膮膰 zosta膰 analfabet膮 wt贸rnym kt贸remu problem sprawiaj膮 wi臋cej ni偶 dwa zdania z艂o偶one przeczytane w okresie kr贸tszym ni偶 miesi膮c. I nie wo艂aj mnie wi臋cej do tych swoich bredni bo nie mam czasu na g艂upoty. 7 1
adamets2 Posted January 27, 2024 Posted January 27, 2024 (edited) O Pan @Rafa艂 zn贸w tupn膮艂 n贸偶k膮 i mi rozkazuje 偶ebym nie wo艂a艂? 馃槀 Nikt Ci臋 ch艂opie nie wo艂a... Chcia艂e艣 to odpisujesz... Jakie brednie? 100% - prawdy, 偶e czyta艂e艣 700 str. instrukcj臋 do gry...聽 Zdecydowanie WIELKIE Ego ma nasz Pan Rafa艂ek 馃槀 A ja osobi艣cie to wol臋 czyta膰 Remarque czy Olg臋 Tokarczuk, ni偶 700str. instrukcji do gry wydanej w XXIw. 馃槀 gdzie wszystko powinno by膰 w samouczkach i podpowiedziach. Instrukcje do gier owszem czyta艂em w XXw np. do Cywilizacji gdzie by艂o ze 100 str. i zakres skomplikowania tej gry oraz to kiedy by艂a wydana jak najbardziej by艂 wtedy zrozumia艂y, ale nie do jazdy poci膮giem czy autobusem 馃檪 Niech SimRail ka偶e/karze graczom czyta膰 instrukcje, wprowadzi obowi膮zkowe EP --> UIC MHA ep; UIC ep; UIP proste" czy "ASJ" "WW1" "WW2" i zrobi gr臋 na zasadzie egzamin贸w to kupowa膰 b臋dzie Rafa艂ek z kolegami no i Ci polscy pracownicy PKP, kt贸rzy tak kochaj膮 swoj膮 prac臋, 偶e w wolnej chwili po pracy... zn贸w... pracuj膮...聽馃槀 Niestety w takiej sytuacji nie przewiduj臋 milionowych zysk贸w dla projektu bo wi臋kszo艣膰 graczy si臋 odbije. Na ca艂e szcz臋艣cie to nie Pan Rafa艂ek z kolegami tworzy t膮 gr臋... 馃槀 Na rynku jest sporo symulator贸w poci膮g贸w: TSW4, JRE, Zusi, TD2 i wiele wi臋cej. Do ka偶dego wychodz膮 DLC i je艣li SimRail chce walczy膰 na tym rynku absolutnie nie mo偶e sobie pozwoli膰 na b艂膮d w postaci zniech臋cenia graczy, kt贸rzy oczekuj膮 rozrywki, a nie m臋czarni. Bo po prostu kupi膮 DLC do czego艣 innego, a producenci staj膮 na g艂owie, 偶eby zawalczy膰 o portfele klient贸w. Np. zauwa偶y艂em, 偶e kolejne DLC do TSW4 s膮 coraz 艂atwiejsze je艣li chodzi o obs艂ug臋 poci膮g贸w. To poci膮gi do TSW i TSW2 s膮 o wiele trudniejsze do odpalenia i manewrowania. Do TSW4 jest coraz 艂atwiej. Mam na my艣li tryb rozk艂ady i poci膮gi wst臋pnie ustawione do jazdy bo w scenariuszach jest i tak ca艂y system podpowiedzi. Tak wi臋c trend jest taki, 偶eby by艂o 艂atwiej. Dlaczego? To oczywiste - gracze maj膮 do wyboru setki r贸偶nych aktywno艣ci do sp臋dzenia mi艂o wolnego czasu - wiele platform streamingowych z filmami, setki gier, a czasu jest bardzo ma艂o. Zamkni臋ta grupka hardcorowych graczy (cz臋sto na co dzie艅 pracuj膮ca zawodowo w zawodzie) nie zapewni grze sukcesu bo po prostu jest zbyt ma艂a. Nie mia艂em zamiaru jako艣 szczeg贸lnie si臋 rozpisywa膰 w tym temacie bo pisa艂em o tym w innych tematach, ale zareagowa艂em na rzeczywiste obra偶anie mnie przez @Rafa艂 jakoby to pisz臋 brednie i to je艣li ju偶 bardziej nadaje si臋 na zg艂oszenie bo ja o nikim nie wypowiadam si臋, 偶e pisze g艂upoty zach臋caj膮c do czytania 700 str. instrukcji do gry, a nawet napisa艂em mu, 偶e podziwiam go za to. Edited January 27, 2024 by adamets2 5 1
mluczak.kutno Posted January 27, 2024 Posted January 27, 2024 34 minuty temu, adamets2 napisa艂(a): O Pan @Rafa艂 zn贸w tupn膮艂 n贸偶k膮 i mi rozkazuje 偶ebym nie wo艂a艂? 聽 34 minuty temu, adamets2 napisa艂(a): Zdecydowanie WIELKIE Ego ma nasz Pan Rafa艂ek Po艣wi臋ci艂em troch臋 swojego czasu, 偶eby twoje jawne pr贸by trollowania i wywo艂ania kolejnej forumowej wojny "ty vs reszta" zg艂osi膰. Mam nadziej臋, 偶e administratorzy dadz膮 nam od ciebie i twoich pomys艂贸w odpocz膮膰. A wracaj膮c do tematu. Im wi臋cej funkcji (nie tylko na ekranach!), tym lepiej. Prosz臋 si臋 nie przejmowa膰 lamentem pewnego jednego u偶ytkownika, tu si臋 w ko艅cu robi symulator a nie gra na telefon do obs艂ugi dwoma przyciskami. 3 1 6
adamets2 Posted January 27, 2024 Posted January 27, 2024 (edited) No jak b臋d膮 ju偶 banowa膰 za pogl膮dy Panie sygnalisto, a nie tylko za niew艂a艣ciw膮 jazd臋 to by by艂o bardzo co艣 nie tak... Zgodnie z definicj膮 Trollowanie polega na zamierzonym wp艂ywaniu na innych u偶ytkownik贸w poprzez ich o艣mieszenie lub kierowane pod ich adresem wyzwisk, co z kolei, ma prowadzi膰 do wywo艂ania k艂贸tni. To nie ja pisz臋 o innych, 偶e pisz膮 brednie tylko raczej na odwr贸t. I nikogo w niczym nie wyzwa艂em ani nie obrazi艂em! Macie tak samo prawo do swojego spojrzenia na rozw贸j tej gry jak i ja! Jak jestem (narazie) w mniejszo艣ci to co oznacza? 偶e nie mam prawa do w艂asnego zdania? 聽 Edited January 27, 2024 by adamets2
Rafa艂 Posted January 27, 2024 Posted January 27, 2024 3 godziny temu, adamets2 napisa艂(a): Nikt Ci臋 ch艂opie nie wo艂a.. Ty mnie zawo艂a艂e艣. U偶ywaj膮c znaku @ w po艂膮czeniu z nickiem wo艂asz u偶ytkownika o podanym nicku. A reszty tych bredni nawet nie czyta艂em bo szkoda mi czasu na te twoje bezwarto艣ciowe wywody. 4 1
adamets2 Posted January 27, 2024 Posted January 27, 2024 (edited) No chyba musia艂em u偶y膰 znaku "@" 偶eby by艂o wiadomo, 偶e chodzi o kogo艣 z tego forum, a nie mojego s膮siada z do艂u o imieniu Rafa艂 馃檪 Forumowicz skar偶y艂 si臋, 偶e nie mo偶e ogarn膮膰 EP --> UIC MHA ep; UIC ep; UIP proste" czy "ASJ" "WW1" "WW2" wi臋c napisa艂em, ze inny forumowicz czyta艂 instrukcj臋 jak chcia艂 ogarn膮膰 sterowanie samolotem. Kompletnie ciebie nie wywo艂ywa艂em, a ty jednak si臋 udzieli艂e艣. A wiesz dlaczego? Bo masz przero艣ni臋te ego. Twoje musi by膰 zawsze na wierzchu i do ciebie musi nale偶e膰 ostatnie zdanie, a to jakoby post na tym forum i twoja w nim aktywno艣膰 wymusi艂a og艂oszenie road map i udzielanie na discordzie przez SimRail, 艣wiadczy o postawie macho z wielkim ego 馃檪 Nie tolerujesz i nie przyjmujesz do wiadomo艣ci, 偶e kto艣 mo偶e mie膰 inne zdanie ni偶 ty, 艂膮cznie z Tw贸rcami gry. Niewa偶ne, 偶e by艂o to ju偶 od dawna planowane, niewa偶ne, 偶e Tw贸rcy dwoj膮 si臋 i troj膮 nad t膮 gr膮, ale ci膮g艂e pretensje, 偶e nie skacz膮 nad toksyczn膮 cz臋艣ci膮 spo艂eczno艣ci. Pretensje o rzadkie update. Cieszcie si臋, 偶e s膮 jakiekolwiek bo znam przyk艂ady paru gier jak np. Omsi 2 gdzie nie ma od lat 偶adnych update, a jedynie wyci膮ganie (du偶ych) pieni臋dzy za DLC. Edited January 27, 2024 by adamets2 1
Rafa艂 Posted January 27, 2024 Posted January 27, 2024 1 godzin臋 temu, adamets2 napisa艂(a): Kompletnie ciebie nie wywo艂ywa艂em, a ty jednak si臋 udzieli艂e艣. A wiesz dlaczego? Bo dosta艂em powiadomienie. I niech ci b臋dzie. Moje ego jest tak du偶e, 偶e ty na jego tle nie istniejesz i totalnie mnie twoje posty nie interesuj膮 a gdyby nie to powiadomienie to bym nie zabra艂 w tym temacie g艂osu bo nie mam w zwyczaju spamowania w tematach w kt贸rych nie mam nic sensownego do powiedzenia. Robisz spam. Daj mi spok贸j. 1 3
adamets2 Posted January 27, 2024 Posted January 27, 2024 (edited) No wiesz - rozumiem, 偶e twoje musi by膰 zawsze na ko艅cu, ale teraz to sam robisz spam mi tu odpisuj膮c... 馃檪 Tym razem nie wywo艂any bo znaczka nie u偶y艂em... 馃檪 Ja pisz膮c m贸j pierwszy post w tym temacie odpowiedzia艂em na post innej osoby, kt贸ra prosi艂a o opis funkcji, 偶e mo偶na i przeczyta膰 700 str. instrukcj臋 jak si臋 chce gra膰. Musia艂em tu powo艂a膰 si臋 na ciebie. Ca艂y m贸j post by艂 na temat. Natomiast twoja odp. by艂a zupe艂nie niepotrzebna, by艂a ju偶 spamem, a do tego mia艂a ton, kt贸ry mnie obra偶a艂: sugeruj膮c, 偶e pisz臋 brednie i sugeruj膮c, 偶e nie lubi臋 czyta膰. Nigdy na tym forum nie u偶y艂em w stosunku do nikogo s艂贸w, 偶e pisze brednie bo ja szanuj臋 ka偶d膮 opini臋 cho膰 mog臋 si臋 z ni膮 nie zgadza膰! 19 godzin temu, Rafa艂 napisa艂(a): Nie ka偶dy musi pragn膮膰 zosta膰 analfabet膮 wt贸rnym kt贸remu problem sprawiaj膮 wi臋cej ni偶 dwa zdania z艂o偶one przeczytane w okresie kr贸tszym ni偶 miesi膮c. I nie wo艂aj mnie wi臋cej do tych swoich bredni bo nie mam czasu na g艂upoty. 聽 Edited January 27, 2024 by adamets2 3
SIMRAIL Team GoppelPL Posted January 28, 2024 SIMRAIL Team Posted January 28, 2024 @adamets2@Rafa艂 Dalsz膮 wymian臋 uprzejmo艣ci prosz臋 prowadzi膰 sobie na PW, czy gdzie tam uwa偶acie. Dok艂adniejsza dokumentacja odno艣nie obs艂ugi pojazd贸w powinna pojawi膰 si臋 w p贸藕niejszym terminie, kiedy pojazdy (i ca艂a gra) b臋d膮 dopi臋te na ostatni guzik. Tryby hamulca ep dotycz膮 sygna艂贸w podawanych przez przew贸d UIC na pod艂膮czone i kompatybilne wagony z hamulcem ep - w SimRail niewykorzystywane, poci膮gi hamujemy hamulcem pneumatycznym. 2 3 3
Averrnor Posted January 28, 2024 Posted January 28, 2024 6 minut temu, GoppelPL napisa艂(a): Dok艂adniejsza dokumentacja odno艣nie obs艂ugi pojazd贸w powinna pojawi膰 si臋 w p贸藕niejszym terminie, kiedy pojazdy (i ca艂a gra) b臋d膮 dopi臋te na ostatni guzik. I to jest 艣wietna wiadomo艣膰, dzi臋kuj臋. 3
Recommended Posts