Ghostlybreath Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago Cześć. Jestem na etapie kończenia scenariusza manewrowego, ale mam problem z podpięciem zimnej lokomotywy. Scenariusz wygląda tak, że w pewnym momencie podjeżdżam pod zimną lokomotywę, podpinam ją do swojej aktywnej lokomotywy, a następnie razem jadę po wagony. Zimna lokomotywa będzie więc częścią całego składu. Problem pojawia się przy hamulcach. Gdy wchodzę do zimnej lokomotywy, ustawiam hamulec na odcięcie i łączę przewód hamulcowy oraz pneumatykę z moją aktywną lokomotywą, nie jestem w stanie nabić odpowiedniego ciśnienia. Gdy z kolei rozłączę hamulec, wszystko działa poprawnie, ale wtedy sama zimna lokomotywa jedzie na zaciągniętym hamulcu. Chciałbym zrobić to zgodnie ze sztuką, dlatego zastanawiam się, jak wygląda to w rzeczywistości przy tworzeniu takiego składu. Czy zimna lokomotywa powinna normalnie hamować razem z resztą składu, czy powinna być całkowicie zluzowana? A jeśli nie powinna hamować, to czy mam ją po prostu zluzować? Już trochę głupieję. 🙂
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted 15 hours ago SIMRAIL Team Posted 15 hours ago Cześć, od strony technicznej (kolejowej) sprawa wygląda tak, że wyłączone lokomotywy mają otwarte zawory czuwakowe (zawory bezpieczeństwa). Powoduje to, że po dezaktywacji kabiny/wyłączeniu baterii tracą one zasilanie i się otwierają, opróżniając przewód główny. Powoduje to, że nie ma możliwości napełnienia przewodu głównego takiej lokomotywy, bo powietrze od razu ucieka do atmosfery. Żeby temu zaradzić stosuje się dwojakie rozwiązania: albo przełącza lokomotywę w tryb holowania przy włączonych bateriach - zasila się zawory, żeby były zamknięte, albo przełącza się ją w tryb holowania bez zasilania - zawory wtedy odcina się mechanicznie, żeby powietrze nie uciekało. Na chwilę obecną w SimRail możesz ciągnąć na zimno wyłącznie dwie lokomotywy: 1) EU07 w trybie włączonych baterii - po załączeniu baterii należy w kabinie A przestawić przełącznik jazda pociągowa-jazda ciągniona (za maszynistą) na pozycję jazda ciągniona, 2a) ET22 w trybie włączonych baterii - po załączeniu baterii należy przestawić w szafie elektrycznej (chyba za kabiną A) ten sam przełącznik na jazdę ciągnioną, 2b) ET22 w trybie na zimno - bez załączania baterii należy znaleźć zawory kulowe czuwaka, które należy zamknąć. Dragon i TRAXX nie mają w tym momencie maszynowni, w której można by dokonać stosownych przełączeń. CD163 czeka na aktualizację, która również umożliwi ciągnięcie jej na zimno. Być może udałoby się to już teraz, gdyby przestawić przełącznik jazda pociągowa-jazda ciągniona na pulpicie kabiny A w pozycję jazda ciągniona, co wyłączy czuwak i SHP. Oczywiście w każdym przypadku hamulec maszynisty przestawiamy w odcięcie. Kwestia włączenia/wyłączenia samego hamulca lokomotywy jest kwestią odrębną, aczkolwiek obecne przepisy wymagają, aby pierwszy i ostatni pojazd w składzie miał czynny hamulec.
Recommended Posts