MALECKI Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago Czy ta gra umiera? Jeśli tak, dlaczego? Jeśli nie, jakie widzicie perspektywy? Jestem ciekaw Waszych opinii... 4 2
BrejSki Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago Póki są gracze, to gra nie umrze. Litości. Półtora miesiąca temu wyszło DLC... 1 3
mluczak.kutno Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago Czy Simrail umiera? Na serwerach jeszcze są gracze, więc chyba nie umiera 🙂 Gorzej, jeżeli spojrzy się na przyszłość tej gry. W zapowiedziach mamy kolejny fragment trasy w okolicach Łodzi, mamy tą czeską lokomotywę i... To wszystko, przynajmniej oficjalnie. Pamięta ktoś jeszcze o trasie "niemieckiej" (Drezno- coś tam) czy trasie w USA? Ja przypomniałem sobie, bo ktoś zapytał o te trasy na Discordzie. Czyżby przyszłością Simraila były tylko wrzucane raz na jakiś czas na forum nowe scenariusze społeczności? No właśnie, na serwerach jeszcze są gracze. Tymczasem mamy już ponad dwa lata tłuczenia tego samego schematu na multi (teleportacja do pociągu-> przejazd z A do B -> despawn, brak manewrów, wagony mają zaspawane sprzęgi), baza taboru urosła nieznacznie, mapa za to się rozrosła do niebotycznych rozmiarów (IMHO niepotrzebnie, skoro nie ma czym po niej jeździć...), ile jeszcze czasu minie zanim najtwardsze wygi się tym znudzą? Sam mam już 22000km przejechane, godzin gry jakoś ponad 500. Wystarczy, jestem już zmęczony. Zamiast po raz setny objeżdżać kiblem okolice Łodzi, wolałbym zrobić tą trasę Dartem albo Flirtem w malowaniu ŁKA. Zamiast tym samym kiblem lecieć na Kraków, wolałbym jednak prowadzić Impulsa. Chciałbym sobie spalinową manewrówką pomanewrować po bocznicach, bo już w podstawowej mapie jest ich w opór i one po prostu się marnują. CMK od dwóch lat wręcz krzyczy o jakąś EP09 albo innego Griffina... Tyle narzekania. 3
MALECKI Posted 16 hours ago Author Posted 16 hours ago 36 minut temu, BrejSki napisał(a): Póki są gracze, to gra nie umrze. Litości. Półtora miesiąca temu wyszło DLC... A kolega zapoznał się z opiniami na temat jakości gry z uwzględnieniem DLC? Także wśród graczy z zagranicy?
Barszczyk Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago Szanowny Panie, Opamiętania! Tak! Właśnie tego potrzeba, zanim zaczniemy snuć katastroficzne wizje i wieszczyć koniec, który jak wiadomo wedle różnych "proroków", już miał się dawno dokonać. Twierdzenie dziś, że „ta gra umiera”, to jak mówienie, że teatr się skończył, bo kurtyna opadła po jednym akcie. To retoryka smutnych panów z piwnic pełnych zwątpienia, to śpiew defetystów, których zadaniem być może nieprzypadkowo jest sianie zniechęcenia. A my mówimy jasno: nie damy się wciągnąć w tę operację psychologicznego rozbrojenia! Gra żyje, rozwija się i ma się dobrze. Czasem przycichnie, czasem złapie oddech, ale to nie agonia, to nie koniec. To jest naturalny cykl, nie śmierć, a raczej... reset. A jeśli widzi Pan „upadek”, to może warto zapytać, komu na tym zależy? Kto sieje zwątpienie? Wzywam więc do trzeźwości osądu, do pokory wobec faktów i do wiary nie ślepej, lecz rozumnej w potencjał, jaki jeszcze drzemie w tej grze. Bo jak mawiali starzy mistrzowie: "Jeszcze się nie zaczęło na dobre!". 2 1 3
MALECKI Posted 16 hours ago Author Posted 16 hours ago 6 minut temu, mluczak.kutno napisał(a): Czy Simrail umiera? Na serwerach jeszcze są gracze, więc chyba nie umiera 🙂 Gorzej, jeżeli spojrzy się na przyszłość tej gry. W zapowiedziach mamy kolejny fragment trasy w okolicach Łodzi, mamy tą czeską lokomotywę i... To wszystko, przynajmniej oficjalnie. Pamięta ktoś jeszcze o trasie "niemieckiej" (Drezno- coś tam) czy trasie w USA? Ja przypomniałem sobie, bo ktoś zapytał o te trasy na Discordzie. Czyżby przyszłością Simraila były tylko wrzucane raz na jakiś czas na forum nowe scenariusze społeczności? No właśnie, na serwerach jeszcze są gracze. Tymczasem mamy już ponad dwa lata tłuczenia tego samego schematu na multi (teleportacja do pociągu-> przejazd z A do B -> despawn, brak manewrów, wagony mają zaspawane sprzęgi), baza taboru urosła nieznacznie, mapa za to się rozrosła do niebotycznych rozmiarów (IMHO niepotrzebnie, skoro nie ma czym po niej jeździć...), ile jeszcze czasu minie zanim najtwardsze wygi się tym znudzą? Sam mam już 22000km przejechane, godzin gry jakoś ponad 500. Wystarczy, jestem już zmęczony. No właśnie mniej więcej o to mi chodzi kolego....
MALECKI Posted 16 hours ago Author Posted 16 hours ago 1 minutę temu, Barszczyk napisał(a): Gra żyje, rozwija się i ma się dobrze. Czasem przycichnie, czasem złapie oddech, ale to nie agonia, to nie koniec. To jest naturalny cykl, nie śmierć, a raczej... reset. A jeśli widzi Pan „upadek”, to może warto zapytać, komu na tym zależy? Kto sieje zwątpienie? No żyje, co do reszty mam wątpliwości. "Kto za tym wszystkim stoi? Kto jest za to odpowiedzialny? Są takie granice, których przekraczać nie wolno!" W. Jaruzelski, postać znana.
MALECKI Posted 16 hours ago Author Posted 16 hours ago 5 minut temu, Barszczyk napisał(a): Wzywam więc do trzeźwości osądu, do pokory wobec faktów i do wiary nie ślepej, lecz rozumnej w potencjał, jaki jeszcze drzemie w tej grze. Bo jak mawiali starzy mistrzowie: "Jeszcze się nie zaczęło na dobre!". Mamy czekać 10 lat? Bo na tyle się zapowiada w tej dynamice. 1
MALECKI Posted 16 hours ago Author Posted 16 hours ago Uetam, ty się lepiej nie wypowiadaj. Po tym, jak się klepałeś po plecach na Discordzie z graczami, którzy czekali na pełną aktualizację w wiadomym czasie, a którzy zostali oszukani parę godzin później, nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem na tym forum. 1
misiek_131415 Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago 2 minuty temu, MALECKI napisał(a): A kolega zapoznał się z opiniami na temat jakości gry z uwzględnieniem DLC? Także wśród graczy z zagranicy? Mnie np interesują tylko moje odczucie. Są pozytywne. Nie jest w SR tak jak bym chciał ale nadal idą do przodu. Choćby niedawne scalenie podstawki i DLC w jeden serwer. 8 minut temu, mluczak.kutno napisał(a): Gorzej, jeżeli spojrzy się na przyszłość tej gry. W zapowiedziach mamy kolejny fragment trasy w okolicach Łodzi, mamy tą czeską lokomotywę i... To wszystko, przynajmniej oficjalnie. Mówił Prezes, mówili devsi że się sparzyli na ogłaszaniu przedwczesnym. Ja ich rozumiem. Czytając discorda widzę to co mają na myśli. Ktoś coś powie, potem inny przekręci i idzie lawina. Wole się zaskoczyć pozytywnie jak z serwerami kilka dni temu niż czekać jak w w 2023 i 2024 na aktualizacje. 10 minut temu, mluczak.kutno napisał(a): mapa za to się rozrosła do niebotycznych rozmiarów (IMHO niepotrzebnie, skoro nie ma czym po niej jeździć...) Jak napisał dzisiaj Królik. Wolisz jak w MAszynie? 100 lokomotyw i kilka scenariuszy? Nie wiesz co wybrać czym jechac bo tyle tego a nie ma gdzie jechać. 12 minut temu, mluczak.kutno napisał(a): Sam mam już 22000km przejechane, godzin gry jakoś ponad 500. Wystarczy, jestem już zmęczony Wszystko ma swój koniec. Ja mam chyba 30 000 bitew w world of tanks i też mi się znudziło. Mimo że co miesiąc nowy czołg wchodzi. Pograj chwile w inną grę i wróć do SR. Przecież nie można ciągle w jedno. Wszystko się kiedyś znudzi. 3
misiek_131415 Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 5 minut temu, MALECKI napisał(a): Mamy czekać 10 lat? Bo na tyle się zapowiada w tej dynamice. Tyle miesięcy wałkowania tego tematu. Już chyba każdy myślący zatrybił jak wygląda produkcja SIMRAIL. Możesz zaakceptować to i cieszyć się grą albo nie akceptować. A wtedy możesz walić głową w mur albo zmienić grę. Co wolisz? Innej opcji nie ma i nie będzie. 4
Barszczyk Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 30 minut temu, MALECKI napisał(a): Mamy czekać 10 lat? Bo na tyle się zapowiada w tej dynamice. A cóż to za lament, proszę Pana? Mamy czekać? Tak, właśnie tak! Cierpliwość to cnota – nie wada. Tylko dziecko chce wszystko „na już”, a tu mówimy o projekcie z ambicją wieloletnią, nie o instant-zupce z mikrofali! 1
azzorekk Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago Szczerze to nie. Przynajmniej na razie. Nie zauważyłem żadnego spadku graczy w ostatnich chwilach. Na serwerach osób jest tyle samo, na forum aktywność też się nie zmienia. Statystyki SteamDB nawet to potwierdzają. Od roku utrzymuje się stałe 400-500 osób online. Widać tylko skoki gdy były aktualizacje. Nie licząc tych skoków to liczba graczy jest całkiem stabilna. 4
mluczak.kutno Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 35 minut temu, misiek_131415 napisał(a): Jak napisał dzisiaj Królik. Wolisz jak w MAszynie? 100 lokomotyw i kilka scenariuszy? Królik coś pisał o "kilku scenariuszach"? Tak, wolę 100 lokomotyw i 100 wagonów na kilku mapach, niż setki kilometrów torów (z otoczeniem na każdym kilometrze wyglądającym tak samo), kilka lokomotyw i kilka wagonów na krzyż. W Maszynie mam nagrane kilka razy tyle co w Simraila. Nie czuję znudzenia. Może to przez te 100 lokomotyw i 100 wagonów? 58 minut temu, MALECKI napisał(a): Także wśród graczy z zagranicy? Simrail za granicą to niszowy temat. Patrząc chociażby na tematyczne fora, popularniejszy wydaje się chociażby taki TD2. I tak było na długo przed jego debiutem na Steam. Jakieś zainteresowanie SR było po ogłoszeniu trasy USA, ale... 41 minut temu, misiek_131415 napisał(a): Mówił Prezes, mówili devsi że się sparzyli na ogłaszaniu przedwczesnym Dziwne, 99% gier na czymś takim się nie parzy. Czyżby te gry nie miały aż tak wielkich problemów z dotrzymaniem terminów? 1
misiek_131415 Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 25 minut temu, mluczak.kutno napisał(a): Simrail za granicą to niszowy temat. Póki bilans finansowy jest na plusie to średnio Prezesa obchodzi czy go ktoś w USA kocha czy nie. To ma zarabiać a nie budzić zachwyt. 1 3
mluczak.kutno Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 13 godzin temu, misiek_131415 napisał(a): To ma zarabiać a nie budzić zachwyt Owszem. Budząc zachwyt za granicą, zarobiłoby jeszcze więcej. Przeglądając zagranicznych youtuberów od tematów gier kolejowych, Simrail gdzieś tam nieśmiało kryje się w cieniu TSW. A szkoda, bo w zasadzie poza wyglądem, SR jest lepszą propozycją. Ba, mam wrażenie że ostatnie kolejowe debiuty na Steam (tj nasze swojskie TD2 oraz ukraiński ZDSimulator) mają za granicą lepszy odbiór niż kiedykolwiek miał Simrail.
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now