adamets2 Posted Thursday at 10:06 PM Posted Thursday at 10:06 PM Update z 22.01.2026 jest krokiem milowym w SimRail. Osobiście to jest coś na co czekałem od samego początku! Fenomenalne zmiany! - Działający save - Możliwość wyboru na każdej trasie: pociągu, pory roku, pogody i godziny odjazdu - Możliwość uruchomienia "rozgrzanego" pociągu - coś o czym pisałem ze 2 lata temu, żeby były opcje uproszczające grę i cieszę się, że Twórcy to wdrożyli. Pisanie na forum ma sens! To wszystko z pewnością jest związane z wyjściem tej gry na konsole. I to jest bardzo dobry kierunek. Dziękuję za ten update i idźcie dalej tą drogą. Na steam też jest to mocno chwalone. Ojj będzie grane 🙂 4 4
Matys Posted Thursday at 11:54 PM Posted Thursday at 11:54 PM 1 godzinę temu, adamets2 napisał(a): Update z 22.01.2026 jest krokiem milowym w SimRail. Osobiście to jest coś na co czekałem od samego początku! Fenomenalne zmiany! - Działający save - Możliwość wyboru na każdej trasie: pociągu, pory roku, pogody i godziny odjazdu - Możliwość uruchomienia "rozgrzanego" pociągu - coś o czym pisałem ze 2 lata temu, żeby były opcje uproszczające grę i cieszę się, że Twórcy to wdrożyli. Pisanie na forum ma sens! To wszystko z pewnością jest związane z wyjściem tej gry na konsole. I to jest bardzo dobry kierunek. Dziękuję za ten update i idźcie dalej tą drogą. Na steam też jest to mocno chwalone. Ojj będzie grane 🙂 W końcu... nie będziesz spamował w każdym swoim poście o braku sejwów w grze i że nie możesz grać w grę. A jak jeszcze posmakujesz multi... Pozdrawiam 🙂 6 3 1 1
adamets2 Posted yesterday at 10:41 AM Author Posted yesterday at 10:41 AM @Matys nie tylko save, ale super, że można wybrać pogodę, godzinę odjazdu i porę roku. Wreszcie mogę sobie pojechać w nocy czy dzień i nie jestem ograniczony do sztywnych pór roku i godzin. Tak samo fajnie, że można wybrać dowolny pociąg. 1
adamets2 Posted yesterday at 02:57 PM Author Posted yesterday at 02:57 PM (edited) @mluczak.kutno nie do końca rozumiem twoją reakcję. Sam pisałeś o tym: W dniu 28.12.2025 o 09:51, mluczak.kutno napisał(a): Co jeszcze? Dać do singlowych scenariuszy opcję wyboru pogody aktualizowanej dynamicznie, niczym w multiplayer. Opcje możliwe do wyboru w oficjalnych scenariuszach są bardzo "sztywne", nawet pomimo ich rozbudowy. Ewentualnie dać graczowi możliwość zmiany pogody po załadowaniu scenariusza, bez uruchamiania żadnego trybu deweloperskiego. Ps. Seria TSW doczekała się modą, który pobiera pogodę z Internetu (nie tylko obecną ale i historyczną). Oczywiście w pełni propsuję żeby pogoda była aktualizowana dynamicznie. Na razie nie ma tego, ale i tak to co zrobiono to krok w dobrą stronę. Edited yesterday at 02:59 PM by adamets2
Arkadio40 Posted yesterday at 03:36 PM Posted yesterday at 03:36 PM 17 godzin temu, adamets2 napisał(a): Update z 22.01.2026 jest krokiem milowym w SimRail. Osobiście to jest coś na co czekałem od samego początku! Fenomenalne zmiany! - Działający save - Możliwość wyboru na każdej trasie: pociągu, pory roku, pogody i godziny odjazdu - Możliwość uruchomienia "rozgrzanego" pociągu - coś o czym pisałem ze 2 lata temu, żeby były opcje uproszczające grę i cieszę się, że Twórcy to wdrożyli. Pisanie na forum ma sens! To wszystko z pewnością jest związane z wyjściem tej gry na konsole. I to jest bardzo dobry kierunek. Dziękuję za ten update i idźcie dalej tą drogą. Na steam też jest to mocno chwalone. Ojj będzie grane 🙂 Zapomniałeś dopisać że są jeszcze Pilichowice jako dyżurka dla graczy 😄 😄 😄 😄 😄 😄 to się nazywa ( sam sobie dopisz )
error723 Posted yesterday at 04:05 PM Posted yesterday at 04:05 PM 27 minut temu, Arkadio40 napisał(a): Zapomniałeś dopisać że są jeszcze Pilichowice jako dyżurka dla graczy 😄 😄 😄 😄 😄 😄 to się nazywa ( sam sobie dopisz ) Ciekaw byłem kiedy dołączysz do tej dyskusji i do czego się przyczepisz - tak, tym razem wbiłeś wręcz monumentalną szpilę... 4 1
adamets2 Posted yesterday at 04:16 PM Author Posted yesterday at 04:16 PM (edited) Czasami mam wrażenie, że część ludzi z tego forum to jakaś zamknięta (polsko-hejterska?) bańka. Ten update na steam ma na chwilę obecną 321 polubień Wszystkie oceny ostatnie i wszystkie oceny bardzo pozytywne. Gra idzie w dobrą stronę. Ja się bardzo cieszę choćbym i dostał 1000 śmieszkowatych reakcji od wiecznie niezadowolonych znafców z Maszyny i TD2 🙂 co dopatrzą się nawet przyczepią do literki na oznaczeniu pociągu. Niemal wszystkie zmiany jakie proponowałem i o jakie prosiłem od samego początku zostały wysłuchane. Za co dziękuję. Otworzenie tej gry na konsole to krok w dobrą stronę. Edited 21 hours ago by adamets2 4 4
Gosposia Hela Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Dobry krok , można by zrobić jeszcze ankietę wśród graczy w jakim kierunku powinny iść dalsze zmiany i ich priorytet. 1
Arkadio40 Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 5 minut temu, Gosposia Hela napisał(a): Dobry krok , można by zrobić jeszcze ankietę wśród graczy w jakim kierunku powinny iść dalsze zmiany i ich priorytet. Odpowiedz jest prosta Nowych podkreślam NOWYCH Lokomotyw , a nie staroci i nowych tras i taboru I w formie żartu teraz napisze. Drugiego Peronu w Opocznie
misiek_131415 Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 44 minuty temu, Gosposia Hela napisał(a): Dobry krok , można by zrobić jeszcze ankietę wśród graczy w jakim kierunku powinny iść dalsze zmiany i ich priorytet. I będzie wypisana każda możliwa lokomotywa i trasa w Polsce. 4 3
Rafał Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 4 godziny temu, adamets2 napisał(a): Ten update na steam ma na chwilę obecną 321 polubień A podobno ponad 100 tysięcy kopii sprzedanych. Jak to powiedziałeś 'euforia na steam'. 1
tedzik Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago (edited) A bug jaki był w scenariuszu Katowice - Wawa przez Kozłów z czerwonym światłem na dworcu w Kato, nawet po zgłoszeniu jak był tak jest dalej. Albo przy wciśnięciu radia na początku tekst w kółko "trwa ładowanie scenariusza" i nawet nie da się ruszyć z grupy postojowej na dworzec. Masakra. Edited 21 hours ago by tedzik
SIMRAIL Team Eridor Posted 20 hours ago SIMRAIL Team Posted 20 hours ago Godzinę temu, tedzik napisał(a): A bug jaki był w scenariuszu Katowice - Wawa przez Kozłów z czerwonym światłem na dworcu w Kato, nawet po zgłoszeniu jak był tak jest dalej. Albo przy wciśnięciu radia na początku tekst w kółko "trwa ładowanie scenariusza" i nawet nie da się ruszyć z grupy postojowej na dworzec. Masakra. Wydaje mi się że znalazłem w czym problem - przez to że jechałeś elfem nie dojeżdżałeś do odpowiedniego miejsca w peronie. Zmieniłem logikę i w najbliższej aktualizacji powinno ci śmigać poprawnie. Natomiast to ładowanie scenariusza.. nie mam pojęcia skąd to się mogło wziąć. Nie udało mi się tego odtworzyć 3
mluczak.kutno Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 16 godzin temu, adamets2 napisał(a): nie do końca rozumiem twoją reakcję Ależ już o tym pisaliśmy w jakimś innym wątku. Te ficzery, które cię tak cieszą to żadna nowość. To już było, być może nie w tych scenariuszach JSON-owych, ale w krakowskich już na pewno. Kraków miałeś gratis, nie możesz więc powiedzieć, że to jakieś ficzery DLC-only. Zapisu nie miałeś, ok. Wczoraj testowałem zapis na nowym scenariuszu Patwrobla, gra nie zapisała się poprawnie ani razu. Postęp jest, kiedyś się zapisywała i nie wczytywała, teraz nawet zapisu nie ma. Ani chybi hejter ze mnie. Nie musi wszak działać, jest to jest. Pisałem o pogodzie dynamicznej, tak. Takiej pobieranej z Internetu, realnej. Nie losowanej z kilku sztywnych kryteriów. Ps. Odpaliłeś w ogóle te "nowe- stare" scenariusze? Wybierzesz sobie tam teraz skład, zmienisz pogodę (co można było zrobić i w JSON, aczkolwiek trzeba było grzebać w plikach), zrobisz sobie zapis gry ale... Nadal jesteś sam jeden na mapie. Żadnych botów, żadnych odstawionych składów. Faktycznie, przełomowy update 🙂 1 2
Gosposia Hela Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Odpaliłem dwa scenariusze Katowice Warszawa Pendolino i lata 80 Katowice Sędziszów Kibelek oba w zimę . Wybór scenerii działa wybór pociągu działa super , na stacji w Sosnowcu południowym dalej stoi saturator w zimę ale spoko może wódkę na rozgrzewkę leją 🙂 ( spoko jest też napis na fladze wywieszonej przez opozycję ). Wszystko działa udało się zapisać . Brakuje ruchu kolejowego , na bocznicach pusto , smutno trochę wygląda trochę jak tutorial . Z moich sugestii to dodatnie losowych składów i zdarzeń oczywiście przed rozpoczęciem gry skalowanie zjawiska w procentach tak jak np. w ATS . Czyli czasem można postać z minutkę pod czerwonym i przepuścić jakiś skład czasem minąć jakiś składzik a nawet wyprzedzić . Ale spoko zmiany idą w dobrym kierunku . Pozdrawiam zespół, łapka w górę . Słuchajcie nas maluczkich i będzie git . Przydała by się też możliwość dotacji na np. patronite i zdobywanie skinów ( a np. pomazianego spreyem kibelka albo zardzewiały byczek ) za każde pińć złotych 🙂 . 1 1
misiek_131415 Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 2 godziny temu, mluczak.kutno napisał(a): Wczoraj testowałem zapis na nowym scenariuszu Patwrobla, gra nie zapisała się poprawnie ani razu. Postęp jest, kiedyś się zapisywała i nie wczytywała, teraz nawet zapisu nie ma. Ani chybi hejter ze mnie. Nie musi wszak działać, jest to jest. Save działa. Nie tak jak w innych grach ale działa. Dowód poniżej. To po pierwsze. Po drugie próbowałeś zapisać nie scenariusz simraila oficjalny tylko zewnętrzny. Nie wiem czy to ma znaczenie czy nie. Nie mam czasu teraz tego sprawdzać. Pisanie że gra do dupy bo mod nie działa poprawnie to troszkę przegięcie. Co do scenariuszy. Dali 10 scenariuszy bez ruchu AI z zastrzeżeniem że uzupełnią. Mogli nie dać, robić je do czerwca. Wtedy dać. Mogli. I tak zrobią w przyszłości jak takie marudy jak Ty będą marudzić. Na przyszłość będzie z opóźnieniem, jak będzie poprawione. Gdzie Ty miałeś ruch w AI na początku jak te scenariusze się pojawiły? Miałeś? Nie. I żyli wszyscy 3 lata tak. I nagle 3 tygodni więcej nie przeżyją. Poprawiają je sukcesywnie etapami. Simrail to gra multi. Była multi, jest multi i będzie multi. Chcesz singla wypasionego to zmień tytuł. Tutaj singiel zawsze kulał. Zawsze coś w przebiegach z czasem się sypało. Choroby wieku dziecięcego bym to nazwał. Będzie z czasem lepiej. I tyle w temacie. Jest postęp. Powoli zaległości prostują. Wierzę że powoli jakoś to się ułoży. Wczoraj np 1 raz jechałem parowozem. 13 miesięcy czekałem na przełącznik likwidacji efektu pary. Ale się doczekałem. Tak i Ty się doczekasz ruchu AI. 1 1
misiek_131415 Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 13 godzin temu, Rafał napisał(a): A podobno ponad 100 tysięcy kopii sprzedanych. Jak to powiedziałeś 'euforia na steam'. Mnie się podoba. Nie chce mi się lajka dać na plus. Przeważnie się chce tylko klikać tym niezadowolonym. 1
mluczak.kutno Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 15 minut temu, misiek_131415 napisał(a): Save działa. Nie tak jak w innych grach ale działa. No to jak, działa w scenariuszach oficjalnych a w tych od społeczności nie? Kilka dni temu czytałem na Discordzie, że funkcja zapisu działać będzie na każdym scenariuszu, że jest zupełnie "transparentna" dla scenariusza. No to proszę, pojawił się nowy, nieoficjalny scenariusz i nastąpiła weryfikacja. A tak w ogóle, jeżeli ten save rzeczywiście działa tylko w oficjalnych scenariuszach, to trochę jakby był.. No, niecałkowicie użyteczny? Szczególnie, że społeczności robi robotę lepszą niż oficjalne scenariusze- bo chociażby są zdarzenia losowe... 18 minut temu, misiek_131415 napisał(a): Co do scenariuszy. Dali 10 scenariuszy bez ruchu AI z zastrzeżeniem że uzupełnią No to mogli najpierw uzupełnić, a potem wrzucić? Albo nie wiem, dać np dwa scenariusze zrobione w całości, dające jakąś frajdę z jazdy? Kręcicie sobie tutaj bekę z Maszyny a tam taki na wpół ukończony scenariusz skończyłby swoje życie w warsztacie, nawet nie przeszedłby do testu dodatków. Tutaj taki dodatek od razu ląduje w aktualizacji, ku uciesze gawędzi... Jakby Skoda była na wpół ukończona, np bez jednego pantografu (będzie później), to też byłoby wszystko git? 22 minuty temu, misiek_131415 napisał(a): Simrail to gra multi. Była multi, jest multi i będzie multi Nawet w menu głównym tryb gry single masz wyeksponowany, ikonka od multi gdzieś tam ginie w tle. Gra nie będzie "multiplayer- only" bo Ty tak powiedziałeś. Dla singla zostało zrobione bardzo dużo, chyba nawet ostatnio więcej niż dla multi. No ale to gra tylko dla wielu graczy... 1
error723 Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Naprawdę masz frajdę z ciągłego marudzenia? W domu też tak narzekasz na każdym kroku? Serio nie ma żadnych pozytywów tylko negatywy, które powodują zgrzyt zębów? SR nie jest produktem doskonałym, to pewne, tak samo jak to, że nie jest produktem godnym takiego utyskiwania. I serio, nie masz obowiązku grania w SR - naprawdę, nikt nie będzie Cię z tego rozliczać. Skoro jest to taka katorga, odpuść. Napisz do wydawcy, że chcesz zwrot bo jest tak źle, że nabiłeś setki godzin, ale już więcej nie możesz...
mluczak.kutno Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Teraz, error723 napisał(a): Naprawdę masz frajdę z ciągłego marudzenia? Naprawdę jak zawsze nie masz nic konkretnego do powiedzenia? Narzekam, bo... mi wolno. Po to istnieje to forum. Chyba, że wolno tutaj tylko chwalić, ale w takim razie po co dział zgłaszania błędów? W produkcie idealnym nie ma błędów. Od początku byłem w grupie narzekających chociażby na światła w nocy, lipną roślinność czy bujanie lokomotywy. Trochę to trwało, ale wreszcie to poprawiono. Patrz, zupełnie przypadkiem społeczność (nawet ta zadowolona w 100% z produktu) ZYSKAŁA coś nowego, lepszego być może właśnie dzięki tej grupie marudzących. Grupie, która była tak krytykowana za narzekanie. Bo skoro nikt nie narzeka, to po co coś poprawiać? 5 minut temu, error723 napisał(a): Skoro jest to taka katorga, odpuść Masz rację, to forum to jest katorga. Właśnie przez posty w stylu "jest super, nie krytykuj". Może więc odpuść pisanie...
error723 Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago (edited) Ty naprawdę wierzysz w to, że gdybyś przestał narzekać to SR by się przestał rozwijać? Wierzysz w korelację między Twoim marudzeniem i rozwojem gry? Pytam teraz zupełnie poważnie. Poza tym, zasadniczo jest różnica pomiędzy zgłoszeniem błędu, a jęczeniem jak dziecko nad rozlanym mlekiem 🙂 Edited 8 hours ago by error723
mluczak.kutno Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Teraz, error723 napisał(a): Ty naprawdę wierzysz w to, że gdybyś przestał narzekać to SR by się przestał rozwijać? Wierzysz w korelację między Twoim marudzeniem i rozwojem gry? Pytam teraz zupełnie poważnie. Tak. Jeszcze kilkanaście miesięcy temu naczytałem się tutaj, że po co poprawiać te światła, bujanie itp. Przecież jest super, jak w realu. Takie teorie wygłaszała grupa ludzi, do której teraz zaliczasz się i Ty. Deweloperzy jednak to poprawili i... Nagle okazuje się, że światła mogą być lepsze, tamte starsze nagle przestały być już realne. Bujanie może być lepsze, tamto "sztuczne wahadełko" nagle stało się beeee. Ta grupa ludzi, ślepych momentami fanów , nagle zachowała się jak chorągiewka na wietrze. SR zapewne nie przestałby się rozwijać, być może po prostu poszedłby w innym kierunku. 3 minuty temu, error723 napisał(a): Poza tym, zasadniczo jest różnica pomiędzy zgłoszeniem błędu, a jęczeniem jak dziecko nad rozlanym mlekiem To powiedz mi, czy 10 scenariuszy bez AI to błąd, czy bardziej "feature"? Bo jak błąd, to mogę go jak najbardziej zgłosić. 2
error723 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) Czyli faktycznie, nie widzisz różnicy pomiędzy marudzeniem, a zgłaszaniem błędu i uznajesz, że możesz zatruwać dziesiątkami wiadomości uważając, że czym bardziej będziesz jęczeć tym większe to zrobi wrażenie - i w pewnym sensie robi, jakie, to już każdy samodzielnie ocenia 🙂 Zgłaszaj, pisz, jęcz ile możesz - skoro wierzysz w swoją moc sprawczą. Dla kontrastu, zapytałem raz na discordzie i podłączyłem się pod temat na forum dotyczący interfejsu I/O - bez ubliżania, jęczenia i tupania, a jednak, powstaje. Ale, dowód osobisty nie jest świadectwem dojrzałości. Edited 7 hours ago by error723
misiek_131415 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 36 minut temu, mluczak.kutno napisał(a): No to jak, działa w scenariuszach oficjalnych a w tych od społeczności nie? Nie możesz zapisać gry w momencie jak ustawiają się przebiegi czy jakoś tak. O ty wiadomo już od fazy testów save. Lajw wujka bohuna jak próbował zapisac grę na Łodzi Kaliskiej. Tam zobacz i zrozumiesz o co biega. Nie zapisuje się na stacji chyba tylko na trasie. Jakoś tak to na razie działa. 39 minut temu, mluczak.kutno napisał(a): No to proszę, pojawił się nowy, nieoficjalny scenariusz i nastąpiła weryfikacja. Mam wrażenie że ucieszyłeś się z tego:)))) 39 minut temu, mluczak.kutno napisał(a): No to mogli najpierw uzupełnić, a potem wrzucić? Każdy ma swoje zdanie. Kij ma dwa końce a proca trzy. Część się cieszy, część narzeka. 40 minut temu, mluczak.kutno napisał(a): Nawet w menu głównym tryb gry single masz wyeksponowany, ikonka od multi gdzieś tam ginie w tle Argument z d..... A ikonka edytora ma taki sam rozmiar co multi. I co z tego wynika? Nic. Taki był kaprys grafika. I nic więcej. 42 minuty temu, mluczak.kutno napisał(a): Kręcicie sobie tutaj bekę z Maszyny a tam taki na wpół ukończony scenariusz skończyłby swoje życie w warsztacie, nawet nie przeszedłby do testu dodatków. Zapisz stan gry w Maszynie. Wtedy narzekaj na Simrail. 1
Recommended Posts