Witcher Posted October 20, 2023 Share Posted October 20, 2023 (edited) Witam, chyba nie znalazłem takiej propozycji na forum albo źle szukałem, proponuje dodanie jakiegoś dźwięku/dzwonienia przy włączaniu blokady liniowej oraz przy jej dezaktywacji kiedy damy Ko, ale także gdy zajętość odcinka, którego blokada obejmuje, się zwolni. Bardzo usprawniłoby to ruch i spowodowałoby szybsze zwalnianie i akceptowanie zmian kierunków przez dyżurnych ruchu, aktualnie można przeoczyć migającą strzałkę, a tak dźwięk by przypominał nam, że ktoś próbuje aktywować z nami blokadę liniową. Korzystając z okazji, można by także dodać dźwięki alarmów np. rozprucia rozjazdu. (Edit. chodzi mi tu o stacje z sbl, typu Będzin lub Włoszczowa, tam nie słychać żadnych dzwonków przy zmianie blokady, na Dorocie już na przykład są takie dźwięki) Edited October 21, 2023 by Witcher Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał_Wx Posted November 2, 2023 Share Posted November 2, 2023 Jak ktoś chce zmienić kierunek blokady to ma się najpierw zapytać czy można. W Dorocie dzwoni bo tam jest wszędzie ruch dwutorowy i jak się wbija blokadę to pytać nie trzeba, na szlaku z SBL po przejeździe pociągu blokada się nie wygasza taka jest różnica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blazej870 Posted November 4, 2023 Share Posted November 4, 2023 W normalnych urządzeniach SBL nie jest wyposażana w żadne dzwonki. To samo tyczy się blokady półsamoczynnej w urządzeniach komputerowych. Jestem za tym aby nie dodawać rzeczy które w rzeczywistości nie istnieją. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts