TheShotte Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 (edited) Chcia艂em tylko zanotowa膰 偶e po dzisiejszym patchu, gra chodzi stanowczo p艂ynniej. 艢cinka po zmianie kamery na zewn臋trzn膮 jest ju偶 prawie nieistniej膮ca, i og贸lnie niema tylu kr贸tkich zawieszek w czasie grania. Jest to bardzo dobry krok do przodu. Jeszcze pare i b臋dzie馃憣 聽 Edited December 18, 2022 by TheShotte
Xanax Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 W sumie to testuj臋 dopiero od dzisiaj, na razie brak problem贸w z wydajno艣ci膮. Mo偶e przy ustawieniach max nie jest zbyt p艂ynnie, kilka bug贸w graficznych kt贸re zosta艂y ju偶 zg艂oszone.
Nemerion Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 Po dzisiejszym patchu stwierdzam, 偶e dyspozytor AI nadal nie dzia艂a. Jest nawet gorzej bo opr贸cz Zawiercia blokuje si臋 teraz tak偶e W艂oszczowa P贸艂noc co wcze艣niej nie mia艂o miejsca. 1
hyzwar Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 Przejecha艂em przez Zawiercie, z op贸藕nieniem oko艂o 40-minutowym. Na wje藕dzie do W艂oszczowej S1. Co艣 tam mo偶e nie bangla膰 teraz. Og贸lna poprawa zdecydowana i du偶y szacun za prac臋 do p贸藕na w pi膮tkowy wiecz贸r! Jest moc \o/
vikingpn89 Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 A ja widz臋,偶e po ostatnim patchu za ka偶dym razem zrywa po艂膮czenie z serwerem,wcze艣niej to te偶 si臋 zdarza艂o powiedzmy w 3 na 6 pr贸bach,a teraz przy ka偶dej pr贸bie wej艣cia do gry jako maszynista
PogromcaCzasu666 Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 Ja musz臋 powiedzie膰 偶e optymalizacja gry jest naprawd臋 na super poziomie. W por贸wnaniu do TSW gdzie temperatura karty osi膮ga艂a 75-80 stopni tak tutaj delikatnie nie przekracza 72 stopni i na karcie NVIDIA 1650 radzi sobie doskonale. 馃榿聽
TheGreekZeus Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 Ja musze powiedzie膰 偶e optymalizacja z patcha na patcha sie poprawia , fajny klimat prowadz膮膰 polski poci膮g , czasami z wywalaniem serwera sie zdarza ale jak dla mnie da sie gra膰. Wida膰 偶e team pracuje non stop by by艂 to fajny symulator. Czekamy na wi臋cej!
Dipper Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 Optymalizacja optymalizacj膮, ale dy偶urny AI dalej le偶y 馃槙
TheShotte Posted December 17, 2022 Author Posted December 17, 2022 (edited) Problem z dy偶urnym AI jest taki 偶e jest bardzo ci臋偶ko napisa膰 algorytmy kt贸re s膮 wstanie przewidzie膰 ludzkie b艂臋dy (i g艂upot臋 m贸wi膮c szczerze馃ぃ). Cz臋sto w trybie online widuje 偶e po prostu AI sobie nie radzi po tym jak kto艣 co艣 namiesza艂, czy specjalnie, czy przez przypadek. Czasami te偶 tak bywa 偶e to co ma wp艂yw na kontrole ruchu mo偶e by膰 ci kompletnie nie znane. Inny gracz mo偶e co艣 zrobi膰 na serwerze co b臋dzie mia艂o negatywny wp艂yw, ale z twojego punktu widzenia b臋dzie wygl膮da艂o 偶e co艣 nie tak z gr膮. Ci臋偶ka praca. 馃槙聽I jeszcze jakie艣 typy przychodz膮 ci na forum i m贸wi膮 偶e s艂abo ci to idzie... 馃槄 Edited December 17, 2022 by TheShotte 4
dudi Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 20 minut temu, TheShotte napisa艂(a): Ci臋偶ka praca. 馃槙聽I jeszcze jakie艣 typy przychodz膮 ci na forum i m贸wi膮 偶e s艂abo ci to idzie... 馃槄 Z jednej strony si臋 zgodz臋, ale trzeba wzi膮膰 pod uwag臋, 偶e jeste艣my "darmowymi" testerami - w cudzys艂owie dlatego, 偶e to nie jest do ko艅ca za darmo - my mo偶emy si臋 pobawi膰, a team SimRail ma feedback jak to wygl膮da "w praniu" == win-win
Nemerion Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 26 minut temu, TheShotte napisa艂(a): Ci臋偶ka praca. 馃槙聽I jeszcze jakie艣 typy przychodz膮 ci na forum i m贸wi膮 偶e s艂abo ci to idzie... 馃槄 Zg艂aszanie b艂臋d贸w/uwag to nie to samo co m贸wienie 偶e komu艣 s艂abo idzie. "Jakie艣 typy" przychodz膮 na forum i m贸wi膮 co nie dzia艂a jak powinno bo zale偶y im na tym, aby finalny produkt by艂 pozbawiony niedoskona艂o艣ci. Zreszt膮 po to g艂贸wnie powsta艂o to forum - dla feedbacku.
TheShotte Posted December 17, 2022 Author Posted December 17, 2022 33 minutes ago, Nosacz Janusz said: Zg艂aszanie b艂臋d贸w/uwag to nie to samo co m贸wienie 偶e komu艣 s艂abo idzie. "Jakie艣 typy" przychodz膮 na forum i m贸wi膮 co nie dzia艂a jak powinno bo zale偶y im na tym, aby finalny produkt by艂 pozbawiony niedoskona艂o艣ci. Zreszt膮 po to g艂贸wnie powsta艂o to forum - dla feedbacku. Absolutnie si臋 z tob膮 zgadzam. Ale to nie oznacza 偶e ka偶dy feedback jest pozytywny i z dobrych ch臋ci.聽 3
PeVoo Posted December 18, 2022 Posted December 18, 2022 3 godziny temu, TheShotte napisa艂(a): Problem z dy偶urnym AI jest taki 偶e jest bardzo ci臋偶ko napisa膰 algorytmy kt贸re s膮 wstanie przewidzie膰 ludzkie b艂臋dy (i g艂upot臋 m贸wi膮c szczerze馃ぃ). Cz臋sto w trybie online widuje 偶e po prostu AI sobie nie radzi po tym jak kto艣 co艣 namiesza艂, czy specjalnie, czy przez przypadek. Czasami te偶 tak bywa 偶e to co ma wp艂yw na kontrole ruchu mo偶e by膰 ci kompletnie nie znane. Inny gracz mo偶e co艣 zrobi膰 na serwerze co b臋dzie mia艂o negatywny wp艂yw, ale z twojego punktu widzenia b臋dzie wygl膮da艂o 偶e co艣 nie tak z gr膮. Ci臋偶ka praca. 馃槙聽I jeszcze jakie艣 typy przychodz膮 ci na forum i m贸wi膮 偶e s艂abo ci to idzie... 馃槄 Moim zdaniem ka偶da rzecz, kt贸ra jest dozwolona dla gracza i kt贸r膮 gracz mo偶e skopa膰, powinna by膰 obs艂u偶ona przez AI. (W szczeg贸lno艣ci pos艂anie poci膮gu na z艂y tor lub skierowanie na siebie 2 poci膮g贸w na ten sam semafor z dw贸ch stron.) Jak ja bym pisa艂 t臋 gr臋 to bym te procedury doda艂 w pierwszej kolejno艣ci. Nie mo偶e by膰 przecie偶 tak, 偶e gracz mo偶e co艣 namiesza膰 i jest kaplica na serwerze i ca艂y serwer stoi przez to i nikt nie mo偶e gra膰. Je艣li mo偶na co艣 skopa膰, to musi si臋 da膰 to naprawi膰 - w tym automatycznie je艣li gracz zniknie, ale je艣li nie automatycznie, to chocia偶 r臋cznie. Ja uwa偶am, 偶e AI powinno obs艂ugiwa膰 procedury wycofywania poci膮g贸w ze z艂ych tor贸w (np. na polecenie dy偶urnego, a tak偶e/albo samo zg艂asza膰, 偶e jest na z艂ym torze i 偶e chce si臋 wycofa膰). Nie wiem natomiast, czy tablice w dy偶urkach to obs艂usz膮, bo cz臋sto proste rzeczy s膮 niewykonalne na nich (np. ostatnio nie da艂o si臋 zdj膮膰 przebiegu poci膮gowego w 偶aden spos贸b, a blokowa艂 on mi wszystkie wyjazdy ze stacji i nic tam nie sta艂o), a co dopiero cofanie. Mo偶e si臋 myl臋, ale wydaje mi si臋, 偶e one nie do ko艅ca jeszcze dzia艂aj膮 prawid艂owo, bo czasem nic kompletnie si臋 nie da zrobi膰 i 偶aden przycisk nie dzia艂a na co艣. Jako fail safe, powinien by膰 te偶 taki automat naprawczy, 偶e jak poci膮g stoi godzin臋 (albo p贸艂) pod tym samym semaforem i nie by艂 w stanie si臋 ruszy膰, to z automatu jest on "znikany" i do widzenia. Przynajmniej nie b臋dzie blokowa艂. Jak wszystkie takie zablokowane znikn膮 to reszta przejedzie. A taki mechanizm zadzia艂a cho膰by nie wiadomo co si臋 tam sta艂o i cho膰by wszystkie przewidziane procedury naprawcze zawiod艂y i nawet jak admin贸w nie b臋dzie 偶eby reagowa膰.
PeVoo Posted December 18, 2022 Posted December 18, 2022 PS: Z g贸ry zaznaczam, 偶e nale偶a艂oby jeszcze wtedy uwzgl臋dni膰 sytuacj臋, w kt贸rej 2 poci膮gi stoj膮 jeden za drugim i pierwszy z nich znika ten z przodu, w zwi膮zku z czym temu drugiemu (i reszcie za nim) w艂膮cza si臋 jedno zielone i resetuje mu/im si臋 ca艂y czas do znikni臋cia. Co艣 takiego te偶 nie powinno si臋 dzia膰. Nie wiem jak to dobrze rozwi膮za膰, ale mo偶e np. zamiast od razu resetowa膰 licznik na zielonym, to niech ka偶de przejechane zielone odejmuje mu 5 minut od licznika. W ten spos贸b czas do znikni臋cia drugiego poci膮gu zmniejszy si臋 tylko o 5 minut a nie o kolejne p贸艂 godziny / godzin臋. 6 zielonych i ca艂e p贸艂 godziny wyczyszczone. Je艣li naprawd臋 si臋 odblokuje, to 6 zielonych nie jest trudno przejecha膰, tak偶e my艣l臋, 偶e w miar臋 ok rozwi膮zanie. Jednocze艣nie w 5 minut powinno si臋 ju偶 co艣 ruszy膰 po zwolnieniu 1 miejsca. Dodam jeszcze, 偶e poci膮gi, kt贸re tak d艂ugo stoj膮 / maj膮 tak du偶e op贸藕nienie, powinny mie膰 ostrze偶enie na li艣cie przy wyborze poci膮gu, 偶eby m贸c ich unika膰, bo to tylko wkurza (wej艣cie w taki poci膮g) i zabiera czas na wybranie kolejnego (i to znowu takiego!).
PeVoo Posted December 18, 2022 Posted December 18, 2022 (edited) Aha i zapomnia艂em doda膰. Te procedury naprawcze dla AI, o kt贸rych wspomnia艂em wy偶ej, nie s膮 nawet absolutnie konieczne. Wystarczy, 偶e tablice (system klockowy i komputerowy) w dy偶urkach b臋da dzia艂a膰 na tyle dobrze, 偶e b臋dzie si臋 da艂o na nich zrobi膰 wszystko -聽 wtedy 偶ywi gracze b臋d膮 mogli wsi膮艣膰 w zablokowane poci膮gi i razem wsp贸艂pracuj膮c z kim艣 w dy偶urce powycofywa膰 je na w艂a艣ciwe tory, planuj膮c ruchy (w dy偶urce) i komunikuj膮c si臋 wzajemnie co kto ma robi膰. To te偶 samo w sobie da wszystkim du偶o zabawy, a stanowisko dy偶urnego nabierze wtedy dodatkowej mocy. Przypomn臋 tylko przy okazji o mojej (w tej sytuacji niezwykle u偶ytecznej) sugestii prze艂膮czania si臋 w wybrane poci膮gi / dy偶urki z tej samej sesji bez wychodzenia z niej (z serwera), bez ryzyka utraty ostatniego wolnego miejsca na serwerze i tego, 偶e po偶膮dany poci膮g b臋dzie ju偶 zaj臋ty zanim si臋 go zd膮偶y wybra膰 (czyli albo si臋 uda prze艂膮czy膰 w dok艂adnie to co chcesz, albo wracasz tam gdzie by艂e艣 i nie tracisz swojej miejsc贸wki). Edited December 18, 2022 by PeVoo
TheShotte Posted December 18, 2022 Author Posted December 18, 2022 (edited) Pi臋kne odpowiedzi na m贸j post w kt贸rym napisa艂em 偶e "Absolutnie si臋 z tob膮 zgadzam. Ale to nie oznacza 偶e ka偶dy feedback jest pozytywny i z dobrych ch臋ci.". W膮tpi臋 偶eby ktokolwiek lepiej zademonstrowa艂 o co mi chodzi艂o.聽 Quote Problem z dy偶urnym AI jest taki 偶e jest bardzo ci臋偶ko napisa膰 algorytmy kt贸re s膮 wstanie przewidzie膰 ludzkie b艂臋dy (i g艂upot臋 m贸wi膮c szczerze馃ぃ). Ty m贸wisz o tym jak聽ty聽by艣 napisa艂? Ty nie rozumiesz co czytasz a chcesz pisa膰? Gdzie ktokolwiek napisa艂 偶e to co si臋 dzieje z kontrol膮 ruchu jest adekwatne? Patrzysz z zewn膮trz do 艣rodka, i to na dodatek przez ma艂e okienko, a wi臋c masz zero poj臋cia jak dzia艂a infrastruktura i systemy tej gry aby takie komentarze pisa膰. Na dodatek, jak by艣 faktycznie cokolwiek w 偶yciu napisa艂 poza bzdurnymi postami, to by艣 wiedzia艂 偶e jak bardzo by ci si臋 tak chcia艂o wydawa膰, to i tak nie jeste艣 w stanie przewidzie膰 absolutnie wszystkich mo偶liwo艣ci, a tym bardziej w grze gdzie jest par臋dziesi膮t graczy. Mo偶esz napisa膰 ze co艣 nie dzia艂a, ale u wie偶 mi na s艂owo 偶e nie masz zielonego poj臋cia o tym jak ta gra dzia艂a (nawet jak by艣 faktycznie by艂 developerem), tylko jak by艣 by艂 developerem, to by艣 doskonale to wiedzia艂 i nie pisa艂 takich 偶eczy. I ty si臋 dziwisz 偶e ci posty znik艂y. Edited December 18, 2022 by TheShotte 1 1 1
Barcikowy Posted December 18, 2022 Posted December 18, 2022 (edited) A ja chcia艂em zanotowa膰 偶e po ka偶dym kolejnym patchu dostanie si臋 do gry jest coraz trudniejsze. Kiedy艣 czasem wywala艂o, a dzi艣 na 10 podej艣膰 do gry, uda艂o mi si臋 poprowadzi膰 poci膮g raz przez 1 minut臋 i 25 sekund po czym po艂膮czenie zosta艂o zerwane. Wi臋kszo艣膰 przypadk贸w zerwanie po艂膮czenia nast臋puje przed za艂adowaniem gry co te偶 jest wkurzaj膮ce - skoro gra wie 偶e, po艂膮czenie zosta艂o przerwane to po co jest dalej 艂adowana (by mi pokaza膰 podsumowanie 偶e gra艂em 0 sekund?). Z dnia na dzie艅 jest tylko gorzej i gorzej... cho膰 gra twierdzi 偶e na t艂uk艂em bilony kilometr贸w.聽 Edited December 18, 2022 by Barcikowy 1
hyzwar Posted December 18, 2022 Posted December 18, 2022 Moje do艣wiadczenie jest dok艂adnie odwrotne, ale rzeczywi艣cie co艣 jest nie tak. Ja po ka偶dym update usuwam folder SimKol w LocalLow. 1
TheShotte Posted December 18, 2022 Author Posted December 18, 2022 Panowie musicie sobie zda膰 prost膮 spraw臋 - to jest Playtest, kt贸ry jest aktywnie produkowany. Jest prawdopodobie艅stwo 偶e co艣 poprawiaj膮, czy wprowadzaj膮 zmiany, etc. Ja osobi艣cie ani razu nie musia艂em wymazywa膰 teczki "SimKol". Przyk艂ad - jestem w grze, i za choler臋 nie mog臋 uruchomi膰 EU07. Z 20 minut pr贸bowa艂em. Co艣 mnie ruszy艂o 偶eby sprawdzi膰 log'a. Czego sie dowiedzia艂em? 呕e gra si臋 przesta艂a kontaktowa膰 z serwerami (update) na samym pocz膮tku po tym jak za艂adowa艂em do gry. 1
hyzwar Posted December 18, 2022 Posted December 18, 2022 Ja usuwam ten // z ustawieniami // folder prewencyjnie, tu, w TSW, DCS, itd. Warto pr贸bowa膰. Mocno wierz臋, Panie i Panowie "dewowie" ogarn膮 tematy \o/
TheShotte Posted December 18, 2022 Author Posted December 18, 2022 (edited) 14 minutes ago, hyzwar said: Ja usuwam ten // z ustawieniami // folder prewencyjnie, tu, w TSW, DCS, itd. Warto pr贸bowa膰. Mocno wierz臋, Panie i Panowie "dewowie" ogarn膮 tematy \o/ Strata czasu i energii (i nerw贸w, bo musisz ustawienia od nowa robi膰). Nie warto (przynajmniej z SimRail). Bo z TSW to mia艂em tak膮 akcje 偶e musia艂em wymaza膰 dane u偶ytkownika bo gra nie chcia艂a si臋 uruchomi膰 w trybie offline. 聽 P.S. - @hyzwar ty w Stanach mieszkasz? Dobrze piszesz po angielsku.聽 Edited December 18, 2022 by TheShotte
hyzwar Posted December 18, 2022 Posted December 18, 2022 8 minut temu, TheShotte napisa艂(a): Strata czasu i energii (i nerw贸w, bo musisz ustawienia od nowa robi膰). Nie warto (przynajmniej z SimRail). Bo z TSW to mia艂em tak膮 akcje 偶e musia艂em wymaza膰 dane u偶ytkownika bo gra nie chcia艂a si臋 uruchomi膰 w trybie offline. P.S. - @hyzwar ty w Stanach mieszkasz? Dobrze piszesz po angielsku.聽 To mi艂o, to pytanie, ale to tylko pozory. Staram si臋 z pomoc膮 googli, grammarly, nerwicy i wrodzonego perfekcjonizmu. Ja to teraz (dolno) 艢l膮zak z Wielkopolski. O艂awa 馃檪 U Ciebie zawsze stawia艂em na USA, co to nie 艣pi po nocach \o/ Pozdro
TheShotte Posted December 18, 2022 Author Posted December 18, 2022 (edited) Ta ta, niestety jeszcze w Nowym Jorku (ju偶 25 lat w Stanach, przylecia艂em za 10-letniego kajtka). Planuje wraca膰 do kraju ju偶 za pare lat. Mam dosy膰 tego syfu.聽 Edited December 18, 2022 by TheShotte
SIMRAIL Team uetam Posted December 18, 2022 SIMRAIL Team Posted December 18, 2022 Ca艂y czas trwa aktywna walka z wirtualnym dy偶urnym ruchu. Niestety skubany nie chce si臋 podda膰 bez walki 馃槈 4
TheShotte Posted December 18, 2022 Author Posted December 18, 2022 (edited) 27 minutes ago, uetam said: Ca艂y czas trwa aktywna walka z wirtualnym dy偶urnym ruchu. Niestety skubany nie chce si臋 podda膰 bez walki 馃槈 Nie spodziewa艂em si臋 偶e by by艂o inaczej. Wida膰 偶e wy macie ambicje aby jak najbardziej realistycznie reprezentowa膰 operacje kolejowe. To samo oczekiwa艂em od ekipy pewnego innego symulatora popularnego na PC i konsole jak zaczyna艂em z nimi wsp贸艂prace, ale by艂em w ostrym b艂臋dzie. Ja rozumiem 偶e to jest biznes, ale robienie produktu kt贸ry b臋dzie si臋 podoba艂 graczom r贸wna si臋 wi臋ksza sprzeda偶. Koniec kropka. A wi臋c przed艂u偶enie czasu rozwoju sim'u to jest po prostu inwestycja. Na ko艅cu na to samo wychodzi. Nie zainwestujesz, wypu艣cisz s艂aby produkt, dostaniesz s艂abe recenzje i mniej sprzeda偶.聽 Edited December 18, 2022 by TheShotte
Recommended Posts