Piter Frost Posted April 1 Posted April 1 Jakoś trzeba się porozumieć z mechanikiem prawda? hiszpański.mp4 3
Matys Posted April 1 Posted April 1 Mam takie pytanie, trochę czepiając się. Czy maszynista miał prawo cofać sprzed semafora. Bo z tego co się orientuję (nie żebym się znał) to ogółem jest zabronione cofanie składem na szlaku (chyba, że dyżurny ruchu pozwolił w szczególnym przypadku). 1
0x8000ffff Posted April 4 Posted April 4 Generalnie w trybie jazdy pociągowej, cofanie jest zabronione, zwłaszcza na szlaku, ale także na posterunkach ruchu na których w ich dokumentacji techniczno ruchowej nie przewiduje się jazd manewrowych. Zatem maszynista cofający samowolnie skład na szlaku wykonuje czynności zagrażającą bezpieczeństwu ruchu.
Dyspozytor Liniowy Posted April 4 Posted April 4 (edited) W dniu 1.04.2026 o 22:06, Matys napisał(a): Mam takie pytanie, trochę czepiając się. Czy maszynista miał prawo cofać sprzed semafora. Bo z tego co się orientuję (nie żebym się znał) to ogółem jest zabronione cofanie składem na szlaku (chyba, że dyżurny ruchu pozwolił w szczególnym przypadku). Lepiej przywalić się do osoby na nastawni niż osobę niemyślącą na składzie który sobie cofa .Robiąc z tego temat na forum . Sam sobie robi krzywdę. Edited April 4 by Dyspozytor Liniowy
Recommended Posts