Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zauważyłem pewną sytuację. Jadąc po CMK dojechałem do S1 na SBL (ostatni semafor blokady samoczynnej na odcinku między posterunkami). Po podaniu RP1 kontynuowałem jazdę z prędkością 20 km/h aż do semafora wjazdowego, pod którym stał skład oczekujący na wolną drogę. Ów skład dostał S2 i ruszył, a ja w międzyczasie dotoczyłem się do wjazdowego, na którym DR podał sygnał zastępczy i W24 z wyjazdem na tor lewy. Niestety po minięciu semafora wjazdowego limit prędkości w grze nadal był na 20 km/h i tak musiałem się ciągnąć aż do kolejnego semafora blokady samoczynnej. Czy to błąd? Chyba tak. Czy powinienem stać pod ostatnim semaforem SBL i czekać na wolną drogę zamiast jechać do wjazdowego - tego nie wiem, wydaje mi się, że postąpiłem zgodnie z przepisami ruszając.

Niestety działo się to jakoś czas temu i bym musiał przeszukać loga, jeżeli będzie on niezbędny to go poszukam ( gram na kilku maszynach)

• SIMRAIL Team
Posted
Thank you for reporting this issue. A similar problem has already been reported by other users.
Dziękujemy za zgłoszenie tego problemu. Podobny problem był już zgłaszany przez innych użytkowników.
Posted
W dniu 29.10.2023 o 09:45, glinek napisał(a):

ja w międzyczasie dotoczyłem się do wjazdowego, na którym DR podał sygnał zastępczy i W24 z wyjazdem na tor lewy. Niestety po minięciu semafora wjazdowego limit prędkości w grze nadal był na 20 km/h i tak musiałem się ciągnąć aż do kolejnego semafora blokady samoczynnej. Czy to błąd? Chyba tak.

Jeżeli dostałeś Sz na wjazdowym, to powinna obowiązywać Cię prędkość do 40km/h do następnego semafora półsamoczynnego na całej drodze przebiegu. Natomiast piszesz, że po minięciu wjazdowego musiałeś jechać 20km/h do następnego semafora samoczynnego. I teraz pytanie. Czy miałeś na myśli semafor WYJAZDOWY z W24, tylko zrobiłeś literówkę? Bo jeżeli tak, to skrypt zadziałał prawidłowo i na Sz do następnego samoczynnego powinieneś jechać do 20km/h.

Posted

Jeżeli sytuacja miała miejsce na posterunku odgałęźnym(Biała Rawska, Pilichowice, Knapówka), to wszystko w porządku. W przypadku wjazdu na stację, limit prędkości powinien wynosić 40 km/h, ale bez wskaźnika W24.

• I agree 1
Posted (edited)
7 godzin temu, Corrazone napisał(a):

Jeżeli dostałeś Sz na wjazdowym, to powinna obowiązywać Cię prędkość do 40km/h do następnego semafora półsamoczynnego na całej drodze przebiegu. Natomiast piszesz, że po minięciu wjazdowego musiałeś jechać 20km/h do następnego semafora samoczynnego. I teraz pytanie. Czy miałeś na myśli semafor WYJAZDOWY z W24, tylko zrobiłeś literówkę? Bo jeżeli tak, to skrypt zadziałał prawidłowo i na Sz do następnego samoczynnego powinieneś jechać do 20km/h.

Tak literówka. Bo napisałem, iż dostałem SZ z W24 z wyjazdem na tor lewy. Odpowiadając na post hedzio13 to był podg. Zabrakło mojej wiedzy odnośnie przepisów. Byłem przekonany, że sygnał zastępczy na semaforze półsamoczynnym podnosi limit do 40 km/h. Wychodzi na to, że nie i dalej obowiązuje 20 km/h. Można zamknąć - dziękuję 

Edit.

Już doczytałem w Ie-1

„Wyjazd pociągu na szlak z blokadą samoczynną na podstawie sygnału zastępczego, rozkazu pisemnego doręczonego drużynie pociągowej lub przekazanego za pomocą urządzeń łączności powinien odbywać się ze szczególną ostrożnością, tak aby maszynista mógł w każdej chwili zatrzymać pociąg w razie nagłego zauważenia przeszkody, przy tym prędkość jazdy nie może przekraczać 20 km/h; jazda pociągu z ostrożnością obowiązuje do czasu minięcia przez czoło pociągu semafora wskazującego sygnał zezwalający na jazdę, o ile maszynista nie otrzymał rozkazu pisemnego z informacją, że samoczynne semafory odstępowe są nieważne.”

Edited by glinek
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy