Jump to content

Zmiana napisu - "jazda właściwa"

Go to solution Solved by Kajzii,

Recommended Posts

Posted

Wyjaśni mi ktoś czym jest jazda właściwa? Taka, która jest zgodna z przepisami, rozkładowo i ekologiczna jak mniemam.

Programator świateł, bo tam ten napis można napotkać. Wiem, że gra nie jest skierowana tylko do osób mających pojęcie o kolei większe niż "pociąg", "peron", lecz do ogółu, lecz uważam, że jak na tak poważny symulator to można by (i wypada) zmienić napis "jazda właściwa" na "jazda pociągowa".

• SIMRAIL Team
  • Solution
Posted

Podpis "jazda właściwa" jest rozwinięciem skrótu "JW" - czyli tego, jak faktycznie na pojeździe jest zaszyfrowany sygnał Pc1 „Oznaczenie czoła pociągu lub innego pojazdu kolejowego jadącego na szlaku jednotorowym, w kierunku zasadniczym po torze szlaku dwu- i wielotorowego”. Dziękujemy za sugestię, postaramy się to ujednolicić (w miarę możliwości, różne pojazdy mają różne przełączniki świateł) dla każdego pojazdu.

Ticket wewnętrzny: https://git.simkol.pl/simkol/unitysim-new/-/issues/887

Posted (edited)

Ja mam jeszcze jedno spostrzeżenie. Gadałem po angielsku z gościem na zagranicznym serwerze i on stwierdził, że nie wie która pozycja hamulca jest do jazdy. Rzeczywiście te tłumaczone nazwy są niezrozumiałe. To co u nas jest "Pozycja jazdy" zdaje się, to u nich jest "Running". Fun fact: po angielsku pozycja "Running" (a przynajmniej w niektórych lokomotywach starego typu, z którymi miałem do czynienia w TSW2) oznacza pozycję, w której hamulec nadal działa i tylko minimalnie się odluzowuje w czasie. (Wydaje mi się, że to służy równoważeniu faktu, że podczas hamowania przy mniejszych prędkościach hamulec działa mocniej i należy go popuszczać żeby hamować tak samo, ale tylko zgaduję po moich doświadczeniach tam.) U nas "Running" znaczy całkowite odpuszczenie hamulca od razu. Poza tym do czego tyczy się "running"? Do pociągu (że jedzie), czy do hamulca (że działa)? No nie jest to jasne. W tamtych lokomotywach w tego typu hamulcach była kolejna pozycja: Release (tu wszystko jest jasne).

Edited by PeVoo
  • Like 1
Posted (edited)

Running to poprawne określenie. Po prostu trzeba to wiedzieć albo się dowiedzieć. Kilka sekund nauki.

Edited by hyzwar
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy