Jump to content

[patwrobel] Misja 3 - Sprinter KM - RE1 [Warszawa - Grodzisk Maz. / Żyrardów / Skierniewice - Warszawa]

Recommended Posts

Posted
2 godziny temu, patwrobel napisał(a):

Dodałem do misji wybór składu -> ELF lub EN57. Można teraz przejechać całość EN57.
Dodałem różne rozkłady dla oby składów - nie różnią się bardzo ale trochę (odcinek Włochy - Grodzisk)

Najnowsza wersja 1.4.17 dostępna pod adresem: 44_patwrobel.7z

(zawiera wszystkie scenariusze)

Super dziękuję będę testować 💪

• Like 1
Posted (edited)

Po pobraniu najnowszej wersji 1.4.17.

Wybrałem pociąg EN57 od początku do Skierniewic i powrót. Na początek dojechałem do W-wa Wschodnia i radio nie reaguje na ZEW1 i ZEW3 niestety na tym skończyłem scenariusz z EN57.

Testowane 2x to samo

SimRail_log_2025-11-25_17-06-24.txt

Edited by Maurice
Posted
3 godziny temu, Maurice napisał(a):

Po pobraniu najnowszej wersji 1.4.17.

Wybrałem pociąg EN57 od początku do Skierniewic i powrót. Na początek dojechałem do W-wa Wschodnia i radio nie reaguje na ZEW1 i ZEW3 niestety na tym skończyłem scenariusz z EN57.

Testowane 2x to samo

SimRail_log_2025-11-25_17-06-24.txt 817.36 kB · 2 pobrania

W logu nie ma nic co mogło by blokować - u mnie właśnie przejechałem i bez problemu wjechałem w tory postojowe Wschodniej.

Generalnie dodając EN57 nic nie zmieniałem na stacjach więc powinno działać tak samo jak dla ELFa.
Chyba że przejęcie od bota EN57 u Ciebie psuje radio że event nie idzie.

Dodałem więcej logowania - wersja 1.4.18. Możesz pobrać i spróbować jeszcze raz.

Najnowsza wersja 1.4.18 dostępna pod adresem:   44_patwrobel.7z    (zawiera wszystkie scenariusze)

Posted
On 11/25/2025 at 9:27 PM, patwrobel said:

W logu nie ma nic co mogło by blokować - u mnie właśnie przejechałem i bez problemu wjechałem w tory postojowe Wschodniej.

Generalnie dodając EN57 nic nie zmieniałem na stacjach więc powinno działać tak samo jak dla ELFa.

Dodałem więcej logowania - wersja 1.4.18. Możesz pobrać i spróbować jeszcze raz.

Najnowsza wersja 1.4.18 dostępna pod adresem:   44_patwrobel.7z    (zawiera wszystkie scenariusze)

Ja mam zaś problem z połączeniem kibli. Robię wszystko tak jak w innych scenariuszach. Podjechanie, połączenie składów. Wyłączenie po kolei sprężarka, przetwornica, hamulec na odcięcie, nastawnik neutral. Przechodzę do 2 składu, włączam baterię, w ostatniej kabinie tylko światła, przechodzę do 1 kabiny drugiego składu. Aktywacja kabiny, pantograf w górę, dezaktywacja kabiny. Powrót do 1 składu do przedniej kabiny i tu zaczynają się schody. Aktywacja kabiny, radio, światła ale nie można zamknaą wyłącznika szybkiego, uruchomić sprężarki i przetwornicy. Nie wiem może coś nie tak robię, ale w innych scenariuszach tą samą metodą łączyłem dwa kible i było ok.

Posted
4 godziny temu, Krzychu napisał(a):

Ja mam zaś problem z połączeniem kibli. Robię wszystko tak jak w innych scenariuszach. Podjechanie, połączenie składów. Wyłączenie po kolei sprężarka, przetwornica, hamulec na odcięcie, nastawnik neutral. Przechodzę do 2 składu, włączam baterię, w ostatniej kabinie tylko światła, przechodzę do 1 kabiny drugiego składu. Aktywacja kabiny, pantograf w górę, dezaktywacja kabiny. Powrót do 1 składu do przedniej kabiny i tu zaczynają się schody. Aktywacja kabiny, radio, światła ale nie można zamknaą wyłącznika szybkiego, uruchomić sprężarki i przetwornicy. Nie wiem może coś nie tak robię, ale w innych scenariuszach tą samą metodą łączyłem dwa kible i było ok.

Spróbuj cos takiego w moim pierwszym scenariuszu laczymy 3 EZT ale dzialanie jest takie same:

• Łączenie w skład 3xEN57:
    • Dojeżdżamy i dobijamy sprzęgi
    • Wyłączamy kabinę (UWAGA: zostawiamy włączone radio)
    • Podchodzimy do sprzęgu -> prawym -> Upewniamy się że wszystko jest połączone
    • Wchodzimy do kabiny składu II (środkowy) zaraz przy sprzęgu
    • Zwalniamy hamulec ręczny
    • Przechodzimy po składzie na koniec tego EZT po drodze włączamy baterie i odblokowujemy przekaźnik różnicowy
    • Wychodzimy tylnym wyjściem ze składu
    • Wchodzimy do kabiny składu III (ostatni)
    • Zwalniamy hamulec ręczny
    • Przechodzimy po składzie na koniec tego EZT po drodze włączamy baterie i odblokowujemy przekaźnik różnicowy
    • Wchodzimy do kabiny (koniec pociągu) i zapalamy czerwone światła
    • Wychodzimy ze składu i sprawdzamy czy świecą czerwone lampki
    • Przechodzimy po peronie na sam początek składu (od strony Kazimierza)
    • Uruchamiamy kabinę
    • Wywołujemy dyżurnego
    • Cofamy za semafor V
    • UWAGA:
      jeżeli nie będzie można cofnąć (skład odhamowany, ale nie jedzie) wówczas podchodzimy do sprzęgu między I a II (tym co sami go łączyliśmy) i klikamy prawym "Rozłącz przewody sterujące" następnie znów "Połącz przewody sterujące" i wracamy do kabiny

Posted
4 godziny temu, Krzychu napisał(a):

Wyłączenie po kolei sprężarka, przetwornica, hamulec na odcięcie, nastawnik neutral. Przechodzę do 2 składu, włączam baterię, w ostatniej kabinie tylko światła, przechodzę do 1 kabiny drugiego składu. Aktywacja kabiny, pantograf w górę, dezaktywacja kabiny.

Przed wyjściem z kibelka którym przyjechałeś - także opuść w nim pantografy (zostaje na zasilaniu z baterii)
W kibelkach jest inaczej niż w Elfach i lokach. W jednostce sterowanej (w kibelku którego przyłączasz) tylko:

1. Włącz baterię i odblokuj przekaźnik różnicowy.
  2. Zapal sygnał Pc5 w ostatniej kabinie.
  3. W pierwszej kabinie - nie aktywuj jej. I nie podnoś stamtąd pantografów. Nie ustawiaj tam hamulca w odcięcie, tylko zluzuj hamulce (pozycja "jazda ep"). Zwolnij tam hamulec ręczny jeśli jest zahamowany. I tyle.

Po powrocie do kibelka, którym przyjechałeś, ale do jego pierwszej kabiny - to stamtąd podnosisz pantografy. Podniosą się w obu kibelkach. I dalej uruchamianie jak w pojedynczym kibelku (wyłącznik szybki, sprężarka, itd).

Posted
W dniu 25.11.2025 o 21:27, patwrobel napisał(a):

Niestety u mnie bez zmian po pobraniu wersji 1.4.18 to samo bez zmian na wschodnim radio nie reaguje.
Oczywiście usunąłem cały twój katalog i pobrałem na nowo no i wypakowałem. Ale niestety to samo

Podeślę log. SimRail_log_2025-11-29_22-08-09.txt

Posted
15 godzin temu, Maurice napisał(a):

Niestety u mnie bez zmian po pobraniu wersji 1.4.18 to samo bez zmian na wschodnim radio nie reaguje.
Oczywiście usunąłem cały twój katalog i pobrałem na nowo no i wypakowałem. Ale niestety to samo

W całym logu nie ma w ogóle że wyzwalasz event Radia! Podejrzewam że u Ciebie po przejęciu od bot'a EN57 coś z radiem jest nie tak. To już do Twórców, bo u innych działa. Ja na to wpływu nie mam.
Upewnij się że jest poprawnie włączone radio w kabinie:
1. Na pulpicie po prawej przycisk (nad czerwonym grzybkiem) czy jest do góry:
image.png.bfff5bc8cd732eff30b2f51710a7aec7.png
2. Czy na radiu świeci się zielone, że jest włączone (najechać można na przycisk czy jest aktywny:
image.png.4314439b528b107ae5fa1da2e39681c9.png
3. Czy jest ustawiony kanał 2
image.png.2e5909fcc4dd8dc7952bb37ec67ad93b.png

Jeżeli to wszystko masz ustawione, to trzeba zgłosić BUG do Twórców że na Twoim sprzęcie jak przejmujesz EN57 od BOTa to nie działa radio. Możesz też sprawdzić czy na wersji next (beta) masz to samo - może już naprawili to ale nie ma jeszcze w wersji oficjalnej.

• Like 1
Posted (edited)
19 godzin temu, Maurice napisał(a):

Mam to samo, próbowałem kilka razy i nic, do mnie komunikaty przychodzą, ale ja nie mogę się komunikować.

Edited by darian123
Posted
1 godzinę temu, darian123 napisał(a):

Mam to samo, próbowałem kilka razy i nic, do mnie komunikaty przychodzą, ale ja nie mogę się komunikować.

Sorry, ale ja już nie wiem jak Wam pomóc - jakby to u mnie występowało bym kombinował a tak ja nie wiem co miałbym przestawić. Dla mnie jest niepojęte że u większości coś działa a u niektórych NIE i dlatego.

Tworzę skład normalnie:

SpawnTrainsetOnSignal("PLAYER", FindSignal(playerTrainsetSpanSignal), playerDistanceBefore, false, isPlayerVehicle, false, teleportToCabin, vehicles);

isPlayerVehicle = false
isDummyVehicle = false
teleportToCabin = false

Nie mam pojęcia dlatego u nie których nie działa radio -> musicie szukać pomocy u Twórców.
Chyba że się tu ktoś wypowie -> logi są kod scenariusza też jest jawny. Ja nie mam pojęcia co może być nie tak.

Ewentualnie zalecam dla tych osób rozpoczęcie od Warszawy Wschodniej -> powinno wam wtedy działać bo nie przejmujemy składu od BOTa

• Like 1
Posted
19 godzin temu, patwrobel napisał(a):

Ewentualnie zalecam dla tych osób rozpoczęcie od Warszawy Wschodniej -> powinno wam wtedy działać bo nie przejmujemy składu od BOTa

Zgadza się, działa bez problemu jeśli zaczniemy od W-wy Wschodniej.

Pojechałem dalej aż do Skierniewic Rawki które czekałem az Pendolino mnie wyprzedzi lewym i się nie doczekałem.

Chwilę wcześniej w Jesionce wybrałem scenariusz losowy ze Pendolino mnie wyprzedzi. 

SimRail_log_2025-12-01_13-48-49.txt

• Recently Browsing   1 member

• Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy