Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć. Jestem na etapie kończenia scenariusza manewrowego, ale mam problem z podpięciem zimnej lokomotywy.

Scenariusz wygląda tak, że w pewnym momencie podjeżdżam pod zimną lokomotywę, podpinam ją do swojej aktywnej lokomotywy, a następnie razem jadę po wagony. Zimna lokomotywa będzie więc częścią całego składu.

Problem pojawia się przy hamulcach. Gdy wchodzę do zimnej lokomotywy, ustawiam hamulec na odcięcie i łączę przewód hamulcowy oraz pneumatykę z moją aktywną lokomotywą, nie jestem w stanie nabić odpowiedniego ciśnienia. Gdy z kolei rozłączę hamulec, wszystko działa poprawnie, ale wtedy sama zimna lokomotywa jedzie na zaciągniętym hamulcu.

Chciałbym zrobić to zgodnie ze sztuką, dlatego zastanawiam się, jak wygląda to w rzeczywistości przy tworzeniu takiego składu. Czy zimna lokomotywa powinna normalnie hamować razem z resztą składu, czy powinna być całkowicie zluzowana? A jeśli nie powinna hamować, to czy mam ją po prostu zluzować?

Już trochę głupieję. 🙂

• SIMRAIL Team
Posted

Cześć,

od strony technicznej (kolejowej) sprawa wygląda tak, że wyłączone lokomotywy mają otwarte zawory czuwakowe (zawory bezpieczeństwa). Powoduje to, że po dezaktywacji kabiny/wyłączeniu baterii tracą one zasilanie i się otwierają, opróżniając przewód główny. Powoduje to, że nie ma możliwości napełnienia przewodu głównego takiej lokomotywy, bo powietrze od razu ucieka do atmosfery. Żeby temu zaradzić stosuje się dwojakie rozwiązania: albo przełącza lokomotywę w tryb holowania przy włączonych bateriach - zasila się zawory, żeby były zamknięte, albo przełącza się ją w tryb holowania bez zasilania - zawory wtedy odcina się mechanicznie, żeby powietrze nie uciekało.

Na chwilę obecną w SimRail możesz ciągnąć na zimno wyłącznie dwie lokomotywy:

1) EU07 w trybie włączonych baterii - po załączeniu baterii należy w kabinie A przestawić przełącznik jazda pociągowa-jazda ciągniona (za maszynistą) na pozycję jazda ciągniona,

2a) ET22 w trybie włączonych baterii - po załączeniu baterii należy przestawić w szafie elektrycznej (chyba za kabiną A) ten sam przełącznik na jazdę ciągnioną,

2b) ET22 w trybie na zimno - bez załączania baterii należy znaleźć zawory kulowe czuwaka, które należy zamknąć.

Dragon i TRAXX nie mają w tym momencie maszynowni, w której można by dokonać stosownych przełączeń. CD163 czeka na aktualizację, która również umożliwi ciągnięcie jej na zimno. Być może udałoby się to już teraz, gdyby przestawić przełącznik jazda pociągowa-jazda ciągniona na pulpicie kabiny A w pozycję jazda ciągniona, co wyłączy czuwak i SHP.

Oczywiście w każdym przypadku hamulec maszynisty przestawiamy w odcięcie. Kwestia włączenia/wyłączenia samego hamulca lokomotywy jest kwestią odrębną, aczkolwiek obecne przepisy wymagają, aby pierwszy i ostatni pojazd w składzie miał czynny hamulec.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy