pomiary.el1 Posted April 28, 2023 Posted April 28, 2023 (edited) 聽 Poniewa偶 m贸j post czeka na akceptacj臋 ju偶 ponad tydzie艅 w dziale zg艂aszania b艂臋d贸w, zdecydowa艂em si臋 napisa膰 i zapyta膰 tu. 聽 Jak kiedy艣 narzeka艂em na niedzia艂aj膮cy spryskiwacz i niezbieraj膮ce wycieraczki, tak teraz od ok 2 miesi臋cy podczas rozgrywki nigdy nie pada deszcz. Po聽 zmianie dysku na SSD oraz karty graficznej -聽 spryskiwacz i wycieraczki dzia艂aj膮 ale podczas rozgrywek od tego czasu nie mam deszczu. Wszystkie ustawienia mam na max lub ultra jak kto woli. Zero przycinek, grafika super ale deszczu brak. Dodam, 偶e gram tylko na multi. 聽 Co mo偶e by膰 przyczyn膮 takiego stanu rzeczy? Jakie dane potrzebne aby kto艣 m贸g艂by mi pom贸c rozwi膮za膰 problem? Karta to: GeForce RTX 2060 VENTUS OC 6GB GDDR6 Moje ustawienia: 聽 聽 Edited April 28, 2023 by pomiary.el1
Grandal74 Posted April 29, 2023 Posted April 29, 2023 (edited) Losowo艣膰 pogody. IMO, masz zwyczajnie pecha.聽 Inna sprawa, 偶e brakuje tak naprawd臋 takich szaroburych dni z deszczem. Zachmurzenie pe艂ne i szar贸wka za oknami. Tym s艂o艅cem i przelotnymi opadami, rzecz jasna te偶 w s艂o艅cu ju偶 zwyczajnie... [sam edytowa艂em]. Edited April 29, 2023 by Grandal74
superbuster11 Posted April 29, 2023 Posted April 29, 2023 Tu chyba nie chodzi o losowo艣膰 pogody. Sam mia艂em tak膮 sytuacj臋 - chyba singleplayer, 偶e by艂o s艂ycha膰 jak pada deszcz, ale fizycznie go nie by艂o. Pojawi艂 si臋 dopiero pod koniec scenariusza. 1
SIMRAIL Team GoppelPL Posted April 29, 2023 SIMRAIL Team Posted April 29, 2023 Pogoda w grze odpowiada prawdziwej dla okolic, przez kt贸re przeje偶d偶amy. Je艣li w prawdziwej Warszawie pada deszcz, a w Katowicach jest s艂onecznie, to w grze b臋dzie tak samo. 2 5
Grandal74 Posted April 29, 2023 Posted April 29, 2023 No to jeszcze nie trafi艂em w SimRail na pe艂ne zachmurzenie, a by艂o ju偶 wiele razy w realnym 艣wiecie.聽 2
pomiary.el1 Posted April 29, 2023 Author Posted April 29, 2023 (edited) R贸wnie偶 nie trafi艂em na pe艂ne zachmurzenie i mg艂臋. Troch臋 nie chce mi si臋 wierzy膰 w t膮 urealnion膮 pogod臋, bo przez dwa miesi膮ce w symulatorze聽 艣wieci s艂o艅ce, a w realu wiosny przecie偶 praktycznie nie by艂o. Wi臋kszo艣膰 dni by艂a pochmurna i deszczowa. No nic, na d艂ugi weekend majowy zapowiadaj膮 ulewy, wi臋c sprawdz臋...聽 Edited April 29, 2023 by pomiary.el1
Orze艂85A Posted April 29, 2023 Posted April 29, 2023 Pogoda jest w SimRail taka jak膮 masz w rzeczywito艣ci-chcesz troch臋 deszczy聽 wybieraj trasy na 艣l膮sk.
Grandal74 Posted April 29, 2023 Posted April 29, 2023 (edited) Orze艂85A nie zaklinaj rzeczywisto艣ci. Wielokrotnie na 艢l膮sku by艂o pe艂ne zachmurzenie ca艂膮 dob臋, a na trasie pe艂ne s艂o艅ce niezale偶nie jak ustawiony by艂 czas na serwerze. Nie jest to najazd na tw贸rc贸w SimRail, a jedynie zwr贸cenie uwagi na fakt, 偶e mo偶na to poprawi膰, a je艣li pe艂ne zachmurzenie nie jest zaimplementowane to warto to wprowadzi膰, a nie je藕dzi膰 w deszczu obserwuj膮c pal膮ce s艂o艅ce bo to jest cz臋stym zjawiskiem w symulatorze. Tylko tyle i a偶 tyle.聽 Edited April 29, 2023 by Grandal74 2
pomiary.el1 Posted April 29, 2023 Author Posted April 29, 2023 (edited) Teoretycznie si臋 niby zgadza. W Warszawie jest w艂a艣nie pochmurno i w SR na Zachodniej r贸wnie偶. Poni偶ej zdj臋cie nieba wykonane z mojego okna, oraz zrzut z gry: 聽 Edited April 29, 2023 by pomiary.el1
Grandal74 Posted April 29, 2023 Posted April 29, 2023 Nie藕le pochmurnie. Niesamowita szar贸wka, a偶 si臋 nie chce nic k艂a艣膰 przy oknie bo si臋 nagrzeje od tego braku s艂o艅ca.聽 Brakuje deszczu, 偶eby podczas zachmurzenia ch艂odzi艂 rozgrzane szyby, bo s艂o艅ce ma na wszystko wyr膮bane.
pomiary.el1 Posted April 30, 2023 Author Posted April 30, 2023 A widzisz na moim screenie z W-wy Zachodniej s艂o艅ce? Nie chodzi mi w tym w膮tku oto aby wypomina膰 jakie艣 b艂臋dy lub niedor贸bki, chc臋 si臋 czego艣 dowiedzie膰, lub zna膰 przyczyn臋 braku deszczu. Zak艂ada艂em pocz膮tkowo z艂e ustawienia grafiki. Np. z tego w膮tku dowiedzia艂em si臋, 偶e pogoda to stan rzeczywisty. Wcze艣niej my艣la艂em, 偶e聽 pogoda jest generowana losowo. Fakt, na razie tylko jest czas letni ale i na inne pory roku pewnie przyjdzie czas.聽 Ku utrapieniu wszystkich biesiaduj膮cych d艂ugo-weekendowicz贸w przy grillach z piwkiem w r臋ku, ja czekam na deszcz w W-wie aby przetestowa膰 SM聽馃槈
krzysk Posted April 30, 2023 Posted April 30, 2023 (edited) Wczoraj ko艂o po艂udnia jecha艂em z Katowic w stron臋 Warszawy i od Katowic do Psar ca艂y czas w symulacji pada艂o. Czy taka by艂a pogoda na 艢l膮sku? Edited: dok艂adniej to by艂o od 14-tej:) Edited April 30, 2023 by krzysk
Grandal74 Posted April 30, 2023 Posted April 30, 2023 (edited) Wczoraj ca艂膮 drog臋 w stron臋 Cz臋stochowy jecha艂em bez deszczu.聽 Edited April 30, 2023 by Grandal74
pomiary.el1 Posted April 30, 2023 Author Posted April 30, 2023 Jak by艂y Playtesty to la艂o nagminnie. Pami臋tam to, bo mia艂em problemy z niezbieraj膮cymi wycieraczkami 馃槈
Ir.Ba. Posted April 30, 2023 Posted April 30, 2023 Je艣li kto艣 chce sprawdzi膰 gdzie aktualnie pada i czy w SimRail jest taka sama pogoda to polecam stron臋聽https://dobrapogoda24.pl/radar-opadow Ja od pocz膮tku korzystam i por贸wnuj臋, dlatego wiem wcze艣niej gdzie spodziewa膰 si臋 deszczu.聽pomiary.el1聽聽je艣li jeszcze nie jecha艂e艣 w deszczu to faktycznie mia艂e艣 prawdopodobnie pecha. Deszcze ostatnio s膮 przelotne i nie wsz臋dzie ale DOSKONALE odwzorowuje to wed艂ug tej mapki z radarem deszczu. Tam gdzie kropi to kropi, gdzie pada to pada a gdzie leje to leje. Z jednym wyj膮tkiem, jak w艂膮czysz gr臋 to zawsze masz s艂oneczn膮 pogod臋, dopiero po kilku minutach zaczyna si臋 zmienia膰 na t膮 dynamiczn膮, wi臋c trzeba poczeka膰 oko艂o 5 minut. U mnie nie zdarzy艂o si臋 jeszcze 偶eby pogoda co艣 szwankowa艂a z t膮 z reala, ale czytaj膮c niekt贸re wypowiedzi mo偶na wywnioskowa膰 偶e Ci kt贸rzy s艂ysz膮 deszcz ale nie widz膮 to co艣 nie zadzia艂a艂o, ciekawe czemu bo takiego problemu prawdopodobnie nikt wcze艣niej nie zg艂asza艂. Na pewno nie jest to problem wszystkich graczy, u mnie dzia艂a prawid艂owo. To 偶e s艂o艅ce 艣wieci ca艂y czas, nawet jak pada to nie jest b艂膮d. Ono 艣wieci s艂abiej, ale w wielu grach tak jest. np: Farming Symulator itd.. To jest bol膮czka wielu gier i raczej tego si臋 nie da zmieni膰 w SimRali skoro聽 u takiego giganta jak GIANTS Software聽te偶 nie da艂o si臋 z tym nic zrobi膰. Jak kto艣 chce sprawdzi膰 czy u niego dzia艂a dynamika pogody to por贸wnajcie sobie z tym radarem pogody, pami臋taj膮c 偶e trzeba poczeka膰 kilka minut 5 albo 10 minut, nie mierzy艂am.聽 Niestety w poniedzia艂ek w ca艂ym kraju s艂onecznie 馃檪聽to nie jest dobry dzie艅 na testy, we wtorek dopiero gdzieniegdzie b臋dzie mo偶na spotka膰 deszcz, tak si臋 sk艂ada 偶e w przysz艂ym tygodniu bardzo ma艂o b臋dzie deszczu i na dodatek tylko lokalnie, wi臋c te偶 trzeba b臋dzie go szuka膰. 聽 聽 3
pomiary.el1 Posted April 30, 2023 Author Posted April 30, 2023 Czy偶bym mia艂 a偶 takiego pecha nie trafiaj膮c na opady? Je偶d偶臋 du偶o i to mnie niepokoi. Dzi臋ki za tego linka. Nie zna艂em tej strony. 5 / 10 minut op贸藕nienia to i tak nie藕le. No nic trzeba si臋 uzbroi膰 w cierpliwo艣膰 i czeka膰 na opady 馃檪
Ir.Ba. Posted April 30, 2023 Posted April 30, 2023 (edited) Aktualnie teraz pada tylko mi臋dzy Poznaniem a Bydgoszcz膮, bardzo ma艂a chmurka i tylko tam, ca艂y kraj w ksi臋偶ycu 馃檪聽te smugi niebieskie d艂ugie to nie deszcz, to zak艂贸cenia na radarze, czasem tak bywa聽 聽 Edited April 30, 2023 by Ir.Ba. 1
pomiary.el1 Posted April 30, 2023 Author Posted April 30, 2023 Dzi臋ki za instrukcje 馃檪 W艂a艣nie zastanawia艂em si臋 co to za smugi.
Recommended Posts