pomperek Posted Thursday at 07:31 PM Posted Thursday at 07:31 PM Czy za długi skład towarowy? Przedstawiona sytuacja uniemożliwia przejazd pendolino. Jedynym wyjściem z sytuacji jest wypuszczenie towarowego i dopiero za nim pendolino. To nie pierwsza tego typu sytuacja w Tunelu. Dlatego z reguły pociągi mające przelot puszczam bokiem po torze 4-tym a pociągi wyprzedzane zatrzymuję na torze 2-gim przy peronie.
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted Thursday at 10:02 PM SIMRAIL Team Posted Thursday at 10:02 PM 1) Jechał człowiek czy bot? Co do długości pociągu, to sprawdzimy. 2) Tak z mojego doświadczenia - szlak z Tunelu do Kozłowa to raptem 4,5 kilometra z górki z nachyleniem 8-10‰, więc pociągi towarowe pokonują go równie szybko co pasażerskie i stawianie ich na bok w tunelu jest wątpliwe, w szczególności pociągów 4120xx, które są pociągami kontenerowymi, a więc z natury rzeczy nieciężkie i dosyć zwinnie nabierają prędkości. 4
pomperek Posted Friday at 08:34 AM Author Posted Friday at 08:34 AM Wszystkie widoczne składy obsługiwały boty. Przy wszystkich możliwościach zatrzymywania przed semaforami wyjazdowym bot zachowuje odległość 10 m do nich. Celowo upozorowałem taką sytuację aby zobrazować zagadnienie. Gracze różnie się zatrzymują, wiadomo. Są sytuacje, że jak przychodzą pociągi po torach lewych i robi się chwilowy tłok, to jednak tor 4-ty jest potrzebny. Aby zachować elementarną przepustowość i zachować jakiekolwiek priorytety zatrzymuję jednak przy torze 2-gim. Wtedy przejazd jest zachowany bokiem po torze 4-tym niestety z ograniczeniem prędkości do 40 km/h. Pomijam już irytację graczy dlaczego oni nie jadą a jedzie jakiś towar. Ale trudno przy nawale pracy jeszcze odpowiadać jak , po co i dlaczego. Możliwości przetrzymywania składów ma Kozłów i nieco mniejsze Miechów. Dlatego Tunel ma tylko możliwości tranzytowe. Z tego tytułu jestem za rozszerzeniem katalogu zapytań do AI aby min przywoływać konkretne składy celem uniknięcia zatorów. Trenowałem niektóre opcje w Miechowie. Do Kozłowa nie zaglądam, bo kostkowy mi nie leży. Chyba, że go przerobicie na komputerowy. Jest jeszcze jedna kwestia. Stwierdziłem brak możliwości wypuszczania z Tunelu do Kozłowa po lewym czyli 1-szym. Tak to jest, czy ja czegoś nie umiem? Proszę przeczytać mój wątek o AI i współdziałaniu z nim. Do tego wyobrazić sobie potencjalne sytuacje i chyba łącząc te oba wątki masz jak mi się wydaje pełny obraz tego o co mi chodzi. Owocnych przemyśleń. Jeszcze raz przepraszam za ten jadowity wpis. Pozdrawiam
RealMiko Posted Friday at 02:02 PM Posted Friday at 02:02 PM Skróciłem 412048 o dwa wagony. Powinien teraz tam pasować 1 1
bart_dem Posted Friday at 05:30 PM Posted Friday at 05:30 PM Miałem podobną sytuację w Miechowie, też ze składem kontenerowym 132xxx. Niektóre z tych składów mają prawie 600 metrów długości. Tyle, że w moim przypadku towara prowadził człowiek i można się było dogadać żeby podciągnął pod sam semafor i skład się zmieścił. Moim zdaniem nie powinno się skracać składów, a dodać na nastawniach jakąś rozpiskę z długościami odcinków (w tym przypadku pomiędzy semaforami G a E) tak żeby dyżurny wiedział czy dany skład towarowy zmieści się na odcinku na który zamierza go wpuścić. 1
Marcion Posted Friday at 06:31 PM Posted Friday at 06:31 PM Długości użyteczne torów są rozpisane na wiki 2
misiek_131415 Posted Friday at 08:44 PM Posted Friday at 08:44 PM A mnie się marzyło kiedyś że dyżurny będzie musiał znać długości torów i musiał wiedzieć jaki skład może przyjąć. Myśleć. Po prostu myśleć. A mamy kasowanie wagonów po raz kolejny. 1 4
zbynak Posted Saturday at 08:54 AM Posted Saturday at 08:54 AM @misiek_131415 Byłoby to bardzo fajne rozwiązanie, tylko w grze musielibyśmy dostać informację o długości każdego pociągu i poszczególnych torów. Jak mam co chwilę się przełączać ma Wiki to już lepiej niech zostanie jak jest. 1
bart_dem Posted Saturday at 09:03 AM Posted Saturday at 09:03 AM 6 minut temu, zbynak napisał(a): tylko w grze musielibyśmy dostać informację o długości każdego pociągu A przypadkiem nie ma tego w RJ w zakładce opis pociągu? Natomiast jak już wcześniej napisałem na każdej nastawni powinna być dostępna rozpiska z długościami torów w stacji żeby nie trzeba było szukać i przełączać się na jakieś Wiki. 1
Masterczulki Posted Saturday at 10:20 AM Posted Saturday at 10:20 AM (edited) Godzinę temu, bart_dem napisał(a): A przypadkiem nie ma tego w RJ w zakładce opis pociągu? Natomiast jak już wcześniej napisałem na każdej nastawni powinna być dostępna rozpiska z długościami torów w stacji żeby nie trzeba było szukać i przełączać się na jakieś Wiki. Wystarczyłoby, żeby taka rozpiska z Wiki była na kartce położonej na biurku w nastawni. Tak samo jak prędkości na bok poszczególnych rozjazdów. W sumie możnaby to zgrabnie zmieścić na jednej kartce. Przydałaby się również rozpiska ile poszczególnym kategoriom pociągów zajmuje dojazd do sąsiedniego posterunku, aby mieć wiedzę, którą tutaj opisał @Królik Uszasty: W dniu 23.05.2025 o 00:02, Królik Uszasty napisał(a): 2) Tak z mojego doświadczenia - szlak z Tunelu do Kozłowa to raptem 4,5 kilometra z górki z nachyleniem 8-10‰, więc pociągi towarowe pokonują go równie szybko co pasażerskie i stawianie ich na bok w tunelu jest wątpliwe, w szczególności pociągów 4120xx, które są pociągami kontenerowymi, a więc z natury rzeczy nieciężkie i dosyć zwinnie nabierają prędkości. Tak wiem, że dyżurny powinien takie rzeczy mieć w głowie, ale zazwyczaj dyżurny nie siedzi codziennie na jednej z kilkudziesięciu rozsianych po Polsce nastawni! Edited Saturday at 10:24 AM by Masterczulki 1 3
Recommended Posts