Dez Posted January 22, 2023 Share Posted January 22, 2023 Nie do końca rozumiem jak to się liczy. Z opisu wynika to że liczą się tylko stacji. Tóż wziąłem Elfa od Katowic do Zawiercia, na kilku przystankach byłem za jakieś 15-30s wczęsniej, mi to wliczyło jako -1 min. Opóżnień nie było. Przeleciałem tylko checkpoint z Łazy Łc 1 min wcześniej, bo znajduje się akurat za Wiesiółką, ale gra zaliczyła mi 500 punktów czyli na czas. Jak to zrobić? 😄 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomadr Posted January 22, 2023 Share Posted January 22, 2023 Udało mi się kiedyś zdobyć osiągnięcie na prologu i jak dobrze pamiętam to starałem się nie przyjeżdżać zbyt szybko żeby gra nie liczyła mi jako przyjazd przed czasem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dez Posted January 22, 2023 Author Share Posted January 22, 2023 39 minutes ago, tomadr said: Udało mi się kiedyś zdobyć osiągnięcie na prologu i jak dobrze pamiętam to starałem się nie przyjeżdżać zbyt szybko żeby gra nie liczyła mi jako przyjazd przed czasem. Na prologu elfa? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cojapacz Posted January 22, 2023 Share Posted January 22, 2023 A nie wystarczy podjechać na stację wcześniej, ale otworzyć drzwi o czasie? 😄 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dez Posted January 22, 2023 Author Share Posted January 22, 2023 2 minutes ago, Cojapacz said: A nie wystarczy podjechać na stację wcześniej, ale otworzyć drzwi o czasie? 😄 no można spróbować, no ale zostaje przelot Łazy Łc jaki jest 200m od Wiesiółki, a dalej masz się rozpędzić, przejechać 3.5km i stać na Łazach za 2 min Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcadioSF Posted January 22, 2023 Share Posted January 22, 2023 Wydaje mi się, że nic to nie da, bo czas jest chyba liczony z dokładnością do iluś sekund. Też próbuję wbić tego trofika. Wjechałem i otworzyłem drzwi o czasie, ale i tak pokazało mi "1 minuta przed czasem" - stąd moje podejrzenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom_89 Posted January 22, 2023 Share Posted January 22, 2023 W prologu tego pilnowałem i się udało zdobyć na scenariuszu z elfem nocnym. Udało się odblokować jazda nocna i o czasie w jednym zadaniu 🙂 Na wyświetlaczu elfa masz godzinę z sekundami więc może pomóc 🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sector76 Posted January 22, 2023 Share Posted January 22, 2023 (edited) Ja też próbowałem zrobić ten acziwnment na Katwoice-Zawiercie. Zawiercie-Katowice nie ma szans, przez Sz. Wg mnie nie powinna być sprawdzana punktualność jeśli chodzi o przyjazd na stację/przystanek, tylko odjazd o czasie. Krótszym scenariuszem, na któym można próbować, jest samouczek Elfa, ale tam też miałem dwa zbyt wczesne przyjazdy i mi nie zaliczyło. Edited January 22, 2023 by Sector76 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FluffyAdmiral Posted January 22, 2023 Share Posted January 22, 2023 (edited) 5 hours ago, Dez said: Nie do końca rozumiem jak to się liczy. Z opisu wynika to że liczą się tylko stacji. Tóż wziąłem Elfa od Katowic do Zawiercia, na kilku przystankach byłem za jakieś 15-30s wczęsniej, mi to wliczyło jako -1 min. Opóżnień nie było. Przeleciałem tylko checkpoint z Łazy Łc 1 min wcześniej, bo znajduje się akurat za Wiesiółką, ale gra zaliczyła mi 500 punktów czyli na czas. Jak to zrobić? 😄 Musisz być na czas, godzina przyjazdu tez musi się zgadzać. Ja to kiedyś zrobiłem w prologu na tym nocnym kursie z Ząbkowic do Będzina. Jak przyjedziesz za wcześnie to poczekaj z otwarciem drzwi bo to dopiero wtedy gra zalicza przyjazd. Tyle Ci mogę podpowiedzieć 😉 Edited January 22, 2023 by FluffyAdmiral Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dez Posted January 22, 2023 Author Share Posted January 22, 2023 Sprawdziłem, samouczek na elfie nie odblokowywuje 😞 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcadioSF Posted January 23, 2023 Share Posted January 23, 2023 (edited) Od dwóch dni próbuję wbić to osiągnięcie i doszedłem do wniosku, że jego wpadnięcie w dużym stopniu zależy od szczęścia i przypadku. Wpierw wybrałem trasę W-wa Wschodnia - Jaktorów (lub odwrotnie) bo jedynie na odcinku W-wa Wschodnia - W-wa Włochy jest parę zmian szybkości. Na reszcie trasy jest stałe 120, a na końcu nawet 160 km/h. Niestety, mimo moich wielu prób okazało się, że nie ma możliwości pokonania odcinków Piastów - Pruszków i Parzniew - Pruszków i zmieszczenia się w czasie. W pierwszym przypadku jest do pokonania ok. 3km w czasie 2 minuty (razem z rozpędzaniem i zatrzymaniem), a w drugim ok. 2,5km w 1 minutę (również z rozpędzaniem i zatrzymaniem). Następne próby podjąłem na trasie Katowice - Sędziszów przejmując składy za Sosnowcem Południowym, by uniknąć problemów, których ten posterunek ostatnio przysparza. Niestety w obu próbach BOT zawiadujący posterunkiem Jaroszowiec Olkuski, mimo możliwości podania S2, trzymał mnie na wyjeździe aż do godziny mojego przyjazdu na następną stację. Z prób wyciągnąłem następujące wnioski: opóźnienie w podsumowaniu nie jest tożsame z opóźnieniem prezentowanym w rozkładzie jazdy. Załóżmy że planową godziną przyjazdu jest 7:15. Jeżeli przyjedziesz punktualnie ale wg zegara na wyświetlaczu Elfa, otworzysz drzwi w pierwszej połowie minuty przyjazdu (7:15:01 - 7:15:30), to w podsumowaniu pokaże prawidłowy czas przyjazdu, ale na rozkładzie jazdy pokaże "1 min przed czasem". Jeżeli otworzysz drzwi w drugiej połowie minuty przyjazdu, to w podsumowaniu pokaże prawidłowy czas przyjazdu i na rozkładzie jazdy pokaże "0 min przed czasem". jeśli godzina odjazdu jest inna niż przyjazdu i nie zdążysz otworzyć drzwi w godzinie przyjazdu ale zdążysz przed godziną odjazdu, to rozkład jazdy pokaże "0 min przed czasem", a w podsumowaniu będzie "+1 min". postój na stacjach (licznik postoju) zawsze jest liczony do ostatniej sekundy minuty odjazdu z jednym małym wyjątkiem. Jeżeli odjazd jest o 7:16, to odliczanie do zamknięcia drzwi potrwa 7:16:59. To właśnie powoduje problem z Pruszkowem opisany przeze mnie wcześniej - przykładowo wg rozkładu odjazd z Parzniewa jest o 7:16, a przyjazd do Pruszkowa 7:18. Na pierwszy rzut oka nie wygląda to źle, a biorąc pod uwagę, że z Parzniewa faktycznie zostaniesz wypuszczony dopiero o 7:17, to na rozpędzenie, przejazd 2,5km i hamowanie pozostaje tylko minuta, bo mimo iż godzina odjazdu jest o minutę późniejsza, to opóźnienia nie policzy tylko do godziny 7:18:00. Parę razy zabrakło mi 3-5 sekund by się zmieścić w czasie. Wyjątkiem w liczniku czasu odjazdu jest to, że minimalny czas otwarcia drzwi to bodajże 20 sekund. Więc jeżeli otworzysz drzwi mniej niż 20 sek. upływem godziny odjazdu (np. 7:18:55 przy godzinie odjazdu wg rozkładu 7:18), to będziesz mógł odjechać o 7:19:15, a nie o 7:18:59. Mam nadzieję, że nie namotałem za bardzo w opisie i komuś się moje wnioski ułatwią wbicie osiągnięcia. Edited January 23, 2023 by ArcadioSF Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dez Posted January 23, 2023 Author Share Posted January 23, 2023 19 minutes ago, ArcadioSF said: opóźnienie w podsumowaniu nie jest tożsame z opóźnieniem prezentowanym w rozkładzie jazdy. Załóżmy że planową godziną przyjazdu jest 7:15. Jeżeli przyjedziesz punktualnie ale wg zegara na wyświetlaczu Elfa, otworzysz drzwi w pierwszej połowie minuty przyjazdu (7:15:01 - 7:15:30), to w podsumowaniu pokaże prawidłowy czas przyjazdu, ale na rozkładzie jazdy pokaże "1 min przed czasem". Jeżeli otworzysz drzwi w drugiej połowie minuty przyjazdu, to w podsumowaniu pokaże prawidłowy czas przyjazdu i na rozkładzie jazdy pokaże "0 min przed czasem". Ja mam tak, że jak przyjadę np 7:15:01 - 7:15:40 to zalicza punktualnie na 0 min, od ~ 7:15:45-7:15:59 - na bank +1 dodaje. Dziś sprobowałem przejechać elfem odwrotny kierunek czyli Zawircie - Katowice. Na początku było easy w porównaniu do K-Z, a potem puścili mnie na Sz (miałem przejechać 2 km za 2 min xD) więc tu po prostu dałem 100 normalnie żeby być punktualnie, a na Sosnowieć puścili na tor bokowy pod 40 kmh, więc nie dało się zrobić na czas. Niektóre scenariusze tak zrobione że po prostu nie ma szans przejechać. Albo masz opóźnienie i pod koniec naganiasz albo masz jechać niezgodnie z przepisami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom_89 Posted January 23, 2023 Share Posted January 23, 2023 W dniu 22.01.2023 o 23:36, FluffyAdmiral napisał(a): prologu na tym nocnym kursie z Ząbkowic do Będzina Wygląda że ten scenariusz single player najbardziej do tego pasował ponieważ mi też się tam udało. Podejrzewam że innym też. Był w miarę krótki co pomagało. Może w kolejnej aktualizacji wróci. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FluffyAdmiral Posted January 23, 2023 Share Posted January 23, 2023 Zawsze możesz spróbować złapać jakiś krótki kurs Regionalny na multi. Podobno za to też można dostać osiągnięcie. Wskocz na pusty serwer żeby Ci ktoś przypadkiem pod górke nie zrobił i spróbój szczęścia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcadioSF Posted January 23, 2023 Share Posted January 23, 2023 No właśnie jestem ciekaw jak długi musi być ten kurs. Link to comment Share on other sites More sharing options...
motoracer3 Posted January 24, 2023 Share Posted January 24, 2023 Udało mi się odblokować osiągnięcie "Na czas" na samouczku, ale dopiero za którąś próbą. Nie trzeba oczekiwać z otwarciem drzwi po przyjeździe, można to zrobić wcześniej. Przestrzegałem również wszystkich ograniczeń prędkości. Myślę, że tutaj ważna jest precyzja, trzeba wszędzie jechać Vmax i w miarę sprawnie hamować, jakieś 700-600 metrów przed zatrzymaniem zadajnik na -70,%, coś w tym stylu. Ja właśnie w ten sposób prowadziłem. Pozdrawiam i życzę powodzenia! 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sector76 Posted January 24, 2023 Share Posted January 24, 2023 No patrz, ja wydaje się jechałem bardziej punktualnie i mi nie zaliczyło. Miałem bodajże na jednym postoju -1 min. Może jakiś bug? Gratki, popróbuję jeszcze 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eridor Posted January 24, 2023 Share Posted January 24, 2023 Generalnie problem jest chyba jeszcze inny 😉 Zgłaszałem go tutaj Ale skoro są osoby które to zrobiły.. to pytanie - w jakim stanie otwieracie na końcu scenariusza drzwi? Może trzeba spróbować z wszystkimi możliwymi hamulcami oraz otwartym wyłącznikiem szybkim? Link to comment Share on other sites More sharing options...
motoracer3 Posted January 24, 2023 Share Posted January 24, 2023 Jak starałem się zdobyć osiągnięcie w scenariuszu Katowice - Zawiercie to faktycznie po dojechaniu do Zawiercia i otwarciu drzwi miałem na wykresie zaznaczone na czerwono "Odjazd ze stacji przed czasem". Nie pamiętam w jakim stanie był hamulec, ale zawsze najpierw otwieram drzwi, a dopiero później przestawiam zadajnik na 0%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dez Posted January 24, 2023 Author Share Posted January 24, 2023 3 hours ago, motoracer3 said: Udało mi się odblokować osiągnięcie "Na czas" na samouczku, ale dopiero za którąś próbą. Nie trzeba oczekiwać z otwarciem drzwi po przyjeździe, można to zrobić wcześniej. Przestrzegałem również wszystkich ograniczeń prędkości. Myślę, że tutaj ważna jest precyzja, trzeba wszędzie jechać Vmax i w miarę sprawnie hamować, jakieś 700-600 metrów przed zatrzymaniem zadajnik na -70,%, coś w tym stylu. Ja właśnie w ten sposób prowadziłem. Pozdrawiam i życzę powodzenia! Przedwczoraj testowałem samouczek. Miałem czasy jeden do jednego. Robiłem zatrymanie akurat w czasie, a nie tylko otwieranie drzwi i nic... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sector76 Posted January 24, 2023 Share Posted January 24, 2023 Przejechałem po raz kolejny i mi nie zaliczyło. Coś jest zbugowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dez Posted January 24, 2023 Author Share Posted January 24, 2023 3 hours ago, motoracer3 said: Jak starałem się zdobyć osiągnięcie w scenariuszu Katowice - Zawiercie to faktycznie po dojechaniu do Zawiercia i otwarciu drzwi miałem na wykresie zaznaczone na czerwono "Odjazd ze stacji przed czasem". Nie pamiętam w jakim stanie był hamulec, ale zawsze najpierw otwieram drzwi, a dopiero później przestawiam zadajnik na 0%. Elf automatycznie hamuje tabor po zatrymaniu nawet jeżeli wyzerujesz zadajnik jazdy. Ja otwierałem drzwi przy utrzymaniu mocy -50-80%. Potem dopiero zerowałem. Poza tym na elfie nie da się odjechać od przystanku w momencie blokowania drzwi czyli kiedy zmieniasz na Z i odrazu zadajesz moc jazdy, ruszy dopiero po zamknięciu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dez Posted January 24, 2023 Author Share Posted January 24, 2023 8 minutes ago, Sector76 said: Przejechałem po raz kolejny i mi nie zaliczyło. Coś jest zbugowane. Ma być na każdym checkpoincie bez +-, a równo na 0, ale mi w samouczku nie zaliczyło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dez Posted January 24, 2023 Author Share Posted January 24, 2023 18 hours ago, FluffyAdmiral said: Zawsze możesz spróbować złapać jakiś krótki kurs Regionalny na multi. Podobno za to też można dostać osiągnięcie. Wskocz na pusty serwer żeby Ci ktoś przypadkiem pod górke nie zrobił i spróbój szczęścia. Aby bot otwierał wjazdowe na czas, ale dzięki, można też spróbować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sector76 Posted January 24, 2023 Share Posted January 24, 2023 Ja odnoszę się do tego co pokazał @motoracer3 kilka postów wyżej. Jak widać u niego, miał kilka "przed czasem" a mimo tego zaliczyło mu to osiągnięcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts