qbahn Posted April 13, 2023 Share Posted April 13, 2023 (edited) Pociąg sam zahamował i nie dało rady go odhamować. Próbowałem wyłączać całkiem loka, hamować awaryjnie i odhamowywać. Nic nie pomogło. Włączenie bota nie resetuje stanu. Przed jego włączeniem było 0% w przewodzie głównym, a po jego wyłączeniu pojawia się > 0% co by odpowiadało zachowaniu składu. Taki stan widać na filmie 1 i 2. To nie pierwszy raz mi się zdarza, a widziałem, że błąd ciągnie się już od Play Testów. Może się w końcu zlitujecie nad mechanikiem z siódemki? 😉 Desktop 2023.04.13 - 02.41.37.02_Trim (1).mp4 Desktop 2023.04.13 - 02.41.37.02_Trim (2).mp4 Edited April 13, 2023 by qbann Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted April 17, 2023 SIMRAIL Team Share Posted April 17, 2023 A próbowałeś przytrzymać zawór maszynisty w pozycji napełniania uderzeniowego przez dłuższy czas (ok. 20 sekund) i wtedy przełączyć na jazdę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbahn Posted April 17, 2023 Author Share Posted April 17, 2023 (edited) Owszem. Widać to na innym wycinku. Zwróciły moją uwagę jeszcze 2 rzeczy (nie wiem czy to istotne): podczas napełniania po nagłym - mimo włączonej sprężarki, ciśnienia w przewodzie ok 0,5MPa oraz 0% na HUD, nadal ciśnienie w zbiorniku głównym nie rosło (ok. 0:50 na fragmencie #1). Może to normalne? jakieś dziwne pulsowanie dźwięku przepływu powietrza (od ok. 0:26 #1). Nigdy wcześniej tego nie doświadczyłem. Ogólnie wyglądało to tak, że lokomotywa była odhamowana, a skład nie. Wiem, że można taki efekt uzyskać odluźniaczem, ale po nagłym, chyba powinno to się wyrównać? Co z resztą widać, bo w cylindrze hamulcowym wzrosło ciśnienie, a podczas luzowania spadło. Dlaczego więc skład nie odhamował? Nawet sprawdzałem, czy przewody się nie odłączyły (jeśli już, to na pewno nie między lokomotywą, a składem), choć nawet nie wiem, czy gra to uwzględnia? PS. No i dlaczego Bot nie wyzerował tego stanu? 🙂 Desktop 2023.04.13 - 02.41.37.02_Trim (3).mp4 Desktop 2023.04.13 - 02.41.37.02_Trim (4).mp4 Edited April 17, 2023 by qbann Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team uetam Posted April 17, 2023 SIMRAIL Team Share Posted April 17, 2023 @Królik Uszasty Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted April 18, 2023 SIMRAIL Team Share Posted April 18, 2023 A jak długi skład miałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbahn Posted April 18, 2023 Author Share Posted April 18, 2023 (edited) To był ten z serii 44405x, nie wiem ile one mają. Podkreślę, że od tego odhamowania po nagłym, aż do poddania się i włączenia bota, minęły niemal 3 minuty (przez ten czas kran był w pozycji jazda). Mam prawie 7 minut filmu z tej walki, ale on waży 2 GB i nie bardzo mam gdzie go wrzucić Edited April 18, 2023 by qbann Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted April 19, 2023 SIMRAIL Team Share Posted April 19, 2023 Bardzo dziwne. Gdyby coś się wykoleiło, to zadziałałby radiostop. Sprawdziłem u siebie na torze testowym i po jednorazowym hamowaniu nagłym pozycją jazdy wyluzowałem skład w około 2 minuty, a napełnianiem uderzeniowym - w minutę. Sprawdzałem to bezpośrednio poprzez podgląd ciśnień w ostatnim członie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbahn Posted April 19, 2023 Author Share Posted April 19, 2023 No właśnie dziwne. Miałem kiedyś tak na EU07 z osobowym. Przy czym ja używam głównie klawiatury, a przed tymi wpadkami, szczególnie dużo było operacji na hamulcu. Czasem kilka razy hamuję, odpuszczam, znowu hamuję. Może to się w końcu jakoś kumuluje albo trafia w jakiś newralgiczny moment? Czy jest jakaś możliwość by włączyć log z info o stanie obwodów hamowania? Albo chociaż logi z użycia klawiatury? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbahn Posted April 19, 2023 Author Share Posted April 19, 2023 2 godziny temu, Królik Uszasty napisał(a): Gdyby coś się wykoleiło, to zadziałałby radiostop Gdyby się wykoleiło to chyba Bot by nie ruszył. A on 2 razy był włączany i jechał jak po sznurku. Z resztą widać skład dość dobrze i raczej jest cały na torach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbahn Posted April 19, 2023 Author Share Posted April 19, 2023 2 godziny temu, Królik Uszasty napisał(a): Sprawdziłem u siebie na torze testowym i po jednorazowym hamowaniu nagłym No tak, rozumiem. Ciekawa informacja. Tylko, że on początkowo nie chciał już odhamować wcześniej - przed użyciem nagłego. Nagły użyłem, by mieć pewność, że ciśnienie zejdzie do zera i może jakieś błędy w obliczeniach się wyzerują 😄 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corrazone Posted August 23, 2023 Share Posted August 23, 2023 Nie chcąc powielać zgłoszeń z błędami, chciałbym przypomnieć, że ten problem opisany przez kolegę qbann'a dalej istnieje ponad 4 miesiące po zgłoszeniu problemu. Każdy pociąg z EU07 w składzie, zarówno pasażerski jak i towarowy, potrafi zupełnie losowo dosłownie "stanąć dęba" i zablokować koła uniemożliwiając kontynuowanie jazdy. Czasami da się skład odbugować aktywując bota lub przestawiając kran hamulca zespolonego w różne pozycję ale czasem zaciski po prostu trzymają koła na amen i dalej jechać się nie da. Kiedy ten bug występuje, wszystkie manometry w lokomotywie wskazują jakby skład był wyluzowany. Dodatkowo, hamulce działają bardzo nieregularnie, jakby skrypty nie potrafiły odczytać właściwej pozycji kranu hamulca. Czasem zaciągnięcie hamulca w pozycję hamowania wstępnego i wyluzowanie sprawia, że wytracimy 2-3km/h a następnym razem mimo iż zaciągniemy hamulec tak samo i wyluzujemy, skład wyhamuje o 20-30 km/h, praktycznie jak w hamowaniu nagłym. 1 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts