Jump to content
Due to technical issues, the API backend has been disabled until Monday. This will not affect multiplayer mode, but will impact services that rely on the API, such as online maps. ×

Recommended Posts

Posted

Czy za długi skład towarowy?

Przedstawiona sytuacja uniemożliwia przejazd pendolino. Jedynym wyjściem z sytuacji jest wypuszczenie towarowego i dopiero za nim pendolino. To nie pierwsza tego typu sytuacja w Tunelu. Dlatego z reguły pociągi mające przelot puszczam bokiem po torze 4-tym a pociągi wyprzedzane zatrzymuję na torze 2-gim przy peronie. 

obraz_2025-05-22_212415854.png

• SIMRAIL Team
Posted

1) Jechał człowiek czy bot? Co do długości pociągu, to sprawdzimy.

2) Tak z mojego doświadczenia - szlak z Tunelu do Kozłowa to raptem 4,5 kilometra z górki z nachyleniem 8-10‰, więc pociągi towarowe pokonują go równie szybko co pasażerskie i stawianie ich na bok w tunelu jest wątpliwe, w szczególności pociągów 4120xx, które są pociągami kontenerowymi, a więc z natury rzeczy nieciężkie i dosyć zwinnie nabierają prędkości.

• I agree 4
Posted

Wszystkie widoczne składy obsługiwały boty. Przy wszystkich możliwościach zatrzymywania przed semaforami wyjazdowym bot zachowuje odległość 10 m do nich. Celowo upozorowałem taką sytuację aby zobrazować zagadnienie. Gracze różnie się zatrzymują, wiadomo. Są sytuacje, że jak przychodzą pociągi po torach lewych i robi się chwilowy tłok, to jednak tor 4-ty jest potrzebny. Aby zachować elementarną przepustowość i zachować jakiekolwiek priorytety zatrzymuję jednak przy torze 2-gim. Wtedy przejazd jest zachowany bokiem po torze 4-tym niestety z ograniczeniem prędkości do 40 km/h. Pomijam już irytację graczy dlaczego oni nie jadą a jedzie jakiś towar. Ale trudno przy nawale pracy jeszcze odpowiadać jak , po co i dlaczego. Możliwości przetrzymywania składów ma Kozłów i nieco mniejsze Miechów. Dlatego Tunel ma tylko możliwości tranzytowe. Z tego tytułu jestem za rozszerzeniem katalogu zapytań do AI aby min przywoływać konkretne składy celem uniknięcia zatorów. Trenowałem niektóre opcje w Miechowie. Do Kozłowa nie zaglądam, bo kostkowy mi nie leży. Chyba, że go przerobicie na komputerowy.

Jest jeszcze jedna kwestia. Stwierdziłem brak możliwości wypuszczania z Tunelu do Kozłowa po lewym czyli 1-szym. Tak to jest, czy ja czegoś nie umiem?

Proszę przeczytać mój wątek o AI i współdziałaniu z nim. Do tego wyobrazić sobie potencjalne sytuacje i chyba łącząc te oba wątki masz jak mi się wydaje pełny obraz tego o co mi chodzi. Owocnych przemyśleń.

Jeszcze raz przepraszam za ten jadowity wpis.

Pozdrawiam

Posted

Miałem podobną sytuację w Miechowie, też ze składem kontenerowym 132xxx. Niektóre z tych składów mają prawie 600 metrów długości. Tyle, że w moim przypadku towara prowadził człowiek i można się było dogadać żeby podciągnął pod sam semafor i skład się zmieścił. Moim zdaniem nie powinno się skracać składów, a dodać na nastawniach jakąś rozpiskę z długościami odcinków (w tym przypadku pomiędzy semaforami G a E) tak żeby dyżurny wiedział czy dany skład towarowy zmieści się na odcinku na który zamierza go wpuścić.

• Like 1
Posted

A mnie się marzyło kiedyś  że dyżurny będzie musiał znać długości torów i musiał wiedzieć jaki skład może przyjąć. Myśleć. Po prostu myśleć.  A mamy kasowanie wagonów po raz kolejny.  

• Sad 1
  • I agree 4
Posted

@misiek_131415 Byłoby to bardzo fajne rozwiązanie, tylko w grze musielibyśmy dostać informację o długości każdego pociągu i poszczególnych torów.

Jak mam co chwilę się przełączać ma Wiki to już lepiej niech zostanie jak jest.

• I agree 1
Posted
6 minut temu, zbynak napisał(a):

tylko w grze musielibyśmy dostać informację o długości każdego pociągu

A przypadkiem nie ma tego w RJ w zakładce opis pociągu? Natomiast jak już wcześniej napisałem na każdej nastawni powinna być dostępna rozpiska z długościami torów w stacji żeby nie trzeba było szukać i przełączać się na jakieś Wiki.

• I agree 1
Posted (edited)
Godzinę temu, bart_dem napisał(a):

A przypadkiem nie ma tego w RJ w zakładce opis pociągu? Natomiast jak już wcześniej napisałem na każdej nastawni powinna być dostępna rozpiska z długościami torów w stacji żeby nie trzeba było szukać i przełączać się na jakieś Wiki.

Wystarczyłoby, żeby taka rozpiska z Wiki była na kartce położonej na biurku w nastawni. Tak samo jak prędkości na bok poszczególnych rozjazdów. W sumie możnaby to zgrabnie zmieścić na jednej kartce.

Przydałaby się również rozpiska ile poszczególnym kategoriom pociągów zajmuje dojazd do sąsiedniego posterunku, aby mieć wiedzę, którą tutaj opisał @Królik Uszasty:

W dniu 23.05.2025 o 00:02, Królik Uszasty napisał(a):

2) Tak z mojego doświadczenia - szlak z Tunelu do Kozłowa to raptem 4,5 kilometra z górki z nachyleniem 8-10‰, więc pociągi towarowe pokonują go równie szybko co pasażerskie i stawianie ich na bok w tunelu jest wątpliwe, w szczególności pociągów 4120xx, które są pociągami kontenerowymi, a więc z natury rzeczy nieciężkie i dosyć zwinnie nabierają prędkości.

Tak wiem, że dyżurny powinien takie rzeczy mieć w głowie, ale zazwyczaj dyżurny nie siedzi codziennie na jednej z kilkudziesięciu rozsianych po Polsce nastawni!

Edited by Masterczulki
  • Like 1
  • I agree 3
  • 2 months later...
Posted
W dniu 22.05.2025 o 21:31, pomperek napisał(a):

Czy za długi skład towarowy?

Przedstawiona sytuacja uniemożliwia przejazd pendolino. Jedynym wyjściem z sytuacji jest wypuszczenie towarowego i dopiero za nim pendolino. To nie pierwsza tego typu sytuacja w Tunelu. Dlatego z reguły pociągi mające przelot puszczam bokiem po torze 4-tym a pociągi wyprzedzane zatrzymuję na torze 2-gim przy peronie. 

obraz_2025-05-22_212415854.png

Zrzut ekranu (2).png

Zrzut ekranu (3).png

Posted

Pisałem swego czasu o udostępnieniu informacji dyżurnym o długości składów. Można to chyba stworzyć, lub raczej rozszerzyć dział o danych pociągu. Osobną kwestią jest wyposażenie dyżurnych w rozpiskę dotyczącą długości wszystkich odcinków torów użytkowych. Nikt mi nie powie, że takich danych techniczno- ruchowych na żadnym posterunku nie ma. 

• I agree 1
Posted
6 godzin temu, pomperek napisał(a):

Pisałem swego czasu o udostępnieniu informacji dyżurnym o długości składów. Można to chyba stworzyć, lub raczej rozszerzyć dział o danych pociągu. Osobną kwestią jest wyposażenie dyżurnych w rozpiskę dotyczącą długości wszystkich odcinków torów użytkowych. Nikt mi nie powie, że takich danych techniczno- ruchowych na żadnym posterunku nie ma. 

Jak pisał Marcion wyżej masz to w wiki. To bez znaczenia czy klikniesz myszką na biurku czy zrobisz ALT+TAB czy drugi monitor. Są na wiki długości wszystkich torów. 

https://wiki.simrail.eu/Stations/Poland/Overview

Posted
2 godziny temu, misiek_131415 napisał(a):

a ALT i TAB masz?

Dokładnie, ja tym operuję cały czas, mapa danego serwera(niezbędna przy określaniu prorytetów puszczania pociągów), wiki danej nastawni ( jest bardzo pomocna), plik odradzania (czasem do niego zaglądam), ostatnio doszedł jeszcze F8  żeby zaliczyć osiągnięcia starszego dyżurnego ( co się udało).

Posted
15 godzin temu, Spanddark napisał(a):

mapa danego serwera(niezbędna przy określaniu prorytetów puszczania pociągów)

Więcej frajdy jest bez mapy, tylko z EDR.  Spróbuj. 

• I agree 2
Posted

No tak masz rację ale pod warunkiem że każdy na nastawni go uzupełnia, chodzi mi godziny przejazdów i odjazdów... A z tym to już nie jest tak rużowo, nie raz według edr pociąg nie wyjechał z 2 czy 3 nastawni poprzedzających, puszczasz towara a tu nastawnia przedemną zgłasza że wyjechał pośpiech... Dla tego wolę zaufać własnym oczom. 😀

• I agree 2
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy