patwrobel Posted Monday at 12:57 PM Posted Monday at 12:57 PM (edited) Przedstawiam mój szósty scenariusz pod SimRail: Poprowadzimy pociąg łączony 4520 HUTNIK relacji Bielsko-Biała/Jelenia Góra - Gdynia Główna na odcinku Katowice - Częstochowa - Łódź - Zgierz - Chociszew (łączenie na stacji Katowice) Aktualna wersja Wersja: 1.6.0 Data aktualizacji: 2026.03.30 Instalacja - WorkShop (zalecane) Wchodzimy na adres workshop: Patwrobel Scenerios i klikamy Zasubskrybuj Wszystkie aktualizacje będą instalowały się automatycznie Instalacja - ręczna Należy pobrać plik z adresu: 44_patwrobel.7z i wypakować go do głównego folderu scenariuszy gry SimRail (aktualizacje trzeba wgrywać ręcznie): ..\SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\ Misja 6: Osobowy: Katowice - Łódź - Gdynia Tabor: EU07 / EP07 / EP08 / TRAXX / DRAGON / ET22 / CD163 Kanał startowy: 2 UWAGA - DLC: Odcinek: Katowice - Myszków (bez wymaganego DLC) Odcinek: Piotrków Trybunalski - Zgierz (wymagane DLC: Łódź 1 oraz Łódź 2) Przebieg trasy - przystanki: Katowice Sosnowiec Główny Dąbrowa Górnicza Zawiercie Myszków (przestok ze względu na brak trasy w SimRail) Piotrków Trybunalski Łódź Widzew Łódź Chojny Łódź Kaliska Zgierz Chociszew (koniec trasy w SimRail) Opis: Poprowadzisz pociąg łączony 4520 HUTNIK relacji Bielsko-Biała/Jelenia Góra - Gdynia Główna na odcinku Katowice - Częstochowa - Łódź - Zgierz - Chociszew. Scenariusz rozpoczynamy na peronie 3 stacji Katowice. Przed nami właśnie wjeżdza nasz pociąg z Bielsko-Biała. Przechodzimy na peron 4 i przejmujemy skład. Po zgłoszeniu się do dyżurnego ruchu wyprowadzamy nasz skład na tor 22 i cofamy w peron, aby połączyć się ze składem z Jeleniej-Góry. Po połączeniu i próbie ruszamy w trasę do Gdyni Głównej. Po drodze zatrzmyjemy się na wskazanych stacjach i wykonujemy polecenia dyżurnych ruchu. Trasa zawiera mnóstwo zdarzeń losowych i zmienny przebieg scenariusza. Każdy nowy przejazd może być zupełnie inny. Po drodze mamy bardzo duży ruch składów AI. Podczas trasy możemy słyszać komunikaty drużyny konduktorskiej do podróżnych w stylu InterCity (sami decydujemy czy chcemy to słyszeć czy nie). W Zawierciu mamy możliwość wykonania dodatkowych manewrów - czy je wykonujemy decydujemy sami. Jeżeli zdecydujemy się na manewry wówczas musimy pomanewrować po stacji (dodatkowy czas ok 35min) i wokół nas cały czas odbywa się pozostały ruch na stacji. Dodatkowe manewry w Zawierciu będą wiązały się z dodatkowymi pracami na stacji Łódź Widzew (tu jednak czas jest mniejszy ok 6min). Po dojechaniu w okolice Myszkowa - scenariusz przeniesie nas automatycznie do stacji Piotrków Trybunalski (brak odcinka w SimRail). Kontunuujemy dalej przejazd przez Koluszki (z pominięciem stacji) i docieamy do wspomnianego Widzewa. Trasa prowadzi nas dalej przez Łódź Chojny, Łódź Kaliską i Zgierz aż ruszamy linią 16 w stronę Kutna. Zakończenie scenariusza następuje przed stacją Chociszew. UWAGA (DRAGON): Dla lokomotywy z ETCS musimy poczekać na przejęcie składu, aż załaduje się wirtualny dyżurny ruchu - jest to związane z załadowaniem danych ETCS. Etapy: ★ Początek ★ Katowice (Wyjazd) Sosnowiec Główny Dąbrowa Górnicza Dąbrowa Górnicza Ząbkowice Zawiercie Piotrków Trybunalski Rokiciny Gałkówek Łódź Widzew Łódź Chojny Łódź Kaliska Zdjęcia: Edited Monday at 12:59 PM by patwrobel 2 5
Tomasz Grykien Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago Dzięki za kolejny scenariusz, czekam na kolejne.
Samolotnik Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Cześć, scenariusz bardzo fajny. Niestety utknąłem na manewrach w zawierciu. Wszystko idzie gładko do momentu odczepienia wagonu na torze 110. Po prostu się nie da, przez co nie można kontynuować scenariusza. Pozdrawiam serdecznie! 1
zbyszek.1961 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 1 godzinę temu, Samolotnik napisał(a): Cześć, scenariusz bardzo fajny. Niestety utknąłem na manewrach w zawierciu. Wszystko idzie gładko do momentu odczepienia wagonu na torze 110. Po prostu się nie da, przez co nie można kontynuować scenariusza. Pozdrawiam serdecznie! Potwierdzam mam to samo, nie można odpiąć wagonu!
Masterczulki Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Świetny scenariusz, mega dopracowany 🥰 Nawet pociągi AI mają swoje rozkłady, więc wyświetlają się na wyświetlaczach peronowych! Szacun, bo na pewno wymagało to sporo pracy. Niestety musiałem przerwać scenariusz w Zawierciu, więc nie zdążyłem sprawdzić czy powyższy błąd z manewrami również występuje u mnie. Co do innych drobnych błędów, czy sugestii usprawnień, to mam następujące uwagi: 1. Przejeżdżając przez Będzin wyskoczył mi błąd "ISS Route B_K1 -> B_Rkps", aczkolwiek bez zauważalnego wpływu na rozgrywkę. 2. Przejeżdżając przez Łazy dostajemy info od Łaz ŁB, że brak wyjazdu, a na radio widnieje symbol, że komunikat został wygłoszony przez Łazy ŁC. 3. Trochę dziwnie wygląda jak w bardzo długich pociągach wagony barowe są na samym końcu - standardem jest lokowanie go w środku, najczęściej jako rozdzielenia wagonów 1 i 2 klasy. 4. W komunikacie drużyny konduktorskiej dla Dąbrowy Górniczej możnaby było dodać informację o wystawaniu pociągu z peronu i braku możliwości opuszczenia składu z dwóch ostatnich wagonów. 5. Jeśli jedziemy po czasie, to w komunikatach drużyny konduktorskiej mogłoby być zawarte przeproszenie za opóźnienia. A jeszcze tak na marginesie, to wydaje mi się, że DLC 1 nie jest potrzebne i cała trasa, którą jedziemy zawarta jest w DLC 2 🙂
markus16w Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Zapowiada się świetnie, ale niestety po wyjechaniu z Zawiercia nie przeniosło mnie do dalszej części trasy. Najpierw zniknęła sieć trakcyjna, potem otoczenie, wreszcie skończyły się tory i się wykoleiłem. Przynajmniej zwiedziłem sobie mapę do samego końca :D. SimRail_log_2026-04-01_19-04-09.txt
patwrobel Posted 1 hour ago Author Posted 1 hour ago (edited) Nowa wersja 1.6.1 (link do ręcznego pobrania: 44_patwrobel.7z) Co nowego dla Misji 6: -poprawka w Zawierciu (problem z łączeniem / rozłączanie składu) -poprawa komunikatu w Łazach ŁB Co nowego dla Misji 5: -dodanie komunikatów głosowych dla stacji ("Następna stacja ..." oraz "Stacja ...") -dodanie dedykowanych komunikatów dla InterCity -wydłużenie trasy dla rozpoczęcia z Łodzi Kaliskiej (Początek = start Łodź Kaliska) -dodanie nowego etapu (możliwość startu): Łódź Dąbrówka (jak ktoś nie ma DLC Łódź 2) -dodanie Impulsa dla pociągów KM @Samolotnik @zbyszek.1961 Problem z manewrami w Zawierci naprawiony w nowej wersji @Masterczulki 1. Przebieg w Będzinie jest na wyjazd IC z przeciwka wiec nam nie przeszkadza - czasem SimRail zablokuje blokadę między stacjami a w LUA nie ma możliwości resetu liczniku osi. 2. Naprawione w nowej wersji (dzięki) 3. Wagon barowy jest losowo wkładany w skład - jest to całkowicie losowe w moich bibliotekach dla każdego składu. 4. Komunikaty można dodawać ale już jest ich i tak sporo a każdy komunikat blokuje inny (wydaje mi się że narazie wystarczy ich :)) 5. Myślałem o takim ale już jest długo mówiony cały tekst a pozatym trzeba by było za każdym razem sprawdzać czy jesteśmy opźnieni a i tak u niektórych już się gra zacina dlatego zrezygnowałem z tej opcji uznając że już jest za długi ten ciąg mówiony przez konduktora) 6. Co do DLC nie wypowiadam się @markus16w Jeżeli gra nie wczytała terenu to ja na to wpływu nie mam - pewnie coś się zacięło lub komputer nie wyrobił. Edited 1 hour ago by patwrobel 1
jmluengor Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago How can I prevent the other five scenarios from restarting when I install version 1.6.0 to play the sixth mission? I don't particularly mind because they're very entertaining and you can always start from another point, but it's a bit frustrating. Thank you very much for your work, which increases the value of this great simulator.
patwrobel Posted 58 minutes ago Author Posted 58 minutes ago 34 minuty temu, jmluengor napisał(a): How can I prevent the other five scenarios from restarting when I install version 1.6.0 to play the sixth mission? I don't particularly mind because they're very entertaining and you can always start from another point, but it's a bit frustrating. Thank you very much for your work, which increases the value of this great simulator. I do not understand. You don`t have to play all of my scenerio 1 to 5 to play 6. All of them are independent. Could You explain what do You mean?
markus16w Posted 24 minutes ago Posted 24 minutes ago Nie chodzi o to, że gra nie wczytała terenu, tylko zgodnie z Twoim opisem gdy dojeżdżam do Myszkowa, to scenariusz powinien mnie przenieść do Piotrkowa Trybunalskiego. A mnie nie przeniósł, tylko dojechałem do końca mapy, gdzie się wykoleiłem. Coś nie zadziałało z tym przeskokiem do Piotrkowa.
patwrobel Posted 15 minutes ago Author Posted 15 minutes ago 6 minut temu, markus16w napisał(a): Nie chodzi o to, że gra nie wczytała terenu, tylko zgodnie z Twoim opisem gdy dojeżdżam do Myszkowa, to scenariusz powinien mnie przenieść do Piotrkowa Trybunalskiego. A mnie nie przeniósł, tylko dojechałem do końca mapy, gdzie się wykoleiłem. Coś nie zadziałało z tym przeskokiem do Piotrkowa. A to sorry nie zaczaiłem. Jutro sprawdzę w logu co tam nie zaskoczyło. Niestety najczęściej problem jest z rozkładem jazdy albo podczas wyładowywania sie wywala albo podczas załadowania. Juz robiłem jakieś try catch ale to nie pomaga a u mnie czasem też to jest ale to losowe kurcze i nie wiem jak to wylapywac
Recommended Posts