wyskass Posted December 12 Posted December 12 (edited) To może subiektywne, ale głosy w nowoczesnych lokomotywach so dla mnie męczące i nie naturalne. Stare EN57/71, EU/EP07, ET22 so bardzo dobre, realistyczne i naturalne.. Nowoczesne lokomotywy nie powinny być głośniejsze i denerwujące. 1. Pendolino ma regularne loop co ma być widocznie związane z szynami ale jest nie naturalnie regularne i jak młot w bęben. Nigdy nie zanika i jest bardzo męczące, można zwariować. Trudno ignorować ale próbuje bo lubię Pendolino i jeżdżę troche nie zadowolony. 2. Dragon, jest bardzo głośny szum, który nie wiadomo czy wiatr, czy szyny, czy co? Jest prymitywny biały szum, i dodatkowo nagle losowo przerywany nienaturalnie. I podobnie do Pendo, na odcinkach Katowic, na widocznie nierównych czynach, głos jest jakby upuszczać kawałek metalu na plastikowe wiadro i się odbija.. Taki sam regularny głos też można zwariować. ET22 w tych samych miejscach, wydaje się realistyczny ale przyjemny i naturalny. 3. Traxx, jeden statyczny wysoki ton może realistyczny ale okropnie denerwujące piszczy. W tym przypadku, chociaż mogę użyć Parametric EQ, bo ciągły, na specyficzne częstotliwości i eliminować. Dziwi mnie że te starsze lokomotywy mają bardzo dobre głosy a te nowoczesne, jakby leniwie wykończone i pospieszone. Próbuje jakąś to wymienić bo chce nimi częściej jeździć, ale mnie wkurza i się nie nadaje do jazdy. Może troche polepszyć by się dało by tak pięknie wyszło z starymi? Oprócz tego, to wspaniale zrobiona gra ogólnie. Dzięki. Edited December 12 by wyskass 1
patryk.starzynski93 Posted Wednesday at 12:20 AM Posted Wednesday at 12:20 AM Również dołączam swoje trzy grosze do tego posta. Dla mnie też TRAXX jest lokomotywą, która przez dźwięki nie nadaje się do jazdy tak samo jak i Dragon w dużej mierze, choć tu mam wrażenie, że jest ciut lepiej, niż wcześniej.
mateusz424 Posted Wednesday at 05:38 AM Posted Wednesday at 05:38 AM Ustawienia => Dźwięk. Jest tam kilka suwaków, nie wszystkie muszą być ustawione na 100%. Przycisz to, co jest zbyt głośne 😉 1
wyskass Posted Wednesday at 02:00 PM Author Posted Wednesday at 02:00 PM 8 hours ago, mateusz424 said: Ustawienia => Dźwięk. Jest tam kilka suwaków, nie wszystkie muszą być ustawione na 100%. Przycisz to, co jest zbyt głośne 😉 Suwaki nie są takie detalowe. Jeden suwak kontroluje WSZYSTKIE efekty na raz. To nie do tego. Ale rozwiązałem sobie większość problemu. Głos przechodzi przez Equalizer APO, is po analizie spektrografu nagrania, ustawiłem filtry częstotliwości, które eliminują prawie ekskluzywnie to co mnie denerwuje. W Traxx nie ma pisku na 1900 Hz, a w Pendolino kompletnie eliminuje walenie powyżej 120 kph na 500, 64 i 72 Hz. Można po prostu włączyć i wyłączyć jak potrzeba.
wyskass Posted Wednesday at 02:06 PM Author Posted Wednesday at 02:06 PM 13 hours ago, patryk.starzynski93 said: Również dołączam swoje trzy grosze do tego posta. Dla mnie też TRAXX jest lokomotywą, która przez dźwięki nie nadaje się do jazdy tak samo jak i Dragon w dużej mierze, choć tu mam wrażenie, że jest ciut lepiej, niż wcześniej. Spróbuj Equalizer APO i nastawić filtry. Dla mnie to, w TRAXX tylko ten pisk na 1900 Hz mi przeszkadzał, ale glosy są bardzo specyficzne częstotliwości, is myślę że dało by się ci wyciszyć to co chcesz.
Recommended Posts