Igx Posted December 21, 2023 Share Posted December 21, 2023 Obecnie na ekranie diagnostycznym w lokomotywie Traxx jest wyświetlane wskazanie amperomierza i voltomierza , ciekawą opcją było by dodanie możliwości wyświetlania wskazań mocy zadanej na poszczególne silniki trakcyjne taka możliwość jest w rzeczywistośći możliwa w lokomotywach Traxx. Dodanie w/w opcji pozwoliła by łatwiej obrazować ślizganie się kół. 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
broniewskijarek Posted January 22 Share Posted January 22 A ja dorzuciłbym jeszcze prośbę o poprawienie podświetlenia pulpitu... To pojedyncze światło na środku jest tak ostre, że w ogóle nie widać przy nim wskaźników... Czemu nie może być tak dyskretne, jak w Dragonie? 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
broniewskijarek Posted January 26 Share Posted January 26 A jak już jesteśmy przy temacie ekranu Traxxa, to może zrobilibyście opis funkcji, które są dostępne na lewym ekranie w zakładce "obsługa"? Co do czego służy i jaki ma wpływ na zachowanie pojazdu w grze. Bo o ile ustawienie nastawy hamulca czy wybór pantografów są zrozumiałe, to już "tryb pracy hamulca EP --> UIC MHA ep; UIC ep; UIP proste" czy "ASJ" "WW1" "WW2" już nie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted January 26 Share Posted January 26 (edited) @Rafał jak chciał pograć w symulator lotu to przeczytał 700 stronicową instrukcję to i Ty możesz @broniewskijarek ogarnąć te EP --> UIC MHA ep; UIC ep; UIP proste" czy "ASJ" "WW1" "WW2" 😂 Wg części osób z tego forum najlepiej jakby zabawa z tą grą była egzaminem państwowym na maszynistę 🙂 Szkoda tylko, że by nikt nie zapłacił 🙂 Edited January 26 by adamets2 5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
broniewskijarek Posted January 26 Share Posted January 26 Gdyby była dostępna w sieci, to bym przeczytał. Ale nie ma. Są instrukcje obsługi Traxxa z PIKO. 😁 To jest symulator. I jest adresowany do konkretnej grupy odbiorców. I może jakby faktycznie wejście do symulatora było "egzaminem państwowym", to wielu takich, którym się myli SimRail z NeedForSpeed by odpadło - bo nie byliby w stanie uruchomić pojazdu. Tu masz się zaznajomić z fizyką jazdy lokomotywą czy EZT. Piszę to z pozycji maszynisty - Twoim zadaniem jest przeprowadzenie składu z punktu A do punktu B według sygnałów i rozkładu jazdy, stosownie do warunków pogodowych i oświetleniowych. Od podziwiania widoczków czy obserwowania zwierząt 🙂 są inne symulatory. Zgodzę się natomiast z Tobą, że w SimRailu powinno być więcej samouczków i powinny być bardziej rozbudowane. Dodatkowo przydałyby się np. PDFy z dokładnym opisem wszystkich funkcji w pojeździe, które DOSTĘPNE SĄ W GRZE. Po coś w końcu twórcy SimRail zaprogramowali te funkcje, przyciski, pozycje w menu. I znowu wracając do Traxxa - jeździsz nim? Jechałeś na trasie, oprócz samouczka? Osobowym, towarowym? Jeśli tak, to czy zaglądałeś w ogóle w ten ekran, w menu? Jeśli nie i mimo to jechałeś, to nie jest Ci w ogóle ta wiedza potrzebna. Mnie akurat ta świadomość istnienia takich opcji uwiera. Bo podejrzewam, że mógłbym lepiej dostosować pojazd do warunków jazdy, do typu pociągu. 1 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentis Posted January 26 Share Posted January 26 Podejrzewam, że wraz z nową aktualizacją lub ewentualnym DLC, czy też może nadejściem pełnej wersji, obsługa ekranów pokładowych w Traxxach i Dragonachh zostanie wdrożona. Spekulowałbym, że wspólnie z wdrożeniem systemu ETCS do symulatora. 2 godziny temu, adamets2 napisał(a): Wg części osób z tego forum najlepiej jakby zabawa z tą grą była egzaminem państwowym na maszynistę 🙂 Szkoda tylko, że by nikt nie zapłacił 🙂 Panie kolego, słabo Ci wychodzi sarkastyczne, tudzież miejscami ironiczne zachowanie względem innych użytkowników. Jeśli nie pasuje...no cóż powiedziałbym po "jebzdzidowemu kropka pe el". Niemniej jednak zachowam nieco kultury i poproszę o zaznajomienie się z definicją "gra", oraz "symulator". I pomyśl proszę kilka razy zanim napiszesz coś, na czym sam się potykasz. 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał Posted January 26 Share Posted January 26 2 godziny temu, adamets2 napisał(a): jak chciał pograć w symulator lotu to przeczytał 700 stronicową instrukcję Nie wiem co w tym zabawnego, fakt że potrafię czytać czy to że chcę czytać? Nie każdy musi pragnąć zostać analfabetą wtórnym któremu problem sprawiają więcej niż dwa zdania złożone przeczytane w okresie krótszym niż miesiąc. I nie wołaj mnie więcej do tych swoich bredni bo nie mam czasu na głupoty. 6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted January 27 Share Posted January 27 (edited) O Pan @Rafał znów tupnął nóżką i mi rozkazuje żebym nie wołał? 😂 Nikt Cię chłopie nie woła... Chciałeś to odpisujesz... Jakie brednie? 100% - prawdy, że czytałeś 700 str. instrukcję do gry... Zdecydowanie WIELKIE Ego ma nasz Pan Rafałek 😂 A ja osobiście to wolę czytać Remarque czy Olgę Tokarczuk, niż 700str. instrukcji do gry wydanej w XXIw. 😂 gdzie wszystko powinno być w samouczkach i podpowiedziach. Instrukcje do gier owszem czytałem w XXw np. do Cywilizacji gdzie było ze 100 str. i zakres skomplikowania tej gry oraz to kiedy była wydana jak najbardziej był wtedy zrozumiały, ale nie do jazdy pociągiem czy autobusem 🙂 Niech SimRail każe/karze graczom czytać instrukcje, wprowadzi obowiązkowe EP --> UIC MHA ep; UIC ep; UIP proste" czy "ASJ" "WW1" "WW2" i zrobi grę na zasadzie egzaminów to kupować będzie Rafałek z kolegami no i Ci polscy pracownicy PKP, którzy tak kochają swoją pracę, że w wolnej chwili po pracy... znów... pracują... 😂 Niestety w takiej sytuacji nie przewiduję milionowych zysków dla projektu bo większość graczy się odbije. Na całe szczęście to nie Pan Rafałek z kolegami tworzy tą grę... 😂 Na rynku jest sporo symulatorów pociągów: TSW4, JRE, Zusi, TD2 i wiele więcej. Do każdego wychodzą DLC i jeśli SimRail chce walczyć na tym rynku absolutnie nie może sobie pozwolić na błąd w postaci zniechęcenia graczy, którzy oczekują rozrywki, a nie męczarni. Bo po prostu kupią DLC do czegoś innego, a producenci stają na głowie, żeby zawalczyć o portfele klientów. Np. zauważyłem, że kolejne DLC do TSW4 są coraz łatwiejsze jeśli chodzi o obsługę pociągów. To pociągi do TSW i TSW2 są o wiele trudniejsze do odpalenia i manewrowania. Do TSW4 jest coraz łatwiej. Mam na myśli tryb rozkłady i pociągi wstępnie ustawione do jazdy bo w scenariuszach jest i tak cały system podpowiedzi. Tak więc trend jest taki, żeby było łatwiej. Dlaczego? To oczywiste - gracze mają do wyboru setki różnych aktywności do spędzenia miło wolnego czasu - wiele platform streamingowych z filmami, setki gier, a czasu jest bardzo mało. Zamknięta grupka hardcorowych graczy (często na co dzień pracująca zawodowo w zawodzie) nie zapewni grze sukcesu bo po prostu jest zbyt mała. Nie miałem zamiaru jakoś szczególnie się rozpisywać w tym temacie bo pisałem o tym w innych tematach, ale zareagowałem na rzeczywiste obrażanie mnie przez @Rafał jakoby to piszę brednie i to jeśli już bardziej nadaje się na zgłoszenie bo ja o nikim nie wypowiadam się, że pisze głupoty zachęcając do czytania 700 str. instrukcji do gry, a nawet napisałem mu, że podziwiam go za to. Edited January 27 by adamets2 5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mluczak.kutno Posted January 27 Share Posted January 27 34 minuty temu, adamets2 napisał(a): O Pan @Rafał znów tupnął nóżką i mi rozkazuje żebym nie wołał? 34 minuty temu, adamets2 napisał(a): Zdecydowanie WIELKIE Ego ma nasz Pan Rafałek Poświęciłem trochę swojego czasu, żeby twoje jawne próby trollowania i wywołania kolejnej forumowej wojny "ty vs reszta" zgłosić. Mam nadzieję, że administratorzy dadzą nam od ciebie i twoich pomysłów odpocząć. A wracając do tematu. Im więcej funkcji (nie tylko na ekranach!), tym lepiej. Proszę się nie przejmować lamentem pewnego jednego użytkownika, tu się w końcu robi symulator a nie gra na telefon do obsługi dwoma przyciskami. 3 1 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted January 27 Share Posted January 27 (edited) No jak będą już banować za poglądy Panie sygnalisto, a nie tylko za niewłaściwą jazdę to by było bardzo coś nie tak... Zgodnie z definicją Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników poprzez ich ośmieszenie lub kierowane pod ich adresem wyzwisk, co z kolei, ma prowadzić do wywołania kłótni. To nie ja piszę o innych, że piszą brednie tylko raczej na odwrót. I nikogo w niczym nie wyzwałem ani nie obraziłem! Macie tak samo prawo do swojego spojrzenia na rozwój tej gry jak i ja! Jak jestem (narazie) w mniejszości to co oznacza? że nie mam prawa do własnego zdania? Edited January 27 by adamets2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał Posted January 27 Share Posted January 27 3 godziny temu, adamets2 napisał(a): Nikt Cię chłopie nie woła.. Ty mnie zawołałeś. Używając znaku @ w połączeniu z nickiem wołasz użytkownika o podanym nicku. A reszty tych bredni nawet nie czytałem bo szkoda mi czasu na te twoje bezwartościowe wywody. 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted January 27 Share Posted January 27 (edited) No chyba musiałem użyć znaku "@" żeby było wiadomo, że chodzi o kogoś z tego forum, a nie mojego sąsiada z dołu o imieniu Rafał 🙂 Forumowicz skarżył się, że nie może ogarnąć EP --> UIC MHA ep; UIC ep; UIP proste" czy "ASJ" "WW1" "WW2" więc napisałem, ze inny forumowicz czytał instrukcję jak chciał ogarnąć sterowanie samolotem. Kompletnie ciebie nie wywoływałem, a ty jednak się udzieliłeś. A wiesz dlaczego? Bo masz przerośnięte ego. Twoje musi być zawsze na wierzchu i do ciebie musi należeć ostatnie zdanie, a to jakoby post na tym forum i twoja w nim aktywność wymusiła ogłoszenie road map i udzielanie na discordzie przez SimRail, świadczy o postawie macho z wielkim ego 🙂 Nie tolerujesz i nie przyjmujesz do wiadomości, że ktoś może mieć inne zdanie niż ty, łącznie z Twórcami gry. Nieważne, że było to już od dawna planowane, nieważne, że Twórcy dwoją się i troją nad tą grą, ale ciągłe pretensje, że nie skaczą nad toksyczną częścią społeczności. Pretensje o rzadkie update. Cieszcie się, że są jakiekolwiek bo znam przykłady paru gier jak np. Omsi 2 gdzie nie ma od lat żadnych update, a jedynie wyciąganie (dużych) pieniędzy za DLC. Edited January 27 by adamets2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał Posted January 27 Share Posted January 27 1 godzinę temu, adamets2 napisał(a): Kompletnie ciebie nie wywoływałem, a ty jednak się udzieliłeś. A wiesz dlaczego? Bo dostałem powiadomienie. I niech ci będzie. Moje ego jest tak duże, że ty na jego tle nie istniejesz i totalnie mnie twoje posty nie interesują a gdyby nie to powiadomienie to bym nie zabrał w tym temacie głosu bo nie mam w zwyczaju spamowania w tematach w których nie mam nic sensownego do powiedzenia. Robisz spam. Daj mi spokój. 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted January 27 Share Posted January 27 (edited) No wiesz - rozumiem, że twoje musi być zawsze na końcu, ale teraz to sam robisz spam mi tu odpisując... 🙂 Tym razem nie wywołany bo znaczka nie użyłem... 🙂 Ja pisząc mój pierwszy post w tym temacie odpowiedziałem na post innej osoby, która prosiła o opis funkcji, że można i przeczytać 700 str. instrukcję jak się chce grać. Musiałem tu powołać się na ciebie. Cały mój post był na temat. Natomiast twoja odp. była zupełnie niepotrzebna, była już spamem, a do tego miała ton, który mnie obrażał: sugerując, że piszę brednie i sugerując, że nie lubię czytać. Nigdy na tym forum nie użyłem w stosunku do nikogo słów, że pisze brednie bo ja szanuję każdą opinię choć mogę się z nią nie zgadzać! 19 godzin temu, Rafał napisał(a): Nie każdy musi pragnąć zostać analfabetą wtórnym któremu problem sprawiają więcej niż dwa zdania złożone przeczytane w okresie krótszym niż miesiąc. I nie wołaj mnie więcej do tych swoich bredni bo nie mam czasu na głupoty. Edited January 27 by adamets2 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team GoppelPL Posted January 28 SIMRAIL Team Share Posted January 28 @adamets2@Rafał Dalszą wymianę uprzejmości proszę prowadzić sobie na PW, czy gdzie tam uważacie. Dokładniejsza dokumentacja odnośnie obsługi pojazdów powinna pojawić się w późniejszym terminie, kiedy pojazdy (i cała gra) będą dopięte na ostatni guzik. Tryby hamulca ep dotyczą sygnałów podawanych przez przewód UIC na podłączone i kompatybilne wagony z hamulcem ep - w SimRail niewykorzystywane, pociągi hamujemy hamulcem pneumatycznym. 2 3 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Averrnor Posted January 28 Share Posted January 28 6 minut temu, GoppelPL napisał(a): Dokładniejsza dokumentacja odnośnie obsługi pojazdów powinna pojawić się w późniejszym terminie, kiedy pojazdy (i cała gra) będą dopięte na ostatni guzik. I to jest świetna wiadomość, dziękuję. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
broniewskijarek Posted January 28 Share Posted January 28 Dziękuję za informację. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts