jazzmanPL Posted yesterday at 02:00 PM Posted yesterday at 02:00 PM Hej. Czy ktoś mógłby opisać prawidłowy sposób zmiany kabiny? Kiedy kabina jest uważana za tą aktywną? Oraz jak to robić przy sprzęgniętych 2 lub więcej lokomotywach?
Masterczulki Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago https://wiki.simrail.eu/Vehicles/Poland/Trains/Locomotives/4E
jazzmanPL Posted 18 hours ago Author Posted 18 hours ago (edited) Próbuję zrozumieć, jak stan odzwierciedlony w symulatorze ma się do rzeczywistości. Załączam trzy screeny. Na ostatnim mamy 3 lokomotywy połączone przewodami sterującymi. Na pierwszym i drugim stan kabiny 2 (czyli B) w lokomotywie nr.1, czyli na początku składu. Moje pytania to: 1. Czy mając połączone 2 lub 3 lokomotywy w pracy sprzężonej, pantografy w 2 i 3 podnoszą się tak jak w 1? W symulatorze podniesiony jest tylko tylny pantograf w lokomotywie 1, w pozostałych rozrząd jest wyłączony, więc to na 99.9% błąd. 2. Dlaczego w kabinie B w lokomotywie 1 przy wyłączonej baterii i nieaktywnym rozrządzie, załącznik pantografu przedniego, przetwornicy i sprężarki jest włączony? 3. Dlaczego wyłącznik szybki jest włączony? (kabina B) 4. i przede wszystkim dlaczego nastawnik jazdy jest również w pozycji 'naprzód" (kabina B) 5. Dlaczego hamulec zasadniczy nie jest w pozycji odcięcia, a w takiej samej jak w kabinie A? 6. Dlaczego radio jest w pozycji 'on'? Edited 18 hours ago by jazzmanPL
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted 18 hours ago SIMRAIL Team Posted 18 hours ago 17 minut temu, jazzmanPL napisał(a): 1. Czy mając połączone 2 lub 3 lokomotywy w pracy sprzężonej, pantografy w 2 i 3 podnoszą się tak jak w 1? W symulatorze podniesiony jest tylko tylny pantograf w lokomotywie 1, w pozostałych rozrząd jest wyłączony, więc to na 99.9% błąd. Włączony rozrząd oznacza, że dana kabina ma być aktywna i z niej będzie się odbywać sterowanie. Pantografy w lokomotywie 2. i 3. są sterowane bezpośrednio przez lokomotywę 1. 19 minut temu, jazzmanPL napisał(a): 2. Dlaczego w kabinie B w lokomotywie 1 przy wyłączonej baterii i nieaktywnym rozrządzie, załącznik pantografu przedniego, przetwornicy i sprężarki jest włączony? 4. i przede wszystkim dlaczego nastawnik jazdy jest również w pozycji 'naprzód" (kabina B) 6. Dlaczego radio jest w pozycji 'on'? Nie mamy rozbicia sterowania urządzeniami na poszczególne kabiny (można to podejrzeć w F8 -> Vehicle I/O), że obie kabiny wpisują się w to samo miejsce. Dopiero ET22, EN57 i CD163 mają pełne rozbicie sterowania na dwie niezależne kabiny. Przez jakiś czas musi to zostać w ten sposób, natomiast fajnie byłoby to wszystko wyrównać do jednego standardu. 22 minuty temu, jazzmanPL napisał(a): 5. Dlaczego hamulec zasadniczy nie jest w pozycji odcięcia, a w takiej samej jak w kabinie A? Czy w międzyczasie przechodziłeś między pojazdami albo pociągami? Pozycja hamulca i ciśnienie w przewodzie sugeruje, że musiał tam się na jedną klatkę odpalić bot, który te rzeczy ustawił po swojemu. 22 minuty temu, jazzmanPL napisał(a): 3. Dlaczego wyłącznik szybki jest włączony? (kabina B) A był wyłączany? Lampki mają wspólne zasilanie z przewodu sterującego. 1
jazzmanPL Posted 17 hours ago Author Posted 17 hours ago (edited) Dziękuję bardzo za rzeczowe wyjaśnienie i poświęcony czas @Królik Uszasty. To dla mnie ogromnie interesujący temat, a na wiele pytań ciężko jest znaleźć jednoznaczną odpowiedź 🙂 W każdy razie, rozumiem to tak: 1. Podpinając dodatkowe lokomotywy przez przewody sterujące, dodaję tak jakby dodatkowe agregaty prądowe, które zwiększają możliwości pociągowe składu, czyli pozwalają ciągnąć cięższe i dłuższe składy. Nie wiem, czy jest jakiś limit podpięcia dodatkowych lokomotyw, natomiast niezależnie już od ich ilości, każda kolejna podnosi dokładnie ten sam pantograf jak w kabinie aktywnej. 2. Wiem, że macie wiele pracy, a popyt rośnie 🙂 cierpliwie więc poczekam na ukochaną EP07 w wersji PRO z niezależnymi kabinami i pełnym przedziałem maszynowym :) 3. Nie za bardzo rozumiem działanie tego bota. Przychodziłem z kabiny A do B i sprawdzałem działanie nastawników, hamulców i przełączników. Wychodzi na to, że hamulce działają na podobnej zasadzie, czyli ich stan jest dokładnie taki sam w obu kabinach. 4. OK czyli system sterujący powoduje, że kontrolki w kabinie B odzwierciedlają stan (czyli palą się) z aktywnej kabiny (czyli w moim przypadku A). Kontrolki w pozostałych lokomotywach nie były zapalone (w lokomotywach 2 i 3 kabiny były w pełni wygaszone). Edited 3 hours ago by jazzmanPL
Recommended Posts