Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć

Dziś ruszyłem po raz pierwszy (poza tutorialem) na CD163.

No i niechcący załączyłem hamowanie awaryjne.

No to luzuję, rusz w przód... 100A max.

Myślę, co jest grane? Dałem napełnianie uderzeniowe. Aha. Po prostu jeszcze biedaczyna nie odhamowała. Rozpędzam się. Zmieniam znów hamulec na jazda.

A tu siła ciągu leci na -100%, i załącza się hamowanie.  

Tak jakby coś jeszcze blokowało odhamowanie.

Wiecie co w tej sytuacji należy zrobić? Próbowałem nawet uruchomić lokomotywę na nowo. Nic. Wreszcie od ucieczki sprężonego powietrza nawet na uderzeniowym nie chciał ruszyć zwiększając ciśnienie max do 7,4 musiałem przeładować grę.
Jak przeładowałem grę to na 5.0 jadę normalnie.

Co robię nie tak? Po hamowaniu awaryjnym jest jeszcze jakiś zawór, który trzeba odblokować?

20260128134522_1.jpg

EDIT

Spróbowałem raz drugi. Użyłem asymilacji... Tym razem pomogło...

CZy to jest klucz? Po hamowaniu awaryjnym i odluźnieniu trzeba zrobić asymilację?

Edited by Finek
Posted

Dzięki.

Właśnie na teście zrobiłem to samo, użyłem asymilacji i pomogło.

Czyli po prostu przeładowałem napełnianiem zbiorniki i przestały odpowiednio reagować.

Czyli po odluźnianiu, asymilacja i powinno działać, aby nie przeładować zbiorników sterujących, bo wtedy.... w zasadzie co? Trzeba by spuszczać całe ciśnienie i ładować na nowo, czego gra nie uwzględnia?

Posted (edited)
4 minutes ago, Finek said:

Dzięki.

Właśnie na teście zrobiłem to samo, użyłem asymilacji i pomogło.

Czyli po prostu przeładowałem napełnianiem zbiorniki i przestały odpowiednio reagować.

Czyli po odluźnianiu, asymilacja i powinno działać, aby nie przeładować zbiorników sterujących, bo wtedy.... w zasadzie co? Trzeba by spuszczać całe ciśnienie i ładować na nowo, czego gra nie uwzględnia?

Zacytuję wpis Królika: 

1. W rzeczywistości to by byl spacer wzdłuż składu i ciągnięcie za rączki odluzniaczy

Tylko że nie ma możliwości manipulacji elementami wagonów oprócz sprzęgu. Zatem jedyne co pozostaje to zacząć scenariusz od nowa albo opuścić pociąg jeśli to tryb MP. 

Może kiedyś się doczekamy takich możliwości. Aktualnie jest zalecana duża ostrożność przy używaniu pozycji napełniania albo nieużywanie jej wcale.

Edited by lewnemejski
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy