Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wydawałoby się że w nocy, kiedy prawie nikt nie ma ludzkich graczy, automatyczni DR pilnują ruchu jak trzeba. Niestety, ich algorytmy decyzyjne są po prostu mocno niedopracowane. Wygląda na to, że nie potrafią wykonywać prostych kalkulacji, jak puszczać pociągi. Jadę składem 142057 (mapka w załączniku). AI zatrzymuje mnie pod wjazdowym w Knapówce. Stoję tam jakieś pół godziny, rzadko kto ma na takie postoje cierpliwość, stąd może mało jest analiz działania DR AI. Patrzę na mapce co jest za mną, ograniczam się do obserwacji szlaku do Włoszczowej. Długo, długo nic, czyli nie ma za mną żadnego pociągu, przede mną do Psar też czysto, ale stoję, jakieś pół godziny. Tymczasem z Włoszczowej leci 1301 i za nim 1401. AI Włoszczowa nie wziął mnie na bok, bo pewnie prawidłowo obliczył, że zdążę dojechać do Psar i tam pójdę na boczek. Ale nie, ja stoję pół godziny pod Knapówką, bo tak chce algorytm AI Knapówka. Za mną na szlaku w odległości co odstęp stoją już 1301 i 1401. Nagle cud, z boku po lewej pojawia mi się towarowy. To 242029 z Czarncy. Po nim zaraz dostaję w końcu sygnał do jazdy. 242029 pewnie wiózł odpady radioaktywne i dlatego trzy pociągi na niego czekały, w tym dwa ekspresy. AI Psary już miał więcej oleju w głowie, wziął mnie na bok, przepuściłem oba Pendolino i pojechałem w dalszą drogę. Takie coś kompletnie rozwala symulację, dlatego umieszczam to w dziale błędów. AI w Chat GPT jest  dużo inteligentniejsze od SimRailowych DR AI. 

Absurdy_AI.png

• SIMRAIL Team
Posted
Thank you for reporting this issue. A similar problem has already been reported by other users.
Dziękujemy za zgłoszenie tego problemu. Podobny problem był już zgłaszany przez innych użytkowników.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy