Dear Wolf Posted December 8, 2022 Share Posted December 8, 2022 Może trochę upierdliwa ale oto moja lista: - AI na stacjach Lazy nie podała S2 mimo planowej godziny odjazdu, czekałem 20 min EC na marne. A chłop ponad godzinę jechał 🙂 - Czuwak w EU07 wyglada na klasyczną tekstury, kiedy nanometry wyglądają jakby były za szybką to w przypadku czuwała nie rzuca on żadnego światła w kabinie, plus nie wygląda to na element, który znajduje się za jakimś deklem. - Na stacji Lazy nie widziałem ułożenia zwrotnic, myślałem że jadę wprost na inny pociąg, i byłem zmuszony użyć Radio stop. Było to w nocy około godziny 23. - Proponuje zablokować możliwość wskakiwania poprzez sprzęg i gniazdo sterowania na dach pociągu, a dalej na wiaty etc. - Światła samochodów nie są widoczne na asfalcie, po prostu jest to tekstura bez źrodła światła. - Na niektórych odcinkach trasy brakuje trawy 3D(Nie tylko obok torów ale i na całym segmencie, dzięki czemu teren dookoła wyglada jak w MSTS. - światła z obiektów przy torowych nie rzucają go na samochody, przez co przejazd samochodu wyglada jak ciemna plama. - W nocy podczas jazdy i ustawieniu pociągu w specyficzna stronę świata, typu przejazd po łuku, otrzymujemy czerwone flary na każdym oknie, które skutecznie niwelują widoczność. - Możliwość otworzenia drzwi w innych pojazdach, EN76/TRAXX, po wejściu do środka teleport do naszej kabiny. - Możemy w trybie zewnętrznym zablokować naszą postać pomiędzy sprzęgiem a lokomotywą, po wejściu do kabiny przez przycisk 1 i następnie wyjęciem na zewnętrz - 3 na klawiaturze, wystrzeliwuje naszą postać z bardzo duża prędkością w przypadkowym kierunku. - Czasami graficzne przedstawienie pozycji nastawnika i bocznikowania w EU07 potrafi zapamiętać np pozycje 4 i 2 mimo aktualnie innej pozycji, chodzi o GUI. Pomaga wyjście i wejście do kabiny. - drobne błędy GUI przy użyciu hamulca pomocniczego w EU07 - Brak numeru pociągu na GUI rozkładu jazdy - Tab wycisza komunikację glsoowa - Gra zapamiętuje pierwszy wybrany sklad. - Brak informacji o zajętości serwera. - Gdy gracz stoi na torach AI mogłoby podawać sygnał baczność. - Gdy spojrzymy na czoło naszego pociągu z trybu 3, drastycznie spada liczba FPS, mimo ze GPU nadal nie jest w pełni obciążone. - Czasami niemożliwe jest użycie drugiego typu syreny, pomaga wejście j wyjście z kabiny. - Wszystkie szyby w ED250 maja takie same zacieki 🙂 - Każdy przedział w wagonach pasażerskich ma otwarte drzwi. - W pociągu EC czasami NPC wchodzi drzwiami od strony torów a nie peronu, słyszymy wtedy dźwięk zamykania drzwi. - Brak możliwości odwiedzenia wagonów. - Kran hamulca w EU07 na GUI nie pokazuje prawidłowo siły hamowania - żółty pasek, w 1 stopniu, w ogóle nic się nie pokazuje a pociąg jednak potrafi dość zwolnić 🙂 - Czasami EU07 pokazuje jazdę na oporach mimo 0 pozycji nastawnika. Raz uniemożliwiło mi to dalszą jazdę. Na pewno listę będę aktualizować 🙂 Performance to nie wina PC - 4090/13700KF Trzymam za was kciuki i wyglada to obiecująco. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dear Wolf Posted December 8, 2022 Author Share Posted December 8, 2022 - Pendolino jeździ z wyłączonym oświetleniem wewnętrznym przedziału pasażerskiego. - Mialem sytuacje że semafor w GUI pokazywał vmax, a tymczasem w oddali świecił się na pomarańczowo. Jakieś 10m przed semaforem zmienił światło na zielone. - Auta potrafią mrugać światłami z białego na czerwone.(na ułamek sekundy) -W niektórych sytuacjach naciśnięcie przycisku 3 na klawiaturze teleportuje nas obok lokomotywy ale bez możliwości chodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dear Wolf Posted December 8, 2022 Author Share Posted December 8, 2022 Zły shader Elf-a Brak kolizji drzwi w Traxx Po zalogowaniu ukończyłem scenariusz 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukitram Posted December 8, 2022 Share Posted December 8, 2022 Jeśli dobry temat to jeden z przełączników w kabinie Traxxa jest "biały". W przypadku wagonów typu Eaos, nie wiem jak inne, zauważyłem, że wagon jedzie obrzeżami po główce szyny. Jakby "szyny były złe" a może to podwozie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team Stele Posted December 8, 2022 SIMRAIL Team Share Posted December 8, 2022 Hebelek od blokady drzwi? On ma być biały. Zakładajcie osobny wątek na każdy typ zgłoszenia. Przejrzyjcie listę czy nie widać już czegoś podobnego i dopiszcie się. Taka litania na kilkadziesiąt punktów jest trudna do podziału na zadania dla programistów i grafików. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted December 8, 2022 SIMRAIL Team Share Posted December 8, 2022 9 godzin temu, Dear Wolf napisał(a): - Czasami EU07 pokazuje jazdę na oporach mimo 0 pozycji nastawnika. Raz uniemożliwiło mi to dalszą jazdę. Siódemki z niskimi numerami świecą lampkę jazdy na oporach również na 0. pozycji nastawnika - wystarczy, że nie jest zamknięty ostatni stycznik oporowy, ale generalnie pojazd jest gotowy do jazdy (zamknięty odpowiedni stycznik w układzie sterowania). Siódemki z wysokimi numerami i po modernizacji świecą tę lampkę dopiero po zamknięciu styczników liniowych - czyli dopiero na 1. pozycji nastawnika. 9 godzin temu, Dear Wolf napisał(a): - Kran hamulca w EU07 na GUI nie pokazuje prawidłowo siły hamowania - żółty pasek, w 1 stopniu, w ogóle nic się nie pokazuje a pociąg jednak potrafi dość zwolnić 🙂 Pasek GUI pokazuje obecnie ciśnienie w przewodzie głównym przeliczone na procenty hamowania. Spodziewam się, że prowadziłeś pociąg z zaworem hamulca w pozycji napełniania uderzeniowego (2. od góry, zawór ma rączkę prosto do przodu), gdzie panuje ciśnienie w przewodzie głównym większe niż zazwyczaj (5,4 bar zamiast 5,0). Powoduje to, że zastosowanie pierwszego stopnia hamowania obniża prawidłowo ciśnienie 0,4 bar i wdraża normalnie hamowanie, ale tylko zamiast sekwencji 5,0 (0%) -> 4,6 (8%) mamy 5,4 (0%) -> 5,0 (0%). Ogólnie temat do szerszego przemyślenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dear Wolf Posted December 8, 2022 Author Share Posted December 8, 2022 Proponujecie to rozbić teraz czy to już rada na przyszłość? Jeśli macie jakiś otwarty system ticketow oprócz gitlaba, to Można tam wszystko od ręki wrzucić, wraz z opisaną procedura odtworzenia błędu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team Stele Posted December 8, 2022 SIMRAIL Team Share Posted December 8, 2022 11 godzin temu, Dear Wolf napisał(a): - Czuwak w EU07 wyglada na klasyczną tekstury, kiedy nanometry wyglądają jakby były za szybką to w przypadku czuwała nie rzuca on żadnego światła w kabinie, plus nie wygląda to na element, który znajduje się za jakimś deklem. -Bo to jest tekstura. Pleksa na tyle gruba, że nie uważam by robienie wnętrza puszki dało sensowny efekt. Żadna lampka sygnałowa nie jest źródłem światła. - Na stacji Lazy nie widziałem ułożenia zwrotnic, myślałem że jadę wprost na inny pociąg, i byłem zmuszony użyć Radio stop. Było to w nocy około godziny 23. -Ale co jest problemem? Brak latarni zwrotnicowych? Stan infrastruktury stara się odwzorowywać to co na gruncie w okolicach 2018 (+/- zmiany w przepisach wymagane przez klientów branżowych) - Proponuje zablokować możliwość wskakiwania poprzez sprzęg i gniazdo sterowania na dach pociągu, a dalej na wiaty etc. -Wymaga pionowego colidera w okół pojazdu. Relikt z czasów, jak był wykorzystywany do kolizji deszczu. Globalnie musiało pozwalać wejść po rampach schodów. Do zrobienia, ale czy skakanie jak małpa po wagonach w czymś szkodzi? - Światła samochodów nie są widoczne na asfalcie, po prostu jest to tekstura bez źrodła światła. -Zgadza się i na pewno samochody nie dostaną źródeł świateł do czasu aż przekraczanie limitów renderera śiatłami statycznymi nie zostanie rozwiązane. - Na niektórych odcinkach trasy brakuje trawy 3D(Nie tylko obok torów ale i na całym segmencie, dzięki czemu teren dookoła wyglada jak w MSTS. -Trawy czy całości roślinności? Bo to różne przyczyny. Zgłaszaj konkretne miejsca. - światła z obiektów przy torowych nie rzucają go na samochody, przez co przejazd samochodu wyglada jak ciemna plama. -Dziwne. Nie spotkałem się. - W nocy podczas jazdy i ustawieniu pociągu w specyficzna stronę świata, typu przejazd po łuku, otrzymujemy czerwone flary na każdym oknie, które skutecznie niwelują widoczność. -Znane. Pracujemy nad tym. - Możliwość otworzenia drzwi w innych pojazdach, EN76/TRAXX, po wejściu do środka teleport do naszej kabiny. -Znane. Pracujemy nad tym. - Możemy w trybie zewnętrznym zablokować naszą postać pomiędzy sprzęgiem a lokomotywą, po wejściu do kabiny przez przycisk 1 i następnie wyjęciem na zewnętrz - 3 na klawiaturze, wystrzeliwuje naszą postać z bardzo duża prędkością w przypadkowym kierunku. -Huśtawka z GTA4 powraca. W każdej grze z fizyką gdzieś będzie katapulta. - Czasami graficzne przedstawienie pozycji nastawnika i bocznikowania w EU07 potrafi zapamiętać np pozycje 4 i 2 mimo aktualnie innej pozycji, chodzi o GUI. Pomaga wyjście i wejście do kabiny. - drobne błędy GUI przy użyciu hamulca pomocniczego w EU07 - Brak numeru pociągu na GUI rozkładu jazdy -Znane. Pracujemy nad tym. - Tab wycisza komunikację glsoowa -Znane. Pracujemy nad tym. - Gra zapamiętuje pierwszy wybrany sklad. -Znane. Pracujemy nad tym. - Brak informacji o zajętości serwera. -Znane. Pracujemy nad tym. - Gdy gracz stoi na torach AI mogłoby podawać sygnał baczność. -AI nie ma takich informacji. - Gdy spojrzymy na czoło naszego pociągu z trybu 3, drastycznie spada liczba FPS, mimo ze GPU nadal nie jest w pełni obciążone. -Ciężko powiedzieć o co chodzi, ale masz wtedy całą długość składu w kadrze. - Czasami niemożliwe jest użycie drugiego typu syreny, pomaga wejście j wyjście z kabiny. - Wszystkie szyby w ED250 maja takie same zacieki 🙂 -Istotnie i pewnie nie tylko tam. Woda też spływać będzie po nich w synchronizowany sposób. Instancjonowanie okien o tej samej orientacji dla optymalizacji symulacji wody. - Każdy przedział w wagonach pasażerskich ma otwarte drzwi. -Uproszczenie by ludziki nie musiały otwierać sobie drzwi. - W pociągu EC czasami NPC wchodzi drzwiami od strony torów a nie peronu, słyszymy wtedy dźwięk zamykania drzwi. -Wchodzi? A skąd on się wziął na torach? - Brak możliwości odwiedzenia wagonów. -Wagony nie są dostosowane do wędrówek. Może kiedyś. - Kran hamulca w EU07 na GUI nie pokazuje prawidłowo siły hamowania - żółty pasek, w 1 stopniu, w ogóle nic się nie pokazuje a pociąg jednak potrafi dość zwolnić 🙂 -Pasek pokazuje procentową siłę hamowania. Może hamulce w składzie przeładowane? - Czasami EU07 pokazuje jazdę na oporach mimo 0 pozycji nastawnika. Raz uniemożliwiło mi to dalszą jazdę. Na pewno listę będę aktualizować 🙂 Performance to nie wina PC - 4090/13700KF Trzymam za was kciuki i wyglada to obiecująco. Oświetlenie pendolino znane. Drzwi Traxxa poprawiłem. To do czego się nie odniosłem możesz porozpisywać na osobne zgłoszenia. Najlepiej rozwijając bo miejscami nie wiem o co chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts