Jump to content

Recommended Posts

Posted

Próbując ustawić widok TPP (od tyłu z góry), maksymalny kąt do jakiego możemy ją obniżyć jest mniej więcej taki:

image.thumb.jpeg.6f0e80cc5f4742959788e638a8a0a292.jpeg

a zaraz potem dzieje się to:

image.thumb.jpeg.ce4e1179c23b803be831b81fda1fcd7c.jpeg

Nie mówiąc już nawet o tym, że kamera celuje w środek lokomotywy zamiast co najmniej na jej przednią górną krawędź lub na tory ileś metrów w przód).

Ja wiem, że znajdą się tacy, co uważają to za całkowicie nierealne i zbędne, ale wiem też, że sporo ludzi lubi tak jeździć, przynajmniej od czasu do czasu - w tym ja, żeby pooglądać widoki dookoła (czasem też obracając na boki) i zerwać z monotonią.

Myślę, że to nie powinno być trudne do naprawienia, pewnie wystarczy zaczepić kamerę ciut wyżej nad lokomotywą albo wykluczyć lokomotywę z testowania widoczności, czy coś w tym stylu żeby to naprawić, a naprawi to mocno wrażenia z gry (w tym pierwsze wrażenia). Proponuję to jednak podpicować.

• I agree 1
Posted

Po prostu trzeba się upewnić, że kamera która jest zaczepiona do obiektu nie może kolidować z innymi obiektami. Dzięki temu będzie można ją ustawić bardziej swobodnie i nie powinno to powodować problemów. Jedyny minus jest taki, że kamera będzie również mogła zajżeć tam, gdzie zasięg wzroku gracza sięgać nie powinien.

Posted

Tylko już teraz można zaglądać w takie miejsca. Kamera reaguje na te same kolizje co gracz (wyjątek to Elf) i jak się oddali kamerę to praktycznie każdy domek można oglądać od wewnątrz, który stoi blisko torów.

Posted (edited)

Tylko, że jak ja obniżam kamerę nad pociągiem (żeby widzieć horyzont w przód), to tam nie ma niczego z czym ona by mogła kolidować. Nie rozumiem jak to tam jest liczone i wg czego. Obstawiam, że jest zrobione coś w stylu, że badana jest widoczność punktu zaczepienia kamery z danego kąta jej patrzenia i po obniżeniu kąta ten punkt jest zasłonięty przez jakąś część lokomotywy i to to powoduje przeskoki. Kamera się zachowuje jakby unikała ścian w tunelu albo zejścia poniżej grunt (podczas gdy tam nic nie ma). Pewnie wystarczy coś delikatnie poprawić (np. punkt zaczepienia lub wykluczyć coś z testów) i będzie śmigać.

Taki jest z grubsza docelowy widok, który chciałbym móc mieć (móc sobie ustawić) pod jakimś klawiszem kamery (najwięcej na takim widać terenu dookoła podczas jazdy):

obraz_2023-01-04_134551368.thumb.png.66536f73038f96c6c1c9b14b434831a7.png

Niemniej jednak na tym zrzucie kamera ma punkt "zaczepienia" (patrzenia) na ileś metrów w przód, bo to nie jest kamera na lokomotywę.

TO jest kamera celowana w lokomotywę:

image.thumb.png.634b42dde6843159e91ea8156a94aecf.png

Co ciekawe w TSW też są przeskoki na tej kamerze jak się kąt za bardzo obniży, jednak nie od aż tak mocno ograniczonego kąta.

PS: Powód dla którego wolę kamerę wyżej (z widokiem celowanym przed lokomotywę) jest taki, że na nim jeszcze da się w miarę zobaczyć znaki przy lokomotywie, podczas gdy na tym drugim są już za daleko oraz łatwiej też ucelować w końcówkę peronu.

Edited by PeVoo
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy