Creativee. Posted February 25, 2023 Share Posted February 25, 2023 Przy takiej ilości symulowanych rzeczy, z tego co mi się wydaje trudno jest utworzyć skrypt z zapisywaniem gry, bo nawet w Train Sim World 2 było z nim dużo problemów (źle zaczytywały się semafory i gdzieś na trasie było wieczne S1, elementy pociągu i jego funkcje nie działały prawidłowo), potem w TSW3 możliwość zapisu została usunięte ze względu na te problemy, dopiero w ostatnim czasie została ta funkcja przywrócona, a i tak podobno są problemy. Prawdopodobnie kiedyś system zapisu gry wejdzie do Simrail, ale nie wydaje mi się, że nastąpi to jakoś bardzo szybko. 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PeVoo Posted March 2, 2023 Share Posted March 2, 2023 W dniu 7.02.2023 o 08:12, Steveqq napisał(a): a jak ktoś by chciał porobić coś innego między innymi na komputerze a ma zrobione 3/4 trasy, bądź po prostu nie ma czasu, więc po prostu musi zamknąć grę, więc byłaby dobra opcja zapisu. W trybie hibernacji nie zapominajmy, że komputer ciągle pobiera prąd. Tutaj też np. ja po prostu nie potrafie jakkolwiek 3h przegrać na raz, potrzebuje przerwy i wolę wyłączyć komputer Ja nie bronię braku zapisu gry, tylko podpowiadam awaryjne obejście problemu 😉 Zhibernowany komp nie pobiera prądu, ponieważ jest on wtedy wyłączony. Hibernacja zrzuca stan pamięci RAM całego komputera na dysk i następnie go wyłącza, a po włączeniu wczytuje poprzednią zawartość RAM z dysku i tylko dlatego odzyskujesz stan komputera sprzed wyłączenia. Ale komputer naprawdę jest wyłączony. Jak nie wierzysz, sprawdź na laptopie nie ładując ileś dni, albo odłącz kabel zasilania od kompa stacjonarnego po hibernacji. To "uśpienie" nie wyłącza do końca kompa (i zużywa prąd). Natomiast na "porobić coś innego", to masz jeszcze tzw. Alt-Tab. Jeśli masz w miarę dużo RAMu, to nie powinno być z tym problemów, żeby SimRail był uruchomiony i spauzowany kiedy robisz coś innego (ja nie miałem). Jak masz za mało, to będzie mulić, zwłaszcza przy przełączaniu. Spauzowana gra nie powinna też obciążać procesora, bo nie musi nic robić poza czekaniem aż wrócisz. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts